Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
31. května 2018

Orel Šmerha a Rytíř Hozák. Finále NHL sledují i slávisté

Většina hokejových soutěží už má konec sezony za sebou. Vítězové zvedli pohár nad hlavu a spolu s poraženými nabírají v suché přípravě kondici na nový ročník. Nejslavnější liga světa se však ještě k letnímu spánku neuložila. Finále severoamerické NHL je mezi fanoušky velmi sledované a je to poznat i ve slávistické kabině. Jak sešívaní finále prožívají a komu přejí zisk Stanleyova poháru?

Někdo bere jako hlavní konec sezony mistrovství světa. Praví hokejoví fajnšmekři ale čekají až na závěr nejproslulejší světové soutěže. Finále severoamerické National Hockey League končí až na začátku června a možná i díky tomu jde o jednu z nejsledovanějších událostí sezony. Jiný hokej si zkrátka na konci jara nepustíte.

Boj o Stanley Cup je ale také hodně sledovaný mezi hokejisty a stejně je tomu i ve slávistické kabině. „Finále NHL sledujeme, i když každý přejeme výhru někomu jinému,“ usmívají se mladí útočníci Tomáš Šmerha, Jakub Šilhan a Jiří Hozák. První dva jmenovaní fandí washingtonským Capitals, Hozák by přál vítězství Zlatým Rytířům z Las Vegas.

„Výhru přeju Washingtonu kvůli Ovečkinovi. Stanley Cup ještě nevyhrál a hráč jako on by si to určitě zasloužil. Myslím, že jestli nevyhraje teď, tak už moc možností mít nebude. Proto doufám, že mu to vyjde,“ vysvětluje Šmerha, kterému přitakává i Šilhan.

Na druhé straně barikády stojí Hozák. „Golden Knights by byli prvním týmem, který vyhraje Stanley Cup ve své úvodní sezoně v NHL. Ještě nikomu se to nepovedlo a je to tak neuvěřitelná věc, že už se to podle mě dost možná nikomu ani nepovede, pokud to letos Vegas nezvládne.“

Začátek ve dvě ráno? Žádný problém!

Pokud člověk chce sledovat finálové zápasy živě, musí si pořádně přivstat. Kvůli časovému posunu totiž většina utkání začíná až ve dvě hodiny ráno středoevropského času. Šmerhovi však noční začátku zápasů nevadí. „Časy nejsou zas tak špatné. Když jde člověk o dvě hodiny dřív spát, tak se může potom dvě hodinky koukat na hokej.“

9 hod
Takový je časový posun mezi Prahou a Las Vegas. Zápasy v USA startují v pět odpoledne, u nás musíme čekat do dvou hodin po půlnoci

Ze dvou odehraných utkání však viděl mladý slávistický talent jen to první. „Na úvodní zápas finále jsem koukal živě, na druhý už jsem vzhůru nezůstal. Byl jsem hodně unavený a ráno jsem musel vstávat na trénink,“ vysvětluje.

Stejně jako Šmerhu i Hozáka odradilo od živého sledování ranní vstávání. „Zatím jsem neviděl naživo ani jeden zápas. Plánuju se na jeden kouknout o víkendu, kdy nemusím ráno vstávat na trénink.“

Šilhan na rozdíl od svých spoluhráčů holduje sestřihům. „Živě se na zápasy nekoukám, podívám se vždycky až ráno na sestřih. Je to pohodlnější, člověk kvůli tomu nemusí vstávat brzo a není potom unavený,“ říká.

Češi ve finále NHL? Všechny tři sledujeme, hlásí sešívaní

Jak ve Washingtonu, tak v Las Vegas má český hokej zástupce. Za Capitals válí útočník Jakub Vrána a obránce Michal Kempný, jenž v minulosti nastupoval i v červenobílém slávistickém dresu. V týmu nováčka NHL potom můžeme najít útočníka Tomáše Noska. Všechny české hráče samozřejmě sledují i sešívaní.

V sezoně 2012/13 odehrál Michal Kempný ve Slavii 62 zápasů, v nichž zapsal 18 kanadských bodů (6+12)

„Čechy sleduju. Vránovi to teď moc nepálí. Má spoustu šancí, hodně střílí, ale nechce mu to tam spadnout. Nosek ve čtvrté lajně spíš dře, i když v prvním zápase mu to dvakrát vyšlo, dal dva góly a byl za hrdinu. Kempný hraje hodně, Washington na něj sází. Je to taková stálice v jejich obraně. Jsem docela překvapený, že se po výměně z Chicaga tak zvedl,“ popisuje Šmerha.

Po dvou zápasech ve Vegas je zatím stav finálové série 1:1, o což se ve druhém utkání zasloužil brankář Capitals Braden Holtby. Ten dvě minuty před koncem základní hrací doby za stavu 3:2 pro Washington sebral fantastickým zákrokem Tuchovi vyrovnávací gól. Komentátor málem přišel o hlasivky a i slávisté náležitě ocenili výtečný gólmanův počin.

„Holtbyho zákrok byl neskutečný, dvě minuty před koncem to v podstatě rozhodlo zápas,“ chválil brankáře svého oblíbeného týmu Šmerha a komentáře se nezdržel ani Hozák. Ten se ale spíš snažil vcítit do role nešťastného střelce. „Kdybych tohle nedal, tak bych asi šel prodat výstroj,“ smál se jednadvacetiletý útočník.

foto: nhl.com

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více