Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. října 2005

Po roční pauze se znovu rozjíždí NHL

Ve středu se opět rozjede NHL, která se právě vzpamatovává z největší ostudy ve svých dějinách. Pracovní spor mezi hráči zastupovanými odbory NHLPA a majiteli klubů trval dlouhých 301 dnů. Po výluce se nejslavnější hokejová soutěž světa vrací, 5.října začne psát svou další kapitolu. Nějakou dobu bude asi trvat, než si napraví pošramocenou pověst. Změny pravidel by měly přinést atraktivnější hokej a nahrávat ofenzivním hráčům. "NHL v roce 1", tak je nazývána soutěž na začátku sezóny 2005/06! Pojďme se před jejím začátkem podívat po stopách hráčů NHL dříve působících ve Slavii, v čele s Josefem Vašíčkem.

Vítězem sporu se stali majitelé klubu, v nové kolektivní smlouvě prosadili víc, než možná sami čekali. Dosáhli především zavedení platového stropu pro tým ve výši 39 milion dolarů, což byla jedna z hlavních věcí, kterou hráči odmítali. Navíc všechny platné kontrakty byly sníženy o téměř čtvrtinu. Výluka sice skončila, ale NHL vyhráno stále nemá. Ze začátku se bude asi potýkat s menší televizní sledovaností, média i fanoušky si bude muset získávat zpět na svou stranu. Což nebude v Americe v konkurenci jiných sportů vůbec lehké. Navíc se NHL musí oklepat ze ztrát způsobených výlukou, trochu zchudla.

Gretzky trenérem, vycházející hvězdička Crosby

Nové poměry v lize by mohly také pořádně zamíchat se šancemi většiny týmů, v létě probíhaly velké přesuny hráčů. Některé týmy si polepšily, některé zas můžou mít větší problémy než v minulosti. Diváci budou zvědaví především na hvězdy a jejich příběhy. Těch přináší "NHL v roce 1" hned několik. Na scénu vstoupí jednička posledního draftu, Sidney Crosby, navíc po boku legendárního Maria Lemieuxe, majitele Pittsburghu Penguins. Crosby je už od dětství označován jako "Next One" (Následovník), který by měl zaútočit na nepřekonatelné rekordy Wayna Gretzkyho. Právě "Great One" zažije trenérskou premiéru na lavičce Phoenixu.

Češi v NHL v čele s Jágrem a Haškem

Několik velkých rolí by mělo čekat i na české hráče. Nejvíce bude sledována dvojice asi momentálně největších osobností českého hokeje. Jaromír Jágr bude nejlépe placeným hráčem v NHL a bude se snažit vrátit tým New York Rangers po dlouhých letech zpět do play-off. Dominik Hašek chystá ve čtyřiceti letech comeback v brance "Senátorů" z Ottawy. Jedno velké želízko v ohni bude mít i pražská Slavia - Josefa Vašíčka. V přípravě nastoupilo celkem 75 Čechů, na začátku sezóny figuruje na základních soupiskách klubů 53 hráčů s českým pasem. S velkou pravděpodobností se v červnu někdo z Čechů bude radovat ze zisku Stanley Cupu, jen tři kluby NHL nemají v základním kádru českého zástupce.

Slávisté v NHL

Josef Vašíček (Carolina Hurricanes) - "Hurikán Joe"

Urostlý útočník strávil loňskou sezónu během výluky NHL ve Slavii, kam se vrátil po šesti letech. Rodák z Havlíčkova Brodu odcházel do Ameriky za Slavie v osmnácti. Premiérová sezóna v české extralize mu vyšla skvěle, patřil k nejlepším hráčům soutěže, vyhrál klubovou produktivitu a získal si i největší přízeň slávistických fanoušků, kteří ho zvolili Nejužitečnějším hráčem sezóny. V květnu pak Josef Vašíček oslavil na šampionátu ve Vídni svůj první seniorský titul mistra světa, už dříve vyhrál juniorské MS.

Po skončení poslední sezóny NHL, kdy byl nejproduktivnějším hráčem "Hurikánů", měl statut volného chráněného hráče. S vedením klubu podepsal novou dvouletou smlouvu a z českých hráčů si nejvíce finančně polepšil. Předtím bral 380 tisíc dolarů a patřil k nedoceněným hráčům, po skončení výluky si první rok přijde na rovný milon dolarů a druhý rok o 300 tisíc ještě navrch. "Josef má za sebou dvě velmi dobré sezony a dostává se na vrchol své kariéry. Jsme šťastní, že jsme s ním uzavřeli víceletou smlouvu," uvedl na stránkách kanadské televize TSN po podpisu smlouvy generální manažer Caroliny Jim Rutherford. "Joe", jak si Josefa Vašíčka překřtili v Americe, by se měl stát lídrem Caroliny, "Hurikáni" si od něj hodně slibují.

Už v přípravě svými výkony naznačil, že by mohl patřit k velkým osobnostem nejen v Carolině, ale v celé NHL. Z českých hokejistů má nejlepší formu. V šesti zápasech nastřílel sedm branek a byl druhým nejlepším střelcem. V kanadském bodování (7+3) mu patřila v celé NHL šestá příčka. V roce 2002 to Carolina dotáhla až do finále Stanley Cupu, podobný úspěch by si s "Hurikány" Josef Vašíček rád zopakoval. V NHL zatím odehrál během 4 sezón 293 zápasů, vstřelil 51 branek a přidal 66 asistencí, celkem tedy nasbíral 117 bodů.

Profil Josefa Vašíčka

Rozhovor s Josefem Vašíčkem po sezóně ve Slavii

Offline rozhovor Josefa Vašíčka se čtenáři www.hc-slavia.cz

Jakub Klepiš (Washington Capitals) - "Talent, co klepe na dveře NHL"

Talentovaný útočník strávil loňskou sezónu v Americe v týmu Portland Pirates v AHL. Do Ameriky se vydal po dvou letech ve Slavii, se kterou získal mistrovský titul a o rok později si zopakoval účast ve finále. Dostal také první pozvánku do seniorské reprezentace. Na farmě Washingtonu se mu dařilo, v adaptaci na zámořský hokej a jiné prostředí mu pomohla i roční zkušenosti z juniorské soutěže v Americe, kam odešel ze Slavie jako hodně mladý "zelenáč" v roce 2001.

Během 78 zápasů nastřílel Jakub Klepiš třináct gólů a přidal patnáct asistencí. Do play-off se jeho tým nedostal, i když celý rok měl postup na dohled. Nakonec Portland skončil na předposledním místě ve své divizi, ale osobně mohl být spokojen. Dostávál důvěru od trenéra, navíc se mohl spolehnout na dva krajany, Jakuba Čuttu a Tomáše Fleischmanna.

V přípravě na novou sezónu se nejdříve připravoval se Slavií, ale už začátkem července odletěl do Ameriky, kde v Kalifornii pod vedením končičního trenéra např. spolu s Jiřím Hudlerem podstupoval tvrdý letní dril. Do kempu Capitals šel určitě s ambicemi prosadit se do prvního týmu. ”V týmu je docela nával, konkurence stoupla. Na druhou stranu bychom ale mohli dostat šanci v prvním týmu. Dost starších kluků celý rok nehrálo, my mladí naopak nastupovali v Portlandu a vedení klubu nás mělo neustále na očích,” říkal jednadvacetiletý útočník. V přípravě dostal šanci ve 4 zápasech, připsal si do statistik jednu asistenci.

Na svou šanci si ale bude muset zatím počkat, byl odeslán na farmu do Hershey, kde se bude snažit trenéry Capitals přesvědčit, že má na to zahrát si NHL. Washington by neměl patřit k favoritům soutěže, v týmu je hodně mladých hráčů v čele s Rusem Ovečkinem, kterému se předpovídá velká budoucnost. O splnění svého snu bude bojovat i slávistický odchovanec!

Článek o loňské sezóně Jakuba Klepiše mezi "Piráty"

Tomáš Klouček (Atlanta Thrashers) - "Řízný bek s jedním českým primátem v NHL"

Odchovanec Slavie si v loňské sezóně stejně jako Vašíček prožil premiéru v extralize. Během výluky v NHL se vrátil do mateřského klubu, ze kterého se vydal do Ameriky v osmnácti letech. Svůj návrat si ale určitě představoval jinak, za Slavii odehrál 29 zápasů s bilancí 1+1 a 28 trestnými minutami. Trenéry však příliš výkony nepřesvědčil, proto ho Vladimír Růžička uvolnil na hostování do Třince. Před play-off si řízného zadáka vybral Liberec a právě angažmá na severu Čech si může Tomáš Klouček pochvalovat nejvíce. Dostal šanci, kterou využil a hrál za Bílé Tygry stabilně. V play-off se dočkal sladké odměny, když s Libercem vyřadil ve čtvrtfinále právě Slavii.

V Americe strávil zatím pět sezón. První rok v juniorské lize, další rok na farmě. Dvě sezóny pak pendloval mezi týmem New York Rangers, kde dostal první šanci v NHL, a farmou. Za "Jezdce" odehrál celkem 95 zápasů a byla to určitě ve hvězdném kádru užitečná zkušenost. Po výměně do Nashvillu se mu už tolik nedařilo.

V poslední sezóně NHL, před výlukou, nastupoval za Atlantu, celkem ve 42 zápasech. V zámořském angažmá bude pokračovat právě v organizaci Thrashers, podepsal novou smlouvu, podle které si přijde na 450 tisíc dolarů a je tak nejhůře placeným Čechem v NHL. V přípravě odehrál 4 zápasy, ve kterých získal jeden bod za asistenci. Zůstává v prvním týmu, spolu s krajany Modrým, Holíkem a Štefanem. Atlanta už nemá svou největší hvězdu Dany Heatleyho, který odešel do Ottawy výměnou za Slováka Mariana Hossu. Otazník také visel nad Iljou Kovalčukem, který v době přípravných kempů zůstával v Rusku. Atlanta by i s posilou, zkušeným Peterem Bondrou, mohla patřit k "černým" koním NHL.

Profil Tomáše Kloučka

Marek Kvapil (Tampa Bay Lightning) - "Čekání na šanci v týmu posledního vítěze Stanley Cupu"

Na svou první šanci v NHL bude letos stejně jako Klepiš čekat dvacetiletý útočník Marek Kvapil. Do slávistického dorostu přišel ze Slovenska v roce 2001. V sezóně 2003/04 nakoukl poprvé do extraligy, když odehrál za Slavii jedenáct zápasů. V loňské sezóně se už dravé křídlo prohánělo po zámořském ledě, nastupoval za Saginaw v Ontario Hockey League.

Kvalitní výkony ho vynesly do české juniorské reprezentace, výběru Aloise Hadamczika. S "dvacítkou" získal na MS bronzové medaile, když hrál v prvním útoku spolu s kapitánem Vránou a Oleszem (Florida). Všimli si ho i skauti klubů NHL a na letošním draftu si ho vybral poslední vítěz Stanley Cupu, Tampa Bay Lightning jako 163.hráče v pořadí.

V přípravném kempu dostal šanci ve třech zápasech, získal jeden bod za přesnou nahrávku. V silné konkurenci na něj podle předpokladů nezbylo místo v prvním týmu, sezónu začne na farmě. Nebude to ale možná ani tak dlouho trvat, a bude brázdit led v arénách NHL po boku Vincenta LeCavaliera, Martina St.Louise a dalších hráčů Tampy Bay.


Pálffy, Stümpel, Špaček a návrat do NHL

Během výluky v NHL oblékli dres Slavie v loňské sezóně i tři hráči, kteří nebýt sporu mezi NHLPA a majiteli klubů, asi by se v "sešívaném" nikdy neobjevili. Vladimíru Růžičkovi se podařilo do Slavie zlákat slovenské hvězdy a zkušené útočníky, Žigmunda Pálffyho a Jozefa Stümpela. Během sezóny pak přišel z Plzně výměnou za Radka Dudu obránce Jaroslav Špaček, opora české reprezentace.

Pálffy do Pittsburghu

Žigmund Pálffy zářil počátkem devadesátých let ve federální extralize v dresu Dukly Trenčín, v roce 1993 pak odešel do zahraničí. V NHL působil deset sezón, prvních pět let strávil v klubu New York Islanders, dalších pět let byl oporou Králů z Los Angeles. V dresu těchto dvou týmů v 642 zápasech nastřílel 318 branek a u dalších 353 asistoval. Stále si tak drží skvělý průměr nad jeden bod na zápas.

Skvělý střelec střílel góly i ve Slavií a stal se nejlepším klubovým střelcem s 21 góly v 41 zápasech, i přesto, že se na měsíc vrátil do rodné Skalice, kde pomáhal svému mateřskému klubu. Na ledě možná někdy působil dojmem, že nejeví o hru příliš zájem, ale jakmile se mu naskytla šance, ukázal zabijácký instinkt střelce a dával krásné góly. Bavil diváky, kteří mířili do Sazka Areny zvědaví z hráčů slávistického kádru především na něj a jeho krajana Stümpela. Nakonec ve Slavii nasbíral ve 48 zápasech celkem 47 bodů (26+21).

Třiatřicetiletému útočníkovi v L.A. Kings skončila smlouva a jako volný hráč podepsal tříletý kontrakt s "Tučňáky" z Pittsburghu, který by mu měl zaručit celkový příjem 13,5 milionu dolarů. "Tučňáci" se po chudších letech mohou těšit na lepší období a z podceňovaného mužstva se stal rázem jeden z vážných adeptů na účast v závěrečných bojích Stanley Cupu. V pětce s Mariem Lemieux by měl zářit Sidney Crosby, podařilo se přilákat vedle Pálffyho i další zvučné posily: Gončar, Recchi, LeClair...

Stümpel na Floridu

O měsíc mladší rodák z Nitry Jozef Stümpel byl v roce 1991 draftován Bostonem, za který hned v následující sezóně jako devatenáctiletý nastoupil v NHL a jehož dres pak oblékal šest sezón. Na přelomu století strávil Stümpel čtyři sezóny v Los Angeles, kde se tak setkal se Žigmundem Pálffym, v roce 2001 se na dvě sezóny vrátil do Bostonu, tu poslední ale opět strávil v Kalifornii.

Ve Slavii nechyběl vysoký centr ani v jednom zápase, celkem odehrál 59 zápasů s bilancí 17 gólů a 27 asistencí. Většinu času strávil po boku svého parťáka ze slovenské reprezentace a z působení v L.A., s Pálffym tvoří sehranný pár a dokázali to i fanouškům Slavie. Možnost vidět obě slovenské hvězdy ve slávistickým dresu docení fanoušci možná až později. Pálffy se Stümpelem určitě nezklamali a svým hokejovým uměním bavili diváky, i když nakonec Slavia nedosáhla v play-off na větší úspěch a vypadla už ve čtvrtfinále.

Novou dvouletou smlouvu v NHL uzavřel slovenský útočník v týmu Florida Panthers, podrobnosti kontraktu nebyly zveřejněny. Společné cesty s Pálffym se tak opět rozdělí.

Špaček do Chicaga

Rokycanský rodák Jaroslav Špaček se na přelomu tisíciletí stal jedním z nejznámějších a nejslavnějších odchovanců plzeňského hokeje. Neúprosný obránce s jednou z nejtvrdších střel, jaké lze na hokejových kolbištích spatřit, odcházel z Plzně s parádní vizitkou. Před sezónou 1997-98 jej získal švédský Farjestad jako nejproduktivnějšího obránce extraligy. Špaček tak odešel ze svého mateřského klubu v době, kdy končilo pro Plzeň těžké období neúspěchů a finančních obtíží.

Ve Švédsku strávil dva roky než si jej v draftu NHL v roce 1998 vyhlédla Florida. Špačkova hvězda začala vysvitávat stále jasněji. Plzeňský odchovanec poprvé okusil atmosféru NHL, 20. února 1999 vsítil v zámořské soutěži svůj první gól, a to do sítě Phoenixu. Započala také bohatá reprezentační kariéra. První vrchol v národním týmu zažil Špaček v roce 1998, kdy se podílel v Naganu na zisku historické zlaté medaile pro Českou republiku.

O rok později Špaček prožil chvíle slávy v semifinále mistrovství světa proti Kanadě, které rozhodl v penaltovém rozstřelu. To již pravidelně nastupoval v nejslavnější soutěži, kde zažil nejúspěšnější období v sezóně 2002-03, v níž zaznamenal 45 kanadských bodů. Rok předtím pomohl České republice zkompletovat zlatý hattrick, tedy tři tituly mistra světa v řadě. Loni v létě se Špaček po sedmi sezónách vrátil z důvodu stávky v NHL do dresu svého mateřského klubu. Za Plzeň odehrál v loňské sezóně 29 zápasů, v nichž byl s 11 body za 3+8 nejproduktivnějším obráncem týmu.

Plzeň se překvapivě zbavila zkušeného zadáka, Slavia získala obrovskou posilu, trenér a GM Vladimíra Růžička vůbec neváhal. Špaček se s vedením plzeňského klubu při svém odchodu nepohodl, ve Slavii hokejově pookřál. V základní části odehrál za Slavii 17 zápasů s bilancí 4+8, v play-off přidal dvě asistence v 7 zápasech. Neúspěch se Slavií v play-off české extraligy si vynahradil na šampionátu ve Vídni, kde získal s českým národním týmem už svůj třetí třetí titul mistrů světa.

V NHL začínal v týmu Florida Panthers, poté vystřídal dresy Chicaga a Columbusu, kde byl poslední dvě sezóny před výlukou NHL nejlepším obráncem. Po skončení stávky se ale vrací do Chicaga Blackhawks, s "Jestřáby" podepsal roční kontrakt.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více