Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. srpna 2003

Jan Hejda se vrací do Čech - ale v dresu CSKA

Osm obránců na jednocestnou smlouvu, to byl hlavní důvod toho, proč Jan Hejda letos v létě neodešel za moře. S týmem Buffalo Sabres mělo totiž jednocestnou smlouvu podepsanou osm obránců, Janu Hejdovi proto vedení zámořského klubu nabídlo pouze smlouvu dvoucestnou a to nakonec rozhodlo o tom, že Jan Hejda zůstal v Moskvě. "Vybral jsem si dobře, je tady dobrý mančaft," říká pětadvacetiletý slávistický bek, výrazná opora zadních řad Slavie v minulé sezoně.

S týmem CSKA Moskva (Centralnyj Sportovnyj Klub Armiji) zatím prochází pod vedením známého trenéra Viktora Tichonova náročnou letní přípravou. "Je tady ohromná konkurence a velmi náročná příprava. Tréninky se nasazením podobají zápasům," stačil si Jan Hejda všimnout. Do přípravy je nyní v CSKA zapojeno celkem dvanáct obránců. "Místo v žádném případě jisté nemám, tady nikdy není nic jisté," dodává. Jak měl ale možnost vypozorovat, je v některých týmech konkurence ještě větší: "Těch dvanáct obránců není zase tak ohromujících, někde jich je i patnáct.".

Minulý týden se vrátil ze čtrnáctidenního soustředění ve Finsku, za dva dny, ve středu 6. srpna, s týmem CSKA přiletí do Česka na desetidenní pobyt. "Už vloni byli v Čechách a líbilo se jim tam. Oni, podle mého názoru, berou český hokej jako hokej, který má vysokou úroveň. Prostě k nám jezdí za kvalitními soupeři," říká Jan Hejda. V týmu jako Čech není jediný, sešel se zde s brankářem Dušanem Salfickým. "Myslím, že i on je rád, že tady má alespoň jednoho Čecha," uvažuje s tím, že i pro něj to bylo rozhodně o mnoho snazší. "Dušan umí dobře rusky a už ty kluky zná. Přece jenom je lepší mít tady někoho." Sám toho Jan Hejda zatím rusky moc nenamluvil. "Učil jsem se rusky opravdu jenom chviličku před převratem, takže v podstatě začínám, ale není to tak rozdílný jazyk, takže se to dá zvládnout," dodává český obránce, který zatím v přípravě nejčastěji nastupuje s Bělorusem Sašou Žurikem.

V České republice se Jan Hejda s týmem CSKA představí celkem čtyřikrát. Možnost, že by přípravný zápas sehrál moskevský tým také s týmem mistrovské Slavie, ale nakonec padla. Čtveřici zápasů zahájí CSKA Moskva čtvrtečním (7. srpna) zápasem v Karlových Varech, o den později (8. srpna) se pak hráči CSKA přesunou do Pardubic, kde sehrají zápas s místní "Teslou" (začátek v 18.30) a kde zároveň tým CSKA rozvine svůj přípravný kemp. V pondělí 11. srpna si moskevský tým odskočí k přípravnému zápasu do Mladé Boleslavi a sérii čtyř přípravných zápasů uzavře 14. srpna v Liberci (18 hodin).

Podrobnější rozhovor s Janem Hejdou přineseme v průběhu tohoto týdne.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více