Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
13. května 2018

Příběhy cizinců: Zámořská legie v bronzové sezoně

Ve druhém díle vzpomínek na zajímavé akvizice v sešívaném dresu tentokrát vzpomeneme na jedno z nejúspěšnějších období ve slávistické historii. Vršovičtí v sezoně 2009/10 sice nenavázali na dvě účasti ve finále za sebou, ke konečnému třetímu místu jim však dopomohla i zajímavá skupinka ze zámoří – Kanaďané Darcy Campbell s Alexandrem Imbeaultem, jež doplnil Američan Noah Clarke.

„Je potřeba říct, že u Clarka, Campbella i Imbeaulta jsme šli trochu na rizika,“ prohlásil na konci sezony 2009/10 tehdejší kouč sešívaných hokejistů Vladimír Růžička. Bylo to jen pár hodin potom, co se Pražané se zámořskou „legií“ definitivně rozloučili.

Loučení to nebylo příliš veselé. Slávisté v semifinále padli s Vítkovicemi 1:4 na zápasy a sezona tak pro ně skončila před branami vytouženého finále. Třetí účast v boji o titul v řadě proklouzla červenobílým doslova mezi prsty a lehké rozčarovaní panovalo i z výkonu zejména prvního jmenovaného.

Noah Clarke očekávání nenaplnil, v sešívaném dresu zaznamenal pouhé čtyři body...

Noah Clarke přicházel s velkou pompou. Pražanům se zkraje ledna vůbec nedařilo a zkušený Američan měl být oživením a spásou zároveň. Aby taky ne, vždyť měl zkušenosti s NHL a v nižších zámořských soutěžích pravidelně sbíral přes třicet bodů za sezonu a střelecké hody chtěl otevřít i v Evropě. O svých kvalitách ale nakonec přesvědčit nedokázal – pouhé čtyři body z šestadvaceti utkání znamenaly, že se rodák z kalifornského La Verne přesunul do německého Augsburgu.

Tam se mu dařilo podstatně lépe než v české extralize, přesto se po roce opět přesunul o dům dál. Kariéru nakonec Noah Clarke zakončil v anglickém Belfastu, kde ve své poslední sezoně 2012/13 nastřádal úctyhodných 62 bodů. S profesionálním hokejem skončil ve věku 34 let.

Odlišný příběh napsala další ze zámořských posil, Kanaďan Alexandre Imbeault. Ten také přišel do Edenu v době, kdy probíhala výsledková krize, na rozdíl od svého spoluhráče z útoku se ale do zápasového vytížení příliš nedostával.

„Imbeault vypadal na tréninku dobře, v zápasech to ale nebylo ono,“ říkal tehdy Vladimír Růžička. Jeho slova potvrzují čísla – urostlý Kanaďan po svém příchodu zasáhl do pouhých pěti zápasů, z nichž navíc odešel bez bodu. Příliš slabá čísla na někoho, kdo měl rozhodovat zápasy...

Darcy Campbell nechodil pro ostrý souboj daleko, na snímku brání vítkovického Juraje Štefanku

Česko nakonec nebylo jedinou evropskou zemí, kde Imbeault působil. Ihned po sezoně sice zamířil zpět do Alaska Aces, touha po širším hřišti jej však o rok později do norského Stavangeru, následně si pak ještě stihl vyzkoušet mezinárodní ligu EBEL v dresu Lublaně. Posledních pět let Alexandre Imbeault pravidelně střídá různé kanadské týmy z nižších soutěží, v žádném z nich se však nedokáže dostat přes hranici dvaceti odehraných zápasů v základní části. Poslední akvizicí byl zatím Trois-Riviéres Draveurs.

Darcy Campbell jako jediný z uvedené trojice zastával pozici obránce. A fanoušci si ho brzy oblíbili, zejména pro nebojácnost a chuť klidně se poprat za ochranu tehdejší modly, Romana Červenky. To se odráželo i na počtu trestných minut. Těch za 28 zápasů stihl posbírat celkem 24. Svou tvrdou hru podpořil pěti kanadskými body.

Dalo by se říci, že jako jediný ze zámořských posil vyloženě nezklamal. Rval se o každý puk, málem se popral v derby s hromotlukem Koreisem, přesto si i on po sezoně musel hledat nové angažmá. A stejně jako Clarke to i on po čase vzdal. Přišla krátká akvizice v nižších zámořských soutěžích, po sezoně v druholigovém německém Crimmitschau zamířil do italského Pusteralu, kde v roce 2014 ukončil kariéru. Bylo mu tehdy přesně 30 let.

Autor Tomáš Pauček
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více