Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. června 2005

Momentálně se žádná přestupová bomba nechystá, říká Ondřej Weissmann

O zisku zlatých medailí, o dalším setrvání u národního týmu či o přípravě na novou sezonu jsme si povídali s asistentem trenéra HC Slavia Praha Ondřejem Weissmannem. "To jsou okamžiky, na které se jen tak nezapomene," těmito slovy si Ondřej Weissmann připomenul vítězné tažení našeho týmu na nedávném mistrovství světa v ledním hokeji. Na dovolenou se teprve chystá, neměl na ni zatím čas. Po návratu z Vídně běhal několik dní po doktorech a hned na to vyrazil s A týmem Slavie do Železné Rudy.

O zisku zlatých medailí: To jsou okamžiky, na které člověk jen tak nezapomene

Vraťme se ještě na chvíli k nedávnému mistrovství světa v ledním hokeji. Právě před měsícem jste s reprezentací ve Vídni vybojoval zlato. Jak jste oslavil titul mistra světa?
Řekl bych že v podstatě v klidu (úsměv). Samozřejmě, že jsem ty oslavy absolvoval společně s týmem, ale pak jsem odjel na tři dny domů, do Litvínova, a tam už jsem slavil jen tak, se známými, s přáteli… Ono už toho slavení bylo takhle až až. Docela jsem byl rád, že jsem z toho kolotoče mohl vypadnout. Vlastně hned další týden jsme s týmem odjížděli na soustředění do Železné Rudy. Takže jsem se zapojil do přípravy a ani jsem si toho volna moc neužil. K tomu se dostanu snad až teď, ke konci letní přípravy, kdy si tu dovolenou asi vyberu. Navíc jsem po mistrovství lítal po doktorech, takže to bylo takové volno na nic. Měl jsem vyšší tlak a nějakou alergii na léky. Po Vídni jsem musel absolvovat nějaká vyšetření.

Jaký to byl pocit, stát na střídačce mistrů světa?
Když je člověk u toho, přímo na té střídačce, to jsou okamžiky, na které se jen tak nezapomene. Povedlo se. Byly to opravdu nádherné zápasy, i ta atmosféra byla parádní. Byli tam fajn kluci, dobrá parta a když se to navíc povede takhle zakončit, tak je to moc krásné.

To byl, nemýlím-li se, váš první titul mistra světa? Byť v roli asistenta kouče národního týmu…
Ano, jako hráč jsem na mistrovství světa nikdy nebyl, i když jsem odehrál za reprezentační výběr několik zápasů, nějaké přípravné zápasy. Takže tohle je můj první titul mistra světa.

O svém působení u reprezentace: Každý trenér by měl pracovat s lidmi, se kterými se mu dobře dělá

Zůstanete i po odchodu Vladimíra Růžičky z pozice hlavního kouče u národního týmu?
Zatím to není oficiální, ale Alois Hadamczik má zájem, abych s ním u národního týmu pracoval. Konečný verdikt ale padne až 23. června, kdy se sejde výkonný výbor ČSLH. Takže ještě týden musím na verdikt počkat. Ostatně, stále jsem pod smlouvou, ale kdyby si Alois Hadamczik vybral někoho jiného, tak to respektuji. Každý trenér by měl pracovat s lidmi, které zná, se kterými se mu dobře dělá. On mě ale oslovil a má zájem, abychom spolupracovali. Původně jsem si myslel, a také jsem mu to řekl, že bych byl docela rád, kdyby oslovil někoho jiného. Přece jenom toho cestování z Litvínova na Slavii už mám dost a když je pak volno, tak zase cestuji s reprezentací, takže doma téměř vůbec nejsem. Takže jsem si myslel, že si teď trošku odpočinu, ale nakonec jsme se Lojzou dohodli. Jak ale říkám, oficiálně to bude vyhlášeno až 23. června.

O letní přípravě: Dobrá kondice z nikoho hokejistu neudělá

Letní příprava finišuje, před sebou máte poslední dva týdny, v posledním týdnu na hráče čekají Wingate testy a VO2max test. Budou hráči po stránce kondiční přípravy na novou sezonu dobře připraveni?
Letní příprava v podstatě slouží k tomu, aby hráči buď kondici nabyli, nebo si ji udrželi. Náš plán letní přípravy je tradiční, držíme se ho v podstatě už pět sezon a myslím si, že se nám osvědčil. Nakonec nám to potvrzují i testy, ať už Wingate testy, nebo VO2max test. Ty výsledky jsou opravdu dobré, proto se i té přípravy držíme a myslím si, že je to i ku prospěchu věci.

To se ale ukáže až na ledě. Jak moc je pro hráče kondiční příprava důležitá? Jakou roli v hokeji hraje?
Samozřejmě, že jsme si vědomi toho, že dobrá kondice sama o sobě z nikoho hokejistu neudělá. Každý hokejista má nějaké vlohy, talent. Pochopitelně, že kondice tomu napomůže, hráči jsou například u puku o krok dříve, mají čas na to zvednout hlavu, podívat se a dobře přihrát. To jsou okamžiky, kdy ta kondice rozhoduje. Nebo, když se hraje dlouhá série utkání, ta utkání jdou jedno za druhým, tak ti hráči lépe regenerují a jsou dobře připraveni. Takže trénovaní hráči takovéto zápasy zvládají lépe než hráči, kteří nejsou dobře kondičně připraveni.

Teď jsem ani tak neměl na mysli důležitost letní přípravy pro kondici jako takovou, ta jistě svůj význam má, ale spíše mně šlo to, jak moc může prospět hokejovým talentům, kteří se, obrazně řečeno, na bruslích narodili a tu hru i výbušnost mají v krvi?
Jsou mezi hráči typy, kteří se suchou přípravou nemají problém, jsou pohybově dobře vybaveni a dokážou si se zátěží poradit. Prostě se tolik nenadřou, přestože běh je pro hokejisty velice namáhavý. Přece jenom ti chlapi mají vyšší váhu, trpí tím kolena… I přesto si ale myslím, že běh je v té letní přípravě z hlediska oběhové stránky nezastupitelný, běh neumíme nahradit, ale snažíme se ho dělat alespoň rozumně. Jak už jsem ale říkal, každý má na něco talent. I když trénujeme všichni společně, nejsou všichni stejně kondičně připraveni.

V osmitýdenní letní přípravě je zahrnuta i jízda na kolech, čtvrtinu letní přípravy hráči stráví na kolech. Letos jste byli na kolech dvakrát - v Železné Rudě a naposledy minulý týden v Beskydech. Ale neobešlo se to bez zranění. Petr Franěk a Milan Antoš si přivodili zranění. I tak to mělo význam?
Ke zranění hráčů může dojít i tady v Edenu. Zrovna minulou sezonu se nám zranili dva hráči při fotbálku, oba si poškodili meniskus. Těžko se tomu vyhneme, každý rok je nějaký pád končící odřeninou. Ale v těchto případech, které zmiňujete, nešlo o žádné vážné zranění. Trochu horší to bylo u Milana Antoše, který měl tržnou ránu na lokti, ale tomu se nevyhneme. Na jednu stranu chceme jet někam do hor, vyjet ven z Prahy, a za druhé si myslíme, že příprava na kole je zpestřením letní přípravy. To kolo nám tak trochu nahrazuje běh. Nechceme, aby celá letní příprava probíhala na Slavii, bylo to hodně stereotypní, pro hráče hodně ubíjející. Snažíme se proto hledat nové formy, pokud by ta příprava měla být pět let po sobě pořád stejná, tak to asi ty hráče přestane bavit.

Přesto léta jezdíte do Železné Rudy…
Zrovna vloni jsme ale v Železné Rudě nebyli. Letos jsme se tam vrátili. Podmínky k tréninku tam máme dobré, takže jsme toho opět využili. Známe tam terén, jsme tam prostě jako doma. V hotelu nám vytvořili prakticky domácí prostředí. Domnívám se, že příprava v Železné Rudě byla dobrá a splnila svůj účel, obzvlášť letos, kdy jsme tam chytili dobré počasí. My jsme vždycky v Železné Rudě spokojeni.

O přípravu na kolech se staráte společně s Vlastiborem Konečným, bývalým reprezentantem.
Ano, ale to platí o v Beskydech. V Železné Rudě už ty terény známe, už to všechno v podstatě máme vyzkoušené. Známe délku etap, převýšení, takže tam si tu přípravu s kolegou Kalousem vedeme sami. Kdežto v Beskydech je to horší, tam ten terén tolik neznáme, takže proto tam s námi jezdí Vlastibor Konečný s dcerou a se synem a dělají nám doprovod. Domluvíme se na trase, jedou s kluky a zabezpečují jim servis. Je to dobrá spolupráce.

Je mezi hokejisty někdo, kdo na těch kolech vysloveně vyniká?
My to nějak zvlášť nesledujeme, o to nám nejde, ale někteří kluci jezdí opravdu dobře a každým rokem se zlepšují, zvykají si na to. Radek Duda, Marek Tomica či Michal Sup, to jsou typy, kteří jezdí stále na špici a kteří udávají tempo a tomu peletonu většinou ujíždějí.

O kádru: Jakub Klepiš? Rádi bychom ho zase v dresu Slavie viděli

Společně s vámi se připravuje i Jakub Klepiš…
Ano, Jakub s námi trénuje.

Není možné, že by za Slavii letos hrál?
Právě dnes jsme se o tom bavili. Říkali jsme mu, že bychom byli rádi, kdybychom ho zase viděli v dresu Slavie. Ale on se musí vrátit za moře, má tam podepsaný kontrakt, takže v podstatě to rozhodnutí na něm ani nezáleží. Tuším, že říkal, že tam ještě dva roky bude. Ale shodli jsme se na tom, že když ho vidíme, jak trénuje a jak šel kondičně nahoru, že bychom ho zase rádi v dresu Slavie viděli.

Do přípravy se zapojili i dvě nové, respektive staronové posily - Jaroslav Bednář a Tomáš Divíšek, oba odchovanci klubu. Jak jste s nimi spokojeni?
Přístup k přípravě je u obou dobrý, oba jsou to zkušení borci, kteří mají už leccos za sebou. Vědí, co potřebují, ale třeba na Jardovi je vidět, že část přípravy absolvoval sám. Individuální příprava je prostě jiná. Když se takový hráč zapojí do přípravy, kde je konfrontován s ostatními, tak často říká, že toho má dost. Všichni kluci, kteří tady s námi trénují, si často, jak sami říkají, hrábnou až na dno.

Součástí přípravy je i plavání. Nebo to je jen pro regeneraci těla?
Každý večer po tréninku na kolech jsme měli k dispozici bazén, bylo to jakási forma regenerace. Jinak letos z přípravy plavání vypadlo, protože hráči na něj chodili dobrovolně, ale zjistili jsme, že do bazénu nikdo nechodí.

Takže hráčům zůstal atletický ovál a tělocvična…
K přípravě používáme trávník, hřiště, písek na beach volejbal, děláme skoky přes překážky, samozřejmě využíváme posilovnu. K přípravě slouží i schody v areálu zimního stadionu v Edenu, aby si hráči procvičili odrazovou sílu. Trénujeme běh do schodů, skoky, teď jsme například byli v tělocvičně, kde spíše hrajeme hry, například basketbal, chodíme také hrát tenis…

Nenarušilo zranění Milana Antoše nějak jeho přípravu na sezonu?
Když se mu to stalo, zbývaly do konce pobytu v Čeladné dva dny. Takže jsme ho odvezli domů s tím, aby tady navštívil lékaře, protože mu doktoři v té ráně nechali drén, aby mu to nehnisalo. Ke konci tohoto týdne by už měl začít normálně trénovat.

Petr Kadlec je po operaci menisku, jak to vypadá s ním?
Zranění si přivodil hned z kraje letní přípravy, stalo se snad ještě první týden, co jsme s Vláďou ještě byli ve Vídni. Možná, že to měl trochu chycené ze sezony a tady to dorazil. Ale vypadá to s ním velice dobře, už začíná běhat, krátké sprinty. Byl s námi i v Beskydech na kolech, kde jezdil volně a nejezdil etapy, které jsme tam absolvovali, ale průběžně posiloval. Teď chodí do posilovny, kde může cvičit horní partie těla. Jak už jsem řekl, vypadá to s ním dobře, takže si myslím, že na led už bude v pořádku.

V médiích problesklo, že jste měli zájem o kladenského Miloslava Hořavu…
Ano, o toho jsme skutečně zájem měli, ale nevyšlo to, rozhodl se odejít do Švédska. Hořava je mladý a šikovný hráč, chtěli jsme mu dát příležitost. Jak jsem ho viděl na Euro Hockey Tour při zápasech, tak je to velký bojovníček.

A co slávističtí odchovanci? V přípravě jich je pět…
Trénuje s námi Vladimír Sobotka, Roman Červenka, Jiří Drtina, Marek Kvapil, ten ale minulou sezonu působil za mořem, takže půjde zpátky. Tedy tito tři hráči plus brankář Stanislav Hladiš. A ještě s námi trénuje Ondřej Staněk, u něj ještě uvidíme. Pokud by ale měl být jen náhradníkem, tak je lepší, aby hrál někde jinde. Ale myslím si, že jeho přístup se hodně zlepšil, takže ještě uvidíme. Všechno se rozhodne až na ledě.

A co třeba Jaroslav Špaček, o jeho návratu do Slavie se také hodně spekulovalo…
Záleží na tom, jak to dopadne za mořem. Vypadá to ale, že se snad v NHL domluví. My bychom o něj zájem měli, alespoň v tomto duchu jsme se s ním o tom před několika týdny bavili. Nevím, jestli se teď něco změnilo, ale shodli jsme se tehdy na tom, že kdyby ta šance byla, že zůstane u nás.

Josefa Vašíčka naopak láká Rusko…
To je v podstatě to samé. Záleží na něm, jak se rozhodne. Pokud já vím, co jsme o tom mluvili s Vláďou Růžičkou, tak zájem o něj stále máme, ale musíme počkat, zda začne NHL. A to Rusko? Nevím, jak to dopadne, protože v Rusku chtějí, aby hráč podepsal celou sezonu bez ohledu na to, jestli NHL začne či nikoliv a to je asi pro každého hráče dost nepříjemné rozhodnutí.

Chystáte ještě nějaké překvapení? Nějakou přestupovou bombu? Angažování výrazné posily?
Pokud vím, tak ne, ale to se ještě může změnit, každá sezona je trošku jiná a zrovna Slavie je specialistou na takovéto přestupy. Takže v tuto chvíli to nemohu potvrdit ani vyloučit. Momentálně se žádná přestupová bomba nechystá.

V přípravě je 29 hráčů, velký přetlak, s kterým z hráčů se rozloučíte?
Nějaký náhradník tady zůstat musí zůstat. Šanci hrát za A tým dostanou všichni, musí to ale prokázat na ledě, a to jak v přípravě, tak i v těch zápasech, kde se vykrystalizují jednotlivé lajny.


"Suchá" příprava končí ve čtvrtek 30. června, hráče pak čeká třítýdenní dovolená a po ní již jdou na led.

Foto: 4x Michael Mareš, 1x Jiří Koliš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video