Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. října 2003

Prezident Slavie doufá, že se Slavii vrací loňská forma

Velmi příjemně naladěn, tak popsal své bezprostřední pocity po skončení zápasu Slavie s Pardubicemi prezident klubu HC Slavia Praha RNDr. Miroslav Tvrdý. Jak dodal, na takovýto hokej, jaký byl v Edenu k vidění v neděli 12. října, budou určitě lidé rádi chodit. "Doufám, že se nám vrací loňská forma," řekl Miroslav Tvrdý na úvod rozhovoru, v němž jsme si povídali nejen o posledním domácím zápase Slavie s Pardubicemi, ale také o celé první čtvrtině základní soutěže. Mimochodem, nedělní zápas prý velmi silně prožíval. "Já každý zápas prožívám intenzívně, zvlášť takováto utkání jsou pro mne doslova srdeční záležitost," dodal.

Po druhé třetině utkání Slavie - Pardubice vedla Slavie 3:0 a zdálo se, že to bude snadná záležitost. Přesto se z poslední třetiny nakonec málem stalo drama. Jak jste ji prožíval vy?
Strašně intenzívně. Mám ale takový pocit, že se právě v té poslední třetině opakoval příběh ze Sparty, kdy jsme se také začali bát o vítězství. Najednou příliš ustupujeme do své obranné třetiny a přestáváme hrát ve středním pásmu. Pardubice jsou ale v útoku nesmírně silné mužstvo a pokud se nechají hrát v útočné třetině, tak je to svým způsobem cesta do pekel. Takže, myslím si, že ten průběh zápasu byl velmi podobný tomu zápasu na Spartě.

Myslíte si, že by mužstvu v takovéto chvíli pomohl psycholog?
Ne. Já si naopak myslím, že to vyžaduje právě takovéto zápasy. Prostě, abychom několik zápasů, kdy stav není do poslední chvíle jasný, vyhráli. Mužstvo tak zase půjde psychicky nahoru. Ty konce jsou často vypjaté, protože se bojíme o výsledek. Ale já pevně věřím, že takovýto zápas je právě ten nejlepší psycholog.

V minulých dnech se na klubových internetových stránkách hodně diskutovalo o tom, která řada mladíků je lepší, jestli ta slávistická - Petr Jaroš, Milan Kopecký, Radek Dlouhý, nebo pardubická - Jan Kolář, Petr Koukal, Petr Průcha. V úvodu sezóny se velice dařilo Pardubákům, zatímco mladí slávisté se trápili. Nedělní výkon slávistických mladíků byl ale jasným signálem, že i s útokem Milana Kopeckého se musí počítat. Co říkáte výkonu slávistických nadějí?
Tak v zápase s pardubickými mladíky byli ti naši určitě lepší. Osobně jsem jim však ještě před zápasem na Kladně vytknul, že zápasy, které oni odehráli do šestého kola, neodpovídaly jejich schopnostem. Myslím si, že teprve od té chvíle začali hrát to, na co jsme u nich byli zvyklí v loňském roce. Teď konečně přidali i góly. Myslím si, že to do budoucna bude jedna z našich nejdůležitějších úderných trojic.

Jak bez ohledu na poslední úterní zápas první čtvrtiny základní soutěže v Českých Budějovicích hodnotíte první část letošního ročníku Tipsport extraligy? Byla to čtvrtina podle vašich představ?
Určitě nebyla. Samozřejmě, že jsem očekával, že do hry vstoupíme v trošku lepší pohodě. Faktem ale je, že už přípravné zápasy ukazovaly, že něco nedobrého v tom mužstvu je. Dlouhou dobu jsme se vlastně jako by hledali. Na druhou stranu musím ale také říct, že ten průběh tak trochu odpovídá i tomu loňskému ročníku, kdy jsme v té první čtvrtině skončili také někde na devátém místě. Kéž by se to opakovalo. Musíme s tím ale do budoucna něco udělat. Vlastně už tři ročníky za sebou začínáme od spodu, dotahujeme směrem nahoru, a to, myslím si, mužstvu příliš psychicky neprospívá. Na druhou stranu ale faktem je, že to zvyšuje psychickou odolnost. Nic to ale nemění na tom, že ten letošní začátek byl velmi špatný. Snad nejhorší, jaký jsem tady za těch deset let zažil.

Po šestém kole, kdy Slavie měla na kontě, tuším, pouhé dva body, se začalo nahlas mluvit o výměnách hráčů. K těm nakonec nedošlo. Od sedmého kola se Slavie chytla a o výměnách se přestalo mluvit. Myslíte si, že je tedy mužstvo konsolidované a schopné mistrovský titul obhájit?
O obhajobě mistrovského titulu bych nerad hovořil. Já si myslím, že naším cílem je, abychom hráli někde v horní části tabulky, pak se uvidí. Play off je samostatná soutěž, uvidíme, jak se nám bude dařit. Myslím si, že dávat si za cíl, tak jako Pardubice, mistrovský titul, je příliš velké gesto. Ale ještě k tomu hodnocení té první čtvrtiny základní části. Já si myslím, že těch prvních šest zápasů bylo mužstvo psychicky rozhozené. Proto jsem rád, že po tom šestém nevyvedeném zápase jsme si všichni společně ty věci vyříkali, hráči a já, trenéři a vedení, že se situace stabilizovala. Samozřejmě, že při tom zazněly i určité varianty trejdů, a myslím si, že ani dnes nelze říct, že by ten kádr byl absolutně uzavřený. Na druhou stranu ale vím, jaké jsou dnes možnosti "na trhu" a v zásadě z toho musím vycházet. V každém případě bych si ale přál, kdybychom to mužstvo mohli posílit o jednoho velmi kvalitního útočníka. Ale jestli se to podaří, to ještě nevím.

Vraťme se ještě k domácím zápasům. V zápase s Pardubicemi byla na stadionu, tak trochu i díky pardubickým fanouškům, kteří své hráče mohutně povzbuzovali, výborná atmosféra. Ale, popravdě řečeno, i slávistický kotel byl tentokrát patřičně slyšet. Přesto, moc diváků na domácí zápasy Slavie nechodí, a to navzdory tomu, že zde vlastně hraje úřadující mistr. Těch 3671 diváků na to, že se opakuje loňské finále, je přece jenom asi málo, nemyslíte?
Ano, je to bohužel tak. Divácké zázemí se tvoří postupně a pomalu. Já doufám a pevně věřím, že v tomto půjdeme také nahoru, že i ty návštěvy tady v Edenu se zlepší a že se s přestěhováním do nové haly v Praze 9 počet diváků zvětší. Jsem si vědom toho, že chodit sem, do Edenu, například s dětmi na stání, je pro řadu lidí neřešitelný problém. Ale právě přestěhování klubu do nové Sazka Arény je cestou, jak to divácké zázemí rozšiřovat a jak zvýšit divácký komfort. Nedělám si však iluze, že najednou na Slavii začne chodit osm tisíc diváků jako například na Pardubice. To, bohužel, Praha dnes asi neumožní.

Nakousl jste stěhování do nové haly, skončeme tedy s ním i naše povídání. Kdy nejdříve by mohli slávističtí fanoušci vidět Slavii v nové Sazka Aréně?
Já jsem již dříve uvedl, existuje v podstatě jakási předběžná dohoda, že kdyby se nám podařilo postoupit do semifinále a výstavba areálu by postupovala podle plánu, mohli bychom tam na konci března nějaký zápas semifinále play-off odehrát. Ale jsou tam ta dvě kdyby: musíme postoupit do semifinále a hala musí být v takovém stavu, aby to utkání tam mohlo být odehráno.


Vedení klubu (obchodní manažer Ladislav Blažek, prezident Miroslav Tvrdý a Vladimír Růžička) na staveništi Sazka Arény, v místech, kde by již za pět měsíců mohla hrát Slavia hokej

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více