Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
30. května 2019

Mládežnický turnaj v Číně: Plno zážitků a stříbrná odměna na závěr

Jako každý rok se i tentokrát vydali mladí slávisté na dlouhou cestu přes půlku světa do Pekingu. V hlavním městě Číny se účastnili kvalitního mezinárodního turnaje, ze kterého se navíc nevrátili s prázdnou. Oba týmy totiž vybojovaly stříbrné medaile v silné konkurenci celků z celého světa. Vedle toho stihli navštívit Velkou čínskou zeď nebo Chrám nebes.

Letošní ročník mezinárodního turnaje, kterého se Slavia účastní od jeho založení v roce 2016, se konal pro hráče narozené v letech 2004 a 2005 (starší kategorie), 2006 a 2007 (mladší kategorie). Vedle sešívaných mladíků se v Pekingu představili například Sibir Novosibirsk (Rusko), Tappara Tampere a Jokerit Helsinky (Finsko), Eisbären Berlin (Německo), California Golden Bears (USA), Pardaugava (Lotyško), nebo Södertälje (Švédsko).

Celá výprava začala na ruzyňském letišti, odkud se všichni vydali na dlouhou cestu letadlem přes celou Asii až do Pekingu. Čistý let bez asi čtyřhodinového přestupu trval necelých deset hodin. Vzhledem k tomu, že většina letu byla během noci, se sešívaní dostali do cíle kolem sedmé hodiny ranní. V den příletu organizátoři naplánovali výlety na hlavní pekingské památky.

Přímo z letiště se tak červenobílí mladíci vydali autobusem k Chrámu nebes, ze kterého zamířili do nedaleké restaurace na tradiční čínský oběd. Následovat měla návštěva Zakázaného města, vzhledem k nepříznivému počasí se však odpolední program musel zrušit. Slávisté to nakonec uvítali, po dlouhém letu se čas navíc na odpočinek hodil.

Slávistická mládež se na mezinárodním poli neztratila, podtrhla to dvě stříbra

Výsledky Slavie na turnaji v Číně

Mladší kategorie

  • Zák. skupina: Slavia – Pardaugava 2:4
  • Zák. skupina: Slavia – Peking 4:0
  • Zák. skupina: Slavia – Södertälje 11:1
  • Zák. skupina: Slavia – Devon 9:0
  • Semifinále: Slavia – Minsk 7:1
  • Finále: Slavia – Pardaugava 2:6

Starší kategorie

  • Zák. skupina: Slavia – Peking 5:0
  • Zák. skupina: Slavia – Södertälje 7:0
  • Zák. skupina: Slavia – Jokerit 7:0
  • Semifinále: Slavia – Tappara 6:3
  • Finále: Slavia – Novosibirsk 0:6

Hned druhý den turnaj naplno začal. Mladší kategorie v základní skupině narazila postupně na Pardaugavu, výběr Pekingu, Södertälje a ruský Devon. Přestože jednou sešívaní prohráli, vzhledem k ostatním výsledkům nakonec skončili první. Starší slávisté měli ve skupině jen tři soupeře, postupně změřili síly s výběrem Pekingu, Södertäjle a Jokeritem Helsinky. První fází turnaje profičela starší kategorie bez inkasovaného gólu.

Další hrací den následovalo semifinále, do kterého jako první nastoupili starší slávisté. S Tapparou se jim ze začátku příliš nedařilo. Po první třetině prohrávali o dvě branky, v přesilovce pěti proti třem si finský celek vypracoval dokonce třígólový náskok. Pak se ale vše zlomilo. Červenobílí dvěma slepenými trefami ve druhé třetině snížili a naprosto neuvěřitelnou třetí částí nakonec skóre otočili na konečných 6:3.

Ke svému boji o finále následně nastoupili i mladší slávisté. Ti měli sice v duelu s běloruským Junošťem Minsk výraznou výškovou převahu, nešlo však o zcela jednoduchý zápas. Soupeř totiž hodně rychle bruslil, s čímž se museli červenobílí vyrovnat. To zvládli velmi dobře a po výhře 7:1 se taktéž radovali z postupu do finále.

Utkání o zlato se už ani jednomu ze slávistických týmů příliš nepodařila. Nad síly mladších byla lotyšská Pardaugava, starší se museli sklonit před ruským Novosibirskem. Ten patří k nejlepším celkům v celém Rusku a na turnaji to jednoznačně potvrdil. V jednom zápase dokonce rozstříleli slabšímu z pekingských výběrů 31:1!

Na slavnostním zakončení si tak všichni sešívaní mladíci mohli na krk pověsit stříbrné medaile. Přestože bylo na všech znát drobné zklamání z prohraných finále, radost ze zisku cenného kovu však tyto pocity zastínila.

Úspěch v dovednostních soutěžích i individuální ocenění

Kromě klasického hokejového turnaje organizátoři uspořádali i dovednostní soutěže ve stylu NHL. K vidění tak bylo zápolení vybraných hráčů v rychlosti bruslení, přesnosti a tvrdosti střel, slalomu s pukem, nebo v samostatných nájezdech. Z celkově čtrnácti disciplín v obou věkových kategoriích jich sešívaní ovládli hned pět a k tomu přidali i několik druhých míst.

Jako první se z vítězství radoval Viktor Šámal, který byl nejlepší ve slalomu mezi mladšími. Následovalo prvenství Jana Hamršmída ve stejné disciplíně mezi staršími a ve velmi krátké době přidal výhru i Matouš Kucharčík. Ten mezi mladšími všechny naprosto převálcoval v přesnosti střelby. Z celkových osmi pokusů se do připravených sítěk v rozích branky trefil šestkrát. Slávistický úspěch pak podtrhli brankáři Marek Vávra (starší) a Michael Papež (mladší), kteří ovládli soutěž v chytání nájezdů.

Po skončení celého turnaje organizátoři vyhlašovali v každé kategorii nejlepšího brankáře, obránce, útočníka a trenéra. V mladší kategorii uspěl obránce Alex Kubánek, ve starší dostal ocenění za nejlepší výkony na své pozici brankář Marek Vávra.

Vedle turnaje i bohatý kulturní program

Návštěva čínského Pekingu nebyla jen o kvalitním hokejovém měření s týmy z celého světa. Sešívaní mladíci měli možnost poznat kus jiného světa a světoznámé památky. Kromě Chrámu nebes z prvního dne výletu se červenobílí vydali i na Velkou čínskou zeď. Ve volném dnu tak museli slávisté nejdříve autobusem a následně pěšky po stovkách schodů k samotné zdi.

Další schody pak museli všichni zvládnout přímo na zdi, aby se dostali na nejvyšší přístupný bod. Přestože nešlo o nic jednoduchého a výšlap až nahoru dal pořádně zabrat, výhled na okolní krajinu vše naprosto vynahradil.

Po posledním zápase ve skupině využili sešívaní volného času k nakupování v jednom z nejznámějších obchodů ve městě, kde je k dostání téměř vše. Specialitou tohoto obchodu je i smlouvání o výsledné ceně, vedle nakupování si tak všichni odnesli i další zážitek. Po „úspěšném“ utracení volných finančních prostředků následovala oficiální recepce na Velvyslanectví ČR v Pekingu.

Po úvodních proslovech českého velvyslance, zástupce pekingského hokejového klubu a člena pekingského hokejového svazu následoval raut s českým jídlem, což si mladé slávistické naděje užili. V jedné z místností byly navíc instalovány stolní hokeje, sešívaným tak dlouhý večer utekl velmi rychle. Zástupce Slavie také předal panu velvyslanci Tomšíkovi věcné dary s motivy klubu a poděkoval mu za pozvání na recepci.

Za týden pobytu v hlavním městě Číny toho tedy sešívaní stihli opravdu hodně. Ani na chvilku se nezastavili a po náročném programu se vydali na dlouhou cestu domů. Všichni se však shodli, že by si klidně pobyt v Pekingu minimálně o další týden prodloužili. To už však nešlo, a tak nezbývá nic jiného, než se těšit zase na příští rok.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více