Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
26. července 2016

Kamarády už přesvědčil. Henri Tuominen chce hrát jako na jaře

Když se rozhodl na jaře odejít do Prahy, doma ve Finsku si z něj dělali legraci, že za chvíli bude mít na hlavě „deku“ jako Jaromír Jágr. Účes zatím Henri Tuominen změnit nemusel, s českým prostředím se jinak sžívá úspěšně. Na konci loňské sezony výkonnostně i bodově vyrostl a celé léto se doma na severu snažil, aby z téhle formy nic neztratil.

„Ahoj, jak se máš,“ vítá česky s úsměvem. Na bruslích je vytáhlý Fin nepřehlédnutelný, při prvních trénincích v Edenu navíc září viditelnou energií. „Je fajn být zpět, už jsem to pár týdnů netrpělivě očekával a těšil se na kluky,“ potvrzuje Tuominen spokojenost s tím, že se konečně připojil k novému týmu Slavie.

Suchou přípravu si čtyřiadvacetiletý útočník uzpůsobil podle svého doma ve Finsku. V rodném Turku na jižním pobřeží země se pravidelně proháněl mezi loděnicemi a snažil se udržet fyzičku. „Z léta mám radost, pokud se budeme bavit o fyzické přípravě. Dávky běhu jsem prokládal posilovnou, abych nevypadl z formy a byl připravený na led,“ popisuje.

Vlastně už od svého odletu z Prahy věděl, že ve Slavii bude pokračovat. Jistota angažmá jenom pomohla tomu, aby se Tuominen mohl plně soustředit na co nejlepší přípravu. Po třech měsících se pak vrátil nabuzený novou motivací. „Nálada je tady dobrá, i když kluky ještě moc neznám. Je tady o dost mladší tým než loni, takže očekávám, že budeme celkově energičtější mužstvo. I já mám teď dost energie!“

Proti Energii hlavně otestovat nový tým

Na začátku to ale neměl ve Slavii lehké – první angažmá mimo Finsko, nový styl hokeje, nové prostředí... „Navíc jsem byl zraněný, než jsem přišel,“ dodává Tuominen. Není proto divu, že bývalý mládežnický reprezentant Suomi v úvodních zápasech příliš neoslňoval. A tak mu kamarádi ze srandy vyhrožovali, že se na něj budou muset přijet podívat osobně, aby začal dávat góly.

Nakonec do Edenu opravdu dorazila část jeho bývalého týmu, kde ve Finsku začínal. „A to jsem se před nimi zrovna předvedl,“ směje se Tuominen. Forma gradovala a finský útočník byl nakonec v baráži druhým nejproduktivnějším slávistou. „Už jsem si snad úplně zvykl na český hokej. Konec sezony se mi dost povedl a já doufám, že na to dokážu navázat,“ říká deset dnů před prvním přípravným zápasem.

Utkání proti Karlovým Varům bude podle Tuominena hlavně zkouškou funkčnosti nového týmu. Slavia by měla také otestovat nové formace, podle kterých začala v neděli trénovat. „Bude důležité si hlavně zvyknout na puk a na spoluhráče před začátkem nové sezony,“ říká před duelem s Energií, která sešívané těsně připravila o návrat do extraligy.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více