Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
25. března 2017

Sezona útočníků, aneb komu se dařilo u brány soupeře

Po říjnovém průvanu ve slávistické kabině všichni mysleli na konec. Veškeré prognózy tvrdily, že bude mít mužstvo z Vršovic co dělat, aby se udrželo ve WSM lize. Tým pod vedením trenérů Razýma a Srdínka však ukázal sílu i soudržnost a překvapil možná i sám sebe. V základní části skončil čtvrtý a po bezchybném čtvrtfinále musel červenobílým ukázat stopku až silný českobudějovický Motor. Kdo byli hlavní muži, kteří na ledě vystříleli slávistickou cestu do semifinále?

David Šafránek

18+16
Tolik bodů zapsal na své konto v letošní sezoně David Šafránek

Loni přišel do Slavie z druholigového Kolína a Pražané velmi rychle zjistili, že objevili mimořádného hráče. Šafránek popadl nabídnutou příležitost za pačesy a odvděčil se svému zaměstnavateli vysokou střeleckou produktivitou. Také v letošním ročníku WSM ligy měl patřit k tahounům mužstva.

David Šafránek patřil v letošní sezoně k největším tahounům Slavie

Začátek sezony se mu mimořádně povedl a rychle se vyšplhal do čela kanadského bodování slávistů. Na rozdíl od několika svých spoluhráčů zůstal v Edenu i po říjnovém průvanu v kabině a svými dobrými výkony si řekl o střídavé starty do extraligového Hradce Králové, za nějž nastoupil do dvou utkání.

Pak ale přišlo zranění a Šafránek si musel od hokeje neplánovaně odpočinout. Po návratu na hokejovou scénu se nemohl dostat slávistický snajpr zpátky do formy a přišel bodový útlum. Přesto však zůstala sešívaná osmaosmdesátka na vrcholu kanadského bodování svého týmu až do konce základní části, když za čtyřiačtyřicet zápasů nasbírala sedmnáct gólů a čtrnáct asistencí.

V play-off už sice nad své spoluhráče tolik nevyčníval a jeho bodový zisk nebyl tak bohatý jako v základní části, i tak byl ale slávistický útočník platným hráčem a po většinu zápasů nastupoval v první útočné formaci. Ve čtvrtfinále dal Třebíči gól a zaznamenal asistenci, proti Motoru se v semifinále podílel na jediné výhře Slavie jednou asistencí.

Zdeněk Kubica

Zdeněk Kubica často nastupoval v jedné formaci s mladým Tejralem

Ve slávistickém kádru se mihl už loni, kdy vstřelil ve třinácti zápasech tři branky. Na začátku letošní sezony přišel do Slavie znovu a během zkušebního měsíce si vybojoval místo v kádru. V sezoně pak dokazoval, že mu trenéři věřili právem.

Zkušený útočník zažil jednu z nejpovedenějších sezon své dosavadní kariéry. Na jejím začátku se dokázal prosadit v poměrně nabitém mužstvu a postupně začal sbírat i body do statistik. Nakonec se stal jednou z hlavních opor týmu, když ve čtyřiceti osmi utkáních základní části nasbíral čtyřiadvacet kanadských bodů.

I ve vyřazovacích bojích byl Kubica hojně nasazovaným hráčem. Za devět zápasů si sice připsal jen jednu asistenci, ale spolu s mladíky Šmerhou a Tejralem po boku nadělali soupeřům hodně vrásek. Mladí kolem něj na ledě létali, on jim rozdával přihrávky a dodával zkušenosti.

Petr Beránek

Petr Beránek se v semifinále trefil na domácím ledě do sítě Motoru

Do Slavie přišel v říjnu z extraligového Hradce Králové na hostování do konce sezony. Do kádru tamního mužstva se totiž neprosadil a letošní sezonu zahájil v Litoměřicích, kde působil i loni. Přesto začal rychle ukazovat, že Slavia našla náhradu za odešlé produktivní útočníky.

Beránek odehrál v sešívaném dresu v základní části osmadvacet zápasů, ve kterých nasbíral úctyhodných dvacet bodů za jedenáct gólů a devět asistencí. Jeho jméno patřilo vedle Davida Šafránka k nejzvučnějším v ofenzivních řadách červenobílých. Není tedy divu, že si vydobyl stabilní místo v první lajně a začal dostávat hodně prostoru na ledě.

Závěr sezony se ovšem slávistické jednadevadesátce podobně jako Šafránkovi nepovedl podle představ, alespoň co se týče produktivity. V play-off sice v elitní útočné formaci motal obráncům soupeřů hlavu, vstřelil však jen jedinou branku do sítě českobudějovického Motoru a k ní přidal v posledním semifinálovém zápase jednu asistenci.

Václav Jankovský

Takhle se pral Václav Jankovský ve vypjatém druhém domácím čtvrtfinálovém klání

Do kádru Pražanů se snažil prosadit už v létě během přípravného období, kdy byl v Edenu na měsíc na zkoušku. V nabitém kádru se ale nakonec do sestavy neprobojoval a sezonu začal v druholigovém Kolíně, kde působil poslední čtyři roky. Po zemětřesení v kabině ho ale trenéři v říjnu přivítali zpět v Praze.

A v červenobílém dresu se začalo Jankovskému dařit. Vždyť zaostal v týmovém bodování za Beránkem jen o chlup. V pětatřiceti utkáních základní části nasázel devět gólů a přidal k nim jedenáct asistencí, čímž si řekl o větší důvěru trenérů. Ti mu začali dávat větší prostor na ledě a muž s třiasedmdesátkou na zádech se krůček po krůčku probil až do první útočné formace.

Ve vyřazovacích bojích začal svým nadřízeným důvěru vracet. V devíti zápasech se blýskl stejnými čísly, jaká měl například Šafránek. V devíti zápasech nasbíral dvě asistence a v tom posledním navíc vsítil jednu branku silným Českým Budějovicím.

Martin Šagát

Šagátova útočná formace budila ve vyřazovacích bojích respekt

Do Edenu přišel v listopadu a měl vyztužit útočné řady Pražanů. Zkušený dvaatřicetiletý forvard neměl úplně optimální start v sešívaném dresu. V základní části si za pětadvacet zápasů připsal pouhých osm kanadských bodů a zůstával mírně za očekáváním.

3+3
Taková byla bilance Martina Šagáta v letošním play-off

V play-off ale vysoký útočník ukázal, proč byl v roce 2003 draftován Torontem. Slavia zkrátka našla střelce tam, kde by to nikdo nečekal. Ve vyřazovacích bojích slávista s pětačtyřicítkou na zádech opanoval klubové bodování. Už ve čtvrtfinále s Třebíčí byl směrem dopředu hodně aktivní. V prvním utkání si připsal asistenci, třetí čtvrtfinálový zápas rozhodl úvodní brankou a přihrávkou a vítěznou trefu Kadlece.

A semifinále s Motorem se slovenskému forvardovi vydařilo ještě lépe. Alespoň první dvě klání v Budvar aréně. V každém z nich se podařilo Šagátovi vstřelit gól, přičemž druhé utkání rozhodl a vyrovnal stav série na 1:1. Svůj bodový účet nakonec uzavřel ještě jednou asistencí a zastavil se na třech gólech a třech gólových nahrávkách.

Martin Kadlec

Do Slavie přišel v létě na zkoušku a během přípravného období se nakonec probojoval do sestavy. Trenéry zaujal hlavně svou rychlostí a šikovností s hokejkou a celou sezonu se držel v předních liniích ofenzivních řad Pražanů.

Martin Kadlec patřil ve vyřazovacích bojích k nejproduktivnějším hráčům Slavie

Během základní části stihl za čtyřiačtyřicet utkání vstřelit šest branek a nahrát na dalších sedm. Na první pohled se to může zdát málo, avšak Kadlec byl nesmírně platným hráčem. Dokázal pro spoluhráče vybojovat kotouč a nebál se jít do tvrdšího souboje u mantinelu, přestože to není zrovna nějaký obr. A v play-off se mu jeho snaha začala vracet i v podobě kanadských bodů.

Už v prvním čtvrtfinálovém klání si připsal Kadlec asistenci u vítězného gólu Ryse. Ve druhém domácím zápase s Třebíčí otevíral skóre parádní ranou z levého kruhu. A sešívaná třináctka rozhodla i třetí čtvrtfinálový duel, když pohotově využila chybu domácí obrany.

V sérii s Motorem se zapsal Kadlec do statistik hned dvakrát. Ve druhém duelu nahrával Šagátovi na vítěznou trefu a o zápas později si připsal asistenci u gólu Beránka. Formace Kadlec-Šagát-Rys byla v play-off ze všech slávistických lajn vůbec nejúdernější, když dohromady zapsala třináct bodů.

Václav Pletka

Na konci ledna se vrátil na místo činu. Velezkušený Pletka oblékal sešívaný dres už před dvěma lety, kdy si se Slavií zahrál neúspěšnou baráž o extraligu. Nyní přišel z Litoměřic krátce před koncem přestupního termínu, aby posílil mužstvo pro konec základní části a následné play-off.

Takhle se radovali sešívaní, když Václav Pletka proměnil rozhodující nájezd ve druhém čtvrtfinálovém zápase

V základní části toho sedmatřicetiletý Pletka nestihl odehrát mnoho. Přesto na sebe upozornil, když v sedmi zápasech vstřelil jeden gól a na další tři svým spoluhráčům přihrál. Nesmírně platný byl zejména v přesilových hrách, v nichž ukazoval obrovský přehled, a tak ho trenéři zařadili do elitní přesilovkové formace.

Ve vyřazovacích bojích nastoupil muž s devítkou na zádech k osmi duelům a zaznamenal stejná čísla jako Šafránek a Jankovský. Proti Třebíči měl lví podíl na dvou vítězstvích. Nejprve ve druhém domácím zápase rozhodl samostatné nájezdy a ve čtvrtém čtvrtfinálovém duelu si připsal asistenci u vítězné trefy Pohla.

I proti Motoru se dokázal Pletka bodově prosadit, a sice šlo o druhý zápas v Budvar aréně. Nahrával tehdy na druhou branku Slavie a podílel se tak na vyrovnání série. Svou bilanci v play-off tedy vylepšil na jeden gól a dvě gólové přihrávky.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více