Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
13. března 2017

Vítěz základní části s mistrem světa v sestavě, to je soupeř Slavie v semifinále

4:0. Cesta obou týmů přes čtvrtfinále byla naprosto totožná. České Budějovice si v nejkratší možné době poradily s Přerovem, sešívaní zase rychle ukončili sezónu Třebíči. Na červenobílé nečeká jednoduchý soupeř, v sestavě Motoru je totiž mistr světa, vítěz kazachstánské ligy nebo i dva bývalí slávisté. Jak se bude vyvíjet letošní semifinále napoví první dva duely, které jsou na programu v pondělí i v úterý od 17:30.

České Budějovice bojují v letošním play-off s jasným cílem. Po minulé sezóně, ve které vinou velkého počtu zranění v závěru ztratily konkurenceschopnost a lehce skončily ještě před baráží, touží dojít výrazně dále. Během základní části tak trenéři Motoru hledali ideální sestavu, která má dotáhnout Jihočechy zpátky mezi elitu. Sáhnout museli k několika výrazným změnám.

Letošní ročník začínal semifinálový soupeř sešívaných jen s malými změnami. Do svých řad přivedl obránce Fillmana, Pavlina nebo útočníka Čermáka, větší obměna přišla až v rozjeté sezóně. Po pouhých pěti odehraných zápasech skončil veterán a symbol posledních českobudějovických úspěchů Josef Straka.

Úspěšně pak neskončilo angažování mladého Kanaďana Angela Esposita, který do Čech přicházel s vizitkou vítěze mistrovství světa do dvaceti let. Za devět zápasů si ovšem připsal jen bod a další utkání už nepřidal. Když v listopadu odešel na hostování do Prostějova i Žálčík, vytvořily se tak v sestavě místa, která bylo potřeba zaplnit.

Nástrahy pro sešívané? Mistr světa nebo střelec z Přerova

Šanci na restart kariéry dostal Dominik Volek, talentovaný mládežnický reprezentant, jehož hvězda zřejmě už definitivně zhasla. Za poslední tři roky se neprosadil ve Spartě nebo Mladé Boleslavi, zkoušel to i v Litoměřicích, Prostějově a Benátkách nad Jizerou. Nikde se mu ale nedařilo a výjimkou nebyly ani České Budějovice, po pouhých čtyřech startech na vlastní žádost skončil.

S Třebíčí si červenobílí poradili s přehledem, postoupí i přes silný Motor?

Jako opravdové posily se tak ukázali až další hráči, ještě na konci roku 2016 se stihl na jih Čech přesunout Štěpán Hřebejk z Chomutova, kterého následoval úspěšný obránce Filip Novák. Pětatřicetiletý obránce zabalil kariéru v zahraničí a jako vítěz mistrovství světa i KHL se vrátil do svého domovského týmu. Ihned po svém příchodu se zařadil mezi klíčové hráče a v play-off je aktuálně nejproduktivnějším českobudějovickým obráncem.

O pár dní později oblékl dres se znakem Motoru i Vlastimil Dostálek. Jeden z nejúspěšnějších střelců posledních dvou sezón WSM Ligy však nehraje v ideální formě, na první trefu totiž čekal od konce ledna až do druhého čtvrfinále. Poslední výraznou posilou se stal Tomáš Vak, trojnásobný vítěz ligového titulu z Kazachstánu. Ani on není zatím příliš produktivní, v součtu s play-off zaznamenal jen tři body. A kdo tedy dotáhl České Budějovice k vítězství v základní části?

Čermák znovu produktivní, nejlepší byl ale Nouza

Jihočeši více než polovinu základní části věvodili všem celkům WSM Ligy, k čemuž nejvíce přispěl Tomáš Nouza. S dvaačtyřiceti body ovládl kanadské bodování svého týmu, na záda mu ovšem z blízka dýchal Miloslav Čermák, který ještě loni sázel branky v sešívaném dresu. Za svým spoluhráčem zaostal o pouhé tři body.

Třetí místo si v klubových tabulkách pohlídal další bývalý slávista. Slovinský obránce Žiga Pavlin stihl posbírat dvaatřicet bodů, z toho sedmadvacetkrát nahrával spoluhráčům na gól. V porovnání s červenobílými hokejisty jsou na tom sice nejúspěšnější hráči Motoru lépe, srovnání však není úplně na místě. Většina ze slávistů totiž za pražský klub neodehrála celou sezónu, kvůli čemuž nestihla nastřádat tolik kanadských bodů.

Vzájemné zápasy ze základní části vyšly lépe Motoru

Druhý domácí zápas měli sešívaní dobře rozehraný, ve třetí třetině ale čtyřikrát inkasovali.

Ze čtyř duelů mezi oběma soupeři v letošní sezóně zvítězili sešívaní jednou, když v úvodním kole v Edenu skvěle zahájili sezónu. Od té doby se však hodně změnilo, došlo k výrazným změnám a ve zbylých utkáních byli českobudějovičtí hokejisté lepším týmem. Ani slávisté ovšem nebyli úplně bez šancí, zejména ve druhém domácím zápase dokonce po čtyřiceti minutách vedli, nakonec ale Motor přece jen dokázal získat všechny tři body.

Historie napínavých soubojů mezi Slavií a Českými Budějovicemi nejsou jen poslední dva ročníky WSM Ligy. Ještě v extralize sehrály oba týmy několik zajímavých sérií v play-off, které jsme vám připomněli v samostatném článku.

Do semifinále bez zaváhání, Přerov se bil, ale na Motor to nestačilo

Podobně jako sešívaní, kteří hladce ve čtyřech zápasech vyřadili Třebíč a v nejkratší možné době postoupili do semifinále, si vedly i České Budějovice. Vítěz základní části si to ve čtvrtfinále rozdal s Přerovem, který dokázal porazit i ve všech zápasech základní části.

Ve vyřazovacích bojích však Přerov ukázal sílu a i přes jednoznačný výsledek série, nedal Jihočechům postup zadarmo. Hned v prvním duelu se totiž muselo prodlužovat, druhý i třetí zápas zvládl Motor jen o gól. Pouze v posledním a postupovém utkání byl nakonec výsledek jednoznačný.

Jak si oba suveréni ze čtvrtfinálových sérií povedou ve vzájemných soubojích, se dozvíme už v pondělí a úterý, hrát se bude na ledě jihočeské Budvar arény v obou dnech od 17:30.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více