Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
7. září 2017

Příprava? Jsem potěšen, ne spokojen, říká Razým. Slavia sází na partu

Jedenáct přípravných klání má Slavia za sebou. Pražany prověřily kvalitní celky, mezi nimiž nechyběly ani zástupci z extraligy. Slávisté si nakonec připsali sedm výher a už vyhlíží sobotní start WSM Ligy. Vršovický klub před novým ročníkem posílil a doufá ve zlepšení produktivity. „Kádr je vhodně doplněný. Od hráčů čekáme větší střeleckou potenci,“ říká Milan Razým. Těší ho i parta, která se buduje. Očekává ale i zlepšení přesilovek.

„Chtěli bychom zopakovat to, co jsme dokázali loni, kdy jsme došli do semifinále. Je to náš základní cíl, který bychom měli být schopni splnit. Zároveň chceme předvádět atraktivní hokej, který bude fanoušky bavit,“ říkal na středeční tiskové konferenci Vladimír Pitter.

Těmto cílům položili sešívaní první základy už v přípravě. Potrápily celky z extraligy a nakonec padli jen čtyřikrát, z toho jednou po prodloužení. I tak nechtěl trenér týmu po přípravě hovořit o spokojenosti.

Středeční tiskovou konferenci klubu jsme sledovali online.

Probíhaly tedy přípravné zápasy tak, jak jste si představovali?
Určitě ano. Měli jsme velmi dobré podmínky. Měli jsme naplánované tréninky na ledě i nasuchu. Ty proběhly výborně. Raději než spokojenost použiji slovo potěšení. Přístup kluků v trénincích a přípravných utkáních byl dobrý. Nebyl tu sebemenší problém. Věřím, že se to přenese do soutěže. V té se žádný tým nevyhne slabším chvilkám a právě v nich se ukáže soudržnost celku. Příprava byla samozřejmě dle našich představ.

Ani skládání týmu asi nebylo snadné. Výkony hráčů v přípravě byly také takové, jaké jste očekávali?
To bych v této fázi sezony ještě nerad hodnotil. Nově příchozí hráči se musí ještě s naším stylem hokeje sžít. Působili v jiných klubech a tohle je pro ně nové prostředí. Někdo na to potřebuje víc času. Od hráčů čekáme větší střeleckou potenci. Uvidíme. Konkrétně Lukáš Krejčík je pracovitý, v samostatných nájezdech nás přesvědčil, branky dával. Zdeněk Doležal byl polovinu přípravy zraněný a zapojil se později. Tolik toho neodehrál. Od Ondřeje Kopty s Lukášem Nedvídkem čekáme větší střeleckou produkci, než v dosavadních zápasech předvedli.

Parta byla dobrá už loni. Hráči musí za Slavii chtít hrát

Střelecká produktivita a útok celkově, to byly asi faktory hry, které jste chtěli po loňské sezoně zlepšit…
Samozřejmě. To se ale dost odvíjí od rozpočtu. Dobrý hráč rovná se střelec, z čehož pramení větší ekonomické zatížení pro klub. V rámci možností jsme se snažili přivést kvalitní kluky, na které máme finanční prostředky. Kádr je vhodně doplněný. Naší slabinou byly loni přesilové hry. Tíha v přesilových hrách by měla ležet právě na nových posilách.

Na hře v početní převaze asi pracujete i na trénincích. Jak konkrétně?
Ano, dlouhodobě. Nejde to jen mávnutím kouzelného proutku. Jsou k tomu třeba vhodné typy hráčů a musí si všechno sednout. Kluci musí být o tom sami přesvědčení. I proto jsme nechali na nich, aby si řekli, jakou mají o přesilovkách představu. Kolikrát je lepší hráčské přesvědčení než to, když trenér vnucuje své představy. Snažíme najít nějaký kompromis. Někde se názorově setkat, aby to bylo kuprospěchu týmu.

Hovořilo se o tom, že Slavia bude hodně stavět na silné partě. K tomu pomůže asi i fakt, že klub po sezoně nemusel řešit žádné masové odchody…
Parta byla dobrá už loni. Se všemi hráči jsme vedli pohovory. Nejen o tom, zda je z naší strany o jejich služby zájem, ale zda mají i oni zájem ty služby poskytovat a za Slavii hrát. Nechceme tu hráče, kteří jsou tady jen proto, že nemají kde jinde hrát – musí za Slavii chtít hrát.

Křest ohněm v zápasech s extraligovými mužstvy

Když se podíváte na jedenáctku zápasů v přípravě, prověřily vás týmy dostatečně kvalitně?
Já myslím, že ano. Na úvod Benátky – velmi mladý tým. Na začátku dostávali šanci mladí, nově příchozí, širší kádr. Starší kluci z loňska se zapojili až později. Porazili jsme dvakrát Kladno. To je velmi cenné, bude jedním z nejlepších týmu ligy. Turnaj v Přerově? Snad jen ta přestřelka 7:5 proti domácím, tam jsme to úplně nezvládli. Se Zlínem jsme drželi krok, cenná byla i remíza se Znojmem. Ve zápase s účastníkem EBEL Ligy jsme byli lepším týmem, si dovolím říct. Klatovy byly lehčím soupeřem, kde jsme měli možnost zkoušet přesilové hry. No, moc se nám nedařily. (úsměv) Nebyly zkrátka dle našich představ, nedokázali jsme se prosadit v početní převaze.

Celkem tři zápasy s celky z extraligy. Sešívaní nestačili v základní hrací době jen na Plzeň. S Pardubicemi si připsali cenný skalp, proti Spartě rozhodovalo až prodloužení.

Největší zkouškou ale asi byl samotný závěr přepravy…
Poslední tři extraligové prověrky byly pro nás křest ohněm. Ukázaly, jak na tom doopravdy jsme. S Pardubicemi jsme byli rovnocenným soupeřem a přetavili jsme to ve výhru. Plzeň byla asi nejlepším celkem, na který jsme narazili. I tak nám branky dali až v poslední třetině. Do nějaké osmatřicáté minuty, kdy dal soupeř druhou branku, jsme drželi krok. Poslední zápas se Spartou byl jakýmsi vyvrcholením přípravy. Naplnilo to očekávaní závěru přípravy, že jsou kluci schopní hrát i proti papírově silnějším soupeřům. Na ledě ale musí být ochotní nechat všechno. Pak se i na případnou porážku bude dívat zcela jinak.

Cítil jste, že mají ty zápasy proti celkům z extraligy větší náboj? Vnímal jste větší náboj zápasu proti Spartě?
Bylo to ve větší rychlosti, víc hokejových věcí. Celkově to lépe prověřilo naši obrannou činnost včetně obou brankářů. Oba obstáli. Na Spartě se hrálo před téměř šestitisícovou návštěvou. Byl to hokej, jaký má být – navíc s výbornou diváckou kulisou.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více