Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
24. července 2003

První ostrý test: slávisty čeká Sparta

V pátek 25.července od 9 hodin sehrají hokejisté HC Slavie Praha své první přípravné utkání proti svým odvěkým rivalům z Holešovic, proti Spartě. Pro Slavii to bude první zápasová zkouška před novou sezónou, sparťané si na čtvrteční večer pozvali prvoligový Prostějov, který porazili 5:2.

Ve Spartě hned po vyřazení z extraligy vedení roztočilo kolotoč přestupů takovým způsobem, že v klubu doslova nezůstal kámen na kameni a změnila se jak obrana, tak i útok a brankáři.

Z tradičního sparťanského dua Bříza - Přikryl zůstal jen Petr Bříza, který se rozhodl ještě chytat za tým z Holešovic. Petr Přikryl podepsal smlouvu v Dukle Trenčín a zkusí si tak zahrát slovenskou extraligu. Záda Břízovi bude krýt jeden z dvojice mladíků Tomáš Pöpperle - Marek Schwarz.

Obranu opustily po dlouhých letech její dva pilíře. Bývalý kapitán Jaroslav Nedvěd se nedohodl s klubem na nové smlouvě a odchází do Liberce. Druhý pilíř sparťanské defenzivy František Ptáček se stěhuje do Karlových Varů, kde bude hrát za Energii. Spartu opouští také Valdemar Jiruš, který spolu s Nedvědem odešel do Liberce. Další obránce Milan Nedoma, který přišel během loňské sezóny z Českých Budějovic, si hledá angažmá. Naopak obranu posílili „zlý muž“ Jan Výtisk z Vítkovic a zkušení Josef Řezníček z Plzně a Libor Procházka z Třince, od kterých vedení sparťanského klubu očekává zpevnění defenzivy a značnou podporu útoku. Ve Spartě zůstávají z loňského obraného složení Jan Hanzlík, Martin Richter, Jan Srdínko a Pavel Šrek. Obrana byla ještě doplněna juniory Kasíkem a Míkou.

Do sparťanského útoku se definitivně přesunula bývalá slávistická modla Viktor Ujčík. Do Slavie jako náhrada za Ujčíka přišel Patrik Martinec. Asi největší posilou holešovického útoku je kanonýr loňské extraligy Jan Marek z Třince, o kterého se ještě před přípravou zajímaly kluby ze slavné NHL. Dále pak získala do útoku Petr Tona z finského Kärpat Oulu, Gabriela Špilára ze slovenských Košic a Jaroslava Kristka z Buffala Sabers. Naopak sparťanskou kabinu opustili Jiří Zelenka a Róbert Tomík, kteří jdou zkusit své štěstí do Německa, Zelenka do Freiburgu a Tómík do Norimberku. Do Zlína se vrací nejproduktivnější muž extraligového ročníku 2001/02 Petr Leška, kterému se angažmá ve Spartě příliš nepovedlo. Odchází i Radek Bělohlav, který se vrací do Českých Budějovic. Do Ruska odešel zkusit své štěstí Daniel Branda, který bude hájit barvy Sibiru Novosibirsk. S Martinem Špaňhelem se do útoku už nepočítá a tak si hráč se zkušenostmi z NHL hledá angažmá. Trenér Hadamczik taky nyní testuje juniory. Namátkou jmenujme třeba Vondráčka, který už do extraligy nakoukl v minulém ročníku, Karla Hromase nebo Jiřího Jakeše. Kapitánem a vůdčí osobností mužstva se stal robustní centr Roman Šimíček.

Trenéři Alois Hadamczik a Kamil Konečný postavili velice ambiciózní mužstvo, které chce bojovat v extralize o ty nejvyšší mety. Hadamczik v on-line rozhovoru na otázku, jaký styl hokeje bude Sparta předvádět, odpověděl: "Hlavně v domácím prostředí chceme hrát s větším nasazením, a to jak pohybem, tak agresivitou."

S kolika hvězdami vyjedou sparťané v pátek dopoledne na led, to ví asi jen Alois Hadamczik. Ve čtvrtečním zápase nechal některé své opory odpočívat a třetí celek minulého ročníku extraligy se tak představil v následující sestavě: Pöpperle – Výtisk, Hanzlík, Richter, Šrek, Míka, Kasík – Ton, Marek, Tomajko – Kristek, Šimíček, Špilár – Paroulek, Vondráček, Langhrammer, od 41. Kašík, Jakeš, Mrázek. V zápase s Prostějovem se gólově prosadili Špilár, Marek, Tomajko, Vondráček a Ton, který navíc u prvních tří gólu Sparty asistoval. Jisté naopak je, že Vladimír Růžička bude své zkušené hráče šetřit a využije zápasu se Spartou k otestování mladých nebo nových hráčů.

Autor Jan Beneda
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více