Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
18. října 2003

Kropáče výměna nepřekvapila a zájem Slavie potěšil

Loni patřil k nejlepším střelcem extraligy, góly dával nejdříve za Liberec a v playoff pak za Pardubice, se kterými to dotáhl až do finále. Letos se však svezl se špatnými výsledky ambiciózních Bílých Tygrů a stal se součástí první z avizovaných změn. Do týmu úřadujícího mistra přichází výměnou za Leoše Čermáka s jasným posláním – dávat góly. Střelecké schopnosti potvrdil hned ve své premiéře v “sešívaném“ dresu. V Třinci ale jeho gól na body nestačil. “Jsem rád, že se mi povedlo dát aspoň ten jeden čestný úspěch. Snad v tom budu pokračovat a hlavně budeme vyhrávat,“ svěřovala se slovenská posila Slavie Radoslav Kropáč na sobotním tréninku, den před pikantním soubojem s Libercem.

Jaké byly první pocity nebo myšlenky po trejdu?
Já jsem to v podstatě očekával, že se tam něco stane. Věděl jsem, že mezi adepty výměny budu určitě patřit já, takže jsem na to byl připravený. Dozvěděl jsem se to ve čtvrtek kolem páté hodiny. Byl jsem rád, že to bude Slavie, že půjdu do mančaftu, který minulý rok vyhrál ligu a má nejvyšší cíle. Navíc to nemám z Liberce daleko, tak je to pro mě super.

Na druhou stranu asi nemáte na Slavii úplně dobré vzpomínky, když jste loni hostoval koncem sezóny v Pardubicích, tak právě Východočechy slávisté ve finále porazili…
Vyhrála Slavia, která byla myslím šťastnější, bylo to na sedm zápasů. Nemám na to žádné zlé vzpomínky.

V Liberci nepanuje v posledních dnech právě pohodová atmosféra, po výbuchu v Litvínově se vedení klubu pořádně “obulo“ do hráčů, kteří měli plnit roli opor. Počítal jste už skutečně najisto, že se avizované změny budou týkat právě vás nebo je ještě nějaká šance v týmu setrvat?
Já jsem o tom rozmlouval s agentem, jasně mi povídal, že mám na to být připravený. Jen jsem čekal, kdy to přijde. Mužstvu se nedařilo, mě osobně se nedařilo, muselo se tedy něco stát. Někdy se mění první trenér, někdy hráči. Teď to vyřešili výměnou hráčů a určitě tam nastanou i další změny.

Mluvili třeba lidé z vedení klubu nebo trenéři o nastalé situaci přímo s vámi? Dávali vám najevo, že právě vy máte patřit k tahounům týmu a zůstáváte za očekáváním?
Před sezónou s námi mluvili, že já jsem jeden z těch, co by to měl táhnout. Ale je to těžké, nedařilo se celému mužstvu, v prvních kolech jsme dostali blbé góly, potom přišla smrt Pavla Kábrta, takže to všechno se tam nahromadilo. Měli jsme dobré zápasy, první třetiny super, plno šancí, ale nedávali jsme góly. Neměli jsme štěstíčko, dostali jsme dva – tři a už bylo v podstatě po zápase. Liberec nemá takové mužstvo, aby dokázalo každý zápas otočit. Škoda, život jde dál, Liberci budu držet palce, ale doufám, že zítra vyhraje Slavia a já přispěji nějakým gólem.

Liberecké vedení především kritizovalo nasazení některých hráčů, které podle nich neodpovídalo vytvořeným podmínkám v klubu. Co byste na to odpověděl?
Podle mě bylo nasazení, až na dva zápasy na Kladně 1:6 a v Litvínově 0:7, dobré. Nám to prostě nešlo, nedávali jsme góly, rozhodovaly pak individuální chyby, kterých jsme vždy udělali více a každé mužstvo to proti nám vědělo využít.

Loni byl Libercem nováčkem v extralize, nebyl takový tlak. Letos už klub vyhlásil ambiciózní cíle, postup do osmičky zaručující playoff. Nemohlo to třeba trošku svazovat ruce?
Loni to bylo dobré, tam se od nás moc neočekávalo, bylo tam jen tajné přání postoupit do playoff. Hlavní bylo, že jsme se zachránili a nehráli baráž. A tuto sezónu, nevím jak ostatní, já jsem tlak očekával, ale bohužel se nedařilo.

Liberec na začátku soutěže postihla tragédie daleko přesahující rámec hokeje, úmrtí spoluhráče. Byl ještě dlouho znát stín této události na mužstvu?
Dopadlo to hodně na všechny kluky v mužstvu, tam si myslím, že to v některých zápasech bylo vidět. Chtěli jsme, ale nešlo to.

Vy osobně jste měl loni skvělý začátek, po první čtvrtině jste byl nejlepším střelcem extraligy. Letos v úvodu jen tři branky, čím to, že se moc nedařilo? Bylo to třeba v počtu šancí?
Nemyslím si, že bych měl letos v každém utkání plno šancí. Co můžu říct, tak jsem měl pár samostatných nájezdů, z toho jsem dal tři góly. Jiné šance jsem snad ani neměl. A takové šance, že někdo vystřelí, odrazí se to přímo na hokejku před prázdnou bránu, to v Liberci neexistovalo. Nikomu se nepoštěstilo, že by dal v této sezóně takové náhodné góly. Osobně si myslím, že jsem opravdu neměl tolik šancí jak minulý rok v tom začátku a vlastně po celou sezónu.

Teď přicházíte do Slavie, je asi jasné, proč si vás Vladimír Růžička vybral. Abyste dával góly. V týmu úřadujícího mistra asi bude tlak ještě větší, myslíte, že jste na to připravený?
Vím, že bude tlak větší, Vláďa mě sem bral, abych pomohl dávat góly. Říkal mi, že mají také milion šancí v zápase, ale ty góly nepadají. To jsem se včera v Třinci také přesvědčil, měli jsem tam plno šancí, ale nic z toho. Takže doufám, že ta změna mi prospěje a začneme, i já, dávat góly.

V kabině jste se opět potkal s jiným střelcem, Davidem Hruškou. S ním jste hrál před dvěma lety v Havířově, vzpomínáte si na to?
Tam jsme byli spolu asi jen měsíc, on přišel uprostřed sezóny z Litvínova, já zas po Novém roce odešel do Ruska. Určitě se poznáme, ještě se znám s Ivanem Droppou, takže jsem byl rád, že tady oba jsou a nešel jsem úplně do neznáma. Už jsem se ale seznámil i s ostatními, takže by to mělo být už jen lepší.

Je třeba na atmosféře ve Slavii vidět, že počáteční krize je zapomenuta? Jaký na vás vůbec udělal nový tým dojem?
Tak nevím, jaká byla atmosféra předtím, ale myslím si, že teď je tady dobrá, lepší než v Liberci. Tam byla psychika hodně dole. Na Slavii mě chlapci vzali super a jsem rád, že se mi hned v prvním zápase povedlo dát aspoň ten jeden čestný úspěch v Třinci. Snad v tom budu jen pokračovat a hlavně, že se bude dařit mužstvu.

Zítra vás a Leoše Čermáka čeká pikantní zápas, výměna je ještě hodně čerstvá. Může se to projevit na zvýšené motivaci, touze ukázat se proti bývalému klubu?
Určitě se budu chtít ukázat, doufám, že jim tam nějaký gól nasypu a se Slavii vyhrajeme.

Čeká vás domácí premiéra v Edenu, první dojem zanechaný u fanoušků je docela důležitý. Čím byste si je chtěl získat?
Hlavně aby se mužstvu dařilo, jsem tu abych dával góly a tím těšil diváky, tak doufám, že se mi to bude dařit. Myslím si, že je tu dobré obecenstvo. Co si pamatuji, tak na finálových zápasech tady byla dobrá atmosféra. Věřím, že nás poženou dále, do horních příček.

Takže s takovými, řekněme, 30 vstřelenými góly byste byl spokojen?
(úsměv) To se mi povedlo jen jednou za sezónu na Slovensku. Tuto jsem si dal, že když dám takových dvacet, tak bych byl spokojený. Budu se snažit to splnit.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho štěstí, ať se daří…

Více o výměně Kropáč - Čermák zde

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více