Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
25. července 2003

Petr Kadlec: Edenské tribuny mi budou chybět

"Mně je úplně jedno, s jakým číslem budu hrát, hlavně abych hrál," říká Petr Kadlec, jeden z nejlepších beků v naší lize, který po prázdninách zamíří za moře. Rozhovor s Petrem Kadlecem patřil rozhodně k těm příjemnějším zážitkům uplynulého týdne. Ve stínu stromů u tenisových kurtů v Praze-Záběhlicích odpovídal s klidem a úsměvem na všetečné otázky. Petr Kadlec je prostě rodilý pohodář. I když zatím neví, kdy do Ameriky odcestuje, ani kde bude bydlet, vůbec se tím nestresuje. "To zatím neřeším, je to až za měsíc," říká a vysvětluje: "To, kdy poletím, kde bude kemp a kde budu bydlet, zařizuje můj agent."

Šestadvacetiletý ofenzivní obránce pražské Slavie začínal s hokejem ve Slavii a jako její odchovanec zde také v sezoně 1995/1996 debutoval. Kromě Slavie hrál v extralize ještě za Plzeň, na střídavý start občas hostoval v Kralupech nad Vltavou a Berouně. Letošní přelom jara a léta mu přinesl mnoho zážitků. V březnu přešel se Slavií do finále extraligy, v dubnu s ní vyhrál její první titul, v květnu se podíval na mistrovství světa a v červnu byl draftován do NHL. Florida Panthers si jej vybrala jako svou 11. volbu v osmém kole. Celkově byl 234. hráčem letošního draftu. A jak prožíval svůj první draft?

Vaše šance s ohledem na vaši současnou formu a reprezentační zkušenosti byly velmi vysoké. Jak jste prožíval svůj draft?
Já jsem ho nějak zvlášť neprožíval a abych řekl pravdu, ani jsem s ním moc nepočítal. Proto jsem to vůbec nesledoval. Dozvěděl jsem se to z novin a také mi volal agent Petr Svoboda, že mě draftovala Florida. A jestli byly moje šance vysoké? Já zase nemám parametry obránců, kteří odcházejí do NHL nebo do Ameriky. Takže jsem s tím opravdu moc nepočítal a nečekal jsem to.

Bylo to tedy pro vás překvapením?
Určitě. Abych řekl pravdu, tak jsem to vůbec nečekal.

A že o vás projevila zájem právě Florida, to bylo také pro vás překvapením?
To už je jedno, jestli je to Florida nebo jiný tým.

Můžete alespoň stručně popsat, jak probíhalo jednání s Floridou? Co od vás očekávají?
Zatím jsem s nimi nemluvil, vše za mě vyjednával agent. Navíc jsem byl v té době mimo republiku. Co vím, tak to jednání bylo docela rychlé, alespoň to říkal můj agent, Petr Svoboda starší. Jednání probíhalo týden, čtrnáct dní. Čtyřikrát nebo pětkrát si prý vyměnili smlouvy a pak mi zavolal, že pro mě má to, co jsem chtěl. Požadoval jsem jednocestnou smlouvu. Prostě jsem do Ameriky nechtěl jít na dvoucestnou smlouvu. Abych pak v šestadvaceti, sedmadvaceti trávil rok nebo dva na farmě? To už pro mě není. A co ode mne očekávají? Věřím, že když si vás někdo vybere a chce, abyste přijel, tak asi ví, co od vás může očekávat.

Smlouvu s floridskými Pantery jste podepsal doslova za pět minut dvanáct, alespoň tak lze usuzovat z toho, že se tak mělo stát 15. července, kdy pro evropské hráče končí přestupový termín...
Ono to bylo už 14. července, tedy den předtím. Navíc ta smlouva už byla připravená. Původně jsem ji měl ale podepsat na dovolené. Nakonec jsme se však dohodli, že smlouvu podepíšu až tady v Čechách, po návratu z dovolené.

Kdy se budete hlásit v novém působišti?
To ještě přesně nevím, někdy začátkem září.

Jak se vám smlouva zamlouvá?
Já jsem docela spokojený, jde hlavně o to, dostat se do prvního mužstva. Když se tam nedostanu, tak nechci strávit rok někde na farmě. Takže spíše bych volil Evropu, ale to uvidím až tam.

Váš agent, Petr Svoboda starší, v tisku uvedl, že jste podepsal jednoletou jednocestnou smlouvu s možností návratu do extraligy. Vím, že předbíhám, přesto, je vaše působení v letošním ročníku extraligy utopií? V případě, že se do základní sestavy Panterů neprosadíte, vrátíte se do Slavie?
Určitě, pokud by k tomu došlo, tak pochopitelně plánuji návrat do Evropy. A jestli do Slavie? To nezáleží jen na mně, ale na jednání mého agenta a generálního manažera Slavie Vladimíra Růžičky, a také pochopitelně na tom, jaká bude sezona. Ale to předbíhám. Zatím nevím, jak to bude vypadat tam a pochopitelně ani tady. Ale možnost, že se vrátím do Slavie, určitě existuje.

Ptám se vás na to hlavně proto, že jste býval oblíbencem slávistických tribun a určitě informace, byť v rovině teoretické, že se během sezony můžete do Slavie vrátit, mnohého fanouška Slavie asi potěší. Takže, není to rozhodně utopie…?
Je to možné, ale stejně tak je možné, že to Slavii půjde dobře i beze mě, budou tady mít výborné obránce jako například Jirku Kuntoše…

Jak na váš odchod reagují vaši nejbližší? Nechtěli spíše, abyste zůstal ve Slavii?
Moje dlouholetá přítelkyně byla ráda, že se mi něco takového povedlo a přála mi to. Na přípravný kemp ale poletím sám, pak se uvidí.

Mluvili jsme o slávistických tribunách, o tom, že jim budete chybět. Budou místní tribuny chybět vám?
Tak to určitě. Jako Pražákovi o to více. To je ale dáno tím, že se mi změní celé prostředí.

Co angličtina? Bude to pro vás problém, studujete ji?
Už jsem začal s jejím studováním, takže uvidíme.

Jak se jinak připravujete na svůj zámořský debut?
Chodím trénovat se Slavií, máme tam led s kluky, kteří také odcházejí za moře. Je nás tam asi patnáct, všichni chodíme trénovat a pak ještě do posilovny.

Na Floridě byste měl nejvíce hrát na stadionu National Car Rental Center pro více než 14 tisíc diváků, což je oproti Slavii velký rozdíl. Jak se na to těšíte?
Hlavně mi teď jde o to se tam prosadit, abych hrál, a když to vyjde, tak se na to pochopitelně hrozně těším.

Zajímal jste se již o styl, jakým Florida hraje, a spoluhráče v novém týmu, tedy týmu, který v NHL patří k těm spíše mladším a bez výraznějších úspěchů? (Připomeňme, že největším dosavadním úspěchem týmu je účast ve finále Stanley Cupu v roce 1996, v posledních letech ale v play-off chyběla - pozn. aut.)
Nějak zvlášť jsem se o to zatím nezajímal.

V týmu by podle stávajících informací měli působit obránce Pavel Trnka, útočník Václav Nedorost a především pak bývalý slávista Jaroslav Bednář. Jak se na ně těšíte? Už jste z některým z nich mluvil a konzultoval?
Určitě se těším, ještě jsem s nimi ale o tom nemluvil. Teď si každý z nás užívá volna.

Víte například, kde budete bydlet?
Ne, to vůbec. Přece jenom je to ještě měsíc. To, kdy se poletí, kde bude kemp a kde budu bydlet, to zařizuje agent, takže já se o to teď nestarám.

Víte už, s jakým číslem budete hrát, když vaši oblíbenou sedmičku má právě Pavel Trnka?
Už na mistrovství světa měl Pavel Trnka sedmičku. Mně je úplně jedno, s jakým číslem budu hrát, hlavně abych hrál.

Zmínil jste letošní mistrovství světa. Mimochodem, jak jej s odstupem času hodnotíte? Právě vám spolu s Janem Hejdou byla často dávána vina za neúspěch.
Já si to tak neberu. Mistrovství je specifické v tom, že stačí jeden nepovedený zápas a všechno je ztracené. Na mistrovství kolikrát nevyhraje ten nejlepší, ale ten, kdo má prostě štěstí. Já si fakt ty výtky moc neberu, protože kdybych se měl každou výtkou zabývat, tak to bych pak ani nemohl hrát.

Děkuji za rozhovor

(Foto: © Michael Mareš)

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více