Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. října 2003

Mladící zářili a Slavia vyhrála

V poslední minutě trefuje Josef Beránek prázdnou bránu soupeře a šťastný střelec končí v objetí spoluhráčů u slávistické střídačky, zalité obrovskou radostí. S kapitánem Slavie si přichází plácnout i kouč Vladimír Růžička. Finále extraligy to nebylo, ale i tak duel úřadujícího mistra s vicemistrem patřil letos k těm nadprůměrným. Slávisté museli po skvělé druhé třetině nakonec hrábnout až na dno svých sil, aby vybojovali vítězství 4:2. Výborný výkon podala řada “mladých pušek“, která trumfla soukmenovce z Pardubic. Dva krásné góly vstřelil Petr Jaroš a pasoval se tak na jednoho z hrdinů zápasu. “Kdo by nebyl spokojený po vítězství nad Pardubicemi,“ radoval se po skalpu lídra aktuální tabulky. V Edenu určitě nikdo návštěvy šlágru 12.kola v nedělním podvečeru litovat nemusel.

Jako první se k hodnocení zápasu u domácí kabiny nemohl dostat nikdo jiný než hlavní kouč a v neděli dirigent slávistického orchestru, Vladimír Růžička. Jeho svěřenci zdolali po šedesáti minutách v repríze posledního finále Pardubice a tak mohl být navýsost spokojený. “Jsou to dvě silná mužstva, bylo to vyrovnané po celý zápas, šance byly na obou stranách. V prvních dvou třetinách jsme otěže zápasu drželi v rukou my a napadalo nám to tam. Samozřejmě jsme do třetí třetiny vstupovali s tím, že to Pardubice otevřou a se stavem utkání se pokusí něco udělat. Bohužel pro nás, věc která je nepříjemná, jsme dostali za osm minut dva góly a pak už se dostali na kontakt. Nebylo to jednoduché, ale vypořádali jsme se s tím, i když těch dvanáct zbývajících minut bylo pro nás ukrutných, navíc jsme hráli hodně v oslabení. Podržel nás Roman, kluci to odmakali a jsme jen rádi, že to tak dopadlo,“ usmíval se Vladimír Růžička. Na další otázku se mu ale odpovídalo podstatně hůře. Proti Pardubicím nastoupil po sedmizápasové absenci zkušený bek František Kučera. Na ledě však vydržel jen do osmé minuty, pak si v jednom ze soubojů u mantinelu opět poranil pochroumané rameno a bylo zle. ”S Frantou to vypadá špatně, co jsem se dozvěděl od doktora, tak bude asi muset na operaci. To prakticky znamená, že začne zase hrát až někdy v únoru, březnu. Bude to mít hodně těžké, ale takový už bohužel je hokej,” litoval kouč ztráty své nejzkušenější opory zadních řad. Mrzuté je to o to víc, že jen co František Kučera nastoupil po dlouhé pauze, zase putuje na marodku a navíc na delší dobu. “Vím, že se tam srazili, Franta říkal, že mu ruka vylítla nahoru a hrozně ho bolí. On to měl vážnější, po dohodě s doktory jsme to zkusili, tři týdny už trénoval, jestli to půjde. Vyzkoušeli jsme to, zkrátka to nejde a teď už to necháme na doktorech,“ vracel se Vladimír Růžička ke zranění 35-tiletého obránce. Termín operace zatím známý není. “Poradíme se s lékaři, ale u Franty to nebude jednoduché, protože je to samozřejmě hráč, který toho má už hodně za sebou a to jeho tělo a ramena jsou opotřebovaná, což chápu. Bude těžké, aby se letos vrátil ještě na led. Nedá se nic dělat,“ nepředkládá moc optimistickou vizi.

K dalšímu utkání nastupovali slávisté přesně po týdnu, poslední zápas sehráli doma se Vsetínem minulou neděli. Plánovaný duel 11.kola na severu Čech musel být totiž kvůli střevní chřipce, která postihla kádr Litvínova, odložen. “Určitě by bylo lepší, kdybychom hráli i v pátek, ale s tím se nedá nic dělat, prostě to tak je. Nevím, nepřišlo mi to nějak zvláštní a že by to bylo pro nás špatné,“ nechtěl si stěžovat na zásah do programu mužstva Roman Málek. Nicméně neplánované volno se mohlo do pohody týmu promítnout, zvláště když po nepovedeném úvodu soutěže začíná nabírat formu. “Právě, myslím si, že nám to trošku ublížilo. Pardubice byly o něco rozjetější a bylo to znát. Naštěstí jsem to utkání od začátku zvládli dobře a nakonec dovedli do vítězného konce,“ byl spokojen Petr Jaroš. Na první setkání Pardubic se Slavií od sedmého finále se těšili nejen fanoušci obou klubů, ale možná i celá extraliga. Finálové série posledního ročníku extraligy se jistě zapíše velkými písmeny do kroniky českého hokeje. Od sedmi památných “bitev“ neuplynulo ještě moc času a tak o motivaci do zápasu nebyla rozhodně nouze, nějaké dozvuky playoff se mohly do nové sezóny přenést. “Z naší strany myslím ne, ale ze strany Pardubic určitě. Mají nám co vracet za poslední dva ročníky, v playoff s námi pokaždé vypadly. My jsme to brali tak, že hrajeme proti prvnímu týmu a snažili jsme se je porazit. No, a porazili jsme je,“ konstatoval střelec večera Petr Jaroš a dodával, že hecování mezi oběma rivaly nebylo až zas tak “horké“. Z pohledu Romana Málka nešlo o žádnou reprízu finále, ale spíše o to vytáhnout se na lídra tabulky a ukázat, že Slavia chce hrát v extralize jako úřadující mistr více než důstojnou roli. “Oni tady byli jasný favorité, vedou ligu s předstihem a my neměli co ztratit. Chtěli jsme vyhrát a to se povedlo.“

Zápas rozhodně diváky nenudil, přinesl strhující podívanou, se skvělou druhou třetinou Slavie a zmrtvýchstáním Pardubic v závěrečném dějství. “S Pardubicemi jsou to vždycky dobré zápasy, ostatně jako se všemi mužstvy, které hrají nahoře a hrají dobrý hokej. Určitě se to muselo líbit a třeba i mě se dobře hrálo,“ líčil své pocity po utkání Roman Málek. Na pořádné drama si “sešívaní“ hokejisté zadělali v první desetiminutovce třetí třetiny. Za stavu 3:0 by si už možná leckdo myslel, že je hotovo. Hlas ze slávistické kabiny to rázně vyloučil. “Určitě jsme si to neříkali, chtěli jsme pořád hrát stejně. Jste viděli, že první dvě třetiny, když se hrálo pět na pět, tak Pardubice neměly žádnou šanci. Pak to stáhly do tří pětek, daly rychlý gól, brzy přidaly další kontaktní a bylo drama,“ vracel se k těžkým chvílím Slavie Petr Jaroš. Pardubice dostal do hry gólem ze 43.minuty Jiří Dopita a dal utkání nový náboj. “Bohužel tam spadl první gól a tím to všechno začalo, kdybychom ho nedostali, tak by to bylo v klidu. Neměli už co ztratit, chtěli aspoň vyrovnat,“ litoval gólu ve své síti Roman Málek a jeho spoluhráč z útoku mu jen přizvukoval: “Hlavně ten první gól, co jsme dostali, byl hodně zbytečný a přišel hodně brzy.“ V 50.minutě se hosté už dokonce radovali z vyrovnání, jak však ukázala konzultace hlavního rozhodčího s kolegou u videa, poněkud předčasně. “Měl jsem nohu u tyčky a před čárou, prostě jsme věřil, že to gól nebyl,“ vracel se k nepřehledné situaci jeden z hlavních aktérů, brankář Roman Málek. Další nepříjemnost pro slávisty přišla při vyloučení Josefa Beránka na dvě plus dvě minuty. “Snažili jsme se hecovat a řekli si, že to prostě musíme udržet. To utkání bylo dvě třetiny naprosto jasné a bylo to zbytečně zkomplikované. Naštěstí oni pak faulovali taky, síly se vyrovnaly a už to bylo celkem v pohodě,“ mínil po utkání Petr Jaroš. Definitivu přinesla až čtvrtá pojistka předchozího hříšníka, kapitána Beránka.

Do jedné z hlavních rolí v utkání se pasovali mladíci ze slávistické řady, zvané “mladé pušky”. Jaroš, Kopecký a Dlouhý dělali pořádný průvan v pardubické obraně a úspěšně navazovali na své výkony ve finálové sérii. Právě od duelů v playoff je hodně sledován minisouboj dvou mladých útoků na obou stranách. Pardubičtí “gumídci”, jak se přezdívá trojici Koukal, Kolář, Průcha, zatím v úvodu nové sezóny jasně vedli na body i na krásu. Na prvním turnaji Euro Hockey Tour ve své domácí Duhové aréně zazářili v reprezentaci a hodně jsou vidět i v extralize. “Chtěli jsme se vytáhnout, myslím si, že jsme tak rovnocenní. Možná že se všude vyhlašuje, jak jsou nejlepší pětka v lize, ale asi nejsou,“ šibalsky se usmíval Petr Jaroš. Právě důrazné pravé křídlo se stalo jedním z hrdinů večera. Vítěznou branku si připíše do statistik David Hruška, ale mladý útočník vše dvěma góly načal. Skóre otevřel ve 23.minutě, v jediné využité přesilovce zápasu. “My jsme vlastně šli teprve poprvé v zápase na přesilovku. Beci to tam měli na modré, my se snažíme, aby vždycky byl někdo před bránou. Vyšlo to na mě, šťastně jsem to tečoval a padlo to tam,“ komentoval skromně svůj mistrovský kousek. A brzy přidal druhou trefu, centr Milan Kopecký mu vrátil ideální přihrávku z utkání se Vsetínem a “Šory“ krásnou a přesnou ránou vymetl pavučiny z horního rohu branky Adama Svobody. “Mířil jsem, ale puk se tam trochu vrtěl, tak jsem se snažil to co nejvíc napálit. Trefil jsem to docela pěkně.“ Nebylo to ale ještě všechno, v poslední minutě druhé třetiny útočil Petr Jaroš na hattrick. V nájezdu dva na jednoho s Milanem Kopeckým možná trochu “chrtil”. “Viděl jsem, že obránce jde hned k němu, tak jsem to zhodnotil tak, že by nebyla šance mu nahrát a hlavně myslel na to, abych trefil bránu, protože jsme byli na ledě už hodně dlouho. Kdyby se to nějak odrazilo na druhou stranu, tak by z toho byl nepříjemný brejk,“ obhajoval svou volbu. Na hattrick sice nedosáhl, ale dvěma góly v jednom utkání si vytvořil střelecké maximum.

Jak by znělo závěrečné hodnocení? Unaveni, ale hlavně šťastni, tak se cítili borci v bílých dresech po napínavém mači. “Dneska byl pan rozhodčí velmi přísný, stálo nás to spoustu sil. Jestli je to zatím nejcennější výhra? Asi jo, protože jsme hráli proti prvnímu,“ znělo z úst Petra Jaroše. Vylučovalo se hodně na obou stranách (poměr vyloučení 14:11), i když se nedalo říct, že by se jednalo o nějaké záludné zákroky. “Bylo to možná rozkouskované, rozhodčí nasadil takový metr, hodně vylučoval, asi aby se mu to nevymklo z rukou,“ říkal Roman Málek. Kvalitě zápasu to ale neubralo, dodával: “Byl to tady doma asi nejlepší náš výkon. Ale myslím si, že každé body jsou důležité, ať je to s kýmkoliv.“ Každopádně je vítězství nad Pardubicemi dobrým odrazovým můstkem na cestě do horních pater tabulky. Tedy postavení, jaké si v Edenu všichni přejí.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více