Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. dubna 2003

Šesté finálové utkání: Slavia může, Pardubice musí...

Finálová série se vrací do Prahy, ve Finálové hale Pražské energetiky budou chtít hosté vybojovat sedmé utkání v Pardubicích, domácí zase chtějí oslavit titul doma. "Svému mužstvu věřím. V úterý si sáhneme až na samé dno sil a věřím, že to čtvrté vítězství kluci urvou," říká nažhavený Vladimír Růžička. Tomu bude opět chybět Aleš Krátoška, do hry by ale mohl naskočit Michal Sup, který vynechal čtvrtý a pátý zápas kvůli poškozeným vazům v koleni. "Za poslední dny se to o dost zlepšilo, na tréninku to už docela šlo, ale zápas je něco úplně jiného. Uvidíme v úterý, jak na tom noha bude," prozradil doufající kanonýr.

Zatímco František Kučera už je s tím, že si ve finále nezahraje, smířený, v dresu soupeře by se do hry mohl dostat po uzdraveném Liboru Zábranském i další pilíř pardubické obrany Michal Sýkora. Ten za prvních osm zápasů play-off dokázal posbírat devět bodů (4+5), pak si ale ve druhém semifinálovém zápase poranil koleno a následujících devět zápasů musel vynechat. Podobně jako nad nejlepším střelcem Slavie, také nad nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem Pardubic Tomášem Blažkem visí otazník. Zablokovaná krční páteř už povolila, v pondělí už první pardubický centr absolvoval trénink, přesto ještě jeho úterní start není stoprocentní. Další centr Tomáš Divíšek bude mimo hru i nadále.

V obou táborech panuje bojová atmosféra. Slávisté si uvědomují, že porazit suverénního vítěze základní části čtyřikrát za sebou by byl heroický výkon. Přesto k tomu bojovníci z Edenu neměli daleko - od oslav je v neděli dělilo pouhých 228 vteřin, od konce prodloužení a dramatu samostatných nájezdů pak jen 50 vteřin. "Hokej už je takový. Doma jsme šťastnou střelou v prodloužení vyhráli my, teď se štěstí usmálo zase na Pardubice," nedělá ze smolné nedělní porážky vědu Vladimír Růžička.

Na čí straně bude psychická výhoda? Slávisty na rozdíl od soupeře nemusí svazovat povinnost v úterý vyhrát, hosté mohou být nervózní - musí vyhrát, pokud chtějí uchovat naději. A nebo - slávistům může příležitost vyhrát doma titul svazovat ruce, Pardubičtí mohou být po dokonalém nedělním obratu "na koni", jehož mají ve znaku. Hokejové síly jsou vyrovnané, bude tak záležet hlavně na tom, jak hráči obou mužstev zápas nervově zvládnou.

Letošní finálová série dává vzpomenout na loňské čtvrtfinále. Také tehdy byl po dvou zápasech v Pardubicích stav na zápasy 1:1, doma pak Slavia dvakrát dokázala vyhrát a v pátém zápase měla soupeře "na lopatě". Ten to ale nezabalil a vynutil si šestý zápas v Edenu. V něm se na první gól čekalo přesně půl zápasu - to doklepl střelu za brankovou čáru Hejda. V závěrečném dějství Antoš zvýšil na 2:0, vzápětí Slavii za útočnou euforii potrestal z brejku Novotný, ale to byl poslední úspěch Východočechů. V 52. minutě pojistil vítězství nad velkým rivalem Novák a v Edenu mohly propuknout oslavy.

První "mečbol" si slávisté nechali utéct i v letošním semifinále se Spartou, tentokrát ale pátý zápas za stavu 3:1 prohráli na vlastním ledě, aby o svém postupu rozhodli v šesté bitvě.

Podaří se Slavii ovládnout šestý zápas série také ve finále?

Slavia - Pardubice po pěti zápasech

Celkové skóre 14:11 (5:4, 5:2, 3:4 - 1:1)
Vyloučení: 46:48
Využití přesilovek: 3:3
Střely na branku: 182:158
Úspěšnost brankářů: Málek 93,04 % - Svoboda 92,86 %

Produktivita ve finále

SlaviaPardubice
Hejda    3+4  7
Duda     4+1  5
Beránek  0+4  4
Sailer   1+2  3
Kadlec   0+3  3
Antoš    0+3  3
Mudroch  2+1  3
P.Sýkora 1+2  3
Kropáč   1+2  3
Průcha   0+3  3
Lubina   2+0  2

Dosavadní vývoj finále

1.zápas: Pardubice - Slavia 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka: 12. Mudroch

Utkání rozhodla tečovaná střela Mudrocha od modré. Slavia díky výpadu Dudy s Beránkem vyrovnala, ale gól padl do Svobodou posunuté branky. K vyrovnání nevedla ani závěrečná dvojnásobná přesilovka.

2.zápas: Pardubice - Slavia 2:4 (0:2, 2:1, 0:1)

Branky: 23.Koukal, 33. J.Kudrna - 10.Sup, 14.Hejda, 25.Sailer, 60.Hruška

Zápas v režii Jana Hejdy, který připravil všechny góly Slavie. Ta nastoupila velmi aktivně a po první třetině to bylo 0:2. V první třetině se prosadili tečí Sup a střelou po přečíslení Hejda, ve druhé elegantně rozhodl Sailer.

3.zápas: Slavia - Pardubice 5:4p (1:2, 2:0, 1:2 - 1:0)

Branky: 7. Posmyk, 24. Hejda, 36. Duda, 46. Hejda, 67. Kolařík - 16. Mudroch, 18. Kropáč, 43. Pištek, 50. Duben

Nevídané střelecké hody viděl zaplněný stadion Slavie. V utkání zářili beci Hejda s Kadlecem, zápas plný zvratů rozhodla až Kolaříkova lehčí střela ke konci prodloužení.

4.zápas: Slavia - Pardubice 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky: 16. Duda, 59. Duda

Defenzivně laděnou bitvu plnou vyloučení rozhodl dvěma góly Radek Duda. První dal jemnou tečí Hejdovy střely, druhý po ukázkové spolupráci s Beránkem při přečíslení.

5.zápas: Pardubice - Slavia 4:3p (1:1, 0:2, 2:0 - 1:0)

Branky: 8. P. Sýkora, 51. Lubina, 57. Kolář, 70. Lubina - 8. Dlouhý, 40. Jaroš, 40. Duda

Slavia byla tři minuty od triumfu, nakonec se ale smáli domácí. Na Sýkorovu přesilovkovou trefu odpověděl šťastným gólem Dlouhý. Dvojitý úder pak přišel v poslední minutě druhé třetiny - Jaroš potrestal chybu Dubna a Duda využil Antošovo vyhrané vhazování. Domácí se zdravě naštvali, vyrovnali a když už se slávisté těšili na samostatné nájezdy, srazil si Málek lapačkou do branky Lubinovu ránu od modré.

Autor Radek Vokál
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více