Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
10. dubna 2017

Pohled do dějin Slavie: Sešívaný dres přežil i dobu komunismu

Slovanské barvy červená a bílá, potom pěticípá barva s hrotem dolů – dnes již zřejmě nelze nalézt jediného sportovního fanouška, který by tahle poznávací znamení Slavie neznal. Nejstarší hokejový klub na našem území hraje své zápasy v dresech s těmito symboly od počátku své existence až dodnes. Sešívané trikoty přežily v hokeji dokonce i éru komunismu, kdy například fotbalisté museli červenobíle dresy na několik let oželet.

Květen 1895, pražská restaurace U Brejšků, ustavující schůze “Sportovního klubu Slavia“. K tomuto momentu se váže první zmínka o symbolech klubu, s nimiž budou slávisté nastupovat do svých utkání. Volba symbolů a jejich zdůvodnění prokazuje, že SK Slavia, navazující na rakouskou monarchií rozpuštěný Akademický cyklistický odbor Slavia, se v žádném případě nekrčí před jakýmikoli vnějšími tlaky a své symboly vybírá s nejhlubší vírou a přesvědčením. K čemu tedy slávistické symboly odkazují?

Bílá barva znamená čistotu sportovní myšlenky a čestného boje, kde protivník není nepřítel, ale uznávaný soupeř. Červená barva je symbolem srdce, které slávisti vkládají do svých zápasů. Do bílé plochy dresu byla při jeho schvalování na dvě poloviny bílé a červené barvy přidána červená pěticípá hvězda hrotem dolů, jež představuje stále novou naději povznášející mysl a sílící ducha i v obdobích nezdaru a neúspěchu.

Odlišné sešívané poloviny ukazují, že žádný člověk ani žádná věc nemají jen jednu stránku a že je nutné nalézt soulad mezi vůlí a citem, mezi silou a technickou jemností, mezi nadšením a zklamáním. Nápaditost tohoto spojení svědčí o tom, že sport se musí pěstovat s bezprostřední upřímnou radostí, která přináší uspokojení na hřišti i za jeho bariérami.

Boj za zachování původních symbolů nebyl vždy pro Slavii procházkou růžovým sadem. Sešívaní hokejisté si své červenobílé dresy s hvězdou udrželi po celou dobu své existence. A že krušných let zažili mnoho. Antipatie rakouských mocnářů za Rakouska-Uherska, nacistů v době Protektorátu Čechy a Morava či komunistů od roku 1948.

V roce 1977 se hokejový klub přejmenoval na TJ Slavia IPS Praha a nastupoval do utkání i v tomto dresu

Po únorovém převratu byla hokejová Slavia několikrát nucena změnit svůj oficiální název (např. Dynamo Slavia Praha, TJ Dynamo Praha, TJ Slavia IPS Praha). „Jmenovali jsme se Dynamo, ale všichni říkali: „Jdeme na Slavii!“ Nikdo nikdy neřekl, že jde na Dynamo,“ vzpomíná pro slávistický web Lumír Ruzha, který za Slavii v 50. letech hrál.

Ještě hůře ale dopadli fotbalisté, kteří kromě změn jména oblékali i dresy bez typických barev a pěticípé hvězdy. To se hokejové Slavii vyhlo.

Dnes už opět všichni sportovci bojující za Slavii hrdě nosí dresy s původními znaky a soupeří za klub nesoucí své původní jméno. Ať už se jedná o hokejisty, fotbalisty či například házenkářky.

Autor Tomáš Vogl
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více