Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
24. dubna 2003

Galavečer českého hokeje patřil Slavii

Po mistrovském titulu se do Edenu stěhují další trofeje - tentokráte se jedná o individuální ocenění. Ve čtvrtečním podvečeru získali slávisté na 8. ročníku Galavečeru ledního hokeje na pražském Výstavišti celkem šest trofejí! Jednoznačným králem se stal brankář Roman Málek, který jako první hokejista v historii získal čtyři ceny. Byl vyhlášen Nejlepším hráčem play-off, Nejlepším brankářem a získal tituly Hokejista sezony a Hokejová jednička. Vladimír Růžička se stal Nejlepším trenérem, Petr Kadlec Nejlepším obráncem.

Roman Málek

zažívá nejlepší sezonu ve své kariéře. V základní části vytvořil rekord v počtu vychytaných nul (11) a ovládl také statistiky brankářů – byl nejlepší podle procentuální úspěšnosti (94, 79%) i podle průměru branek na zápas (1. 62). V play-off pak byl hlavním strůjcem cesty Slavie za vytouženým titulem, přidal dalších pět shu-toutů – z nichž ten nejdůležitější v rozhodujícím sedmém finále s Pardubicemi. Bez Romana Málka by mohla Slavia na celkový triumf v extralize jen těžko pomýšlet. Pětadvacetiletý brankář nechybí ani v nominaci na Mistrovství světa ve Finsku, kde by se měl “poprat” o místo jedničky. Ve své sbírce už měl jedno ocenění – v sezoně 2000/01 byl zvolen Nejlepším brankářem extraligy. Letos přidal další čtyři ceny. Od deníku Právo opět získal ocenění Nejlepší brankář extraligy, triumfoval i v prestižní anketě Mladé Fronty Dnes a může se honosit titulem Nejlepší hráč play-off. V závěru uspěl v konkurenci spoluhráče Radka Dudy a pardubického útočníka Ladislava Lubiny. Dále se může honosit označením Hokejista sezony (cena agentury BPA) a uspěl i v divácké anketě Hokejová jednička. Z celkového počtu 56 449 hlasů jich získal 8 986. Na druhém místě skončil třinecký útočník Richard Král (8 863) a na bronzovém stupínku gólman Sparty Petr Bříza (5 569). Osmý ročník Galavečeru ledního hokeje měl jedinou a hlavní hvězdu – Roman Málek se stal prvním hokejistou v historii, který získal za jednu sezonu celkem čtyři ocenění. Fanoušci Slavie však smutní – skvělá sezona jejich miláčka neunikne určitě pozornosti zámoří. Roman Málek se podle svých slov do NHL nehrne, v Edenu je spokojený a se Slavií má podepsaný víceletý kontrakt. Přijde-li však adekvátní nabídka od týmu Philadelphie Flyers, asi váhat nebude.

Vladimír Růžička

už patří devět let neodmyslitelně ke Slavii. Právě on stojí za vzestupem a posledními úspěchy vršovického klubu. V Edenu jednou možná bude stát jeho socha. V roce 1993 pomohl Slavii do extraligy a od té doby tluče jeho srdce pro jediný klub. V březnu roku 2000 ukončil aktivní hráčskou kariéru a v následující sezoně se už postavil na střídačku Slavie. Tým dovedl poprvé v historii do semifinále, další rok stejný výsledek zopakoval. To už působil i v roli generálního manažera. Vybudoval v Edenu silný tým a letos se dočkal vyplnění svého snu. Jako hráči se mu nikdy nepodařilo získat mistrovský titul v české (dříve československé) nejvyšší soutěži. Na postu hlavního trenéra se mu to povedlo hned ve třetí sezoně. Ne každý bývalý skvělý hokejista se může stát výborným a úspěšným koučem. Vladimíru Růžičkovi se to podařilo – po třech letech na “sešívané“ střídačce má úchvatnou bilanci: dvakrát postup do semifinále a titul. Na Galavečeru ledního hokeje byl po zásluze zvolen Nejlepším trenérem sezony. Pro slávistické fanoušky je především koučem nových mistrů extraligy. Po finále Vladimír Růžička řekl: “Jsem pyšný na hráče, ne na sebe.“ V následujících dnech stojí před další výzvou – uspět v roli asistenta trenéra u národního týmu na Mistrovství světa. Navíc změnil své původní rozhodnutí a bude stát na střídačce Slavie i v příští sezoně – to však bylo ještě před titulem. Znáte to – říká se, že trenér by měl odcházet v nejlepším, když je na vrcholu. Ať už to dopadne jakkoli, Vladimír Růžička se ze Slavie jen tak nevytratí.

Petr Kadlec

už několik let patří k nejlepším obráncům extraligy. Je základním stavebním kamenem slávistické obrany, která letos posilněná o zkušeného Františka Kučeru byla v extralize nejlepší. O její neprostupnosti se přesvědčily všechny týmy v extralize. Nejlepší důkaz: v rozhodujícím sedmém finále nedokázaly Pardubice v domácím prostředí, podporované vyprodaným hledištěm, vstřelit Slavii v čele s Málkem ani gól. Kadlec nezažil v základní části bodově nejlepší sezonu, zářil především v play-off. Jeho klid v rozehrávce, jistota s jakou dokáže obehrát protihráče a zavézt puk do útočné třetiny, bravura s jakou si dokáže poradit v osobních soubojích (ač je menšího vzrůstu) – v tom asi nemá v extralize konkurenci. Před pár lety mu pomohlo hostování v Plzni, jinak působí výhradně ve Slavii. Jedna z hlavních postav nových šampionů byla na Galavečeru ledního hokeje oceněna titulem Nejlepší obránce extraligy. Letos má za sebou skvělou sezonu i v reprezentaci – nechyběl ani na jednom ze čtyř turnajů série Euro Hockey Tour. Jako jeden ze tří beků z extraligy se může těšit na Mistrovství světa – na svůj první seniorský šampionát pojede spolu se svým parťákem z obrany Janem Hejdou. Jeho odchodem by přišla Slavia o mnoho. Hrozba NHL však u něj asi nehrozí – není totiž vůbec draftovaný.


Záznam z 8. ročníku Galavečeru ledního hokeje vysílá Česká televize na svém druhém programu v sobotu 26. dubna od 14:10. Nenechte si to rozhodně ujít!

Ocenění

Vítěz 1. ligy (ČSLH) - Kladno

Nejlepší nováček (ČT) - Rostislav Martynek (Třinec)

Nejslušnější hráč (ČTK) - Ondřej Kratěna (Sparta)

Nejlepší rozhodčí (APS Agency) - Milan Minář

Nejlepší akce – Zlatá helma (BPA a ČT) - Ladislav Lubina (Pardubice)

Nejlepší trenér (Lidové noviny) - Vladimír Růžička (Slavia)

Nejlepší brankář (Právo) - Roman Málek (Slavia)

Nejlepší obránce (Blesk) - Petr Kadlec (Slavia)

Nejlepší střelec (Blesk)- Jan Marek (Třinec)

Nejproduktivnější hráč (Český Telecom+ČT) - Richard Král (Třinec)

Nejlepší hráč play-off (MF Dnes) - Roman Málek (Slavia)

Cena Bóži Modrého (AHLH) - Richard Král (Třinec)

Hokejista sezony (BPA) - Roman Málek (Slavia)

Hokejová jednička (BPA) - Roman Málek (Slavia)

Mistr extraligy – vítěz playoff (Český Telecom, ČP, ČSLH, APKLH) - Slavia Praha

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více