Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
12.1.2014

Vary na Furcha neměly dost energie, gólman čistým kontem zařídil Slavii vítězství

38. kolo, neděle 12.1.2014, Karlovy Vary - Slavia
Karlovy Vary
0:2
0:0, 0:1, 0:1
Slavia

Branky a nahrávky: 24. Stránský (Jelínek), 47. Růžička (Skokan). Rozhodčí: Turčan, Horák – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:4. Využití: bez využití. Diváci: 4 787. Střely na branku: 17:18. Průběh utkání: 0:2.

Sestavy

Karlovy Vary

Závorka (Řehoř) -Rýgl, Bičánek – Kubka, Drtina – Šmach, Gulaši – Schusser – Pohl, Balán, Zaťovič – Hovorka, Vachovec, Dlouhý – Látal, Hruška, Kytnár – Tomeček, Koblasa, Micka

Slavia

Furch (Svoboda) – Holub, Kadlec – Wharton, Kolařík – Štích, Valach – Knot – Krenželok, Žejdl, Bednář – Sklenář, Růžička, Skokan – Tomica, Jelínek, Stránský – Poletín, Klhůfek, Doležal

P r a h a - Slávisté si po prohře na Spartě spravili chuť na karlovarské Energii. Sešívaný celek vstoupil do zápasu aktivněji a v první třetině svého soupeře přestřílel, vedení ale přišlo až ve druhé třetině se střelou Jana Stránského. Ačkoliv Slavia vedla jen o gól, zápas si pohlídala. Ve třetí části přidal uklidňující gól Vladimír Růžička mladší.

Začátek samotného utkání byl v režimu oťukávání soupeře. Samotnou výraznější šanci si vybojoval až ve 4. minutě Krenželok, který se snažil z dorážky usměrnit kotouč za záda Závorky, neúspěšně. V 6. minutě se dostali ke slovu i domácí. Hruškova snaha natlačit se s kotoučem do brankoviště však skončila záhy díky dobré obranné práci Pražanů. O minutu později se pak dostal ke střele z mezikruží Dlouhý, jehož střela byla tečována kousek nad horní tyč branky. V 12. minutě se mohl prosadit slávistický Wharton, který ale z bezprostřední blízkosti trefil Závorkův pravý beton.

A Slavie hrozila i nadále a tvořila si více situací, kdy dostávala domácí pod tlak a měla celkově více ze hry. Největší šance první periody přišla až v 15. minutě, kdy dostal na levou tyč nahrávku Dlouhý, který mohl trefit zcela odkrytou branku, kotouč ale sjel karlovarskému útočníkovi z čepele.

V poslední minutě si vyžádal trest Stránský po zákroku na Zaťoviče. Energie mohla využít šanci přečíslení chvíli před odchodem do kabin. Rozhodčí však vzápětí hru vyrovnal, protože poslal na trestnou lavici i Balána. Tečku za první třetinou pak udělal Drtina, jehož střela také neskončila za zády Furcha.

Do druhé třetiny vstoupila aktivněji Slavia, což v 21. minutě potvrdil Kadlecův přízemní pokus, jež se mihl okolo levé tyčky. Na druhé straně, o pár vteřin později, skončil pokus Dlouhého v lapačce Furcha. To ale bylo vše. Ve 25. minutě totiž přišla střela Jelínka a následná dorážka Jana Stránského, která znamenala úvodní branku večera. Pražany branka nabudila. Pokračovali ve vysokém tempu a v důrazu v osobních soubojích, z čehož pramenily další šance. Závorka si musel poradit například se střelou Šticha, která přišla od modré.

Ve 27. minutě mohli domácí srovnat hru, a to díky vyloučenému Poletínovi. Přesilová hra nebyla sehrána špatně, ale chybělo ji přesné zakončení, kterému nepomohl ani důraz v brankovišti. Závorka se zapotil i v 31. minutě. Kotouč sražený od vlastního hráče za jeho záda poskakoval po brankové čáře a jen se štěstím ho dokázal vyhodit pryč. Následně se domácí brankář musel popasovat ještě s mnohými dorážkami.

Na druhé straně se v téže minutě dostal do zakončení Pohl. Jeho jedovatou střelu Furch zlikvidoval. Srovnání měl na čepeli domácí Micka. Po přihrávce na modrou jel sám na brankáře hostů, ale nezvolil správné zakončení. V závěru druhé třetiny dopřál Micka také přesilovou hru Slavii. Domácí dobře bránili a do třetí třetiny tak šli pouze s jednobrankovou ztrátou.

V úvodu třetí třetiny se dostal do vyložené šance slávistický Krenželok, kterého vystihl lapačkou Závorka. Na druhé straně přišla naděje na vyrovnání. Do oslabení poslal svůj tým Kolařík. Energetici se usadili v útočném pásmu a hrozili především ze střel. Vyrovnání nepřišlo, a tak Slavie o nedlouho svůj náskok navýšila. Nastřelení kotouče ze středního pásma, jež původně zřejmě nemělo jiný záměr, než umožnit střídání, skončilo až za zády zaskočeného Závorky. Vladimír Růžička mladší si tak v 47. minutě připsal velice kuriózní branku. Hosté i nadále byli silnějším mužstvem a lépe kombinovali, což dělalo domácím problém, pokud chtěli pomýšlet před plnou KV Arenou na vyrovnání.

Do šancí se hráči v bílo-zeleném přece jen dostávali. Hovorka byl při dorážení kotouče atakován, a to znamenalo přesilovou hru pro domácí. Karlovarští se dokázali dostat ke střelám, ale téměř všechny pokusy končily mimo nebo byly vyraženy Furchem. V 55. minutě se dostal po nahrávce od Zaťoviče do zakončení ve velice nadějné pozici Pohl. Zcela odkrytou branku pouze minul.

V závěru utkání byla viditelná snaha domácích s výsledkem něco udělat. Hosté z hlavního města ale neustupovali od maximálního nasazení v osobních soubojích a důraznosti před vlastní brankou, což byl pro karlovarské opravdu těžký oříšek. Žádný z týmů už branku nepřidal a pro Slavii zápas znamenal odčinění prohry v pražském derby a pro domácí ukončení třízápasové série výher.

Ohlasy trenérů
Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Urputné utkání bylo o jediné chybě, kterou jsme udělali my. Musím sportovně uznat, že dnes jsme si brankové příležitosti nevytvářeli, snad jen při přesilovkách. Diváckou kulisu, která tu dnes byla, ve Varech nepamatuji. I proto nás mrzí, že jsme gól nedali.

Ondřej Weissmann (HC Slavia Praha): Samozřejmě máme radost, protože jsme po dlouhé době vyhráli. Kluky musím pochválit, protože jsme hráli dobře v obraně a ještě si vytvářeli šance. Dobře jsme odehráli i oslabení a kvalitní výkon podal opět Dominik Furch.

Autor Alžběta Mufová, Jakub Holubec
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více