Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
9. listopadu 2017

Sešívaní ve světě: Sobotkovi se daří v St. Louis, Furch táhne Omsk

Hokejisté HC Slavia Praha v tomto týdnu nehrají žádný soutěžní zápas, WSM Ligu stejně jako nejvyšší soutěže v Evropě přerušila reprezentační přestávka. A tak se můžeme podívat na to, jak si vedou hráči, kteří vyrostli ve slávistickém dresu, ovšem momentálně působí mimo Českou republiku. Jejich výkony budeme průběžně sledovat.

V nejslavnější hokejové lize světa, kanadskoamerické NHL, momentálně působí tři hráči se slávistickou minulostí. Dva z nich přitom hrají v jednom klubu: útočníci Dmitrij Jaškin a Vladimír Sobotka oblékají dres St. Louis Blues. Sobotka zatím odehrál všech 16 zápasů a nasbíral 10 bodů za tři branky a sedm asistencí. V klubovém bodování mu patří šesté místo. Se 16 trestnými minutami je pak největším hříšníkem týmu.

Jaškin odehrál o tři zápasy méně než Sobotka a v průměru hraje 11 minut za zápas, což jej řadí k nejméně vytěžovaným hráčům v St. Louis. Přesto stihl nasbírat čtyři kanadské body za gól a tři asistence. Jedinou branku vstřelil 24letý borec na konci října v zápase s Carolinou.

Tomáš Hertl nastupuje pravidelně za San Jose Sharks a s šesti kanadskými body je osmým nejproduktivnějším hráčem týmu. Do branek soupeře se sice trefil jen dvakrát, a to ještě vždy v přesilovkách, přitom patří ale k nejčastěji střílejícím hráčům klubu. Jen hvězdní borci Brent Burns a Joe Pavelski mají na kontě více vystřelených puků. Na ledě tráví v průměru téměř 18 minut za zápas, z útočníků Sharks jsou na tom lépe jen Pavelski, Couture a Thornton.

Obránce Mašín stále čeká na šanci v NHL

V zámoří, ovšem v nižších soutěžích, působí bývalí slávisti Dominik Mašín a Jan Kern, který dres Slavie oblékal ještě v sezóně 2016/17. V létě se ale 18letý útočník rozhodl zkusit štěstí ve Spojených státech, kde hraje juniorskou soutěž USHL za tým Dubuque Fighting Saints. V klubu, který leží asi 300 kilometrů od Chicaga a mimochodem vyznává stejné barvy jako Slavia, odehrál zatím všech 8 zápasů, ve kterých vstřelil dva góly.

Jan Kern

To 21letý Dominik Mašín válí za mořem už čtvrtým rokem. Obránce draftovaný v roce 2014 Tampou Bay hrál první dva roky v kanadské juniorce, od konce sezóny 2015/16 bojuje ve farmářské lize AHL. V týmu Syracuse Crunch už si za tu dobu vydobyl solidní postavení, ovšem na pozvánku do NHL stále čeká. Letos nastoupil k deseti zápasům AHL a s dvěma góly a jednou přihrávkou je druhým nejproduktivnějším obráncem týmu.

V mezinárodní lize KHL působí dva hokejisté, kteří hokejově vyrostli na zimním stadionu v Edenu. Brankář Dominik Furch chytá už třetím rokem za Avangard Omsk a patří k největším hvězdám klubu. Po 27 zápasech má fantastický průměr 1,67 inkasovaných branek na zápas, což z něj v tomto ohledu dělá třetího nejlepšího gólmana celé ligy. Mezi třemi nejlepšími je i v percentuální úspěšnosti zásahů a třikrát už vychytal čisté konto. I díky jemu je Omsk na třetím místě Východní konference.

Útočník Andrej Nestrašil odešel už v sedmnácti do zámoří, jenže natrvalo se do NHL v dresech Detroitu ani Caroliny neprosadil, a tak se po sezóně 2016/17 rozhodl odejít do druhé nejprestižnější ligy světa. V Nižněkamsku letos vstřelil už šest branek, přičemž polovina z nich byla v zápasech vítězná. Nyní je třetím nejproduktivnějším hráčem klubu a po americkém útočníkovi Sextonovi tráví na ledě nejvíc času (přes 18 minut za zápas), o něco víc než jeho krajan Robin Hanzl.

Čeští parťáci září ve švýcarském Fribourgu

I ve Švýcarsku se potkali dva slávisti ve stejném týmu, Roman Červenka a Michal Birner válí za Fribourg Gottéron. Birner je s 18 body dokonce nejproduktivnějším hráčem klubu. Červenka je třetí, a to přitom odehrál jen polovinu zápasů kvůli zranění ramene. Už teď má ale v průměru víc než bod na zápas a ve statistice plus/minus je ve Fribourgu nejlepší (+4 body).

Adolf Straka

Karel Drahorád a Adolf Straka spolu nastupovali za Slavii už od žákovských let a v letošní sezóně se znovu sešli v jednom týmu, když hrají za Skalici ve druhé slovenské lize. Mladí čeští obránci zde však pod trenérem Michalem Růžičkou nedostávají šanci pravidelně. Straka má na kontě 13 zápasů, Drahorád ještě o tři méně.

Autor Jiří Novák
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více