Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
5. září 2003

Příprava skončila, obhajoba začíná

Vítězstvím nad prvoligovým Ústí nad Labem zakončili slávisté přípravné období na novou sezónu extraligy, po závěrečném finiši je z toho nakonec vyrovnaná bilance pěti výher, remíz i proher. Patnáct utkání, z nichž především zápasy na turnaji v Norimberku a obě pohárová derby se Spartou snesla přísnější měřítko, posloužilo trenérům červenobílých především k vyzkoušení různých herních variant a složení pětek. Jestli byla příprava dostačující, napoví už úvodní zápasy TIPSPORT EXTRALIGY. Slavia vstupuje do své jubilejní desáté sezóny mezi elitou v roli obhájce titulu.

Bilance v přípravě


15 zápasů: 5 vítězství – 5 remíz – 5 proher, skóre 32:31

První přípravné utkání sehráli slávisté koncem července a hned prestižní derby se Spartou. Oba soupeři se v Edenu rozešli smírně po remíze 4:4. O čtyři dny si silně omlazená Slavia přijela do Českých Budějovic pro první porážku, poté následovalo vítězství doma nad Hradcem Králové. Během týdne pak čekala Slavii tři utkání na ledě soupeřů v rámci Tipsport Cupu. Po dvou remízách na Kladně a v Liberci přišlo utkání v T-Mobile Aréně, slávisté opět s řadou juniorů a se skvělým Málkem srdnatě vzdorovali téměř kompletní Spartě, nakonec z toho byla “přijatelná” porážka 0:2. V prvním utkání poháru na domácím ledě se čekala proti nováčkovi z Kladna výhra, o kterou však Slavia přišla v závěrečné třetině po dvou inkasovaných brankách ve vlastní přesilovce.

Třináctého srpna přijel do Edenu první zahraniční soupeř, německý Norimberk. A viditelně s větší motivací hrající hosté “vyškolili” Slavii po vítězství 4:1. Pohárovou odvetou se Spartou otevřeli svěřenci Vladimíra Růžičky náročný program pěti utkání v šesti dnech. Derby opět skončilo smírem, zápas měl stejně jako předešlé utkání na Spartě patřičný říz a diváci se dočkali další boxerské vložky v podání Ujčíka s Fadrným. Ta dopadla stejně jako “duel” Richtera s juniorem Dobiášem lépe pro Spartu. O dva dny později vyjela Slavia asi s největším počtem juniorů v sestavě během přípravy proti švýcarskému Zugu. Mladíci se drželi, slibné jednobrankové vedení do vítězného konce bohužel nedovedli. V utkání se poprvé ve slávistickém dresu objevil obránce Ivan Droppa.

Asi nejdůležitější část přípravy čekala slávisty předposlední srpnový víkend v Německu na Mercury Cupu. Turnaj, v jehož rámci sehráli tři těžká utkání s elitními kluby německé ligy, byl určitě užitečnou zkouškou a ukázal, jak se hráči dokážou vypořádat s velkým zápasovým zatížením. Nehledě na agresivní a nepříjemný styl hokeje německých celků v sestavě s řadou zámořských hokejistů. Po dvou vítězství nad domácím Norimberkem a německým vicemistrem z Kolína nad Rýnem, a jediné porážce od pozdějšího vítěze z Mannheimu, obsadila Slavia konečné druhé místo. Trenéři vyjádřili po návratu do Edenu nad výkony týmu spokojenost a dosažené výsledky aspoň vlily aspoň trošku optimismu do žil slávistických fanoušků po předchozích nepřesvědčivých utkání.

Po návratu z Německa absolvovali slávisté ještě dvě utkání, v pohárové derniéře proti Liberci se díky trefě kapitána Beránka dočkali prvního vítězství v Tipsport Cupu a skončili tak na konečném druhém místě ve skupině za suverénní Spartou. Generálkou na extraligu byl duel s prvoligovým týmem Ústí nad Labem, Slavia si i bez reprezentantů Málka, Nováka a Beránka se soupeřem celkem lehce poradila a zvítězila 4:0. Posledním utkání navíc završila bilanci přípravných utkání na stejný počet vítězství, remíz i porážek. Výsledky v přípravě tak nedávají příliš optimismu ani pesimismu a když by platila pro nadcházející boje v extralize “zlatá střední cesta“, jistě by se nikdo ze slávistů nezlobil. Podstatu přípravy shrnul do pár slov asistent trenéra Jiří Kalous:”Výsledky nejsou až tak podstatné. V přípravě je důležité to, jak jsou hráči schopni plnit pokyny, které na ledě mají. Proto neděláme závěry z výsledků, spíše nás zajímá předvedená hra jednotlivých hráčů.”

Stínem přípravy byla zranění, která se bohužel pár hráčům Slavie nevyhnula. Kvůli zlomenému palci na ruce s velkou pravděpodobností nestihnou začátek extraligy obránci Pavel Kolařík a Tibor Schneider, střelec Michal Sup by měl být i se zlomeným nosem schopen nastupovat.

Sestava Slavie

Mistrovský kádr doznal po úspěšné sezóně řady změn. Nejcitelnější ztrátou je odchod klíčových obránců a reprezentantů Petra Kadlece a Jana Hejdy na Floridu resp. do CSKA Moskva. Další bek Marek Posmyk odešel do Plzně a rázem tak Slavia přišla o polovinu tolik vychvalované obrany. Odchody se nevyhnuly ani sešívanému útoku, z hostování se do svých klubů navrátili tři borci – hokejový raubíř Radek Duda (ten pak zamířil do ruské Kazaně) a Aleš Krátoška do Plzně, Petr Sailer do Českých Budějovic. Výměnou za Patrika Martince odešel do Sparty už natrvalo Viktor Ujčík. Po návratu z hostování nevydrželi v Edenu dlouho Jan Horáček ani Petr Míka. Prvně jmenovaný se znovu vydal do Ameriky, Míka byl uvolněn na hostování do Vítkovic.

Naopak přišly posily ze Slovenska - obránce Tibor Schneider a útočník Tomáš Chrenko, z Litvínova zkušený bek Jiří Kuntoš a z hostování v ruském Novosibirsku se vrátil Leoš Čermák. Poslední posilou se stal slovenský obránce Ivan Droppa.

BRANKÁŘI:

Na nejdůležitějším postu sestavy zůstalo vše při starém, což udělalo v Edenu jistě všem radost. S odchodem miláčka tribun a nejlepšího brankáře extraligy loňské sezóny Romana Málka do NHL byli už všichni smíření. Slávistický gólman se však nakonec s “Letci“ z Philadelphie nedohodl na smlouvě a k radosti generálního manažera Vladimíra Růžičky zůstal v Edenu. Bez své jedničky by pro Slavii byla obhajoba titulu téměř nereálná. Se Slavií má Roman Málek podepsaný víceletý kontrakt. O jeho postavení v týmu nejvíce hovoří slova Vladimíra Růžičky vyřčená na začátku přípravy:“Na Romanovi budeme stavět naší hru dál.“

Už tradiční brankářskou dvojici doplňuje jedenadvacetiletý talent Lukáš Hronek, který během dvou sezón v extralize získal dost zkušeností. Předloni ohromil fanoušky svými suverénními výkony, poté co byl doslova “hozen do vody” při zranění Málka. Loni už to bylo slabší, do branky Slavie se moc nedostával a tak byl na čas zapůjčen do Litvínova. Na severu Čechu se mu dařilo se střídavými úspěchy. Letos by měl mít zajištěnou zápasovou permanenci v prvoligové Dukle Jihlava, kde by měl chytat na střídavý start. Bývalý reprezentant do 20 let má budoucnost před sebou.

Výhodou pro Slavii je, že oba brankáři, jež jsou pro své drobné postavy na ledě takřka neroznatelní, si velice dobře rozumějí a podle slov Romana Málka vycházejí spolu skvěle. Ten se rovněž nechal slyšet, jak je rád, že mu dvojku dělá právě Lukáš Hronek.

OBRÁNCI:

Nejvíce ztrát po historické sezóně utržila Slavia v obraně, přitom skvěle propracovaná defenziva je základem hry červenobílých. Odchod elitní obrany a možná nejlepší obranné dvojice loňské extraligy Kadlece s Hejdou je obrovským zásahem do sestavy Slavie. Dlouholeté opory bude těžké nahradit. “Určitě ztráta je to velmi citelná, na druhou stranu ale přišli zkušení hráči, kteří by je měli nahradit,“ doufá Jiří Kalous a jmenuje jednu z posil:“Například takový Jirka Kuntoš toho má hodně za sebou a proto je tady.“ Až v závěru přípravného období dorazil další bek, Ivan Droppa. “Je to kvalitní a zkušený bek. Věřím v jeho kvality, znám ho už ze slovenské reprezentace,“ vysvětluje volbu několikanásobného účastníka MS Vladimír Růžička. Třetí novou tváří je další slovenský zadák Tibor Schneider, který byl vybrán především pro srovnatelné parametry s odcházejícím Markem Posmykem.

Po loňské sezóně zůstala spolu jediná obranná dvojice - Jan Novák, jenž se opět dočkal pozvánky do reprezentace a zkušený matador František Kučera. Pětatřicetiletý bek teď jistě nelituje svého loňského příchodu do Edenu a nutno říci, že spokojenost byla oboustranná. Trošku mohl dojem Kučerovi zkazit jen závěr play-off, který musel vynechat kvůli zranění. Z radosti z dalšího mistrovského titulu mu to jistě neubralo, spolu s Michalem Supem je jediným hráčem, který vyhrál extraligu v dresu obou pražských "S".

Další obrannou dvojici by podle zápasů v přípravě mohli vytvořit zkušený Jiří Kuntoš a objev loňské sezóny, dvacetiletý Dominik Graňák. Spojení řízného beka a tvrďáka Kuntoše s talentovaným Graňákem se jeví jako ideální, už loni se nadějný slávistický bek “učil“ od dalšího rutinéra Pavla Kolaříka.

Výraznou posilou by se mohl stát slovenský obránce Ivan Droppa. Během své kariéry už toho stihl dost, zkušenosti posbíral jak v Americe, kde na 19 zápasů oblékl i dres “Černých Jestřábů” z Chicaga, tak v Německu, odkud přichází do Edenu. O jeho kvalitách svědčí i čtyři účasti na Mistrovství světa. S ním by mohl vytvořit dvojici Pavel Kolařík, nenápadný bek jenž se probojoval na letošní MS. Pro úvod extraligy bude však asi mimo hru kvůli zlomenému palci na ruce, stejně jako Tibor Schneider. Po boku Droppy by se tak mohl objevit Jan Novák.

Prostor od trenérů dostane určitě juniorský reprezentant Ondřej Staněk, v “záloze“ je ještě David Pojkar, který by měl jinak hostovat v Mladé Boleslavi. Bez šance nejsou ani mladíci Lukáš Špelda či Petr Braniš, kteří už nějaké extraligové starty posbírali.

ÚTOČNÍCI:

Pro složení útočných trojic vyslovil Vladimír Růžička na začátku přípravy jistou ideu: “Pokusíme se udělat dvě lajny zkušenějších hráčů a zbytek budou mladí.“ Jistou pozici má kapitán a lídr týmu Josef Beránek, který by měl vést první útok jako centr. V loňské sezóně vytvořil údernou trojkou společně s Radkem Dudou a Michalem Supem. Letos by se mohl po jeho boku stát tajným trumfem Tomáš Chrenko, nejproduktivnější hráč 1. Slovenské ligy, který ve své kariéře oblékal i dres především fotbalově slavné FC Barcelony. Na adresu slovenské akvizice po prvním přípravném utkání směřovaly od Vladimíra Růžičky jen samé pochvaly: “Má čich na góly, proto jsme si ho sem brali. Je vidět, že gól dát umí a je šikovný.“ Na postu levého bránícího křídla přichází v úvahu buď zkušený Milan Antoš nebo Marek Tomica.

Posilou pro útočnou fázi bude určitě jemný technik Patrik Martinec, který povede druhou lajnu. O jeho předpokládanému přínosu pro tým mluví i Vladimír Růžička: “Při přesilovkách nám chybí finální přihrávka a Patrik je hráč, který by nám v tomto mohl pomoci. Je to kvalitní centr a těch my tolik nemáme. Možná je to pro nás jeden z klíčových hráčů.“ Z přihrávek nejproduktivnějšího hráče extraligy ze sezóny 2000/01 by mohl těžit především Michal Sup. Nejlepší slávistický střelec určitě doufá, že se nebude opakovat situace, kdy v sezóně 1998/99 dokázal nastřílet šestadvacet branek a o rok později jen jednu. Každopádně dvojice Martinec – Sup by mohla znamenat velké nebezpečí pro každého soupeře.

Na pravé křídlo se nabízí dva hráči – nejlepší střelec extraligy z předloňské sezóny David Hruška a navrátilec z Ruska Leoš Čermák. Martinec a Sup jsou oba menší postavy, proto by se asi zdálo vhodnější nasazení urostlého bijce Čermáka. O jeho přednostech ví dobře i Vladimír Růžička: “Je to tvrdý, rychlý a silný hráč, který se do našeho týmu hodí. Slibujeme si od něj hodně.“

Rozhodně by měl zůstat pospolu útok těch nejmladších, přezdívaný “Mladé pušky“. Trojice Petr Jaroš, Milan Kopecký a Radek Dlouhý získala v loňské sezóně stabilní místo v sestavě a nakonec měla velký podíl na zisku mistrovského titulu. Vladimír Růžička určitě svého rozhodnutí dát jim šanci nelitoval. Mladí dravci vlétali neohroženě do útočného pásma a do útočné hry Slavie přinesli potřebný elán. V následující sezóně se však budou muset vyrovnat s faktem, že kladené nároky na ně budou stále větší a větší.

Slavia je v posledních letech zvyklá hrát na čtyři útoky a nejinak tomu bude letos. Výhodou je vyrovnanost všech útočných řad, nedá se zas tak mluvit o první, druhé či třetí lajně. I do podle zápisu čtvrté lajny má Vladimír Růžička z čeho vybírat. Na pozici centra by se mohl usadit Jan Fadrný, jenž se vrátil do Edenu během loňské sezóny z Ameriky a letos budou očekávání ještě větší. Vedle něj se nabízí jeden z velkých talentů celého českého hokeje Jakub Klepiš. Šestnáctka draftu z roku 2002 a juniorský reprezentant by mohl promluvit do hry týmu ještě výrazněji než v mistrovské sezóně. Zapomínat by se určitě nemělo na “baviče” týmu a velkého bojovníka Adama Šaffera. Ze záplavy vyzkoušených juniorů v přípravě má největší šanci probojovat se do prvního týmu Slavie Roman Červenka.

Jak by tedy mohla vypadat sestava v 1. kole proti Třinci?
Málek (Hronek) – Staněk, Kučera, J. Novák, Droppa, Kuntoš, Graňák, Pojkar – Chrenko, Beránek, Tomica (Antoš) – Čermák (Hruška), Martinec, Sup – Jaroš, Kopecký, Dlouhý – Klepiš, Fadrný, Antoš (Tomica) – Šaffer

Kdo zná trenérský styl Vladimíra Růžička, tak jistě ví, že se při zápasech rozhodně nedrží striktně toho co je napsáno v zápise a s oblibou točí v sestavě všech sedm obránců a třináct útočníků. Stejně tak se neustále měnilo složení pětek i v přípravě, takže hráči by měli být schopni hrát každý s každým, což by mohlo být výhodou. Každá změna v případě, že se nedaří, může znamenat oživení. “Určitá představa už sice vykrystalizovala, ale v tomhle sportu musíte být variabilní a my takoví rozhodně jsme,“ vystihuje slávistickou filozofii Jiří Kalous.

Problémem by nemělo být ani omezení o počtu cizinců. V zápase můžou nastoupit tři, přitom ve Slavii jsou nyní čtyři hokejisté ze Slovenska - Droppa, Graňák, Schneider a Chrenko. Mladý bek Dominik Graňák totiž už získal české občanství.

Statistiky slávistů v přípravě


(Pozn.- za jménem hráče první údaj počet zápasů, druhý u brankářů počet obdržených gólů, u hráčů v poli počet vstřelených gólů. J – junioři)

Roman Málek           8     15
Lukáš Hronek          7     14
Stanislav Hladiš (J)  1      2

Jan Novák 10 1 František Kučera 10 1 Jiří Kuntoš 12 1 Dominik Graňák (J) 13 - Pavel Kolařík 5 1 Ivan Droppa 6 - Tibor Schneider 8 1 Ondřej Staněk 10 - David Pojkar 6 - Petr Štrach (J) 8 - Lukáš Špelda (J) 3 - Petr Braniš (J) 5 - Jiří Svoboda (J) 2 - Lukáš Filip 1 - Libor Švindl 1 - Jan Horáček 1 -

Tomáš Chrenko 10 2 Josef Beránek 10 1 Marek Tomica 13 1 Leoš Čermák 12 2 Patrik Martinec 11 1 Michal Sup 6 - Petr Jaroš 14 3 Milan Kopecký 13 1 Radek Dlouhý 14 - Jakub Klepiš (J) 8 3 Jan Fadrný 12 3 Milan Antoš 11 2 Adam Šaffer 12 4 David Hruška 13 2 Roman Červenka (J) 7 1 Petr Míka 3 1 Lukáš Smítal 2 - Zbyněk Novák (J) 2 - Michal Birner (J) 4 - Michal Borovanský (J) 4 - David Švagrovský (J) 3 - Vladimír Dobiáš (J) 1 - Tomáš Kala (J) 1 - Lukáš Endál (J) 1 - Marek Kvapil (J) 1 -

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více