Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
1. dubna 2017

Bratři Zderadičkové: Slavia nám přirostla k srdci

Ani jeden z nich nezačínal s hokejem ve Vršovicích. Červenobílý klub se však oběma za ta početná léta strávená v Edenu nesmazatelně zapsal do srdce. Řeč je o dvou mladých a nadějných obráncích, bratřích Zderadičkových. Starší Filip letos nosil na dresu ve slávistické juniorce kapitánské céčko, jeho mladší bratr Jakub zase válel za starší dorostence, kterým pomohl postoupit až do vyřazovacích bojů. „Vztah ke Slavii určitě máme. Já jsem tu už skoro sedm let, takže mi Eden přirostl k srdci. Mám to tu rád,“ popisuje starší Filip, co pro něj sešívaný klub znamená.

Filip a Jakub Zderadičkovi udělali svoje první hokejové krůčky na benešovském zimáku. „Začínali jsme v Benešově, jelikož bydlíme ve vesnici kousek odtamtud. Na svoje úplné začátky moc nevzpomínám, víc si pamatuju až potom období, kdy jsem tři roky chytal. Byla to zajímavá zkušenost, ale pak jsem se zase vrátil do pole,“ snaží se upamatovat na seznámení s hokejem mladší Jakub.

A proč se nadějní mladíci rozhodli pro přesun do pražského Edenu? „Tenkrát nám to bylo asi docela jedno, kam půjdeme. Chtěli jsme se jenom prostě posunout výš, protože v Benešově už to nebylo ono. Hledali jsme pro nás nejvýhodnější klub, který hraje vyšší soutěž. Rozhodovalo taky cestování, abychom to neměli na tréninky daleko,“ popisuje tehdejší výběr Filip.

Jsem ve Slavii už skoro sedm let, takže mi Eden přirostl k srdci. Mám to tu rád, vždycky jsem tu byl spokojený.
- Filip Zderadička

U obou sourozenců se ovšem postupem času vyvinul vztah k novému klubu. „Vztah ke Slavii určitě máme. Nedáme na ni dopustit. Já jsem tu už skoro sedm let, takže mi Eden přirostl k srdci. Mám to tu rád, vždycky jsem tu byl spokojený,“ chválí starší z bratrů prostředí vršovického zimáku. Mladší Jakub jen přikyvuje a stejně jako Filip přiznává, že mu Slavia přirostla k srdíčku.

15
Tohle číslo nosí na zádech mladší Jakub.

Filip i Jakub hrají na pozici obránce. Mohlo by se tedy zdát, že se budou o svých výkonech bavit. Podle slov staršího Filipa si ale radí minimálně. Pro Jakuba byl ovšem jeho bratr přesto hokejovým vzorem. „Stoprocentně jsem si od bráchy něco málo vzal. Vždycky jsem koukal, jak hraje, a snažil jsem se něco z jeho hry napodobit. Jinak spolu o hokeji ale moc často nemluvíme, protože se ani moc často nevidíme,“ říká Jakub.

Hrát si na toho druhého? Zas tak podobní si nejsme, směje se Filip

Člověk by mohl říci, že jsou dvojčata. Filipa a Jakuba však oddělují bezmála tři roky, i když jsou si velice podobní. Je tedy velmi lehké si je splést, pokud je moc dobře neznáte. „Lidi si nás pletou pořád. Je to ve škole, na zimáku, prostě skoro všude,“ vypráví mladší Jakub. Zároveň však přiznává, že mu nevadí, když si je lidé spletou. „Srandu jsme si z toho ale nikdy neudělali, že bychom se vyměnili a hráli si na toho druhého,“ dodává se smíchem.

Jakub pomohl v letošní sezoně starším dorostencům do play-off.

Ke svému mladšímu sourozenci se přidává i Filip, který má také zkušenosti se situacemi, kdy si ho někdo spletl s jeho bratrem. „Je to časté, že si nás lidi pletou. Už jsem zažil situace jako – já myslel, že jsi to ty a on to byl tvůj brácha,“ líčí. „Je mi to jedno, že si nás pletou. Jen je škoda, že si nejsme zas tak podobní, abychom toho mohli využít a vyměnit se,“ usmívá se muž se čtyřkou na zádech.

Malí kluci umí svým rodičům pořádně zatopit a nejinak tomu bylo i u Zderadičkových. Na otázku, kdo zlobil víc, však mají oba bratři jednoznačnou a shodnou odpověď. „Víc zlobil rozhodně Kuba, byl to expert na takové ty klukoviny,“ říká starší Filip a za pravdu mu dává i jeho bratr.

Jako malí jsme byli pořád v sobě, už jsme ale dospěli

"C"
Starší Filip nosil letos na dresu kapitánské céčko.

„Kuba i celkem provokoval, takže nebylo úplně výjimkou, že jsme se kvůli něčemu poprali. Když jsme byli malí, tak jsme se vlastně prali skoro pořád. Stačila nám maličkost a už jsme byli v sobě,“ vypráví Filip se smíchem. „Teď už to ale vymizelo. Asi jsme dospěli,“ dodává.

Kvůli holkám se ale bratři Zderadičkové nikdy neprali. „Brácha je o tři roky starší, takže naštěstí hledáme každý v jiné věkové kategorii. Nemohli jsme si tak holky přebírat nebo se kvůli nim prát,“ vysvětluje Jakub.

A na závěr přichází obligátní otázka. Kdo byl lepší ve škole? Mladší bratr, který nosí na zádech patnáctku, má jasnou odpověď. „Lepší byl rozhodně brácha. Já jsem na učení nikdy moc nebyl. Škola byla vždycky Filipova doména,“ uzavírá Jakub Zderadička.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více