Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. června 2003

Hejda s Kadlecem se dočkali pozvánky do NHL

"Pozvánka" do kanadsko - americké ligy NHL dorazila o tomto víkendu dvěma hráčům HC Slavia Praha. Prvním je obránce Jan Hejda, překvapivě vybraný už ve čtvrtém kole jako 106. hráč týmem Buffalo Sabres. Tím druhým je jeho spoluhráč z obrany Petr Kadlec. V osmém kole si jej vybrala Florida Panthers a Petr Kadlec se stal 234. hráčem letošního draftu.

Jan Hejda

Narozen 17.6.1978, míry 190/95, v letošní sezóně odehrál v Extralize všech 52 utkání, v nichž si připsal 17 bodů za 6 gólů a 11 přihrávek. Skvěle se mu dařilo v play off, zde stihl za 17 zápasů 13 bodů (5 gólů, 8 asistencí), zazářil hlavně ve finálové sérii. Celkově nasbíral 56 trestných minut (44 min / sezóna, 12 min / play off). Letos se ve Finsku zúčastnil svého prvního mistrovství světa.

Buffalo Sabres: (http://www.sabres.com) mužstvo podruhé v řadě nepostoupilo do play off, navíc po krachu telekomunikačního impéria Johna Rigase (vlastník klubu) se nad Šavlema vznášela hrozba bankrotu. Dohled nad hospodařením převzalo vedení NHL a nakonec se našel i nový majitel, miliardář Thomas Golisan. V týmu působí dva hokejisté, se kterými se domluví svým rodným jazykem, českobudějovický talent Aleš Kotalík a hvězda Buffala slovenský forvard Miroslav Šatan.

Již nyní je jasné, že Jan Hejda nebude v příští sezóně hrát českou Extraligu. O jeho služby projevil eminentní zájem ruský klub CSKA Moskva a před několika dny byl podepsán dvouletý lukrativní kontrakt. Přípravu s moskevským týmem by měl zahájit již od července. Pokud se však Hejda domluví na smlouvě v Buffalu, bude mít NHL přednost.

Sám pro hokej.cz uvedl: "Už je mi pětadvacet, takže mám nárok na jednocestnou smlouvu, doufám, že mi ji dají. Nejde mi ani tak o peníze, ale od mnoha kluků vím, že hráč s jednocestným kontraktem má o 80 procent větší šanci, že se dostane do NHL." Hejda teď bude mít těžké rozhodování, zda se vydat na západ do USA nebo na východ do Ruska. "Bavil jsem se o tom hodně s Frantou Musilem a Kučerou. Doporučovali mi, abych to šel zkusit. Že bych v opačném případě mohl později litovat a vyčítat si to." O další budoucnosti Jana Hejdy se rozhodne do 15. července.


Foto: © Martin Prokop

Petr Kadlec

Narozen 5.1.1977, míry 179/78, v sezóně odehrál 49 utkání a nasbíral 23 bodů (4 góly, 19 asistencí). V play off byl jedním z klíčových hráčů HC Slavia Praha (17 utkání, 7 bodů, 1 gól, 6 asistencí). Celkově nasbíral 72 trestných minut (46 min / sezóna, 26 min / play off). Spolu s Hejdou letos absolvoval své první mistrovství světa.

Florida Panthers: (http://www.flpanthers.com) až třináctý celek Východní konference. Na trenérském křesle sedí známý Mike Keenan, který dovedl v roce 1994 New York Rangers k zisku Stanley Cupu po dlouhých 54 letech. "Československý" hokej zastupují v Buffalu slovenský bek Braňo Mezei a Češi Pavel Trnka s Jaroslavem Bednářem.

Další slávisté

Stejně jako Jan Hejda byl ve čtvrtém kole také draftován slávistický odchovanec David Švagrovský (21.12.1984, 188 / 86), který před uplynulou sezónou odešel z juniorky do Seattle Thunderbirds (WHL). V jeho dresu zaznamenal v 68 zápasech základní části 42 bodů (17+25), v play-off si připsal dalších 10 (4+6).

Na další hráče Slavie se letos již nedostalo a tak musí Tomáš Csabi (63. na evropském skautském žebříčku), Lukáš Špelda (83.) i Dominik Graňák (106.) na svou šanci čekat dál.

Nejžádanější mladíci

O tom, kdo se stane jedničkou letošního draftu, se zřejmě rozhodlo těsně před jeho začátkem. Pittsburgh vyměnil své právo třetího pořadí výběru a nadějného Mikaela Samuelssona za první pořadí pro výběr s Floridou. Tučňáci pak neomylně sáhli po brankáři Marc-Andre Fleurym (QMJHL, Cape Breton), který je označován za nástupce legendárního Patricka Roy.

Druhým draftovaným hráčem se stal dle předpokladů šikovný centr Eric Staal (OHL, Peterborough) a kanadský útočník přirovnávaný k jiné legendě Ronu Francisovi se tak může domlouvat na smlouvě s Carolinou. První trojici uzavřel urostlý a důrazný útočník Nathan Horton (OHL, Oshawa), přirovnávaný k Johnu LeClairovi, kterého dle předpokladů získala Florida.

Další trojice hráčů již byla z Evropy. Prvním draftovaným Evropanem se stal ukrajinský útočník Nikolaj Žerděv (CSKA Moskva) a vybral si jej jako celkově čtvrtého hráče draftu Columbus. Buffalo si vybralo Rakušana s českými předky Thomase Vanka a San Jose se může těšit na Milana Michálka, českobudějovického útočníka s reprezentačními zkušenostmi.

Draft 2003 - 1.kolo:

Poř.Tým            Jméno              Post Soutěž
 1. Pittsburgh    Marc-Andre Fleury    B   QMJHL
 2. Carolina      Eric Staal           C   OHL
 3. Florida       Nathan Horton        C   OHL
 4. Columbus      Nikolaj Žerděv       PK  RUS
 5. Buffalo       Thomas Vanek         LK  WCHA
 6. San Jose      Milan Michálek       PK  ČR
 7. Nashville     Ryan Suter           O   USA
 8. Atlanta       Braydon Coburn       O   WHL
 9. Calgary       Dion Phaneuf         O   WHL
10. Montreal      Andrej Koscicin      K   RUS
11. Philadelphia  Jeff Carter          C   OHL
12. NY Rangers    Hugh Jessiman        PK  ECAC
13. Los Angeles   Dustin Brown         PK  OHL
14. Chicago       Brent Seabrook       O   WHL
15. NY Islanders  Robert Nilsson       C   ŠVE
16. San Jose      Steve Bernier        PK  QMJHL
17. New Jersey    Zach Parise          C   WCHA
18. Washington    Eric Fehr            PK  WHL
19. Anaheim       Ryan Getzlav         C   WHL
20. Minnesota     Brent Burns          PK  OHL
21. Boston        Mark Stuart          O   WCHA 
22. Edmonton      Marc-Antoine Pouliot C   QMJHL
23. Vancouver     Ryan Kesler          C   CCHA
24. Philadelphia  Mike Richards        C   OHL
25. Florida       Anthony Stewart      U   OHL
26. Los Angeles   Brian Boyle          C   USHSE
27. Los Angeles   Jeff Tambellini      LK  CCHA
28. Anaheim       Corey Perry          PK  OHL
29. Ottawa        Patrick Eaves        PK  H.EAST
30. St. Louis     Shawn Belle          O   WHL

Další čeští hráči:

Poř. kolo Tým         Jméno           Post  Soutěž
 36. (2) Dallas      Vojtěch Polák     K   ČR
 38. (2) Florida     Kamil Kreps       C   OHL
 42. (2) New Jersey  Petr Vrána        LK  QMJHL
 59. (2) Chicago     Michal Barinka    O   ČR
105. (4) Florida     Martin Lojek      O   OHL
106. (4) Buffalo     Jan Hejda         O   Slavia
129. (4) Boston      Patrik Valčák     K   ČR-jun.
130. (4) Carolina    Matěj Trojovský   O   WHL
131. (4) Colorado    David Švagrovský  PK  WHL
162. (5) Florida     Martin Tůma       O   ČR-jun.
169. (6) Pittsburgh  Lukáš Bolf        O   ČR-jun.
187. (6) Minnesota   Miroslav Kopřiva  B   ČR-1.l.
213. (7) Nashville   Miroslav Hanuljak B   ČR-jun.
234. (8) Florida     Petr Kadlec       O   Slavia
243. (8) NY Rangers  Jan Marek         Ú   ČR
248. (8) Edmonton    Josef Hrabal      O   ČR-jun.
286. (9) Tampa Bay   Zbyněk Hrdel      C   QMJHL
Autor Martin Prokop
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více