Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
13. října 2003

Jižní Čechy další zastávkou Slavie

V hluboké krizi se momentální nachází příští soupeř Slavie. Jižní Čechy jsou zahaleny do ponuré nálady, tým HC České Budějovice totiž neohroženě dlí na poslední příčce se ziskem tří bodů za jediné vítězství. Hrozivá bilance přinesla v týmu pár radikálních změn - odstoupil kouč Jan Neliba, na pomoc byl povolán "spasitel" a jihočeský patriot Jaroslav Pouzar. Po uplynulém víkendu přišel průvan v kabině - vyhazov dostala dvojice Hudáček, Turek a s kariérou skončil matador Rudolf Suchánek. Naproti tomu je Slavia ve formě, pět zápasů za sebou neprohrála a nemělo by jí tedy nic stát v cestě za dalším vítězstvím. Ale pozor - v hokeji bývají právě takové zápasy hodně ošidné. Duel, který uzavře první čtvrtinu extraligy, začíná v Budvar aréně od 17:30!

Náš soupeř
Klub založen: 1928
Trenéři: Jaroslav Pouzar a Vladimír Caldr
Největší úspěchy: mistr ligy 1951, 3.místo 1995
Posledních pět let: 6.< 12.< 11.< 7.< 5.
Internet: www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Luboš Rob, Radek Bělohlav, Peter Bartoš

Před sezónou

Na špatné začátky v soutěži jsou na jihu Čech už za poslední léta zvyklí, ale to co potkalo mužstvo letos, v to nevěřil asi ani ten největší pesimista. České Budějovice měly za sebou celkem úspěšnou sezónu, kdy postoupily do playoff. Ve čtvrtfinále sice nestačily po jasném průběhu série na pražskou Spartu, ale i tak panovala v klubu spokojenost. Na trenérské křeslo usedl razantní a charismatický kouč Jan Neliba, který slavil předtím velké úspěchy se Vsetínem. S kolegou Vladimírem Caldrem dostal jasný úkol, dostat se do playoff. Klub nepatří v extralize podle rozpočtu rozhodně k těm nejbohatším, ale i tak se ukazoval hráčský kádr jako velice kvalitní a který by neměl chybět v postupové osmičce. Ztrátou byly odchody talentovaných mladíků Milana Michálka a Michala Barinky do zámoří.

Jaroslav Pouzar opět zachráncem

Od prvního bully nové sezóny se však nestačili na jihu Čech divit. Po dvanácti kolech mají České Budějovice pouhé tři body za vítězství v 10.kole doma nad Litvínovem. Zbytek jsou jen samé prohry. Tým trápí slabá produktivita, špatná obrana (jednoznačně nejpropustnější v celé extralize), obrovské hrubky jednotlivců a kolísavá forma brankářů. Vše do sebe zapadá jedno s druhým, pár nezdarů ze začátku se výrazně promítlo do psychiky hráčů a na ledě je to znát. Po 7.kole došla trpělivost trenéru Janu Nelibovi, od mužstva odstoupil s vírou, že třeba dodá bývalým svěřencům nový impuls. Při svém odchodu pak mluvil o zklamání z přístupu a nasazení hráčů k utkáním. Navíc se v kuloárech mluví o neshodách uvnitř týmu. Vedení klubu v těžké chvíli oslovilo tradičního zachránce, Jaroslava Pouzara. Bývalý skvělý útočník se vrací na českobudějovickou lavičku už poněkolikáté, vždy se tak děje v době, kdy je třeba tým vytáhnout ze dna. Naposledy se mu to podařilo loni, kdy se na jihu Čech hrálo po dvou letech playoff. Označení “spasitel” známý jihočeský patriot odmítá, svůj návrat komentoval slovy: "Nechci se stát hrobníkem českobudějovického hokeje.” Na osudu klubu jeho srdce mu neobyčejně záleží a jak přiznává, doplácí na to jeho rodina a i vlastní zdraví. Na jihu Čech si uvědomují vážnost situace, o baráži se však nemluví a stanovené cíle před sezónou zůstávají.

Vytouženého prvního vítězství se Jihočeši dočkali až v 10.kole, kdy doma zdolali “Chemiky“ z Litvínova 3:1. O výhru se nejvíce zasloužili střelec vítězné branky Michal Vondrka a brankář Josef Kučera, který byl do týmu narychlo povolán z hostování v Třebíči a nastoupil ke svému prvnímu utkání v sezóně. Očekávané zlepšení nenastalo, budějovičtí mají za sebou hrůzný víkend. Dvě porážky v Pardubicích (0:6) a v Liberci (3:7) donutily vedení klubu k rázným krokům. Den po utkání s Bílými Tygry byli s okamžitou platností z týmu vyřazeni brankář Vladimír Hudáček a útočník Filip Turek. Generální manažer Jaroslav Pařízek to komentoval slovy, že od předpokládaných opor se čekalo daleko víc a měli táhnout tým, což se jim nevedlo. Hudáček se rozhodně v úvodu soutěže nepotkal s oslnivou formou, ale za špatnými výsledky nestojí jen on. Turek naproti tomu byl po 11.kolech nejproduktivnějším hráčem týmu. Oba hráči si můžou hledat nové angažmá. Další změnou je oznámení o ukončení hráčské kariéry 41-letého obránce Rudolfa Suchánka, který se tak rozhodl především z důvodu zdravotních problémů. V klubu zůstane i nadále, pravděpodobně o mládeže. Jestli razantní kroky přinesou zlepšení už proti Slavii, to je zatím otázkou. Dá se ale očekávat, že se vedení Jihočechů pokusí o příchod nových posil či trejdy, hodně se např. mluví o návratu odchovance klubu, obránce Stanislava Neckáře z Ameriky. Nepříjemná je pro Jihočechy v současné situaci i slušně zaplněná marodka – mimo hru jsou Gýna a Rachůnek, proti Slavii to chtějí už zkusit rekonvalescenti Bartoš a Štrba. Jejich návrat by byl určitě psychickou vzpruhou. S problémy se potýká i Stanislav Jasečko, v utkání by však neměl chybět.

Hráčský kádr

Po odsunu několikaleté opory a zkušeného gólmana Vladimíra Hudáčka zůstali v kabině je dva mladíci – v prosinci dvaadvacetiletý Josef Kučera a ještě o tři roky mladší Jan Chábera. Nedá se předpokládat, že by se ve zbytku základní části stal jeden z nich jedničkou týmu, klub se bude jistě snažit získat do svých řad ostříleného brankáře. Bude to ale mít těžké, na trhu jsou takoví gólmani nedostatkovým zbožím, navíc během rozehrané sezóny. Proti Slavii by měl dostat přednost Kučera, který začal sezónu na hostování v Třebíči a stál v brance při jediné výhře Českých Budějovic.

V obraně by měli jít nejvíce příkladem slovenští legionáři – Stanislav Jasečko a Daniel Babka. Zkušení beci,už třicátníci, mají v popisu práce i podporu ofenzívy. Další jména už toho moc průměrnému divákovi extraligového hokeje neřeknou, vesměs jde o mladíky. Josef Jindra, Ján Mucha, Ladislav Kolda, Ivo Kotaška – to by měla být budoucnost Českých Budějovic. Šanci dostává i mladší a méně známý obránce ze sourozenecké dvojice, Zbyněk Neckář. Posila z Litvínova Vladimír Gýna je pro zranění mimo hru, z Liberce je v týmu na hostování Václav Kočí.

Loni měl skvělou sezónu zkušený útočník Luboš Rob. Na jihu Čech velice populární “Kondor” se však letos trefil do černého zatím jen jednou. Spolu s navrátilcem Petrem Sailerem, který se vrátil z mistrovského hostování ve Slavii, tvořil v posledních utkání první řadu s centrem Filipem Turkem. Další, od koho se čeká, že bude táhnout tým, je ostřílený harcovník Radek Bělohlav, jenž má na svém kontě sto reprezentačních startů. Ke smůle mužstva se zranili elitní útočníci Martin Štrba, Peter Bartoš a v těžkých chvílích týmu citelně scházeli. Posilou je důrazný útočník Jaroslav Kristek, který to po zámořské anabázi nejdříve zkoušel ve Spartě. Ze Zlína přišel jako volný hráč dravý křídelní útočník, Ivan Rachůnek. Oblíbený je u jihočeských fanoušků postavou nevelký, ale o to více rtuťovitý bojovník Zdeněk Ondřej. České Budějovice jsou známé výbornou prací s mládeží a líhní talentů, mladíci dostávají v prvním týmu hodně prostoru. Prosadit se nyní snaží např. Michal Vondrka, Vladimír Škoda, Štěpán Hřebejk nebo Lukáš Květoň. Zatím na střídavý start přišel z Dukly Jihlava zkušený střední útočník, Petr Kaňkovský. Proti Pardubicím se neprosadil, v Liberci už jeden gól dal a na další přihrál.

Loňské vzájemné zápasy

V loňské sezóně patřily České Budějovice k nejméně oblíbeným soupeřům Slavie. Prvního vítězství se dočkala až v posledním duelu. Zajímavostí bylo, že celkem tři utkání skončila až v prodloužení.

Bilance: CEB – SLA 1 – 2 – 0 – 1 – 0 9:7

V 10.kole rozhodl duel v Edenu jedinou brankou v nastavení Luboš Rob. V odvetě na jihu Čechu se opět radovali budějovičtí, po výhře 3:2 v prodloužení (Turek 2, vítězný gól Sailer – Jaroš, Antoš). Ve 36.kole přijel českobudějovický “přízrak” znovu do Edenu, tentokrát si odvezl všechny tři body (Sup, Hruška, Kadlec – Šimánek, Ondřej, Štrba, Babka). Navíc přerušil dlouhou neporazitelnost Slavie a zhatil Romanu Málkovi šanci na překonání rekordu v neprůstřelnosti. První vítěznou radost si slávisté užili až těsně před koncem základní části, když v Budvar aréně zvítězili 2:1 jak jinak než v prodloužení (Sup, Krátoška rozhodující branka v oslabení – Rob).



Historická bilance v extralize
38,  18 - 4 - 16,  110:100 
Postavení v tabulce
10. Slavia        4 - 0 - 2 - 1 - 4   26:24  15
14. Č.Budějovice  1 - 0 - 0 - 0 - 11  21:48   3 
Co mají oba týmy společného
Loni ve Slavii úspěšně hostoval útočník Petr Sailer a na konci sezóny se radoval z mistrovského titulu. V létě se opět vrátil na jih Čech.
Poslední zápasy
Liberec - Č.Budějovice 7:3
Pardubice - Č.Budějovice 6:0
Č.Budějovice - Litvínov 3:1
Třinec - Č.Budějovice 4:1
Č.Budějovice - Kladno 1:3
Slavia - Pardubice 4:2
Slavia - Vsetín 5:2
Sparta - Slavia 2:2
Slavia - K.Vary 3:1
Kladno - Slavia 0:3
Sestavy v minulém kole
Hudáček - Suchánek, Kotaška, Jasečko, Mucha, Jindra, Babka, Kolda, Kočí - Sailer, Turek, Rob - Šimánek, Kristek, Bělohlav - Vondrka, Kaňkovský, Hřebejk - Ondřej, Škoda, Květoň Málek - J.Novák, Kučera (Pojkar), Kadlec, Droppa, Kolařík, Graňák, Staněk - Hruška, Beránek, Sup - Čermák, Fadrný, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Šaffer, Klepiš, Tomica
(marodka : Kučera, Martinec - zranění, Kuntoš - nemoc)
Nejproduktivnější hráči
1. Filip Turek 4+3 = 7
2. Luboš Rob 1+6 = 7
3. Daniel Babka 2+3 = 5
4. Jaroslav Kristek 2+3 = 5
5. Jiří Šimánek 3+1 = 4
1. Michal Sup 8+1 = 9
2. Josef Beránek 3+6 = 9
3. David Hruška 2+3 = 5
4. Milan Antoš 2+2 = 4
5. Leoš Čermák 1+3 = 4
Brankáři
Vladimír Hudáček 11 - 3.92 - 87,58
Jan Chábera 2 - 1.94 - 93,33
Josef Kučera 2 - 3.53 - 88,89
Roman Málek 11 - 2.14 - 92,66
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více