Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
8. září 2017

Soupeři pro příští sezónu (6): Karlovy Vary a Vsetín

Na závěr naší série o slávistických soupeřích jsme si nechali dva týmy, se kterými se ve WSM Lize slávisté střetnou poprvé. S oběma ale ve své historii odehráli několik nezapomenutelných bitev, na které krátce zavzpomínáme. Zatímco Vsetín je v euforii po postupu z třetí nejvyšší soutěže, Energie je v podobné situaci jako Slavia před dvěma lety. Po nezvládnuté baráži se bude chtít, co nejdříve vrátit zpátky do extraligy.

HC Energie Karlovy Vary

Západočeši mají za sebou neúspěšnou baráž i extraligu, ve které přenechali své místo Jihlavě. Karlovy Vary byly ovšem dlouhodobě celkem, který musel bojovat o udržení, a tak nebylo úplně překvapivé, že to při skvělé jízdě Dukly odnesly.

Pro červenobílé hokejisty to znamená, že se podívají do jedné z nejmodernějších hokejových hal. KV Arena slouží karlovarským hokejistům od roku 2009, kdy byla zároveň i slavnostně otevřena. Do hlediště se vejde 7 500 tisíc diváků.

Série představení soupeřů

Energie se během letního období odhodlala k několika zajímavým změnám. V týmu skončili například Václav Benák, Milan Mikulík, Martin Rýgl nebo Antonín Dušek, který nakonec uspěl na zkoušce v Pardubicích. Do Sparty pak odešli brankář David Honzík a obránce Tomáš Dvořák.

Jednou z největších posil by měl být slovinský bek Podlipnik, jenž má zkušenosti z mezinárodního hokeje i českého prostředí. Z ročního hostování ze Slavie se pak vrátil Kverka a ze Sparty přišel gólman Filip Novotný.

Vyrovnaná příprava, výhry i nad soupeři z extraligy

Na úvod přípravy si Karlovy Vary domluvily dvojutkání s Litvínovem. Zatímco na ledě Vervy prohrály po samostatných nájezdech, na domácí půdě oslavily jednoznačnou výhru 5:1. Proti Kladnu následně Energie nevstřelila ani jednu branku.

Karlovarští hokejisté druhou část předsezónního období zvládli na jedničku, když přehráli Litoměřice, po nájezdech si poradili s Mladou Boleslaví a po výhře nad kladenskými Rytíři rozstříleli Landshut. V generálce se Západočeši střetli s Chomutovem, kterému podlehli až v nájezdech.

Nejlepší bitvy mezi Slavií a Karlovými Vary

Není asi příliš těžké určit nejpamátnější zápasy mezi oběma týmy. Pro drtivou většinu fanoušků to budou finálové série, ve kterých se dva roky po sobě rozhodovalo o českém mistrovi. V prvním případě se radovali sešívaní, o rok později si titul připsala i Energie.

Zapomenout by se však nemělo ani na zápas jednapadesátého kola v sezóně 2013/14. Tehdy Slavia bojovala o postup do předkola play-off a musela bezpodmínečně vyhrát. Nikdo však nečekal, že nakonec nasází devět gólů. Nejvíce se tehdy činili Pavel Klhůfek (3+3) a Jiří Doležal (3+2).

Klíčové postavy Karlových Varů

Stanislav Balán

Jednatřicetiletý útočník se do Karlových Varů vrátil po dvou letech strávených ve Vítkovicích. Pro Energii by to měl být v následující sezóně jeden z lídrů, což ukázal už v přípravě, kdy posbíral osm bodů a byl tak nejproduktivnějším hráčem.

Ondřej Beránek

Šikovnému útočníkovi je teprve jednadvacet, téměř celou dospělou kariéru má tak před sebou. V loňské sezóně většinou nastupoval za Kadaň, letos by se však poprvé měl natrvalo prosadit do sestavy Energie. Během přípravy patřil k nejlepším útočníkům.

Vladimír Sičák

Pro Sičáka to bude čtvrtá sezóna v karlovarském dresu, kde se po pouhém roce stal asistentem kapitána. Pro defenzivní řadu je velmi důležitým hráčem a společně s Podlipnikem by měl být výrazně prospěšný i pro ofenzivní úkoly.

VHK ROBE Vsetín

Historii tohoto týmu, který se poletech ve druhé lize poprvé vyšplhal do WSM Ligy, není potřeba příliš představovat. Zřejmě každý si pamatuje nebo alespoň četl o tom, že na přelomu tisíciletí neměl Vsetín soupeře a při cestě za několika tituly v řadě kosil jedno mužstvo za druhým.

Legendární stadion Na Lapači zažil během sedmi let šest mistrovských oslav, jejichž většinu prožil i slávistický asistent trenéra Jan Srdínko. Poprvé se tak na střídačce postaví proti týmu, ve kterém strávil nejúspěšnější léta své kariéry.

Éra Vsetína nakonec nebyla příliš dlouhá a po finančních problémech nakonec musel tým z Valašska začít takřka od začátku. Současně je však znovu na vzestupu a bude zajímavé sledovat, kde se zastaví.

Vsetín nechce být ve WSM Lize jen do počtu a podle toho vypadalo i posilování. Obranu vyztužil zkušený Tomáš Frolo z Litvínova, posilou do brankoviště je Luboš Horčička a v útoku bude řádit Jaroslav Markovič ze Slovenska.

Na Valašsku také hlásí dva velké návraty odchovanců. Ve Vsetíně totiž vyrostli Martin Podešva a Radim Hruška. Na oba hráče se bude hodně spoléhat, a pokud si budou rozumět s ostatními spoluhráči, mohou patřit k hvězdám celé WSM Ligy.

Skvělá příprava, bude stejně dobrá i sezóna?

V přípravném období se Vsetínu dařilo možná až nad očekávání době. V zápasech se svými budoucími soupeři si totiž vedl velmi dobře. Poradil si totiž s Přerovem, Třebíčí i Prostějovem. Další výhry pak Valaši přidali proti Dubnici, Trenčínu a francouzskému Mulhouse.

Dohromady odehrál Vsetín devět duelů a jen tři z nich nedokázal vyhrát. O gól nestačil na Přerov, Třebíči podlehl po nájezdech a od Žiliny schytal osm branek.

Slavia jedním ze dvou týmů, které Vsetín vyřadily v play-off

Do extraligy postupovali slávisté a Vsetínští v devadesátých letech společně, rychlejší vzestup ale měli na Valašsku. Dohromady se ve vyřazovacích bojích potkaly oba týmy třikrát a dvakrát se z postupu radoval Vsetín.

Během své extraligové éry prohrál celek z Valašska jen dvě série play-off. Tou jednou bylo finále se Spartu, za druhým vypadnutím pak stáli sešívaní. Ti v sezóně 2002/03 ve čtvrtfinále vyhráli 4:0 na zápasy.

Klíčové postavy Vsetína

Tomáš Frolo

V poměrně mladé obraně bude Frolo nenahraditelným lídrem. Obránce, který má dva extraligové tituly z Plzně a Litvínova, vyniká zejména svými defenzivními dovednostmi. Nikdy nešlo o hráče, který by pravidelně sbíral body, na druhou stranu přes něj jen tak někdo neprojde

Martin Podešva

Jedním z vracejících se vsetínských rodáků je útočník se zkušenostmi z rakouské EBEL Ligy. Část loňské sezóny strávil i v extraligovém Zlíně, více se mu však dařilo ve Znojmě. Tam nasbíral slušných šestnáct bodů a minimálně stejnou porci by měl zvládnout i ve WSM Lize.

Radim Hruška

Ani Radim Hruška nebude během sezóny v ústraní, naopak bude v centru pozornosti. A právem. Pro Vsetín zřejmě není lepšího hráče. Ve Vsetíně se narodil, hokejově vyrostl a několik let působil v extralize. Postupně vystřídal dresy Komety, Vítkovic, Karlových Varů a Mladé Boleslavi.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video