Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
10. dubna 2017

Memoriál Jiřího Baráka vyhrála Sparta, slávisté skončili bronzoví

V uplynulých dnech se v Edenu konal již 23. ročník Memoriálu Jiřího Baráka, turnaje mladších dorostenců, kterého se účastnila pětice týmů a který podporuje magistrát hlavního města. Nejlépe si nakonec vedli sparťané, kteří ze čtyř zápasů třikrát zvítězili a se šesti body ovládli i celý turnaj. Druhou příčku si zajistili mladíci Letňan a nejlepší trojici doplnili červenobílí.

Úvodní duel turnaje obstarali sešívaní proti Letcům a nakonec z toho byla hodně napínavá podívaná. Slávisté se dostali rychle do vedení, o které ale poměrně záhy přišli a Letňany si svůj dvougólový náskok drželi do 49. minuty, kdy ujel obraně a snížil Rulc. Následně si domácí výběr vytvořil velký tlak, ze kterého dokázal tři minuty před koncem srovnat Jágr. Oba týmy si tak po remíze připsaly bod.

Druhý den se představil i třetí pražský celek, a to Sparta. Tým složený z hráčů, kteří nedávno vyhráli titul v kategorii 8. tříd i mladšího dorostu, ukázal svoji sílu a od začátku zápasu se slovenskou Skalicou dominoval. Postupně navyšoval své vedení a i přes snížení slovenského Cagáně dokráčel pro první dva body.

V pátek byly v Edenu na programu už dvě utkání. Nejdříve prověřili tým ze Slovenska červenobílí, následně si proti němu zahráli i Rytíři z Kladna. Skalici se páteční odpoledne poměrně vydařilo, na druhou stranu nebyla daleko ještě od lepších výsledků. Nad Slavií totiž naděje Skalice vedli už o tři branky, sešívaní však předvedli obrovskou touhu po dobrém výsledku a nakonec zachránili alespoň bod.

Ještě na konci druhé části po stříleném nahození od modré snížil Němeček, ve třetí periodě si pak do útočného pásma najel Moravec a bekhendem rozvlnil síť. Vyrovnání následně zařídil Srdínko, jehož střelu srazil skalický obránce vysoko nad sebe, čehož si ale nevšiml brankář, a tak puk mezitím zapadl do sítě.

Skalica druhý zápas v jeden den zvládla skvěle

Kdo čekal, že budou hráči Skalice unavení a ve druhém utkání během jednoho dne budou znevýhodněni, mýlil se. Slovenský tým totiž dokázal kladenské Rytíře přehrávat a nakonec si relativně lehce dokráčel pro výhru 5:3.

Memoriál se naplno rozjel až o víkendu, kdy se dohromady odehrálo šest zápasů. Ve svém posledním představení prohráli Skaličtí s Letci, kteří si tak po remíze se Slavií připsali první výhru. Následně přišel na řadu duel sešívaných s Kladnem. Rytíři si vypracovali dvougólový náskok, který ale smazali svými trefami Srdínko a Labuzík. Pro Adama Srdínka to byla navíc už třetí trefa na turnaji. Zbytek utkání ale patřil Kladenským, kteří čtyřmi góly rozhodli o své výhře.

V sobotu ve čtyři hodiny pak na led v Edenu nastoupili mladíci Letňan a Sparty. Celek z Holešovic měl více ze hry, a přestože se Letci nechtěli vzdát bez boje, na pražského soka v malém derby neměli.

Derby ozdobou celého Memoriálu

Před začátkem posledního hracího dne neměl ještě ani jeden tým nic jistého, a tak neděle nabídla několik zajímavých soubojů. Tím prvním byl duel Letňan a Kladna, který nakonec dopadl lépe pro Letce, kteří dlouho nerozhodný stav strhli osmatřicet vteřin před koncem zápasu na svoji stranu. Díky vítězství tak mohli ještě pomýšlet i na celkové prvenství, ke kterému však potřebovali zaváhání Sparty v obou zbývajících zápasech. Před druhou hodinou začal asi nejsledovanější zápas turnaje. Proti sobě se v derby postavili slávisté a sparťané.

Nejlepší hráči turnaje: zleva Ondřej Gabriška (Kladno), Adam Srdínko (Slavia), Michal Vitouch (Sparta)

Lepší vstup do utkání měla Sparta, která se dostala do vedení ani ne po dvou minutách hry. V polovině první části ovšem přišel nejhezčí gól celého memoriálu, slávistický Filip Černý si vzal v rohu obranného pásma kotouč, rychlou otočkou položil na záda jednoho protihráče, následně nabral rychlost, kdy se zbavil druhého soupeře. Přestože se před ním poté zjevila hráz tří sparťanů na modré čáře, Černý si to namířil přímo k brance, kdy se rychlou kličkou dostal za všechny tři zbylé hráče v rudých dresech. V zakončení si slávistický útočník počínal neméně dobře, krátkou kličku do bekhendu totiž zakončil střelou mezi brankářovi betony. Po první části tak bylo skóre vyrovnané.

Ve druhé třetině získali červenobílí převahu, díky které se radovali z vedoucí trefy. Němeček si všiml volného Jágra, který byl v rohu kluziště, a tak už nemohl střílet. Místo toho však vymyslel parádní přihrávku na volného Burdu, který z první poslal puk za bezmocného brankáře. Ve třetím dějství pokračovali sešívaní s mírnou převahou. Potřetí však udeřili paradoxně v oslabení, Kubánek získal puk na modré čáře, natlačil se před obránce a po dlouhé kličce dostal puk do sítě. Když pak pálil přesně i Altrichter, bylo jasné, že derby vyhraje Slavia.

O první místo se bojovalo až do konce

I přes prohru z derby měli sparťané stále šanci na turnajové vítězství, naopak sešívaní už věděli, že skončí třetí. V posledním duelu potřebovali mladíci z Holešovic s Kladnem alespoň remizovat, neponechali ale nic náhodě a po skvělém představení Vitoucha a Potůčka, kteří oba nasázeli hattrick, vyhráli 6:2.

Třiadvacátý ročník Memoriálu Jiřího Baráka tedy vyhrála Sparta o bod před druhými Letci z Letňan. Třetí místo si hlavně díky výhře v derby zajistila Slavia. Poslední dvě příčky zbyly na Skalicu a Kladno.

Po skončení turnaje byly předány individuální ceny. Nejužitečnějším hráčem memoriálu se stal sparťanský Michal Vitouch, nejlepším útočník byl letňanský Jan Hlaváč, nejlepším obráncem byl zvolen slávistický Adam Srdínko a cenu za nejlepšího brankáře si převzal kladenský Ondřej Gabriška.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více