Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
29. června 2018

Chceme mít kvalitní mládež a opírat se o vlastní odchovance, říká Vladimír Pitter

Tři sezony v řadě skončili sešívaní v prvoligové tabulce na čtvrtém místě. Poprvé z toho byla neúspěšná baráž, v obou dalších případech následoval konec v semifinále. Pro nadcházející ročník se Slavia rozhodla změnit strategii a dát více prostoru vlastním odchovancům a mladým hráčům. "Věřím, že to bude mít pozitivní dopad i na naši mládež, chceme, aby hráči viděli, že mohou dostat prostor v A-týmu," říká člen představenstva Vladimír Pitter.

Po pěti letech došlo ve Slavii ke změně vlastnické struktury, jaký to bude mít na klub vliv?
Na jednu stranu se nic nemění, protože jsem byl v posledních letech jediným členem představenstva, a zodpovědnost na mně tak zůstává stále stejná a zavazující, na druhou stranu některá rozhodnutí, jenž musela schvalovat valná hromada, mohou být nyní snazší. Chtěl bych prosazovat svojí filozofii, která se opírá o vlastní odchovance a jejich zapracovávání do týmu, s cílem vrátit do budoucna Slavii zpět do extraligy. Celé je to samozřejmě ovlivněno finančními možnostmi, ale jsem optimista a věřím, že se budeme ubírat správným směrem.

"Chtěl bych prosazovat svojí filozofii, která se opírá o vlastní odchovance a jejich zapracovávání do týmu."

Jaké budou vaše kroky, aby se vysněného cíle povedlo dosáhnout?
Nejprve se musíme soustředit na krátkodobé cíle. V první řadě bylo důležité vybrat vhodného trenéra, nyní se formuje kádr na novou sezonu, prioritou je pro mě jednání s partnery a zajištění rozpočtu pro nadcházející sezonu. Důležité je postupně zabezpečit Slavii především po finanční stránce a pak může nastat čas na dlouhodobější cíle, mezi něž patří například i získání dalších akcionářů se zájmem o klub, kteří budou mít společný cíl vrátit Slavii zpět. Vstupoval jsem do Slavie, když jí vlastnilo vícero akcionářů, a tak nevidím problém v tom, že by tomu mohlo být třeba zase v budoucnu. Chtěl bych ale fanoušky požádat o trpělivost. 

Před sezonou došlo k omlazení kádru a vytyčení cesty s vlastními odchovanci. Co si od tohoto kroku slibujete? 
Poslední dvě sezony, kdy jsme skončili čtvrtí a vypadli v semifinále, byly sice v rámci dané situace úspěchem, ale nám v podstatě nic nepřinesly. Úplně jsme nezapracovávali naše mladé hráče, a to bychom chtěli do budoucna změnit. Nyní mají naši mladí hráči obrovskou příležitost vybojovat si místo v týmu a stát se součástí kádru, který třeba bude v budoucnu bojovat o extraligu. Věřím, že to bude mít pozitivní dopad i na mládež a povede se nám zde udržet kvalitní mladé hokejisty, kteří uvidí, že mohou dostat protor v A-týmu. 

"Miloš Říha umí pracovat s mladými hráči. Věřím, že je to dobrá volba."

Základem by v tom případě měla být dobrá práce s mládeží, aby se povedlo takové hokejisty produkovat… 
Ano, kvalitní mládež je pro nás důležitá a nechceme v tomto směru vyklízet pole. Když to vezmeme v regionálním měřítku, tak chceme být adekvátním soupeřem Spartě. S respektem k ostatním pražským klubům jako jsou Kobra, Letňany nebo Hvězda, nechceme se v mládežnických kategoriích měřit s nimi, ale se Spartou. Mládež stojí nemalé peníze nejen rodiče, ale i nás jako klub, protože příjmy z příspěvků a z dotací jsou na rozdíl od jiných klubů mimo Prahu nedostačující. Chceme, aby se tyto vynaložené prostředky zhodnotily a vychovávali jsme hráče pro A-tým. 

Miloš Říha se jeví jako vhodný kandidát pro práci s mladými hráči, jak probíhal výběr trenéra? 
Když skončil Milan Razým, tak jsem si chtěl dát s výběrem trenéra čas, jelikož jsem se v rámci klubu soustředil prioritně na jiné věci. Měl jsem nějaké alternativy, řešil jsem více možností, a nakonec jsme se dohodli s Milošem Říhou. Znal jsem jeho práci, umí pracovat s mladými hráči a já věřím, že to je dobrá volba. Pokud to bude fungovat, tak si myslím, že by spolupráce mohla být dlouhodobější. 

Jaké si kladete cíle pro nadcházející prvoligový ročník?
Nebudeme si vytyčovat jednoznačné cíle pro příští sezonu, ale samozřejmě nechceme hrát dole a chceme mít z naší hry dobrý dojem. Pozitivní by určitě bylo, pokud bychom zabojovali o play-off, ale jako cíl si to v tuto chvíli neklademe. Byli bychom rádi, kdyby byli fanoušci pro nás pevnou oporou, protože je budeme potřebovat. Pro náš mladý tým bude důležité, aby cítili fanoušky v zádech. 

"V posledních letech se nám daří za pomocí dotací s finanční spoluúčastí klubu rekonstruovat zázemí v Edenu."

Dají se očekávat příchody ještě nějakých hráčů?
Měli bychom náš tým doplnit ještě o dva zkušenější obránce. Jednoho našeho vlastního, který se dosud připravuje individuálně a jednoho si určtě trenéři vyberou z extraligového týmu. To by se mělo týkat také ještě jednoho útočníka. Jinak nepředpokládám, že bychom dále výrazně posilovali. 

V Edenu nyní probíhá rekonstrukce, která jistě potěší fanoušky i hráče. Dochází ke kompletní výměně mantinelů včetně ochranných skel, která už nebudou dělená lištami, jako tomu bylo doposud. Jak náročné jsou pro klub tyto investice do zázemí?
V posledních čtyřech letech jsme získali dotace v hodnotě šestnácti milionů, díky kterým se nám postupně daří rekonstruovat zázemí na zimním stadionu v Edenu a budovat prostředí pro výchovu našich mládežníků. Ať už to byla výstavba rozcvičovny nebo centra mládeže, rekonstruce chladícího zařízení, modernizace šaten a sociálních zařízení nebo nyní výměna mantinelů, vždy se jednalo o dotace, které jsou spojeny s finanční spoluúčastí klubu. Celková částka včetně našich investic za poslední období přesahuje 21 milionů, sami jsme na to vynaložili nemalé prostředky. Ale i to je samozřejmě nutné k tomu, abychom se mohli posouvat v našich cílech.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více