Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
21. května 2003

Vladimír Růžička: Z každé porážky mě málem trefil šlak

Historického úspěchu dosáhla v uplynulé sezóně Slavia Praha. Po dvou čtvrtých místech získala svou první medaili a hned zlatou! Pod ziskem mistrovského titulu je jako trenér a generální manažer podepsán Vladimír Růžička. Právě s ním jsme hodnotili uplynulou sezónu a nakoukli jsme i do přípravy na tu další.

Při hodnocení předchozí sezóny jste uvedl, že byste rád posunul Slavii zase o kousek výše. To se vám povedlo dokonale, získal jste s ní titul. Co podle vás o tomto úspěchu rozhodlo?
Rozhodlo hlavně to, že mužstvo mělo nějakou tvář. Začátek sezóny nebyl úplně dobrý. Významným okamžikem byl trejd Ujčíka za Dudu s Krátoškou. Po něm jsme vyhráli v Liberci 9:0 a nastartovali jsme dlouhou sérii vítězných zápasů. Mužstvu už v té době bylo jasné, o co hraje. Základem byla obranná hra, kterou jsme mužstvu trochu nutili, ale v play-off se nám to vrátilo.

Podobně jako jste před sezónou 2001/02 přivedl Josefa Beránka, i letos jste připravil slávistickým fanouškům jednu bombu. Do Slavie přišel František Kučera. Jak zpětně hodnotíte tento krok? Splnil Kučera vaše očekávání? Jak moc chyběl v play-off?
Franta Kučera byl pro nás obrovskou posilou. Je to vynikající obránce a výborný člověk, hrál výraznou roli i v kabině, kde spolu s Josefem Beránkem dirigovali mužstvo. Sezóna byla pro něj velmi náročná, jezdil na akce s nároďákem. Bohužel si na Švédských hokejových hrách zranil meniskus, ale pak nám ještě moc pomohl v play-off proti Spartě. Splnil určitě vše, co jsme od něj očekávali.

Pilířem mužstva byl bezesporu vynikající brankář Roman Málek, se kterým klub podepsal novou víceletou smlouvu. Při on-line rozhovoru na našich stránkách Málek přiznal, že si řekl o opravdu velké peníze. Bylo vám od začátku jasné, že mu je musíte dát? Že bez Málka to nepůjde?
Ze začátku jsme mu ty peníze dát nechtěli, šlo opravdu o hodně peněz. Jednání se protahovala, ale on dokazoval, že je opravdu nejlepší, tak jsme na jeho podmínky nakonec přistoupili. Teď jsme rádi, že jsme to udělali, Roman měl na titulu velký podíl.

Hokejové fanoušky Slavie nastartovala výměna Viktora Ujčíka do Plzně za Dudu a Krátošku. Co jste říkal jedenáctkovému protestu? Čekal jste takovou reakci od fanoušků?
Diváci to nesli tak, jak to nesli. Samozřejmě mě překvapilo, že jsem všude četl, že Viktor je pro Slavii modla a že bez něj to nepůjde a Slavia už nebude Slavií. Viktor tu byl dva roky, když jsem ještě hrál i já, pak tu byl ještě další dva roky . O hráči, který tu hrál asi čtyři roky se podle mě nedá říci, že je modla Slavie. S tím jednoznačně nesouhlasím. Jsou tu jiní hráči, které můžeme považovat za větší symboly Slavie - Milan Antoš, Michal Sup nebo Roman Málek.

Do Slavie přišel hráč s velkým hokejovým potenciálem - Radek Duda. Tohoto hokejistu však určitě není lehké trénovat. Neměl jste trochu strach, že v rozhodujících zápasech, kde rozhodují maličkosti, udělá nějakou hloupost? Kdo s trejdem přišel? Slavia nebo Plzeň?
My už jsme také chtěli nějaké kroky udělat, stejně jako Plzeň. Ovšem musím říci, že tím, kdo tehdy musel zvednout telefon, jsem byl já. Aby výměnou zůstaly zachovány finanční náklady, nabídla Plzeň za Ujčíka dva hráče. Vybral jsem si k Dudovi Krátošku. Jsem nesmírně rád, že se to povedlo. Řekl jsem si o dva kvalitní hráče a oba to pak dokázali. Řada lidí nám říkala, že se nemáme proč radovat, že nám Radek Duda v play-off něco provede. Obrovsky si vážím toho, že se Radek udržel. I když sezóna pro něj nebyla jednoduchá, v play-off nám obrovsky pomohl.

Spolu s Dudou do Slavie přišel i Aleš Krátoška, který zejména v play-off předváděl obdivuhodné výkony. Měl jste vyloženě zájem o tohoto hráče? Věděl jste, jaký potenciál se v něm skrývá?
Vyloženě jsem si o Aleše Krátošku řekl. Když jsme v Plzni hráli první zápas, vstřelil nám dva góly. V každém případě podával skvělé výkony.

Koho považujete, kromě gólmana Málka, za hráče, jehož přínos pro tým byste v letošní sezóně chtěl nejvíce vyzdvihnout? Nabízí se řada jmen. Rozhodující góly ve zlomových momentech střílel Michal Sup, životní play-off sehráli Kadlec s Hejdou...
Určitě bych to takhle nechtěl říci. Nechci vyzdvihovat jednotlivce, vyhrál celý tým. Ten dokázal přehrát ve finále Pardubice, což byl tým, který získal v základní části nejvíc bodů a vystupoval jako vítěz. Hokej je však o srdci, o tvrdé práci. Nikdy není jasné, kdo vyhraje. Kluci se dokázali semknout a porazili jasného favorita Pardubice. Toho si cením nejvíc.

Letošní play-off a vůbec celou sezónu sehrál v obdivuhodné formě Michal Sup. Tento hráč za celou sezónu 1999/00 zaznamenal v 52 zápasech jediný gól. V čem spočívá proměna Michala Supa?
Je to trochu paradox, Michal totiž vyloženým střelcem není, i když gólů letos dal opravdu hodně. Dost těžil z tlaku, který vytvářeli Duda s Beránkem. Letos dokázal ty šance proměňovat. Na začátku dal pár gólů, začal si věřit a pak už dával góly pořád. Michal hraje hodně srdcem, má super kondici, odjezdí toho strašně moc. On ani nemá v popisu práce jako hlavní činnost dávat góly. Odměnou za výbornou sezónu pro něj byla účast na šampionátu.

Kdy jste začal věřit v titul? Kdy jste tušil, že máte nejlepší mužstvo, které všechny porazí?
Tomu jsem věřil celou sezónu, cítil jsem, že máme výborné mužstvo. Proto mě také z každé porážky mohl trefit šlak. Myslím, že letošní finálová série s Pardubicemi byla úžasná. Musela se líbit jak hokejovým fanouškům tak i lidem, kteří normálně moc do hokeje vtaženi nejsou. Já vždycky věřil ve vítězství, ale připouštěl jsem si, že se může prohrát. V hokeji často rozhodují maličkosti, štěstíčko. To se nakonec přiklonilo k nám, ale celý rozhodující zápas to bylo maximálně 1:0. Definitivně jsem uvěřil, až zahoukala siréna.

Vladimír Růžička rozdává v Edenu autogramy Finálová série byla opravdovým vyvrcholením soutěže. Jak na vás působilo pardubické publikum? Nemyslíte si, že kdyby se podařilo vybudovat na Slavii podobný stánek, že by i v tomto ohledu časem mohla Slavia Pardubicím konkurovat?
Já si myslím, že pardubičtí fanoušci ukázali, že jsou šestým hráčem svého mužstva. Doma ženou své hráče parádně a i u nás na Slavii překřičelo 700 fanoušků Pardubic naše čtyři tisícovky diváků. Lidi v Praze aspoň vidí, jak se fandí. Je to určitě k zamyšlení. Kotel se musí udělat, někdo ho musí odpovídajícím způsobem vést. V Pardubicích je velká základna, na hokej tam chodí pořád devět tisíc lidí. To si můžeme jen přát. Nejde ale jen o to vyprodat stadion, ale jde o to, aby lidi fandili. Myslím, že v tomto ohledu je situace v hokeji mnohem lepší než ve fotbale. Co se děje ve fotbale, je hrozné, na stadiony to nepatří. Nemám na mysli teď křičení, ať se lidé na fotbale vyblázní, ale ničení vybavení stadionů mně připadá hrozné. Hokejoví fanoušci jsou podle mě trochu jiní. Řekl bych, že hokejový divák je mnohem inteligentnější a rodiče se nemusí bát vzít děti na hokej.

Ziskem titulu pro vás sezóna neskončila. Před jejím startem jste se totiž stal asistentem trenéra národního mužstva. Jak zpětně hodnotíte rozhodnutí přijmout tuto funkci? Ovlivnila tato funkce hodně ztrátu vašeho času?
To, co jsem od této funkce očekával, se mi splnilo. Já předem slíbil, že když Slavomír Lener do toho půjde, tak do toho půjdu s ním. Je tu teď hodně práce ohledně manažerování, musím vyřídit spoustu věcí, je tu řada papírování. V každém případě jsem však rád, že se mohu přiučit.

Na mistrovství světa jelo celkem šest hráčů ze Slavie - Málek, Kadlec, Hejda, Kolařík, Duda a Sup. Hráčům v poli nebylo možné upřít snahu, ale nebylo to ono. Myslíte si, že to bylo výsledkem vyčerpávají finálové série play-off nebo spíše nedostatkem zkušeností těchto hráčů s mezinárodním hokejem?
Nesouhlasím s tím, co píšou novináři. Do zápasu s Ruskem byli Hejda s Kadlecem opory. Ano, Kadlec byl v zápase s Kanadou u šesti gólů. Kdo však hokej někdy hrál, ví, že se taková věc někdy stane. Mě určitě hráči ze Slavie nezklamali. Druhá věc je, že je na mistrovství světa velice těžké hodnotit své hráče. Všichni pracovali, jak mohli. O tom jsem přesvědčený. Radovat se však může jen někdo. V semifinále nás Kanada přehrála a musíme se z toho všichni poučit - trenéři a hlavně hráči, vždyť v týmu bylo 14 nováčků. Začíná nám také trošku generační problém. Hodně hráčů odrostlo a musíme nějaké vychovat. Hodně kvalitní mužstvo mají v tuto chvíli Slováci. Na MS přijeli hráči, kteří patří k nejlepším hráčům svých klubů, měli asi nejlépe složené mužstvo. Naši se s tím musí poprat. Příští rok je mistrovství světa v Praze, musíme udělat maximum pro medaili.

Sezóna 2002/03 skončila, jistě už se koncentrujete na novou. Jak velkých změn dozná mužstvo Slavie v příští sezóně? Jste generální manažer klubu, neztratil jste dva týdny jednání svou účastí na mistrovství světa?
My máme mužstvo připravené z loňska. Tohle zbrojení se nedělá čtrnáct dní během mistrovství světa. Mužstvo se nějak buduje a jeho složení se vytváří postupně. Chceme opět do sestavy zabudovat další mladíky. Z hostování se vracejí Leoš Čermák, Petr Míka, výměnou za Viktora Ujčíka přišel Patrik Martinec. Uvažujeme, že odejde maximálně Jan Hejda do NHL nebo na hostování do Ruska. Dříve jsme uvažovali, že by na roční hostování do Ruska odešel i Michal Sup, který u nás má dlouhodobý kontrakt, ale jeho odchod se asi začíná rozplývat. Ještě uvidíme, jak se bude vyvíjet situace okolo Romana Málka. Do 15. července se rozhodne.
Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více