Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
6. března 2018

POHLEDEM STATISTIK: Slávisté přejeli Přerov téměř ve všech ohledech

V neděli udělali červenobílí poslední krok k postupu do semifinále, když proti Přerovu uspěli i počtvrté, a hladce tak svého soupeře vyřadili. Pražané mají díky tomu ve čtvrtfinálových sériích úctyhodnou bilanci, za tři roky totiž v prvním kole play-off neprohráli ani jednou. Zubři ovšem neměli být tak snadnou kořistí, vždyť v sezóně trápili i nejlepší celky WSM Ligy a skončili jen o pár bodů za Slavií. Sešívaným ovšem klaplo prakticky vše, a tak se mohou přes týden v klidu připravovat na dalšího protivníka.

Při detailním pohledu do statistik zjistíte, že není moc údajů, ve kterém by Přerov měl nad slávisty převahu. Snad jen ve střeleckých pokusech, které ale bez dobré produktivity neznamenají vůbec nic. Moravané sice vyprodukovali o osmnáct střel více než sešívaní, ve čtyřech duelech ale skórovali jen šestkrát.

Významnou roli v tom měli slávističtí brankáři. V úvodním utkání se zaskvěl Dominik Frodl, v dalších třech zápasech zastoupil nemocnou jedničku skvěle David Honzík. Ten si drží výbornou úspěšnost zákroků, kterou atakuje čtyřiadevadesát procent.

Výrazné zlepšení v přesilovkách díky navrátilcům

Nejproduktivnější hráči ve čtvrtfinále

  • 1. Martin Šagát (2+3)
  • 2. Zdeněk Doležal (1+4)
  • 3. Marek Račuk (2+2)
  • 4. Lukáš Krejčík (3+0)
  • 5. Martin Kadlec (2+1)

Po domácích čtvrtfinálových duelech to vypadalo, že početní výhody nebudou silnou stránkou sešívaných. Bylo to velké trápení, mnohdy se slávisté ani nemohli usadit v útočném pásmu a pro Přerov to tak nebylo velké nebezpečí. Jen Zdeněk Doležal v prodloužení prvního mače přesilovou hru využil, ostatní pokusy ale skončily bez úspěchu.

Do Přerova ovšem odcestovali i Drtina a Pohl a rázem se z přesilovek stala účinná zbraň. Oba dva v početních výhodách bodovali, Drtina zaznamenal gól a asistenci, Pohl pak jednou nahrával. Nakonec tak sešívaní potrestali skoro čtvrtinu všech přerovských vyloučení.

Často se mluví o tom, že zápasy i celé série v play-off rozhodují přesilovky. To se potvrdilo i v souboji Pražanů s Přerovem. Zubři se totiž nedostali ani na deset procent využitých početních výhod, což je ve srovnání s úspěšností červenobílých velký rozdíl.

Krejčík a Šagát hlavními tahouny

13:6
Takovým skóre dopadly dohromady všechny čtyři čtvrtfinálové zápasy.

Bez gólů se nedá vyhrávat. Podle tohoto hesla se zřejmě řídil Lukáš Krejčík, který ve čtyřech zápasech vstřelil tři branky, a byl tak mezi slávisty nejúspěšnější. V bodování se pak na čelo vyhoupl Martin Šagát s pěti body. Stejného bodového zisku dosáhl i Zdeněk Doležal, na druhé místo se však zařadil kvůli menšímu počtu vstřelených branek.

Mezi obránci se dařilo hlavně Barákovi, alespoň bod si ovšem připsaly další čtyři beci. Jednu asistenci má na kontě i veterán Pavel Kolařík.

Jindřich Barák nebyl jen nejproduktivnějším obráncem, ve čtvrtfinále byl i nejvyužívanějším hráčem. Dohromady zvládl odehrát skoro devadesát minut, jen o necelé dvě minuty méně nasbíral kapitán Jan Novák.

Na buly vládl Račuk, dařilo se i Šagátovi nebo Šafránkovi

Po základní části nebyl tým, který by měl lepší úspěšnost na vhazování, než Přerov. To se ovšem ve čtvrtfinále vůbec nepotvrdilo, nakonec byli dokonce o trochu úspěšnější slávisté. Nejvíce se o to postaral Marek Račuk s více než šedesátiprocentní úspěšností. Přes padesát procent se přehoupli i Šagát, Šafránek a Jiří Doležal. Poslední jmenovaný byl ale na buly jen osmkrát.

U Račuka stojí za zmínku také ještě jeden údaj ze statistik. Je totiž suverénně nejlepší v hodnocení toho, jak se mění skóre, když je daný hráč na ledě. Ve čtvrtfinálové sérii byl na hrací ploše hned u sedmi červenobílých tref a zároveň u žádné přerovské. Je tedy jistota, že když je Račuk na ledě, sešívaní neinkasují. Ve výsledku to tedy znamená, že s Račukem ve hře se skóre mění jen na slávistické straně.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více