Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
18.10.2003

Slavia přestřílela Jihočechy

16. kolo, sobota 18.10.2003, Slavia - Č. Budějovice
Slavia
5:4
1:0, 4:2, 0:2
Č. Budějovice

Branky: 4. Birner (Malát), 23. Špelda, 29. Borovanský (Kvapil), 39. Kvapil (Borůvka, Šulc), 39. Kala - 25. P.Macháček (Gulaš), 32. Šulčík (Gulaš), 44. Gulaš (K.Černý), 55. Gulaš (Šulčík). Rozhodčí: Souček. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0.

Sestavy

Slavia

Bezunk - Borůvka, Braniš, J.Novák, Šulc, Špelda, Březina - Malát, Birner, L.Macháček - Borovanský, Kvapil, Doležal - Pavel, Frodl, R.Novák - Kala, Bartoš, Endál - Klimeš

Č. Budějovice

Kubeš - Baran, Vomela, Mrázek, Vondráček, K.Černý, Mertl, Mrkvička, Korbela, M.Hanzal, Kuchejda, Gulaš, Šulčík, Gula, J.Hanzal, Novotný, T.Černý, Pařízek, Bendík, P.Macháček (podle čísel)

V sobotním poledni nastoupili junioři Slavie k dalšímu utkání proti Českým Budějovicím. Posíleni sérií tří výher v řadě, včetně té poslední na Spartě, si poradili i s Jihočechy a vyhráli 5:4. Celý zápas měli slávisté ve své moci, museli se přitom obejít bez Červenky, který den předtím nastoupil za áčko Slavie v Třinci. Hodně byla vidět na ledě dvojice Michal Borovanský - Marek Kvapil, když oba vstřelili jeden gól a druhý jmenovaný přidal ještě asistenci. Zajímavostí utkání byla postava pana rozhodčího Součka, který přitom za chyby v pátečním Tipsport extraligy v utkání Třinec - Slavia dostal trest.

První třetina se hrála v režii domácích, brankář Petr Bezunk mohl v klidu sledovat počínání svých spoluhráčů. Z rychlého úvodu vynikla především akce ze čtvrté minuty, kdy přihrávku Maláta sklepl přímo ze vzduchu Birner přesně za záda Kubeše - 1:0. Hned v dalším střídání se do šance dral Borovanský. Hra se sice přelévala z jedné strany na druhou, ale svou neurovnaností moc šancí nepřinášela. Hosté dostali od 9.minuty šanci hrát první přesilovku, ale i ve čtyřech byla nebezpečnější Slavia. Ke střele se prokličkoval Kvapil a za chvíli se do samostatného nájezdu dostal Borovanský. Jeho bekhendový blafák zastavil Kubeš skvělým zákrokem - položeným betonem na brankové čáře. Do hry pak mohl dostat Jihočechy "krvavý" faul Braniše, za který vyfasoval dvě plus dvě minuty. V dlouhé výhodě se však hosté nedostali ani k pořádné střele a dokumentovali tak svou prozatímní bezzubost v útoku. Na konci třetiny dostala stejnou šanci i Slavia, ale naložila s ní podobně prachbídně.

Ve druhém dějství nabrala hra větší spád, přibylo tvrdých soubojů a začaly padat i góly. V úvodu dostala Slavia další výhodu přesilovky. Po Birnerově pasu ještě Jiří Novák neuspěl, dalšímu obránci na útočném výletě se už dařilo lépe. Lukáš Špelda nerušeně projel útočným pásmem a jeho přihrávku z úhlu si srazil jeden z hostujících obránců do vlastní branky - 2:0. V 25.minutě nebezpečně vypálil Gulaš a odstartoval tak tlak Českých Budějovic, kdy se domácí vůbec nemohli dostat z vlastní třetiny. Trest přišel z hole Petra Macháčka, který střelou švihem překonal promrzlého Bezunka - 2:1. Snížení se trošku podepsalo na hře slávistických mladíků, obrana začala vyrábět hrubky a hra byla plná nepřesností. Z letargie vyvedla domácí hezká akce dvojice Kvapil - Borovanský, druhý jmenovaný se dostal k puku a zblízka propálil Kubeše - 3:1. Za chvíli však přišlo další zaváhání v obraně, střelu Černého od modré vyrazil Bezunk jen před sebe a hostům, jmenovitě Šulčíkovi, se podařilo na několik pokusů dotlačit puk do branky - 3:2. Na rozdíl dvou gólů mohl ve 36.minutě upravit Radek Novák, ale v přečíslení dva na jednoho nedokázal trefit poloodkrytou branku. Poté byl za faul loktem na Maláta vyloučen Vomela a jeho zákrok nezůstal bez trestu. Nejdříve se sice proti střele Kvapila vytáhl efektním zákrokem Kubeš, ale ve 39.minutě už nestačil na ukázkovou spolupráci trojice Šulc - Borůvka - Kvapil. Po "vyšachování" soupeře měl Kvapil před sebou prázdnou bránu a nezmýlil se - 4:2. Za dalších 22 vteřin ujel po levém křídle Kala a zkušeně zasunul puk pod Kubešem do sítě - 5:2. Získaný náskok dával slávistům klid do posledního dějství.

O zdramatizování zápasu se postarali Jihočeši hned v úvodu třetí třetiny. Po několika odrazech se dostal lehce k puku Gulaš a neměl problém překonat bezmocného Bezunka - 5:3. A hosté začali kousat, zatímco slávisté se spíš snažili neinkasovat a k ohrožení budějovické branky se už moc nedostávali. Při dalším vyloučení Braniše prožíval Bezunk těžké chvilky, po střele od modré se rozpoutal ve slávistickém brankovišti obrovský závar, srazilo se několik hráčů a nastalé situace chtěl využít aktivní Gulaš. Bezunk ležel na ledě, ale jihočeský útočník nezakončil přesně. Postupně se začalo přitvrzovat, pár desítkám diváků nejdříve zatrnulo, když se po souboji u mantinelu dlouhu nezvedal jeden z budějovických hráčů. Pak se blýsknul pokusem o bodyček Špelda, hostující Mertl odjížděl na střídačku s bolestivou grimasou. Odplata nenechala na sebe dlouho čekat, jeden z Jihočechů si počkal na Borovanského a ten už pak do konce jen ledoval zraněné koleno. Něco málo přes pět minut před koncem utkání přišla hezká individuální akce Gulaše, který se dostal přes bránicího obránce a nepříliš razantní střelou překvapil Bezunka - 5:4. Bylo zaděláno na drama, rozhodnout mohli slávisté v jedné z mála svých šancí ve třetí třetině, ale přečíslení nedotáhli do úspěšného konce. Na poslední minutu zkusili Jihočeši po poradě při time-outu hru v šesti, ale moc se jim nevedlo, naopak na druhé straně mohl přidat pojistku Kvapil. Na těsném, ale zaslouženém vítězství Slavie se už nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal (asistent trenéra Slavie)

O utkání: My jsme dá se říct měli celý zápas pod kontrolou, akorát jsme tam měli dva výpadky za stavu 3:1 a 5:2, kdy jsme je na chvíli nechali hrát. Dostali jsme vždy jeden nebo dva góly, takže oni byli pořád v zápase a na konci sahali i po bodu. Ale jsem rád, že ti kluci, co zápas dohráli, že zabojovali o ty dva body a asi bych jim touto cestou poděkoval, i když jsme tak oba udělali už v šatně.

O sérii čtyř výher v řadě: Samozřejmě každé vítězství a každý uhraný bod v soutěži zvedá mužstvo nahoru, ať je to to třeba výsledek 7:0, 3:0 nebo 5:4. Prostě těm klukům to dodává sebevědomí, ale musí si uvědomit, že v těch zápasech musí odvádět pořád stejnou práci, tu co po nich chceme a nebo musí dát ještě něco navíc.

O absenci Červenky: Roman nehrál, bylo to tak domluveno, kdybychom možná chtěli, tak by asi nastoupil, ale vzhledem k té vzdálenosti jsme to nechali. Roman má cestu do áčka otevřenou, zůstává tam dál na soupisce a s mužstvem trénuje, takže jsme nechtěli, aby byl unavený. Hráčů máme dost, i když hráč jeho kvalit nám dnes v zápase určitě chyběl, do přesilovek a do důležitých momentů. Jsme rád, že i třeba Michal Birner, který dnes naskočil na centra místo něj, tu roli zvládnul. Jsme spokojeni.

O rozhodčím Součkovi: Tak to je asi věc komise rozhodčích, která je deleguje. Mě překvapilo to, že rozhodčí Souček nás pískal ve čtvrtek v derby na Spartě, včera pískal Slavii v Třinci a nakonec nás pískal dneska doma. To jsou tři zápasy po sobě, musím říct, že zápas na Spartě odpískal s velkým přehledem, takže jako my z naší strany asi nemáme k němu vůbec nic.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více