Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. července 2016

Hokej se budu učit celý život, říká Tomáš Hertl. Zavzpomínal i na Kolaříka

Všechno je zase v pořádku. Ve 22 letech už se Tomáš Hertl chytil v NHL natolik, že si vysloužil pevné místo v kádru San José. I proto dostal slávistický odchovanec novou dvouletou smlouvu a navíc skončil na druhém místě v tuzemské anketě Zlatá hokejka. Jediným škraloupem tak zůstává zranění kolena, které teď Hertl léčí doma v Česku. „Zašel bych se určitě taky rád podívat do Edenu, jak to tam vypadá,“ řekl v rozhovoru pro slávistický web.

Máte za sebou úspěšnou sezonu a finále Stanley Cupu. Přesunul jste se na pozici křídla, což vám bodově hodně pomohlo. Na stejné pozici se vám dařilo i v áčku Slavie, vzpomínáte na to?
Jako malý jsem vždycky hrával spíše centra, ale potom se to postupně měnilo. V áčku Slavie jsem hrál nakonec na obou pozicích. Vždycky jsem měl blíže spíše k centrovi, ale teď už mi nedělá problém ani jedno.

Chtěl byste se postupem času vrátit na pozici centra – lídra jedné z prvních formací v NHL?
Takhle to úplně neberu. Teď se mi právě dost dařilo na křídle, centr je těžší pozice s větší zodpovědností. Já prostě půjdu tam, kde mě trenér bude potřebovat, a budu tam hrát svůj hokej.

Nedávno jste mluvil o tom, že jste stále mladý hráč, který se musí pořád učit. V čem nejvíce?
Ve všem. Určitě musím ještě zesílit a pak také dělat správná rozhodnutí. Jde o to, abych se na ledě uměl dobře postavit, vědět, kdy si můžu dovolit puk tahat. Ale každý se musí učit celý život, jen v mladém věku ještě o trochu víc.

Co se týče hokejového myšlení, jaké ještě u sebe vidíte nedostatky?
Měl bych být o dost klidnější a potom bych se neměl ve všem tolik vrtat. Když v zápase třeba zahodím šanci, tak se musím naučit hodit to prostě za hlavu. Chcete najednou hledat příčinu, ale nejlepší je to hned vypustit.

Letos jste dal v NHL poprvé přes dvacet gólů. Takhle jste nestřílel ani ve Slavii, i když tam těch zápasů bylo méně. Jaký na tohle měla vliv společná s formace s Thorntonem a Pavelskim?
Nikdo nedá v hokeji gól sám. Potřebujete právě tyhle výborné hráče a je nutné, aby si celá lajna sedla. Bez boje a nasazení jednoho za druhého bychom ani nemohli dávat góly. Hodně se nám dařilo.

Z vašeho pohledu – mělo vašich 27 gólů něco společného?
Já vždycky dávám hodně gólů z předbrankového prostoru. Umím se tam dobře postavit a také tečovat. Jde o to najít si správně puk, nenechat se odstavit a být hodně silný.

Podívám na Davis Cup, znám se s Radkem Štěpánkem

Momentálně ale léčíte zraněné koleno. Jak se liší tohle zranění od vašeho prvního zdravotního problému, který vás postihl hned v premiérové sezoně NHL?
Před dvěma lety to bylo o dost vážnější a byla s tím spojená i operace. Teď je to lehčí zranění a už jsem konečně sundal ortézu. Začínám se pořádně hýbat a čeká mě rehabilitace, abych získal sílu zpět.

27+30
Tolik bodů nasbíral Tomáš Hertl v celé loňské sezoně

Pomohlo vám zranění před dvěma léty k tomu, že jste teď klidnější a nechcete nic uspěchat?
Určitě. Protože jde zase o koleno, tak už vím, jak zhruba cvičit a co mě čeká. Teprve před dvěma dny jsem ale ortézu sundal, takže se učím chodit a od středy mi začínají rehabilitace. Tam se všechno dozvím.

Jak v tomhle probíhá spolupráce s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem?
Chodím k němu na kontroly do Centra pohybové medicíny. Podíval se na mě a na dalším postupu se pak dohodneme po rehabilitacích.

Pavel Kolář je teď s daviscupovým týmem v Třinci. Bude sledovat čtvrtfinále českých tenistů?
Snad budu doma, takže se rád podívám. Jsem tenisový fanoušek a trochu se znám s Radkem Štěpánkem. Navíc si občas taky sám zahraju. Teď jsem ale dlouho vynechával právě kvůli kolenu. I když mám tenis hodně rád, tak nemůžu nic uspěchat.

Jaký je váš další program, kdy se chystáte do zámoří?
Teď jsem doma v Česku a nějakou dobu tady ještě budu. Podle rehabilitací se pak rozhodneme, jaký bude můj program dál. Ještě nevím, kdy budu směřovat zpátky do zámoří.

Koláč? Super kluk, na toho mám jen dobré vzpomínky

Měl jste minulou sezonu čas sledovat také Slavii?
Výsledky jsem vždycky kompletně procházel. Slavii sleduju celou dobu, co jsem za mořem. Byla škoda, že se nepodařilo postoupit, bylo to fakt o kousek. Pro mě je to těžké zhodnotit, co ještě chybělo, protože zápasy jsem neviděl. Ale je určitě potřeba dál makat, udělat play off a pak se o to znovu poprat. Věřím, že kluci se do extraligy zase jednou vrátí.

Za Slavii jste odehrál poslední zápas v roce 2013 v play off proti Plzni. Kádr byl nabitý – v obraně hrál Michal Kempný a v brance byl Dominik Furch, který se letos stal oporou národního týmu. Tušil jste, že by to mohl dotáhnout tak daleko?
S Dominem jsme hodně velcí kamarádi a hned po mém příletu z Ameriky jsme se viděli. Známe se dlouho, strávili jsme spolu na Slavii dost času. Domino vždycky hodně makal, přidával si a pořád trénoval. A v bráně pak chytal skvěle. I díky němu jsme se právě tehdy dostali do play off proti Plzni. Věřil jsem, že když bude takhle makat dál, tak dostane nějakou větší šanci. Letos zachytal výborně v Rusku a v nároďáku teď předvedl úžasné výkony. Jsem za něj hrozně rád.

Vy dva jste se ve Slavii hecovali asi tak nějak navzájem...
Asi tak. Vždycky jsme šli proti sobě a překonávali se, jestli dám gól, nebo ne... klasické hecování.

Myslíte, že byste se někdy mohli potkat i v NHL?
Záleží na něm, jestli by to chtěl jít zkusit, ale určitě se může dobře ukázat. Styl hokeje je tam trošku jiný a konkurence je velká. Já ale věřím, že by tuhle šanci dokázal využít.

Michal Kempný podepsal s Chicagem. Co myslíte, jak se tam chytí?
Kempas je podobný případ. Už minulé roky hrál hodně dobře v Rusku, tak si ho vyhlídli. Rozhodl se, že to zkusí, což je podle mě dobře. Je v pomalu nejlepší organizaci celé NHL a bude to už taky záležet na něm. Někdo dostane větší šanci, jako třeba já, někdo jenom pár střídání. To je pak těžší, ale vždycky je potřeba to zkusit.

Byl jste jeden z posledních hráčů, kteří šli z extraligy přímo do NHL. Poslední roky ale nejsou v české mládeži nijak oslnivé. Máte teď nějaké zkušenosti se zámořským hokejem. Čím myslíte, že bychom se u nás mohli inspirovat, abychom se hokejově zase vrátili do světové špičky?
Těžko říct. Já se tady tolik v přípravě mládeže nevyznám a žádný zámořský juniorský klub jsem neprošel. Ale samozřejmě to tady berou mnohem víc vážně. Hráči jsou neustále na očích a bojuje se o místo. Hrají také na menším kluzišti a jsou připravení na NHL. Češi tady v poslední době trochu ubývají, a tím pádem jsou i méně zajímaví. Ale je tady pořád plno mladých hráčů, kteří byli draftovaní vysoko. Věřím, že půjdeme zase nahoru.

V dresu Slavie už se nejspíš nebude příliš objevovat Pavel Kolařík. Vy jste s touhle slávistickou legendou taky odehrál několik sezon. Jak na něj vzpomínáte?
Koláč je super kluk, vždycky byl dost vtipný. Ostatní si samozřejmě dělali srandu z toho, kolik je mu let a kolik mně... (směje se) Ale on mě vždycky bral úplně v pohodě a ty dva roky v jednom týmu s ním jsem si užil. Vzpomínám na něj jenom v dobrém.

Stíháte tohle léto taky zavítat do Edenu?
Budu teď doma delší dobu, takže bych se tam určitě zašel rád podívat, jak to tam vypadá.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více