Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
29. června 2016

Práce ve Slavii mě baví a naplňuje, říká Milan Razým

Milana Razýma čeká v Edenu druhá sezona. Trenér s bohatými zkušenostmi v minulosti slavil extraligové zlato a bronz, do své sbírky chce přidat také postup mezi tuzemskou elitu. Čtyřiapadesátiletý kouč si pochvaluje přínos kondičního trenéra a s omlazeným kádrem se aktuálně připravuje na novou sezonu. „S průběhem letní přípravy jsem spokojený. Věřím, že kluci budou na sezonu dobře připravení,“ hlásí Razým.

Byl jste hned po konci sezony rozhodnutý, že chcete pokračovat ve Slavii, přestože se nepodařilo postoupit do extraligy?
Ano, chtěl jsem ve Slavii zůstat, protože mě práce tady baví a naplňuje. Přestože se ten závěr nepovedl, tak si myslím, že jsme pro to udělali maximum a k postupu nám chyběl krůček. Ne vždy se všechno povede na sto procent. Přestože jsme kádr obměnili a doplnili, tak cíl zůstává stejný. I vize toho, co před sebou máme, mě naplnila k tomu, že chci v Edenu pokračovat.

Jak s odstupem času hodnotíte uplynulou sezonu?
Mužstvo se rodilo těžce, v podstatě od základů se vytvořilo úplně nové. Další hráči přicházeli v průběhu sezony, předčasně skončil i můj kolega Pavel, což jsem samozřejmě nelibě nesl. V závěru sezony, kdy došlo na lámání chleba se tým semkl. Play­-off jsme prošli výborně a tým konečně začal hrát podle našich představ. I začátek baráže se vyvíjel podobně. Nakonec jsme ale doplatili na to, jak se nám zlomil domácí zápas s Litvínovem, který tu kvalitu rozhodně měl. Tříbrankový náskok jsme měli udržet. Psychicky nás to nalomilo a následně jsme nezvládli rozhodující zápas s Karlovými Vary. Přesto si myslím, že sezonu můžeme hodnotit pozitivně. Důležitý ale byl výsledek a ten jsme bohužel nesplnili, což do té úplné spokojenosti chybí.

Jak probíhá příprava na novou sezonu?
Letní příprava je oproti těm předchozím rokům trochu pozměněná. Konečně se najíždí na systém kondičních trenérů a specialistů. Práce v klubu je rozdělená a realizační tým se rozšiřuje. Suchá část přípravy se mi velmi líbila, už jsem se s ní setkal u kluků, kteří měli přípravy z Kanady. A v tom duchu se to v podstatě odvíjelo. Kluci netrávili na tréninku tolik času, ale tréninky byly intenzivní. Nebyly až tolik herní, ale když se do toho proložila nějaká hra, tak bylo na hráčích vidět, že si ji užívali, což splnilo svůj účel. Suchou část přípravy jsme oživili týdenním soustředěním na ledě ve Velkých Popovicích. Příprava je zkrácená, kdyby byla o týden delší, tak jsme mohli do plánu rozdělit ještě týden volna. Nicméně její objem je dostačující a věřím, že kluci budou na sezonu dobře připravení.

Je dobře, že se klub rozhodl angažovat kondičního trenéra

Proč jste se rozhodli zařadit tréninky na ledě už na konci června?
Myslím, že v současnosti je to nezbytná část letní přípravy. Žádný jiný sport snad nemá takhle dlouhou pauzu. Fotbalisté trénují v zimě s míčem, tenisté hrají celoročně a hokej je o své dovednosti trochu ochuzený. Takže týden na ledě je na jednu stranu oživením a na druhou už je to příprava na předzávodní období. Příští týden nás čekají ještě tréninky na suchu a poté dostanou kluci čtrnáct dní volno, aby si trochu odpočinuli. Pak už najedeme na předsezonní přípravu na ledě, která bude samozřejmě kombinovaná ještě s tím suchem.

Jaký přínos pro tým má kondiční trenér?
Stejně jako fyzioterapeut, masér nebo trenér brankářů, je nedílnou součástí týmu, protože je specialistou na určitě věci. Jednak nepodává informace hráčům pouze hlavní trenér a není všechno pouze na něm a jednak ti hráči přicházejí do styku s někým jiným a poslouchají také někoho dalšího. I pro kluky je tohle lepší. Náš kondiční trenér je odborník a muž na svém místě. Vede letní přípravu a v sezoně se bude hráčům věnovat, co týče tréninků mimo led, nebo hráčů po zranění. Nám to ulehčí práci a naopak se budeme moct koncentrovat na naší práci.

Chyběl vám kondiční trenér v loňské sezoně?
Myslím si, že chyběl. Trénink se totiž neskládá jen z fáze na ledě, ale také o práci před a po trénincích. Ať už je to rozcvička, posilovna, práce na síle a dynamice, nebo kompenzační cviky. Určitě je dobře, že se klub rozhodl kondičního trenéra angažovat, protože to bezpochyby své místo v přípravě i sezoně má.

Jak jste spokojený s posílením kádru?
To se ukáže až v samotné soutěži (pousměje se). Tým jsme omladili, což je velmi důležité. Sice odešla spousta starších zkušených hráčů, ale přišli mladí, kteří by do týmu měli přinést dravost a sílu. Kluci by mít vizi toho, že hrají o svou budoucnost.

Koho berete jako největší posilu?
Takhle bych to nechtěl hodnotit, vážím si každého hráče, který k nám chtěl přijít. Chci aby si každý nový hráč našel v týmu svoji roli, kterou si bude plnit a byl platným hráčem. Nedá se říct, že se budeme spoléhat na individualitu. Chceme, aby se tu vytvořil tým dobrých hráčů s rozlišnými úkoly a rolemi. Jedině tak můžeme být silní a úspěšní.

Podařilo se vám udržet Sašu Hyláka. Je to základní kámen pro novou sezonu?
Samozřejmě, Saša byl základním kamenem úspěchu už loni a pro nás je jedině dobře, že tu zůstal a na něm, jako na gólmanovi, to chceme stavět. Vedle něho se velmi dobře ukazuje také Dominik Frodl. Jde o našeho odchovance a pracovitého kluka, který se toho může od Saši spoustu naučit. Myslím si, že dvojice - starší zkušený brankář a vedle něj mladý pracovitý kluk ­- je v pořádku. Roman Málek si s nimi vytvoří tu symbiózu, protože co si budeme povídat, gólmani jsou trošku tým v týmu. (směje se)

Hledáme ještě jedno silné jméno do prvních dvou lajn

Před sezonou jste přivedli hned tři ofenzivní obránce, chyběli vám tu loni?
V závěru jsme měli spoustu obránců zraněných nebo po zranění, pak se nám zranil i Růža. V podstatě nám tedy chyběli hráči bez ohledu na to, jakého typu byli. Dneska se pořád volá po tom, že se hokej hraje v pěti, a že už se to nerozděluje na obránce a útočníky. Jasně, rozděluje se to, ale obránci by ale měli podporovat útok a útočníci by měli zase dobře bránit a pomáhat obráncům. Pro prolínání řad, ať už ofenzivy nebo defenzivy, byli tito hráči vhodně vybraní a věříme, že nám v sezoně pomohou.

Podařilo se vám získat Michala Dragouna, vybavíte si, jak vám doma vstřelil tři góly v rozmezí 160 vteřin?
Na to se nedá zapomenout (směje se). Pro Michala to samozřejmě bylo příjemné, ale pro nás už méně. Spíš si ho ale vybavuji, jak hrál ve Spartě. V extralize odehrál přes čtyři stovky zápasů, takže už je to zkušený hráč a měl by v týmu plnit roli lídra.

Mrzí vás odchod nějakého hráče, který ve Slavii nebude pokračovat?
K tomu bych se nerad vyjadřoval, protože takový je hokejový život. Hráči přicházejí a stejně tak i odcházejí. Kluky, které jsme tu chtěli, tak se nám podařilo udržet. Co se týče hráčského kádru, tak to má na starosti Luděk Bukač, ale všechny hráče spolu samozřejmě konzultujeme. Na odchodech jsme se shodli, ale když někdo odchází, tak za něho musíte mít logicky náhradu. O některých hráčích jsme byli přesvědčeni, že chceme, aby tu skončili a u některých byl otazník, jestli se podaří sehnat hráče lepších kvalit, který by je nahradil. Není to jen o tom, že se řekne "ty odejdi", ale také musíme vědět, kdo přijde.

Chystáte se tým ještě doplnit nebo už je uzavřený?
Ještě jsme krátcí, co se týče obránců. Jednoho beka chceme určitě ještě přivést. Co se týče útoku, tak hledáme ještě jedno silné jméno do prvních dvou lajn. Samozřejmě ještě počítáme s Henrim, který se do přípravy zapojí na 25. července, ale ještě jednoho kvalitního útočníka bychom do týmu chtěli. Chceme dát šanci i juniorům, pokud si o to svými výkony řeknou. Pravidlo, že jim někdo vyšlape cestu, že musí hrát, není úplně ideální. Ti kluci musí být zkrátka lepší, aby se dostali do sestavy a pak budeme jenom rádi, když budeme nějakého mladého odchovance v sestavě mít.

Autor Petr Horčička
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více