Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
21. června 2017

ANKETA: Hlasujte o nejlepší gól obránce!

Ve třetím díle našeho hlasování o nejlepší slávistickou branku v extralize se podíváme na góly, které vstřelili slávističtí obránci. Vzpomínáte na jeden z nejlepších gólů sešívané stálice Pavla Kolaříka nebo na postupový gól Tomáše Žižky v předkole play-off 2010/11? Kromě těchto tref si připomeneme i zářez brankáře Dominika Furcha, jenž se jako první gólman v historii české extraligy zapsal mezi střelce. Posuňte svou oblíbenou trefu do finále!

Tomáš Žižka – 1. 3. 2011

Slavia dokázala v sezoně 2010/11 doputovat do předkola play-off, ve kterém narazila na jejího poměrně častého soupeře, karlovarskou Energii. První dva domácí zápasy sešívaní na domácím ledě zvládli, jenže stejně si na domácím ledě vedly i Karlovy Vary. Série hraná na tři vítězství tedy dospěla za nerozhodného stavu 2:2 až do rozhodujícího, pátého duelu. Ten se odehrál v pražské O2 aréně a diváci rozhodně měli na co se koukat.

Aktivnější vstup do utkání měli domácí, první větší šanci hosté. Střelu do odkryté klece ale vyrazil hokejkou do bezpečí obránce Roth. Následně se gólově prosadil domácí zadák Kadlec, jenže jeho branka nebyla uznána, protože jí předcházel slávistický faul. Na první regulérní trefu se tak čekalo až do 27. minuty. Ve hře čtyři na čtyři se s pukem rozjel Tomáš Žižka a zamířil mezi Mensatorovy betony. Karlovarský brankář sice zasáhl, ale puk ve výstroji nakonec neudržel a Slavia vedla 1:0.

Sváteční střelec Tomáš Žižka srazil Karlovy Vary hned dvěma brankami.

A dvě minuty před koncem druhé třetiny se prosadil Tomáš Žižka znovu. Tentokrát snad ještě lépe než při své první trefě. Ve vlastním oslabení ujeli do přečíslení dvou proti jednomu Sklenář s Žižkou. První jmenovaný před bránou nahrál přes bránícího Gřegořka najíždějícímu Tomáši Žižkovi a slávistický obránce s číslem pět nekompromisní ranou zdvojnásobil vedení sešívaných.

V závěrečném dějství se v červenobílém dresu prosadil Lukáš Krenželok a Slavia si už výhru pohlídala. Krátce před koncem utkání sice ještě upravil na konečných 3:1 hostující Václav Skuhravý, ale na nic víc už nezbyl čas. Sešívaní tak rozhodující zápas předkola na domácím ledě zvládli a hlavně díky dvěma brankám obránce Tomáše Žižky postoupili do čtvrtfinále play-off, kde je čekal Liberec.

Sám dvougólový snajpr ale svoje trefy nijak nepřeceňoval. „Já dal góly teď, příště je dá někdo jiný. Pro mě to není nijak důležité, od dávání branek tu fakt nejsem. Radost mám hlavně z toho, že jsme postoupili. Podali jsme dobrý týmový výkon,“ říkal po zápase. „Podle mě v zápase vynikl hlavně Kuba Sklenář, který byl u obou mých gólů a měl na nich velkou zásluhu,“ dodal skromně sváteční střelec Žižka.

Vladimír Roth – 27. 11. 2011

Ve druhé polovině roku 2011 nedělali slávisté svým fanouškům radost. Zejména proto, že na domácím hřišti dokázali zvítězit za tři body pouze v prvním kole a od té doby se v O2 aréně jen trápili. Napravit nepříznivou bilanci a poskočit v tabulce z předposledního místa chtěli sešívaní ve 25. kole, kdy na pražský led zavítali hokejisté Vítkovic. A povedlo se, i když nutno podotknout, že před ne úplně dobrou kulisou. Do ochozů pro bezmála sedmnáct tisíc fanoušků jich dorazilo jen 3317.

Sešívaní si mohli po dlouhé době opět vychutnat domácí vítěznou děkovačku.

Více ze hry měli v úvodu zápasu hosté, ale výborně chytající Kopřiva všechny jejich šance pochytal. Skóre tak otevřeli sešívaní. Ve 13. minutě vypálil na Málka Dušek a jeho dobrou střelu tečoval za záda vítkovického gólmana pohotový Jakub Krejčík. A chvíli nato už vedli slávisté o dvě branky, když se po parádní sólové akci trefil z pravého kruhu Lukáš Krenželok.

Rozjetí červenobílí hokejisté dostali ve druhé periodě další příležitost v podobně dvouminutové přesilové hry. A nepohrdli jí. Po půl minutě se v brankovišti strhla mela, ve níž se nejlépe zorientoval Alinč a přihrál zcela volnému Vladimíru Rothovi, pro kterého nebyl žádný problém skórovat. Trefa slávistického obránce se nakonec ukázala jako vítězná.

Sudí totiž neuznali domácímu Jelíkovi po poradě s videorozhodčím gól a Vítkovice tenhle moment probudil. Krátce po polovině zápasu snížil bekhendem Jan Káňa, ale další branku ze svého tlaku hosté nevytěžili, ba právě naopak. Sedm minut před koncem poslední periody projel středem hřiště Michal Vondrka, jenž z pravého kruhu zvýšil na 4:1. Vítkovičtí nakonec ještě upravili skóre dorážkou Ondřeje Šedivého, ale díky třetí trefě zápasu z hole domácího obránce Rotha brali sešívaní tři body.

Michal Kempný – 6. 12. 2012

V předehrávce 29. kola na sebe narazily dva sousední týmy v extraligové tabulce. Slavia hostila v O2 aréně Litvínov a podle aktuální formy obou mužstev se dal očekávat velmi vyrovnaný duel. Mírnými favority možná byli hosté, protože sešívaní se Severočechy už tři zápasy v řadě nevyhráli. Slávisté si tak chtěli bilanci s žlutočernými hokejisty vylepšit a měli o motivaci postaráno.

Bojovnost se Michalu Kempnému vrátila v podobě vítězného gólu.

Prognózy o vyrovnaném klání se začaly naplňovat už od úvodního vhazování. Skvěle zabezpečené obrany obou týmů způsobily, že nebyla k vidění téměř žádná útočná akce. Obě mužstva měla veliké problémy s přechodem středního pásma a na první gól se čekalo až do 30. minuty. Tomáš Hertl objel bránu, zády k ní vystřelil a puk se od hostujících bruslí odrazil za záda litvínovského gólmana. Ještě před přestávkou ale vyrovnal exkluzivní střelou do šibenice Rostislav Martynek.

Po bezbrankové třetí dvacetiminutovce dospěl zápas až do prodloužení. A v bonusové pětiminutovce se dočkali výhry sešívaní. Sedmdesát sekund před koncem nastavení přihrál Hertl do výborné pozice Michalovi Kempnému a obránce červenobílých se trefil přesně. Propálil vše, co mu stálo v cestě, a rozhodl o vítězi utkání. Slavia díky jeho trefě brala bonusový bod.

A jak viděl rozhodující gól jeho střelec? „Litvínovští propadli a já se dostal před ně. Jeli jsme tři na dva, tak jsem toho chtěl využít. Tomáš Hertl mi to dal skvěle na střed a já už jen vystřelil,“ popisoval v pozápasových ohlasech. „Myslím, že jsme měli především více trpělivosti. Zaplaťpánbůh za gól v prodloužení, zlaté dva body,“ hodnotil Kempný s úlevou.

Pavel Kolařík – 13. 1. 2013

Ve 40. kole přijel do O2 arény Zlín, se kterým neměli sešívaní v sezoně 2012/13 moc dobrou bilanci. Všechna tři předchozí utkání s týmem z jihu Moravy totiž prohráli a vydolovali z nich jen jeden jediný bod za prohru po samostatných nájezdech ve čtrnáctém extraligovém kole. Nelichotivou statistiku mohli sešívaní napravit před bezmála sedmi tisíci diváky, které do ochozů nalákalo padesátikorunové vstupné.

Pavel Kolařík moc branek nedává, ale když se mu střelecky zadaří, tak to stojí za to.

A slávisté se do utkání vrhli po hlavě. Jelínek měl hned v první minutě dvě gólové šance, které neproměnil. Nakonec ho to ale mrzet nemuselo, neboť krátce nato vystihl zlínskou rozehrávku Tomáš Hertl a nadvakrát dokázal svůj samostatný únik proměnit. Domácím se povedl i start druhé periody. Lukáš Žejdl zdvojnásobil vedení Slavie pohotovou ranou už tři minuty po úvodním buly. S bleskovou odpovědí ovšem přispěchal Petr Holík, na něhož o něco později navázal Petr Leška a zápas dospěl za vyrovnaného stavu až do prodloužení.

To ale moc dlouhého trvání nemělo a postaral se o to sešívaný matador Pavel Kolařík. Po jednatřiceti vteřinách se totiž dostal slávistický bek k puku, nic nevymýšlel a přesnou ranou rozhodl o výhře domácí Slavie. Sešívaní tak díky muži s dvaasedmdesátkou na dresu alespoň trochu vylepšili svou bilanci zápasů se Zlínem a brali dva body.

Petr Kadlec – 29. 3. 2013

V sezoně 2012/13 došli slávisté až do semifinále play-off, v němž se střetli s Plzní, tedy pozdějším extraligovým mistrem. Semifinálovou sérii začala lépe Slavia, která se na domácím ledě ujala vedení, jenže druhý zápas v O2 aréně prohrála, a když nedokázala vyhrát ani v prvním klání na plzeňském ledě, začala být situace kritická.

Petr Kadlec patřil na ledě k nejzkušenějším a byl tahounem Slavie.

Čtvrtý zápas série začaly v Plzni oba celky velmi aktivně a oba se vrhaly do útoku. Na gól se ale čekalo až do 16. minuty. Marek Tomica se držel jednoduchého pravidla, že když nevíte co s pukem, je nejlepší vystřelit. Nahodil tedy kotouč z ostrého úhlu a gólman Mazanec si jej srazil za vlastní záda. Krátce před přestávkou bylo ovšem vyrovnáno, když pohotově zakončil Ondřej Kratěna. A v úvodu druhé periody domácí otočili vývoj utkání. Dominik Furch si totiž podobně jako jeho protějšek Mazanec srazil do vlastní sítě nahození Jana Kováře.

V polovině základní hrací doby však přišlo opět vyrovnání. A byla za tím hezká kombinace červenobílých ve výborně sehrané dvojnásobné početní výhodě. Petr Kadlec sice po oddechovém čase nemířil od modré čáry úplně přesně, puk se ale odrazil ve změti těl a nakonec zaplul přesně nad Mazancovo rameno.

Třetí část začali sešívaní ve třech, ale dokázali se i s pomocí brankové konstrukce ubránit a v 51. minutě sami udeřili. Dávid Skokan si při přesilovce před brankou počkal na odražený puk, jejž bekhendem zametl za Mazancova záda. Plzeň už se potom k výraznějšímu tlaku nedostala, Slavia měla naopak šance na zvýšení vedení. Sešívaní tak i díky Kadlecovu vyrovnání srovnali stav série na 2:2.

Dominik Furch – 1. 4. 2012

Brankář sice není obránce, ale jeho gól je natolik výjimečný, že dostal v naší anketě o nejlepší gól divokou kartu. A Dominiku Furchovi se tento ojedinělý úkaz povedl jako prvnímu gólmanovi v historii české extraligy.

1.
Dominik Furch byl prvním brankářem, kterému se v české extralize povedlo vstřelit gól.

Sešívaní si jako první ze čtveřice týmů v play-out 2012 pojistili setrvání mezi extraligovou elitou i pro následující ročník. Tři kola před koncem jim k jistotě udržení pomohla domácí výhra nad Mladou Boleslaví. Do Litvínova tak jeli na zápas desátého kola v klidu. I jejich vstup do zápasu podle toho vypadal. Litvínovští byli od začátku aktivnější a slávistický gólman byl neustále pod palbou. Vedl si dobře, ale ve 4. minutě nestačil na střelu Juraje Majdana, jež mu mezi betony prošla až do sítě.

Stačí správně nastavit beton a je z toho gól...

V 15. minutě se ovšem stal slávistický gólman hrdinou, a to díky zcela výjimečné situaci. Postaral se totiž o vyrovnání! Po faulu Hertla hráli domácí v ponechané výhodě bez brankáře v šesti mužích v poli. Ručinský vypálil od modré, Furch jeho pokus vyrazil a puk zamířil až do středního pásma. Tam se jej ujal Jareš, kterého napadal Vondrka. Litvínovský hokejista tedy poslal puk dozadu na gólmana. Franěk byl už v tu dobu ale dávno na střídačce, a tak kotouč skončil v síti. A branka byla připsána Dominiku Furchovi, který se jej dotkl jako poslední slávista.

Od sešívaných to byl v utkání první a také poslední zásah. Na druhé straně se naopak ve 35. minutě prosadil Martin Ručinský, který po přihrávce od Šlégra sám před gólmanem Slavie nezaváhal. Ve třetí třetině už si Verva těsný jednobrankový náskok udržela a porazila výběr Vladimíra Růžičky posedmé z osmi pokusů v sezoně 2011/12.

Prvotní reakcí slávistického brankáře byl po jeho trefě smích. „Tohle je kuriózní gól, takže jsem se začal smát, když puk skončil v síti. Nic jiného prostě nejde dělat,“ říkal novinářům po duelu šťastně. „Už jsem takovouhle branku dal, takže vím jaké to je. Bylo to v první lize, kdy jsem rozhodl v dresu Berouna prodloužení. Musíte prostě jen správně nastavit beton a pak je z toho gól,“ smál se Furch.

Hlasujte a vyhrajte tričko

Našli jste mezi těmito pěti trefami svou oblíbenou? Pokud ano, tak neváhejte a podpořte ji v boji o titul nejlepšího gólu červenobílých v extralize. Ze všech hlasujících vybereme na konci celého seriálu jednoho šťastlivce, který získá slávistické tričko. V každém díle můžete hlasovat celkem pro tři branky s tím, že první vybraný gól získá tři body, druhý vybraný dva a třetí gól jeden bod. Posuňte své favority do finále!

Autor Michal Toman, David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více