Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
13. června 2003

Slávisté vyhráli, Patrik Martinec skóroval dvakrát

"Přijďte zhlédnout reprezentanty našeho letos nejúspěšnějšího hokejového klubu na našem zeleném trávníku," zvaly plakáty rozvěšené po Kunici. Cestu na přátelský zápas místního FK Kunice "A" s vítězem extraligy ledního hokeje - HC Slavia Praha - si nakonec našli desítky místních příznivců kopané. A rozhodně nelitovali, i když domácí, účastníci krajského přeboru, takzvané "B třídy", nakonec se Slávisty prohráli 3:4, hlavně díky dvěma brankám Patrika Martince a výbornému výkonu brankáře Staňka. Na hřišti ve sportovním areálu "Ve Žlábkách", který za rok oslaví 70 let existence, se totiž hrála pohledná kopaná.

Rozdíly mezi mužstvy ve výkonnosti nebyly na první pohled vůbec žádné. Nebýt "sešívaných" slávistických dresů, nebylo ani poznat, kdo jsou fotbalisté a kdo hokejisté. Navíc slávisté po celých devadesát minut dokazovali, že fotbal hrát skutečně umějí. Ba co víc, na úrovni, v jaké by to od nich člověk snad ani nečekal. I přes tři obdržené góly skvěle zachytal mladý brankář Ondřej Staněk, výborně zahrála obrana s "liberem" Milanem Antošem a "dirigentem" Pavlem Kolaříkem, náramně si počínala i záloha s agilním a do útoku často vyrážejícím Lukášem Hronkem. A také útok s nestárnoucím Patrikem Martincem, Davidem Hruškou a Petrem Kadlecem dokazoval, že fotbal hrát umí. Mimochodem, slavistický útok, především v druhém poločase, předváděl, že mu kombinace na jeden dotek není vůbec cizí. Přihrávky Patrika Martince a Davida Hrušky, či časté výpady Lukáše Hronka po křídle musely nadchnout i nejednoho místního "štamgasta" na tribuně. Zkrátka a dobře, pro fotbalisty zdejšího FK Kunice, ale i pro diváky, to byl svátek. Slavia sem přece jen nejezdí každý den, byť hokejisté na zdejším pažitu hráli již potřetí a vloni na podzim zde dokonce trénovali i prvoligoví fotbalisté ze Slavie Praha.

A jak se zápas vyvíjel? Zpočátku to bylo nahoru - dolů, více ze hry ale měli domácí. Přesto už v desáté minutě se chytal slávistický brankář Ondřej Staněk za hlavu - to když po dvaceti minutách hry Slávisté zatlačili soupeře do jeho pokutového území a kopali roh. Leč bez gólového efektu. Slávisté se ale postupem času osmělovali, přidávali na důrazu a sem tam i tvrdě vypálili. Slávistické kličky a přihrávky na jeden dotek občas domácím pěkně zamotaly hlavu. Josef Beránek si s Patrikem Martincem rozuměli tak dobře, že z toho byl dokonce ve 24. minutě přímý kop. Ale ani z něj nic nakonec nebylo. Známé pravidlo nedáš-dostaneš ale zafungovalo dokonale. Lob domácích z hranice velkého vápna skončil od břevna v síti za zády překvapeného brankáře Ondřeje Staňka. Od této minuty domácí vedli 1:0, a tak i skončil první poločas v němž Ondřej Staněk ještě jednou zazářil - to když v 35. minutě chytil pokutový kop nařízený rozhodčím za sražení hráče.

Jaký byl tedy poločas, bylo co hráčům vytknout? Poločasový výkon Slávistů hodnotil Josef Beránek. "Oni jsou sice fotbalovější, ale my se zase snažíme hodně běhat. Snad se nám podaří vyrovnat," uvedl. V sestavě plné mladíků tentokrát pro zranění chyběl Michal Sup, který se alespoň na své spoluhráče přijel podívat na kole. Přesto nevyloučil, že se ještě v červnu na hřišti při nějakém fotbálku objeví. "Ale to se ještě nejprve musí dostat do sestavy," prohodil Josef Beránek a k absenci Romana Málka žertem dodal: "On je špatný fotbalista, tak ho s sebou nebereme."

Do druhé půle vtrhli Slávisté jako vyměnění, hned v úvodu druhé půle se dostali do slibné akce, jenže míč tentokrát skončil pouze na tyči. Naopak opět skóroval soupeř. Nakonec se ale Slávisté přece jen dočkali - z pokutového kopu snížil Patrik Martinec na 2:1. A slávistická radost pokračovala. Milan Kopecký prostřelil z úhlu vše, co mu stálo v cestě a rázem bylo vyrovnáno - 2:2. Slávisté se ale neradovali příliš dlouho, soupeř zase po chvíli odskočil na 3:2, to když si obrana Slavie vybrala "slabou chvilku", jakýsi oddechový čas, a nechala soupeře pohodlně skórovat hlavou. A nemuselo ostatně zůstat jen u tohoto gólu. Chybné vyběhnutí brankáře Staňka zachraňoval hlavou Jan Novák doslova až na brankové čáře. Slavia ale znovu zapnula a vynutila si faul, který potrestal přesně kopnutým pokutovým kopem Petr Kadlec. A tak zhruba čtvrthodinu před koncem to bylo zase 3:3. Poté několikrát "hasil" před dotírajícími útočníky Ondřej Staněk, nejprve vyrazil bombu z dálky, pak vytěsnil střelu z úhlu. Vůbec Ondřej na hřišti chvílemi doslova zářil a rozhodně neudělal dresu se jménem Černý ostudu. Ale nestříleli pouze domácí. Také David Hruška ze slibné pozice minul. Poté ale přesně po spolupráci s Pavlem Kolaříkem a Lukášem Hronkem zamířil Patrik Martinec a vstřelil vítězný gól Slávistů.

Sestava: Ondřej Staněk - Pavel Kolařík, Radek Dlouhý, Milan Antoš, Jan Novák - Josef Beránek, Patrik Martinec, Petr Jaroš, Lukáš Hronek - Milan Kopecký, David Hruška, Dominik Graňák, Petr Kadlec (Slavia hrála samozřejmě v jedenácti, dva hráči vždy odpočívali na střídačce.)

Zápas jsme po jeho skončení hodnotili s Milanem Antošem.

Jak hodnotíte dnešní přípravu, fotbalové utkání s FK Kunice? Zápas se vám vyvedl a vyhráli jste 4:3.
Hrajeme fotbal každý čtvrtek a nyní je to náš druhý zápas. Docela to vypadá dobře. Snažíme se hodně běhat. Ostatně i jako trénink je to dobré, jsou tam starty na míč a podobně. Alespoň to k něčemu je.

Působili jste jako celek na to, že jste hokejisti, docela dobrým dojmem, i když první poločas byl z obou stran trochu pomalejší a opatrnější. Mnohého možná překvapilo i to, že v útoku nakonec zářili obránci a v obraně útočníci. To bylo z hecu, nebo je to součástí taktiky?
Ne, my takhle hrajeme běžně, i na tréninku proti sobě. Hráči si prostě stoupají tam, kde jim to nejlépe vyhovuje. Tady sice byly nějaké změny, ale obvykle v takovéto sestavě hrajeme.

První půle skončila 1:0 pro domácí, v druhé půli jste ale dali čtyři góly a vyhráli 4:3. Dvakrát skóroval Patrik Martinec, po jedné brance dali Milan Kopecký a Petr Kadlec z penalty. Takže spokojenost? Přenese se tato spokojenost i na led?
Ano, určitě. Mladí hrají výborně, i když jsme hráli florbal, tak zahráli opravdu skvěle, a i teď ten fotbal hráli myslím si dobře. Zatím zapadli do přípravy perfektně a hlavně jim to klape a běhá.


Michal Sup se přijel podívat na kole, nebyl ale úplně fit a tak jen rozdával autogramy...


... zde vedle Patrika Martince rozmlouvá s masérem Zdeňkem Šaškem.


Ondřej Staněk zneškodnil v prvním poločase penaltu!


... a pak se chytal za hlavu při neproměněné šanci svých spoluhráčů.


Slavia se brání


Skončil první poločas...


... a slávisté si tak mohli vydechnout


Hra ve druhém poločase


Milan Kopecký hrál se zaujetím


Na střídačce rozmlouvají Petr Kadlec a Pavel Kolařík

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video