Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
2. září 2017

Soupeři pro příští sezonu (2): Kladno a České Budějovice

Přinášíme druhý ze série článků, ve kterých postupně představíme všech třináct soupeřů sešívaných pro nadcházející sezonu WSM ligy. Tentokrát se blíže podíváme na dva z největších rivalů, s nimiž se slávisté v posledních letech přetahují o pořadí na špici prvoligové tabulky. Kladno i České Budějovice se stejně jako Slavia snaží dostat do extraligy, a tak není od věci podívat se, v jaké formě se naši největší soupeři nacházejí.

Rytíři Kladno

Jágrovým Rytířům se loňská sezona poměrně vydařila, i když na Kladně by řekli něco jiného. Každoročním cílem Kladenských je totiž návrat do extraligy a ani loni se partě pod vedením trenéra Pavla Patery postoupit nepovedlo. V základní části skončili Rytíři třetí, když dokázali těsně pokořit stobodovou hranici a nasbírali bodů 101. Na první Motor měli modrobílí desetibodovou ztrátu.

Série představení soupeřů

V play-off Kladno nejprve potkalo ve čtvrtfinále Ústí, které smetlo jednoznačně 4:0 na zápasy. Po takovém výsledku všichni čekali postup do baráže, ale v cestě stála jihlavská Dukla, a jak se ukázalo, byl to pro Rytíře těžký oříšek. Série dospěla do sedmého duelu a utkání o všechno zvládla lépe Jihlava. Ta na domácím ledě zvítězila fotbalově 1:0 a pro Rytíře to znamenalo konec sezony.

7
Tolik bodů vytěžili sešívaní loni ve vzájemných zápasech s Kladnem

Kladenští hokejisté třikrát v řadě neprošli do baráže, i když každoročně míří ještě výš. Není tedy divu, že se v létě kádr výrazně obměnil. Opět s jasným cílem postoupit do extraligy. První velká změna byla nasnadě. Novým hlavním trenérem se stal Miroslav Hořava. A Rytíři také přišli s novou koncepcí, která je má dostat zpět mezi tuzemskou elitu. Odešli veteráni jako Jiří Drtina, Petr Tenkrát, Jiří Burger, Jiří Cetkovský nebo třeba Peter Jánský. Z příchodů je třeba vyzdvihnout obránce Davida Šticha či návrat gólmana Miroslava Kopřivy.

Celkově Kladno hodně omladilo. Podle nové koncepce se u Rytířů vytvoří základ mužstva okolo patnácti hráčů, kteří v týmu zůstanou několik let. Je tedy klíčové, aby lídři mužstva Patrik Machač s Jakubem Strnadem podepsali víceleté smlouvy. Větší prostor také dostanou kluboví odchovanci jako například Daniel Kružík a junioři jako Adam Kubík nebo Matyáš Zelingr.

S Rytíři měli slávisté v poslední sezoně vyrovnanou bilanci dvou výher a dvou porážek, bodově ale vyšli lépe Pražané.

Dvě domácí výhry 3:0, jinak žádná sláva

Příprava na novou sezonu se ovšem Jágrovým Rytířům nevyvedla podle představ. Z celkových sedmi přípravných duelů totiž Kladenští dokázali vyhrát jen dva. Na domácím ledě porazili ve druhém zápase Karlovy Vary 3:0 a těsně před koncem přípravy porazili stejným výsledkem českobudějovický Motor.

Ostatních pět duelů však modrobílí prohráli. Se Slavií sehráli celkem dvě utkání. To první vyhráli slávisté na domácím ledě 3:1 a i v odvetě byli Pražané úspěšní, tentokrát zvítězili 2:0. Další porážky schytali Kladenští od Českých Budějovic, Karlových Varů a v posledním zápase od extraligového Litvínova, s nímž na jeho ledě prohráli 1:5.

Klíčové postavy Kladna

Jan Kloz

Před loňskou sezonou posílil Kladno z Ústí nad Labem a hned v první sezoně v novém působišti kraloval střeleckým statistikám. S 22 brankami byl nejlepším kanonýrem uplynulé prvoligové sezony a prach mu očividně nedošel. Góly totiž dával i v letošní přípravě, a tak bude v sezoně určitě jedním z nejnebezpečnějších kladenských forvardů.

Miroslav Kopřiva ještě před pár lety nastupoval proti Kladnu v červenobílém dresu.

Jakub Strnad

Perspektivní mladík, z něhož by se měl během pár let stát jeden z kladenských lídrů. Mladý útočník by už nyní zcela jistě stačil na extraligu a dokazoval to i v loňské sezoně. V ní nasbíral dohromady 33 kanadských bodů a ve vyřazovacích bojích se bodově vyrovnal třeba Petru Tenkrátovi.

Miroslav Kopřiva

Před sedmi lety z Kladna odešel do Slavie, teď hlásí velký návrat domů. Někdejší gólmanská opora Rytířů má za sebou sice dvě rozpačité sezony, ale když Kopřiva naposledy chytal ve WSM lize, pomohl chomutovským Pirátům do extraligy a sám se mohl pyšnit skvělými statistikami.

ČEZ Motor České Budějovice

Budějovičtí mohou poslední sezonu hodnotit pozitivně, i když svůj cíl nesplnili a do extraligy nepostoupili. Ve WSM lize si ovšem vedli Jihočeši tak suverénně, že jejich postup vypadal velmi nadějně. Základní část sehráli naprosto fantasticky. Budějovice opanovaly tabulku se 111 body na kontě. Před druhou Jihlavou měli čtyřbodový náskok a i ve vyřazovacích bojích byl Motor k nezastavení.

Ve čtvrtfinále smetli českobudějovičtí hokejisté Přerov s přehledem 4:0 na zápasy a skoro stejně snadno si v semifinále poradili i s pražskou Slavií. Ta je sice dokázala jednou porazit na jejich ledě, ale v Edenu se Motor pomstil a nakonec slavil postup do baráže. V té se ale Jihočechům nedařilo, skončili poslední a vysněný postup do extraligy jim opět unikl.

Motor nebyl pro slávisty loni oblíbeným soupeřem, z devíti vzájemných duelů vyhráli sešívaní jen dva.

I proto Motor přes léto výrazně obměnil kádr a ohlásil velké posily. Mezi ty největší patří asi Václav Nedorost, Filip Novák nebo Zdeněk Kutlák. U týmu zůstal jako hlavní kouč Antonín Stavjaňa a právě on nový kádr v zásadě vytvořil. A na papíře hovoří soupiska jasně. Letos se v Českých Budějovicích nebere nic než postup do extraligy.

Jihočeši totiž hlavně posilovali a odchody tým tolik neoslabily. Největší ztrátou je pro Motor odchod slovenského útočníka Michala Chovana, který loni nasbíral v 57 zápasech 45 bodů, z rodinných důvodů se ale pro letošek vrátil do Zvolenu. Mrzet můžou i ztráty produktivního útočníka Tomáše Nouzy, Dušana Žovince, Luboše Roba nebo Tomáše Vaka. Suma sumárum má ale jihočeský tým kádr našlapaný tak, že patří k největším adeptům na postup do extraligy.

Devět zápasů, tři výhry, to je motorácká příprava

Podle cíle pro sezonu si Jihočeši vybírali i soupeře pro přípravná utkání. Kolotoč zápasů rozjeli Českobudějovičtí doma s kazašským týmem z Pavlodaru, kterému podlehli po prodloužení. Pak přišly prohry s extraligovými týmy Plzně a Pardubic a na výhru musel Motor čekat až do 11. srpna, kdy na domácím ledě rozdrtil reprezentaci Jižní Korey.

Následovala odveta s Pardubicemi, na které Budějovice nevyzrály ani napodruhé. Dvě další výhry přišly ale proti silným týmům. Nejprve udolali Jihočeši Kladno 3:1 a poté rozdrtili Plzeň 6:1. Přípravu ovšem nezakončili Českobudějovičtí nejšťastněji. Prohráli se znojemskými Orly a nezvládli venkovní odvetu s kladenskými Rytíři.

Klíčové postavy Českých Budějovic

Václav Nedorost je bezesporu největší posilou Motoru. (foto: Petr Kraus)

Václav Nedorost

99 startů v NHL za Colorado a Floridu, sedm sezon v KHL, desítky zápasů za národní tým nebo dvě zlaté medaile z juniorského mistrovství světa. Václav Nedorost už toho za svou kariéru dokázal hodně. Nyní se v pětatřiceti letech vrátil zpět domů na jih Čech. Motoru pomůže svými zkušenostmi a hlavně produktivitou. V nadcházející sezoně by měl patřit k nejvýraznějším osobnostem WSM ligy.

Filip Novák

Součást papírově nejlepší obrany WSM ligy. Mistr světa, který přišel do týmu loni a hned patřil k oporám Motoru. V základní části stihl 14 zápasů, v nichž nasbíral 6 bodů. V play-off potom s osmi body opanoval kanadské bodování obránců, v celkovém pořadí byl dvanáctý. V obranných řadách Budějovic nejvýraznější postava.

Petr Kváča

Petra Kváču si v červnu ve čtvrtém kole draftu NHL na 114. místě vybral tým Colorado Avalanche. V závěru minulého ročníku měl fenomenální formu a fanoušci ho vyhlásili nejlepším českobudějovickým hráčem v sezoně. Jednalo se přitom teprve o jeho první kompletní rok mezi muži. Je to gólman, který by měl Motor v těžkých chvílích podržet.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více