Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
8. listopadu 2017

Chceme být více produktivní, komentuje Razým pohyby v kádru

Kolotoč zápasů WSM ligy se na jedenáct dní zastavil, týmy mají šanci potrénovat a nadechnout se do další fáze. Slavia využila přestávku také ke změnám v kádru. Nejnovější příchod Marka Račuka a také aktuální situaci v týmu hodnotí v rozhovoru hlavní trenér Slavie Milan Razým.

Po nevydařeném začátku se Slavia zvedá, z posledních sedmi zápasů se povedlo pětkrát zvítězit, začalo se více dařit i v produktivitě. Panuje nyní v trenérském týmu spokojenost?
Do spokojenosti nám chybí tak pět až sedm bodů, které jsme ztratili v první čtvrtině. Hlavně ty čtyři domácí porážky v řadě nás budou asi strašit celou sezonu. Získali jsme tam 19 bodů, zatímco ve druhé čtvrtině už máme 16 a ještě pět zápasů před sebou. Věříme, že v téhle části uděláme bodů víc a manko trochu stáhneme. Ale je vidět, že můžou prohrát všichni, Kladno a Vary nedávno ztratily zápasy v posledních vteřinách. Na druhou stranu za námi je velký tlak od ostatních týmů, takže musíme vyhrávat co nejvíc zápasů. Doufám, že se kluci trochu střelecky chytli a odrazíme se od posledního zápasu.

4
Pouhé čtyři branky vstřelila dohromady devítka slávistických útočníků. Trenéry trápí jejich gólová produktivita.

Kádr se navíc podařilo doplnit o Marka Račuka, který by měl být pro ofenzivu velkým přínosem. Co od něj očekáváte?
Věříme, že nám v ofenzivní fázi hodně pomůže. Myslím si, že byl v extralize i WSM lize platným hráčem, v létě se nám líbil i na Zubr cupu, a když jsme se dozvěděli, že ve Znojmě končí, tak jsme o něj projevili zájem. Volných hráčů na trhu příliš není, a především centrů je nedostatek. Marek nám přišel jako vhodný typ, který by měl mít místo v prvních dvou lajnách i na přesilovkách. Chtěli jsme hráče, který bude posilou a zvýší naši produktivitu.

Dá se očekávat, že dojde i na nějaké odchody?
Ondru Koptu jsme poslali na zkoušku do Vsetína a budeme se bavit určitě ještě o dalších hráčích. Když se podíváme na statistiky, tak nejsme spokojeni s tím, že nám devět útočníků vstřelilo dohromady čtyři branky. Ať už se jedná o zmiňovaného Koptu, nebo Šagáta, Ondráčka a Krliše, kteří dali jeden gól, nebo mladé hráče, kteří nedali bohužel ani jeden. Asi ještě k nějakým změnám dojde.

Do Slavie nedávno přišel mladý útočník Tomáš Vracovský z Plzně, ale ten se řadí také mezi hráče, kteří ještě nebodovali. Jaká je aktuálně jeho pozice?
Mysleli jsme si, že to bude jako třeba s Honzou Schleissem minulou sezonu a že mu to může chvíli trvat, než se chytne. Ale hrál deset zápasů, neměl žádný bod a byl minus tři. V prvních dvou třech lajnách si místo nenašel, a aby tady hrál ve čtvrté lajně a bral místo našim mladým klukům, to se neslučuje s filozofií našeho klubu. Proto jsme se s ním nyní dohodli na ukončení střídavých startů a vracíme ho zpátky do Plzně.

Mladí hráči si musí své místo vybojovat

Jak jste spokojen s výkony mladých hráčů?
Budou se muset snažit trochu víc, byli bychom rádi, kdyby se víc prosazovali. Nikdo od nich nechce, aby hned dávali góly, ale nesmí je dostávat a ještě sbírat trestné minuty. Ať už je to Šteiner nebo Furch, kteří už mají tři nebo čtyři tresty, nebo Šmerha, který hrál patnáct zápasů, a když se podíváme na statistiky hráčů v kategorii U20 ve WSM lize, tak je v nich úplně poslední, přitom podle času na ledě se řadí do první poloviny této tabulky. Hrál v první i ve druhé lajně, šancí dostal poměrně dost, ale zatím z něj bohužel nic nevypadlo. Sice se v juniorce prosadil, podobně jako Šteiner, kterého jsme si proto také vytáhli, ale je vidět, že juniorská extraliga je trochu něco jiného než WSM liga. A jestliže Furch nebo Heldák mají v juniorce dva góly, tak těžko můžeme čekat, že je budou dávat u nás, když je nedávají ani Šmerha se Šteinerem, kteří jich ve své kategorii dali poměrně víc. Ti kluci si musí místo vybojovat, nebudou mít zelenou jen proto, že jsou mladí.

Měli by tedy na sobě více pracovat?
To každopádně. Vím, že přechod do dospělého hokeje není jednoduchý, ale oni nás musí přesvědčit svým přístupem nejen v zápasech, ale i v trénincích na ledě i na suchu a samozřejmě i svým chováním mimo led.

Pavel Kolařík má střídavé starty do druholigové Kobry

V posledních zápasech se v sestavě neobjevil Pavel Kolařík, který začal nastupovat za druholigovou Kobru. Můžete objasnit tento krok?
V první řadě bych chtěl říct, že Koláče si vážíme, odvádí pro Slavii dlouhodobě výborné výkony, má za sebou ohromnou historii. Když projevil před sezonou zájem ještě pokračovat, tak jsme věděli, že bude patřit mezi osm obránců, ale samozřejmě kvůli pravidlu, které vám dovoluje hrát v podstatě jen na šest beků, nemůžou hrát všichni. A když jsou ostatní zdraví, tak on je společně s Márou Ryzákem tím sedmým či osmým bekem. U obou dvou jsme proto využili možnost střídavých startů na Kobru, aby byli v zápasovém vytížení. A my jsme si jistí, že pokud bude někdo zraněný, tak Koláč naskočí a to svoje si odehraje. Z hlediska perspektivy bychom už taky rádi využili někoho z juniorů, ale když se zase podíváme na produktivitu, tak obránci v juniorce mají po patnácti kolech všichni dohromady jednu vstřelenou branku. A bohužel třeba Valík, který s námi chodí trénovat, tak má minus pět. Jak už jsem říkal, ti kluci nás musí přesvědčit a o místo v A-týmu si říct.

Kromě Kolaříka a Ryzáka mají vyřízené střídavé starty do druhé ligy také Aleš Furch a Denis Heldák, kteří jezdí hrát do Klatov.
Na Kobře je poměrně dost útočníků a Klatovy někoho sháněly, tak jsme se s nimi domluvili, že by tam v případě zájmu mohli tihle kluci jezdit hrát. Samozřejmě chceme, aby přednostně hráli tady, ale když máme na čtvrtou lajnu pět šest kluků, tak bude hrát ten, komu se bude nejvíc dařit. Denis byl navíc zraněný a pro tyhle kluky je to dobrá zkušenost a mohou získávat ostruhy v dospělém hokeji.

Fanoušci se také často ptají na Viktora Nestrašila, který po návratu z Finska trénoval s juniorkou a nakonec odešel na zkoušku do Prostějova.
Nestrašila jsme měli v týmu už před dvěma roky a tehdy nám odmítl jet na zápas jako desátý útočník. Letos měl u nás dveře otevřené, ale radši trénoval s junorkou a hrát tu nechtěl. Kdyby za námi přišel a chtěl s námi trénovat, tak bychom ho neodmítli, ale on tu možnost nevyužil a my ho přemlouvat nebudeme.

V přestávce nás čekají fyzicky náročnější tréninky

Jaká je tento týden náplň tréninků, když se na chvíli vypadlo ze zápasového rytmu?
Dali jsme klukům dva dny volno, aby si odpočinuli od hokeje, od zimáku, od nás a od úterý se trénuje. První dny jsou fyzicky náročnější, kombinujeme to s posilovnou a tréninky na suchu. Na ledě se zaměřujeme na individuální činnosti jednotlivce a herní rovnovážné situace. Ve čtvrtek půjdeme na led dvakrát, odpoledne bychom si chtěli zahrát, ale jinak to bude náročnější až do pátku. Pak máme dva dny volno a od pondělí najedeme na normální zápasový režim.

Jak to vypadá s dvojicí hráčů, kteří jsou dlouhodobě na marodce?
Petru Tejralovi lékař řekl, ať vydrží ještě měsíc, ten to se zraněným okem nemůže uspěchat. Zdeňkovi Doležalovi už sundali původní sádru, teď má malou a začíná chodit na led. Věříme, že se dá do konce listopadu dohromady a snad do Vánoc ještě něco odehraje. Ten nám samozřejmě chybí, brali jsme ho jako střelce a bylo vidět, že se mu i poměrně herně dařilo.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více