Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. února 2017

Pohledem statistik: Slavii táhli útočník i obránce, divácká návštěva klesla

Sešívaní po skončení základní části WSM ligy obsadili s přehledem čtvrtou příčku tabulky, díky čemuž zahájí čtvrtfinále proti Horácké Slavii Třebíč v neděli 26. února na ledě v Edenu před domácím publikem. Vloni předvedli slávisté suverénní jízdu vyřazovacími boji, během nichž neztratili jediný zápas. Jak dopadne pro Pražany letošní play-off? To se dozvíme v příštích týdnech. Pojďme si ale přiblížit uplynulou základní část z pohledu klubových i hráčských statistik.

Největší individuality? Pohl, Šafránek a Frodl

Do slávistické brány si během sezóny stoupli celkem čtyři gólmani. Jako jasná jednička nastoupil na podzim zkušený Alexandr Hylák , jenž v prvních devíti zápasech předváděl spolehlivé výkony, v nich držel úspěšnost 94,7 % a průměr 2,3 inkasovaných branek na zápas. Po finančních problémech, které zasáhly pražský klub v říjnu loňského roku, Hylák odešel do Plzně, odkud však obráceným směrem putoval nadějný brankář Patrik Polívka .

V patnácti odchytaných zápasech disponoval úspěšností 91,9 % a průměrem inkasovaných branek na zápas 2,7. Největší podíl duelů však odchytal slávistický odchovanec, teprve dvacetiletý Dominik Frodl . Ten se stal bezpochyby největším překvapením sezóny. Co se procentuální úspěšnosti týče, byl Frodl se svými 94,21 procenty druhým nejlepším gólmanem celé ligy.

Mnoho bitev základní části pomohl vybojovat David Šafránek. Stal se i nejproduktivnějším hráčem sešívaných.

S průměrem 1.87 inkasovaných gólů za zápas mu patřilo zase třetí místo v tabulce nejlepších brankářů. Díky těmto fantastickým číslům si Frodl vybojoval střídavé starty do Hradce Králové. Na svou extraligovou premiéru však stále čeká. Posledním brankářem, který si letos zachytal za Slavii, byl junior Dominik Šorf , který nastoupil v mnohokrát skloňovaném střetnutí v Prostějově. Šorf proto disponuje nelichotivými čísly. V jednom duelu zapsal úspěšnost 76,4 % a inkasoval 13 branek.

U obránců můžeme hodnotit více aspektů. Jedním z nich je samozřejmě kanadské bodování, které ovládl Jan Pohl s 21 body za 6 branek a 15 asistencí. Zároveň se umístil na osmém místě v celkovém žebříčku obránců WSM Ligy. Dále o obráncích hodně vypoví plusové a mínusové body. V tomto ohledu je bezkonkurenčně nejlepším zadákem Jan Novák se statistikou +16.

Novák je zároveň druhým nejlepším bekem z pohledu kanadského bodování ( 17 bodů za 3 góly a 14 asistencí). Mezi produktivní obránce musíme zařadit ještě kapitána Ronalda Knota, který nasbíral 14 bodů za 5 branek a 9 asistencí a Jana Holého s 12 body za 4 trefy a 8 asistencí. Dalším důležitým aspektem obránců je důraz, který se může odrazit v počtu trestných minut. „Králem“ trestných minut celého klubu je slovenský obránce Martin Bača, který jich za sezonu musel odsedět na trestné lavici celkem 72.

94,21 %
Takovou procentuální úspěšnost měl v dosavadním průběhu letošního ročníku Dominik Frodl.

Podobně jako byl pravděpodobně největším letošním překvapením gólman Dominik Frodl, vloni jím byl zase útočník David Šafránek , který byl přiveden z druholigového Kolína a hned ve své první sezóně zaznamenal skvělých 21 bodů. V letošním ročníku dozrál v opravdového tahouna útoku a nastřádal 31 bodů za 17 gólů a 14 asistencí, čímž se stal lídrem klubového kanadského bodování a zároveň také třicátým nejlepším hráčem celé ligy.

Za své vůdčí schopnosti získal dokonce pozici asistenta kapitána a všiml si jej i extraligový Hradec Králové. Šafránkovi sice pokazilo část sezony zranění, přesto by měl v play-off patřit k nejlepším hráčům. Na druhém místě ve statistikách týmu svítí jméno Antonín Dušek , který v 33 zápasech v červenobílém dresu posbíral 25 bodů za 12 branek a 13 asistencí. Dušek se však nechal v prosinci zlákat do extraligy, kde nastupuje za Karlovy Vary.

Mezi útočníky je třeba zmínit ještě několik jmen, která by měla táhnout tým ve vyřazovací části. Jedním z nich je Zdeněk Kubica , jenž se s 22 body nachází na třetí příčce v bodování klubu. Dále byli v základní části hodně bodově úspěšní Václav Jankovský s 20 body z 33 zápasů či Petr Beránek s 19 body. Samozřejmě nejde zapomenout na staronovou posilu Václava Pletku, jenž v letošní sezóně posbíral dohromady za Litoměřice a Slavii 19 bodů.

Méně bodů, ale stejná příčka jako loni. Bolestí byly přesilovky

Slavia obsadila v letošní sezóně čtvrtou příčku stejně jako vloni. Bodově si pohoršila z 94 bodů na 88. Přesto šlo z velké části o dva odlišené mančafty, a proto jsou i ve statistikách značné rozdíly. Například vloni byli slávisté nejlépe hrajícím týmem venku a až sedmým týmem doma. Letos má v tomhle směru Slavia značně vyrovnanější bilanci.

Doma je třetím nejlepším klubem a venku pátým. Odlišnosti nalezneme i u konkrétnějších statistik. Vloni byli sešívaní druhým nejvíce střílejícím týmem se 1914 střelami s úspěšností 9 %. Letos jsou až sedmí se 1657 střelami s úspěšností 7,7 %. Achillovou patou sešívaných v obou sezonách byly přesilové hry. V letošní sezóně se ocitli na osmém místě s úspěšností 14.93 %, vloni zase na deváté příčce s 16,29 %. V oslabení měli slávisté v letošním ročníku úspěšnost 78,07 % a v loňském 86,74 %.

Fanoušků letos v Edenu ubylo. Najdou si cestou na nadcházející play-off v hojnějším počtu?

V jednom směru nalezneme mezi letošní a loňskou sezónou značnou podobnost, a to v úspěšnosti vychytaných střel a počtu inkasovaných branek. Vloni se mohli gólmani pochlubit úspěšností 92,2 % pochytaných pokusů. Za svá záda pustili dohromady 135 gólů. Letošní sezóna přinesla téměř totožná čísla. Úspěšnost 92,3 a 134 inkasovaných branek.

Co se návštěvnosti týče, byla letošní sezóna také slabší. Na Slavii chodilo do Edenu průměrně 1030 fanoušků a venku 1929, což z nich dělá nejlákavější klub v lize. Vloni však byla návštěvnost o dost vyšší. Doma navštěvovalo zápasy v průměru 1544 diváků a venku dokonce 2538, což bylo suverénně nejvyšší číslo v celé lize.

V play-off se však začíná zcela odznova. Jak si slávisté povedou dál, se uvidí už za týden a kousek, když Slavia rozehraje vyřazovací část úvodním zápasem proti Třebíči.

Autor Vojtěch Šeliga
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více