Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
20. května 2017

Šagát: Dřív jsem byl z přípravy znechucený, tohle je jiné

42 dní uplynulo mezi koncem loňské sezóny a začátkem letní přípravy na tu novou. Po turbulentním ročníku přišla hokejistům Slavie tato zasloužená pauza vhod, teď už je však opět čas na pořádnou dřinu. Tu se pokusí zúročit i Tomáš Šmerha (19 let) a Martin Šagát (32 let), mladá naděje a zástupce „rady starších“. Oba dva působili v důležité roli během play-off WSM ligy a svou pozici chtějí minimálně udržet i do budoucna. Ve dvojrozhovoru se podělili o pocity z nepříjemné letní přípravy.

Už jste téměř dva týdny v zápřahu, nicméně vraťme se na začátek ještě k příjemnějšímu tématu, jak jste si užili volno?

Šagát:
Já jsem hlavně odpočíval, byl jsem tady v Praze nebo u rodičů na Slovensku. Na žádnou dalekou dovolenou jsem se nevydal.

Šmerha:
Měl jsem to podobně, taky jsem byl s rodinou a přáteli a podnikali jsme jen kratší výlety na chalupu a podobně.

Udržovali jste se během volného času individuálně v kondici?

Šagát:
Spíše jsem si chodil zahrát různé sporty než že bych chodil do posilovny. Trenéři se o nás během přípravy dobře starají.

Šmerha:
Já jsem s kamarádem poslední týden před začátkem přípravy do posilovny párkrát zašel, ale jinak jsem si taky užíval volna po náročné sezóně.

Je pro vás letní příprava strašákem?

Šagát:
Ze začátku určitě ano, není to příjemné, ale jsme tu s klukama v partě, takže se často zasmějeme různým vtípkům a díky tomu si dokážeme nějaký čas i užít.

Šmerha:
Nemám ji rád, například samotné běhání je pro mě rozhodně strašákem. Necítím se zdaleka tak dobře jako na ledě.

Martin Šagát se stal v play-off WSM ligy centrem nejproduktivnější řady s Martinem Kadlecem a Jiřím Rysem. Nasbíral 6 kanadských bodů. (3+3)

Berete si, vy mladší, příklad ze starších hráčů v rámci přípravy, radíte se s nimi jak se ideálně nachystat na sezónu?

Šmerha:
Určitě ano, poradíme se, ale to schéma přípravy je teď takové, že jsme rozdělení na starší a mladší, trénujeme odděleně, takže se vlastně při samotném tréninku ani tolik nepotkáme.

Šagát:
Na tohle stejně máme trenéra, i my starší občas potřebujeme poradit, jak udělat nějaké cvičení. Je o nás dobře postaráno realizačním týmem.

Co máte na letní přípravě nejradši a co naopak nejméně?

Šagát:
Nejlepší je, když máme volno. (smích) Ne, já osobně mám rád ty doplňkové sporty, třeba cyklistiku, ta mě baví. Je to určitě veselejší část přípravy než ostatní fyzická zátěž.

Šmerha:
Souhlasím, taky volím doplňkové sporty, třeba fotbálek. (usmívá se) A jak už jsem říkal, netěším se na běhání.

Martine, vy už jste letních příprav během kariéry zažil dost, jak byste srovnal dnešní letní přípravy s těmi, když jsi byl ještě benjamínek?

Šagát:
Určitě se to hodně mění. Dříve se trénovalo dvakrát denně, pokaždé třeba tři hodiny. To byl pak člověk z té únavy až znechucený. Dnes jsou přípravy kratší a výživnější, například naše příprava je zatím opravdu dobrá, pochvaluju si ji.

Snažíte se během letní přípravy tmelit partu?

Šagát:
Opravdu teď hlavně trénujeme, na to se soustředíme nejvíc. Příprava nedávno začala, a tak se věnujeme především ji.

Šmerha:
Tréninky jsou teď hlavní téma, na nějakou stmelovačku ještě určitě dojde později, ale času je na to ještě dost.

Tomáš Šmerha vstupuje do své první kompletní sezóny v A-týmu Slavie. Člen reprezentačních mládežnických výběrů se těší důvěře trenéra Milana Razýma.

Tomáši, panuje mezi staršími a mladšími rivalita, kdo dokáže během přípravy spolykat více tréninkových dávek?

Šmerha:
Neřekl bych, navzájem se hecujeme a pomáháme si. Trochu se třeba popichujeme při těch doplňkových sportech, ale všechno je myšleno ve srandě.

O loňské letní přípravě se zde na Slavii mluvilo v superlativech. Letos už ji vedou jiní trenéři a i vy ji v A-týmu Slavie absolvujete poprvé, věříte přesto, že vás správně nakopne do sezóny?

Šagát:
Jak říkáte, loni jsem tu nebyl, nicméně zatím cítím, že opravdu makáme naplno a tréninky jsou povedené. Doufám a věřím, že začneme dobře. Máme pro to nastavené ideální podmínky.

Šmerha:
Tréninky jsou prý podobné jako loni, takže i já věřím v to, že vše bude od začátku klapat.

Kdo z týmu se podle vás nejvíce vyžívá v letní přípravě?

Šmerha:
To nevím teda. Vážně nedokážu vybrat, myslím, že si ji neužívá nikdo.

Šagát:
Já bych řekl, že je to náš trenér, Jan Srdínko. (smích)

Autor Tomáš Vogl
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více