Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
5. července 2003

Jan Horáček odchází zkusit štěstí zpět za moře

Jméno slávistického obránce Jana Horáčka asi mnoha lidem stále nic moc neřekne. Přitom je to hráč, který v relativně mladém hokejovém věku hrál ve více klubech než spousta starších ostřílených harcovníků. V zámořské AHL byl dlouho v boji o Calder cup s týmem Ice cats Worcester. Po návratu domů ovšem v extraligových sestavách spíše paběrkoval v pozici sedmého obránce a de facto celou sezonu strávil na několika hostovacích anabázích. Ještě v polovině týdne, kdy vznikal tento rozhovor, Horáček plánoval zabydlování v základní sestavě Slavie, v pátek ale vyšla najevo jeho čerstvá dohoda s Edmontonem. "Všechno to bylo hodně narychlo. Zavolal mi můj agent Petr Svoboda, že pro mě má Edmonton nabídku. Je to pro mě nová motivace, takže jsem nad ní příliš neváhal," vysvětluje později.

Minulou sezonu jste se po několika letech strávených v zámořských nižších soutěžích vrátil do naší extraligy. V ní jste ovšem převážně putoval z hostování na hostování. Čekal jste po svém návratu, že budete takto cestovat?
Asi každý hokejista si přeje hrát celou sezonu tam, kde v létě začne trénovat. Jiná situace ovšem nastane tehdy, když se hokejista před nebo na začátku sezony nechytne, pak víceméně musí hostování očekávat. Mně osobně dlouho trvala aklimatizace, přizpůsobení se hernímu stylu a obecně podmínkám, které ve Slavii panovaly. Proto následně došlo k tomu, že jsem byl poslán na hostování.

Na jaké ze zmíněných hostování máte nejlepší vzpomínky, kde vám to nejvíce sedlo?
Nejlépe hodnotím své působení ve Vsetíně (1+2 v kanadském bodování) a především v Havířově, kde jsem dostával hodně prostoru.

A s kým jste si konkrétně v průběhu těchto hostování nejvíc rozuměl?
Ve Vsetíně jsme si padli do noty s Petrem Kubošem, v Havířově jsem na ledě strávil hodně času s Honzou Boháčkem.

Myslíte si, že se Vám letos podaří zabydlet se v základní sestavě Slavie? (rozhovor vznikal ve středu - pozn. red.)
Já osobně pro to udělám vše, co bude v mých silách. Myslím, že už se mi podařilo se zdejším podmínkám přizpůsobit a aklimatizovat se.

Slavia loni získala titul mistra extraligy. Myslíte si, že je v silách současného kádru toto umístění zopakovat?
Obhájit titul by pochopitelně bylo nádherné. Jenže něco jiného je základní část a něco jiného play-off. Ve vyřazovací části soutěže rozhodují maličkosti, zvlášť v této době, kdy jsou jednotlivá mužstva velmi vyrovnaná. V této fázi se může stát vskutku cokoliv. Za úspěch bych považoval dostat se do finále a bojovat o titul.

A s čím budete spokojen v nadcházející sezoně z osobního hlediska?
Hlavně bych si přál hrát v základní sestavě, prostě se protlačit do těch tří obranných dvojic, které stabilně nastupují.

S kým ze současné sestavy Slavie si nejlépe herně rozumíte?
To je v tomto okamžiku velice obtížné určit, jelikož ještě ani nevím s kým budu trénovat, mezi jaké hráče budu zařazen. Hodně kluků ze Slavie jsou mí dobří kamarádi, ale zatím jsem za tento klub odehrál příliš málo zápasů, abych věděl s kým mi to na ledě sedne.

Měl jste v dětství nějaké hokejové vzory?
Abych řekl pravdu, tak ani ne. Ne, že bych tehdy hokej nesledoval, ale soustředoval jsem se spíš sám na sebe.

Předpokládám, že extraligu neberete jako svou konečnou stanici a toužíte se jednoho dne vrátit do zámoří, konkrétně do nejsledovanější soutěže světa NHL.
Já se nerad koukám příliš do budoucna. Ve své kariéře chci postupovat spíše po krůčkách. Především bych letos chtěl mít lepší sezonu než loni. Od toho se bude odvíjet to, zda si mě někdo ze zámoří všimne.

A jak vidíte svou možnost dostat se do reprezentace?
To je velmi podobné jako u předchozí otázky. Nejdřív musím podávat dobré výkony, pak si mě někdo všimne a je přitom úplně jedno, zda to budou lidé z NHL nebo z jakéhokoliv jiného týmu.

Co považujete za největší úspěch ve své dosavadní kariéře?
Pro mě to jednoznačně byl druhý přípravný kemp se St. Louis. Tenkrát se mi dařilo, všechno probíhalo velmi profesionálně a k průniku do NHL mi scházelo jen velmi málo. Myslím, že jsem byl následně poslán na farmu spíše z věkových než z výkonnostních důvodů.


  • Jan Horáček podepsal Edmontonu
    Autor Martin Fridrich
  • Nepřehlédněte
    ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

    Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

    Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

    Číst více
    MLÁDEŽ 18.4.2024

    Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

    Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

    Číst více
    ROZHOVORY 18.4.2024

    Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

    Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

    Číst více
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více