Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
11. října 2003

První setkání od finále

Poprvé od památného finále se na ledě potká mistr s vícemistrem. V předposledním kole první čtvrtiny sezóny příjíždí do Edenu tým Pardubic. Postavení obou klubů je diametrálně odlišné. Východočeši se sluní na špici tabulky, Slavia po nevydařeném vstupu do soutěže je až desátá. V posledních čtyřech kolech však šla výrazně výsledkově i výkonostně nahoru, a tak souboj dvou velkých rivalů slibuje zajímavou podívanou.

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: Miloš Říha, Jiří Seidl
Největší úspěchy: Mistr ligy 1973, 1987 a 1989. Extraliga: 2. místo (1994, 2003)
Posledních pět let: 7. > 8. > 6. > 5. > 2.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Adam Svoboda, Michal Sýkora, Tomáš Blažek, Petr Sýkora, Jiří Dopita

Adept na titul

Pardubice jsou společně se Spartou největším adeptem na titul v jedenáctém ročníku české extraligy. Po loňském druhém místě, kdy Perníkáři suverénně vyhráli základní část, ale ve finálové bitvě podlehli Slavii, na východě Čech na nic jiného než na první místo ani nemyslí. Hvězdná sestava, druhý nejvyšší rozpočet v lize (130 miliónů korun), moderní hala s ideálním prostředím pro hráče, výborná podpora fanoušků, to vše podporuje předpoklady pro zisk trofeje. Mužstvo šlape zatím jako hodinky, žádný náznak toho že by se přetlak hvězd negativně projevil.

Změny v kádru

Úspěšný tým z minulé sezóny zůstal téměř pohromadě a navíc přišlo několik nezanedbatelných posil. Obranné řady rozšířil čtyřiadvacetiletý Slovák Peter Podhradský, jenž má zkušenosti ze slovenské extraligy a poslední tři sezóny oblékal dres farmy Anaheimu v Cincinnati. Do útoku pak získal trenér Říha Františka Mrázka z IFK Helsinki. Ze slovinské Jesenice přišel do Pardubic Tomaž Razingar. Největším úlovkem Východočechů se stal Jiří Dopita, jenž uzavřel kapitolu NHL a minulou sezónu dohrával v dnes již prvoligové Olomouci.
Do nabitého kádru se nakonec nevešli tři hráči. Na hostování odešel do Plzně David Pospíšil, formou hostování působí v Litínově resp. Karlových Varech také Tomáš Rolínek a Michal Tvrdík.

Hráčský kádr

V brance má neotřesitelnou pozici jedničky Adam Svoboda. Reprezentační kolega Romana Málka má zatím nejnižší průměr mezi extraligovými gólmany. Připraven v záloze je Martin Barek. První obrannou dvojici tvoří urostlý Michal Sýkora a šikovný Petr Mudroch. Dále nastupují v zadních řadách odchovanci Kolína Tomáš Pácal a Petr Čáslava, šestici obránců uzavírají Andrej Novotný a Miroslav Duben. Sedmým bekem je Peter Podhradský, od zápasu s Litvínovem trenér Říha nemůže počítat s Liborem Zábranským, jenž utrpěl zranění v obličeji v předchozím utkání se Vsetínem. Po přetlaku v útoku se přesunul na pozici obránce Ľubomír Pištěk. Nejúdernějšími útočníky jsou zatím rychlík Petr Sýkora a slávistický odchovanec Tomáš Divíšek, s nimiž v jedné trojici hraje ještě veterán Otakar Janecký. Svoji formu z minulé sezóny si udržuje lajna mladíků Kolář, Koukal, Průcha, jež se blýskla i v reprezentaci na ČP Cupu, který se hrál právě v Pardubicích. Z "Gumídků" nejvíce vyčnívá zátím Petr Průcha. Síla je rozložena rovnoměrně mezi čtyři útoky. Jiří Dopita nastupuje na centru s křídly Mikeskou a Mrázkem. Kvarteto útočných řad završuje trio Kudrna, Blažek, Lubina.

Vstup do sezóny

Vstup do sezóny se povedl Východočechům nad očekávání. Po jedenácti kolech vévodí extraligové tabulce, na kontě mají nejvíce vstřelených branek a nejméně obdržených. Nebodovali pouze v úvodním kole v Plzni. Cenou výhru v prodloužení si z Duhové arény odvezl Vsetín, jinak Pardubičtí bodovali naplno, což znamená nejlepší bilanci jak doma, tak na ledě soupeřů. Tradičně vysoká je v městě perníků i návštěvnost, průměr činí více než 7000 diváků na zápas. V tom posledním proti posledním Českým Budějovicím jich vidělo 7495 vysoké vítězství 6:0 a první čisté konto Adama Svobody.

Historická bilance v extralize
SLA - PCE 47 21 6 20 120:126 
Postavení v tabulce
 1. Pardubice 11 9 0 0 1 1 42:18 28
10. Slavia    10 3 0 2 1 4 22:12 12
Co mají oba týmy společného
V Pardubicích hraje od minulé sezóny slávistický odchovanec Tomáš Divíšek.
Poslední zápasy
Slavia - Plzeň 2:3
Kladno - Slavia 0:3
Slavia - Karlovy Vary 3:1
Sparta - Slavia 2:2
Slavia - Vsetín 5:2
Třinec - Pardubice 1:4
Pardubice - Vsetín 2:3 pp
Pardubice - Litvínov 6:1
Liberec - Pardubice 2:4
Pardubice - České Budějovice 6:0
Sestavy v minulém kole
Málek - J. Novák, Kolařík, Kadlec, Droppa, Kuntoš, Graňák - Hruška, Beránek, Sup - Čermák, Antoš, Šaffer - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Klepiš, Gron, Tomica Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal, Novotný, Duben, Podhradský, Pištěk - Kudrna, Blažek, Lubina - P. Sýkora, Divíšek, Janecký - Mrázek, Dopita, Mikeska - Kolář, Koukal, Průcha
Nejproduktivnější hráči
1. Sup Michal 10 8+1=9
2. Beránek Josef 10 2+5=7
3. Čermák Leoš 10 1+3=4
4. Droppa Ivan 10 1+3=4
5. Hruška David 10 1+3=4
1. Sýkora Petr 11 6+6=12
2. Divíšek Tomáš 11 5+5=10
3. Kudrna Jaroslav 10 3+5=8
4. Sýkora Michal 11 2+6=8
5. Dopita Jiří 9 1+6=7
Brankáři
Málek Roman 10 2.16 92.49 Svoboda Adam 11 1.63 93.88
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více