Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
8. března 2017

Slavia jde na Motor. Komu je nakloněna vzájemná bilance?

Slavii čeká stejně jako loni v semifinále WSM Ligy Motor. Před rokem předvedli červenobílí suverénní jízdu, během níž ani jednou nezaváhali a bez větších problémů postoupili do baráže. Je však nutno podotknout, že kromě výborných výkonů na ledě pomohla sešívané letce i marodka Jihočechů. Letos Českobudějovičtí s přehledem ovládli základní část a víc než kdy jindy touží o vysněném postupu do extraligy. Slávisté však ve čtvrtfinálovém souboji s Třebíčí ukázali značnou týmovost, která by na Motor mohla platit.

Slávisté se v letošní sezóně potkali se svým jihočeským soupeřem celkem čtyřikrát. Z těchto soubojů však dokázali zvítězit jen jednou, a to hned v úvodním utkání sezóny, ve kterém přestříleli Motor v Edenu 5:3. To byly však poslední body, které slávisté proti silnému soupeři získali. Další střetnutí proběhlo v Českých Budějovicích hned po nucených změnách v kádru a po utkání v Prostějově, v němž nastoupili junioři. Byl to tedy nově překopaný tým, který přesto dokázal s Jihočechy držet krok. Konečné skóre však bylo 3:0 ve prospěch domácího týmu.

O odvetu se v Edenu pokusili sešívaní v 27. kole. Ve Vršovicích se sehrálo napínavé a vyrovnané utkání. Budějovičtí však lépe zvládli třetí třetinu a jejich vítězství 5:2 stvrdil gólem do prázdné klece bývalý slávista Miloslav Čermák. Poslední společné lednové utkání na ledě Motoru bylo ve znamení neúspěšných přesilových her, které nedokázali červenobílí přetavit v gól. Naopak Jihočeši s tím problém neměli a zvítězili suverénně 5:1.

Vzájemná bilance letošních zápasů tedy jasně hovoří ve prospěch Motoru. Slávisté se přesto chtějí o možnost zahrát si baráž poprat. Produktivní obránce Jan Pohl z Českých Budějovic strach rozhodně nemá: „Myslím, že je jedno proti komu hrajeme, každý zápas začne za stavu 0:0 a to je stejné pro nás i pro ně. Očekávám parádní hokej, na zápasy určitě přijde hodně lidí.“

Loňská sezona? Čtyři výhry a skóre 13:3

Slavia a České Budějovice patří k tradičním baštám českého hokeje. Proto tyto celky nelze srovnávat jen v rámci jedné sezóny. Nejvíce se nabízí srovnání s loňským semifinále. Sešívaní tehdy nedali budějovickým žádnou šanci. Ve čtyřech utkáních neztratili ani bod a soupeře smetli skórem 13:3. Je však nutné přiznat, že Motor byl značně oslaben marodkou. Letos nastoupí sešívaní proti sebevědomému soupeři v plné polní.

Na loňskou semifinálovou sérii jistě rádi vzpomínají dva tahouni současné Slavie, kteří se významnou měrou podíleli na úspěšném postupu do baráže. Dva góly a jednu asistenci si během série připsal obránce, který vedl většinu letošní sezóny Slavii s písmenem C na hrudi, Ronald Knot. Dva góly také zaznamenal útočník David Šafránek. Tito dva muži by měli patřit stoprocentně mezi hlavní osobnosti letošního střetnutí s Motorem.

Můžeme jít ale ještě dál do historie. Oba týmy se totiž dlouhá léta potkávaly v nejvyšší soutěži, proto mají za sebou řadu napínavých play-off sérií. Již v sezóně 1995/1996 vyřadili Budějovičtí slávisty v poměru 4:0 na utkání. V tomto čtvrtfinálovém klání byl v sešívaném dresu nejvíce vidět obránce Jiří Heš, který vstřelil tři branky. Další osobností byl kanonýr Viktor Ujčík, jenž zaznamenal dva góly.

Kdo na Motor uměl? Ujčík, Červenka i Novák

Každý věrný slávista samozřejmě pamatuje pražské finále sezóny 2005/2006, kdy sešívaní bohužel ve finále podlehli Spartě 2:4 na utkání. Málokdo si však vzpomíná, že v semifinále vyřadili červenobílí právě České Budějovice suverénně 4:1. Nejvíce se vyznamenali útočník Tomáš Vlasák s obráncem Petrem Kadlecem. Oba se radovali ze dvou gólů. Během této série se jednou střelecky prosadil i současný slávistický kapitán Jan Novák.

V další sezóně to tehdejší HC Mountfield České Budějovice slávistům ve čtvrtfinále vrátil 2:4. V této sérii se blýskl tehdy teprve jednadvacetiletý Roman Červenka se třemi góly. Dvěma brankami se mohli pyšnit ještě Josef Beránek, Michal Sup a Michal Vondrka.

Jak bude pokračovat tato bohatá historie, se uvidí již v pondělí a úterý v Českých Budějovicích. Série pak bude pokračovat v Edenu. Domácí duely s Jihočechy proběhnou v pátek 17.3. od 18:00 a v sobotu 18.3. od 17:30.

Autor Vojtěch Šeliga
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video