Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
4. října 2003

Bitva sousedů v tabulce

V 10.kole přijíždí do Edenu soupeř se zvučnou minulostí, šestinásobný mistr extraligy ze Vsetína. Valaši už však třetí sezónu nepatří rozhodně mezi největší adepty na titul, loňský postup do playoff byl považován jako velký úspěch. Ani letos nemají na Lapači velké plány. Doba se mění, úřadujícím mistrem je Slavia a v utkání bude plnit roli favorita, i když je mezi oběma týmy v tabulce rozdíl jen jednoho bodu. Vsetín není radno podcenit, překvapivé vítězství nedávno vybojoval v Pardubicích, což by mělo být varováním pro "sešívaný" soubor. Nedělní zápas začíná v tradiční čas od 17 hodin!

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Zdislav Tabara a Jiří Režnar
Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1995-1999, 2001)
Posledních pět let: 7.< 9.< 1.< 2.< 1.
Internet: www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Radovan Biegl, Josef Štraub, Roman Stantien

V létě počítal Vsetín asi největší ztrátu na postu trenéra, klub opustil oblíbený a charismatický kouč Jan Neliba, který odešel do Českých Budějovic. Na jihu Čech však nepřežil katastrofální úvod a po sedmi kolech bez jediného získaného bodu sám z funkce odstoupil. Jeho kolega Zdislav Tabara, jenž je spojený se všemi úspěchy Vsetína, na Lapači zůstal. Novým parťákem Tabary se pak stal Jiří Režnar. Ekonomická nestabilita se podepsala na dalších odchodech největších hvězd – český supertalent Jiří Hudler vyslyšel volání ze zámořského klubu Detroit Red Wings, jeho parťák z útoku Radim Kucharczyk zase zamířil do Finska. Cíle nejsou na Valašsku velké, nejvíce to asi vystihují slova kapitána Romana Stantiena po vítězství nad Českými Budějovicemi: “Jsme průměrní a podprůměrní hráči, takže můžeme vítězit jen bojovností. Na víc nemáme. V postup mezi osmičku nevěřím. Nikdy jsem nebyl optimista. Vidím věci reálně, akorát brankář Biegl nad námi vyčnívá. Budeme rádi, když se vyhneme baráži.“

Právě mužstvo Vsetína bylo před sezónou pasováno na jednoho z největšíh adeptů pro baráž, podobného to bylo i loni. Valaši však vybojovali postup do play-off, trenéři dokázali vesměs mladý tým “vybláznit“ a ten zaslouženě nechyběl mezi nejlepšími osmi. Ve čtvrtfinále už Vsetín nestačil na pozdějšího mistra ze Slavie, ale přesto panovala na Lapači po rozhodujícím čtvrtém utkání skvělá atmosféra. Letos by i nadále měla být hlavní předností vsetínských ohromná bojovnost a nasazení, to navíc podpořené výkony brankáře Biegla a zkušenostmi Jaškina, Štrauba či Stantiena.

Vstup do sezóny

Úvod soutěže Vsetínu nevyšel, prvních bodů se dočkal až v 5.kole za vítězství 5: 1 nad Litvínovem. Předtím doma vsetínští prohráli se Znojmem a s K. Vary, venku jen těsně 1:2 na Kladně a solidní výsledek 0:1 uhráli na Spartě. V utkání proti “Chemikům“ se výborně uvedla posila z Třince Jiří Hašek, který se podílel čtyřmi body na výhře Vsetína. Další výhru získali Valaši na Lapači proti Českým Budějovicím, v 8.kole překvapili hokejovou veřejnost výhrou 3:2 v prodloužení na ledě největšího favorita, Pardubicích. Dali tak určitě všem soupeřům pádný důvod k tomu, aby je nepodcenili. V posledním utkání přerušil černou sérii nezdarů Liberec a na Lapači vyhrál 4:1.

Valachy zatím trápí především chyby v obraně a ve většině utkání chabá koncovka. Po 9.kolech jsou vsetínští na dvanáctém místě, jen o bod za mistrem ze Slavie. Za zmínku jistě stojí utkání Vsetína venku, kde sice už třikrát prohrál, ale vždy jen o gól (Kladno, Sparta, Třinec). A cenná výhra v prodloužení na východě Čech netřeba dalšího komentáře. Naproti tomu slávisté zatím doma moc přesvědčivě nehrají, takže nedělní duel až zas tak jasného favorita nemá. Slavii čeká náročné probíjení přes urputnou vsetínskou obranu a když by hosté drželi delší čas slibný výsledek, mohli by se slávisté na očekávané vítězství hodně nadřít.

Hráčský kádr

Tým mladých bojovníků je “obohacen“ o pár zkušených rutinérů, kteří by své mladší kolegy měli usměrňovat. Hra a výsledky Vsetína stojí na brankáři Radovanu Bieglovi. V obraně se trenérské duo Zdislav Tabara – Jiří Režnar nejvíce spoléhá na Alexeje Jaškina a Patrika Lužu, vedle nich se “učí“ mladíci Petr Kuboš, Ondřej Němec, Tomáš Frolo a další. Ze Slovenska pak přišel posílit vsetínskou obranu Martin Vyrůbalík.

Do útočných řad získal Vsetín vytouženou posilu ve známém hecíři a ještě nedávno hráči Slavie, Josefu Štraubovi. Zkušený centr by měl být týmu platný nejen na ledě, jeho přínos je i v kabině. Góly by měla dávat posila ze Slovanu Bratislava, Michal Hudec. Kapitánem se stal zkušený Roman Stantien. Zatím platnou posilou se zdá být 25-ti letý urostlý útočník Jiří Hašek, který na Lapači hostuje z Třince. Z Vítkovic přišel Pavel Selingr, kvalitní výkony loni podávali Tomáš Vak a Tomáš Demel, dobré předpoklady má i Martin Ambruz. Místo až ve čtvrtém útoku má odchovanec Slavie Jan Sochor, který kdysi platil za velký talent. Ve svých teprve 23-ti letech má odehráno už šest sezón a dá se říct, že má kariéru stále před sebou.

Historická bilance v extralize
45,  17 - 8 - 20, 111:132 
Postavení v tabulce
11. Slavia     2 - 0 - 2 - 1 - 4  17:20   9
12. Vsetín     2 - 1 - 0 - 0 - 6  20:22   8 
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Slavie oblékali v minulosti vsetínský dres útočníci David Hruška a Josef Beránek, v Edenu pak dříve působili obránce Jiří Polák a známý hecíř Josef Štraub. Slávistickým odchovancem je útočník Jan Sochor.
Poslední zápasy
Sparta - Slavia 2:2
Slavia - K.Vary 3:1
Kladno - Slavia 0:3
Slavia - Plzeň 2:3
Znojmo - Slavia 2:0
Vsetín - Liberec 1:4
Pardubice - Vsetín 2:3p
Vsetín - Č.Budějovice 4:1
Třinec - Vsetín 4:3
Vsetín - Litvínov 5:1
Sestavy v minulém kole
Málek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Droppa, Kuntoš, Graňák - D.Hruška, Beránek (Fadrný), Sup - Čermák, Antoš, Šaffer - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Klepiš, Gron, Tomica Biegl - Jaškin, Němec, Luža, J.Polák, Vyrůbalík, Kuboš, Frolo - Hudec, Stantien, J.Hašek - Dubec, Štraub, Demel - Vampola, Vak, Selingr - Sochor, R.Hruška, Ambruz
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Sup 5+0 = 5
2. Josef Beránek 1+3 = 4
3. Leoš Čermák 1+3 = 4
4. Milan Antoš 2+1 = 3
5. Ivan Droppa 1+2 = 3
1. Jiří Hašek 3+2 = 5
2. Michal Hudec 3+1 = 4
3. Marek Dubec 2+2 = 4
4. Patrik Luža 2+2 = 4
5. Roman Stantien 2+2 = 4
Brankáři
Roman Málek 9 - 2.17 - 92,75 Radovan Biegl 9 - 2.43 - 92,44
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více