Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
8. května 2018

Radikální změny u juniorů. Konec maturantů a pokaždé prodloužení

Do nové sezony 2018/2019 připravil Český svaz ledního hokeje zásadní změny v juniorské extralize, kterou hraje také Slavia. Nově byla soutěž seříznuta o jeden ročník nejstarších hráčů a navíc bylo zavedeno pravidlo, podle kterého se po každém zápase bez ohledu na výsledek bude hrát prodloužení. Co si o tom myslí mladí slávisti?

Obránce David Stark se teprve v loňské sezoně naplno zabydlel v sestavě juniorské Slavie. Jako ročník 1999 měl mít původně před sebou další jistou sezonu v této mládežnické kategorii, jenže kvůli zásahu svazu bude v další sezoně nejstarší ročník 2000. Hráči ročníku 1999 si tak budou muset hledat angažmá v dospělém hokeji, a to v situaci, kdy velká část z nich maturuje.

David Stark může žádat maximálně o výjimku, kterou ale u každého týmu dostanou jen dva hráči z pole a jeden brankář. „Tato myšlenka naprosto odpálkovala spoustu hráčů, kteří si v tuto dobu musí hledat nová angažmá nebo s hokejem skončit,“ říká Stark.

Podobně je na tom třeba i jeho spoluhráč Petr Melovič – taktéž ročník 1999. „Svaz vzal našemu ročníku jeden rok hokejového života, nemůžu z toho mít radost,“ říká osmnáctiletý junior, který se příští rok chystá na maturitní zkoušku.

„Spíš než že by se zkvalitnila juniorská extraliga se vytvoří konkurence v 1. a 2. lize, protože spousta kluků ročníků 1999 a 1998 si tady bude muset najít své místo. Nebo jít hrát kraj a nebo úplně skončit s hokejem,“ říká.

Právě zkvalitněním soutěže Český svaz ledního hokeje změny v mládežnických kategoriích vysvětluje. Slibuje si od nich výkonnostní růst a vyšší vnitřní konkurenci v týmech.

Prodloužení bez ohledu na výsledek

Za účelem lepší přípravy pro mezinárodní hokej přišel svaz ještě s další, velmi diskutovanou novinkou. Po každém utkání juniorské extraligy se nově bude hrát prodloužení 3 na 3, případně samostatné nájezdy – ať už výsledek po základní hrací době bude jakýkoliv. Svaz argumentuje tím, že v podobných situacích naše reprezentační týmy většinou na mezinárodní scéně vyhoří.

Takže pokud v juniorské extralize teoreticky tým A vyhraje nad týmem B 8:0, tým B stejně bude moci získat jeden bonusový bod za vyhrané prodloužení.

„To vypadá jako nesmysl – proč by se mělo hrát o další bod? Chápu, že na svazu asi chtějí, aby si hráči častěji zkusili prodloužení 3 na 3 a nájezdy. Zase na druhou stranu by se tyhle situace měly natrénovat v normálním tréninku,“ říká Petr Melovič.

Podobný názor má i jeho spoluhráč David Stark. „Prodloužení po každém zápase nedokážu pochopit. Pochopil bych tuto myšlenku, kdyby se uplatňovala v seniorských soutěžích, ale takto moc ne,“ říká sešívaný obránce.

Oba junioři ale shodně říkají – až v dalších letech se ukáže, jestli změny v juniorské extralize byly správné. Teď ale nejenom v jejich týmu převládají obavy o vlastní hokejovou budoucnost.

Autor Jakub Slunečko
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více