Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
17. července 2019

Radikální řezy v dorostenecké extralize: méně týmů a sešívaní bez derby

Velké změny čekají od nové sezóně nejvyšší dorosteneckou soutěž, ELIOD Extraligu dorostu. Z 30 účastníků se o šest mužstev redukuje počet týmů a více klubů postoupí z úvodní části, ve které sešívaní přijdou o klasické pražské derby. Co všechno se ještě změní?

Vedení soutěže muselo nejprve vyřešit samotné složení týmů. Salcburk totiž nakonec odmítl nastoupit, nejlepší z postupujících Warriors Brno rovněž a tak nakonec původně sestupující PZ Kladno zapíše v nejvyšší soutěži dorostu osmou sezónu v řadě. Nahoru však šla i Hvězda Praha (společně s Porubou), a protože oba týmy budou hrát v západní skupině, musel se některý z pražských celků posunout do skupiny Střed.

Volba nakonec padla na dorostence Slavie, kteří tak v první části přijdou o derby se Spartou. K výměně došlo i mezi brněnskými kluby – Kometa putuje do skupiny Východ k rivalům z Moravy a Slezska, zatímco Technika Brno se posouvá do střední skupiny k sešívaným.

Slavia se tedy ve skupině Střed utká s Českými Budějovicemi, Táborem, Pardubicemi, Mladou Boleslaví, Libercem, Jihlavou, Hradcem Králové, Havlíčkovým Brodem a Technikou Brno. První zápas ji čeká ve čtvrtek 12. září na ledě Havlíčkova Brodu.

Obránce Adam Srdínko střežil v minulé sezóně defenzivní řady sešívaných dorostenců.

Formát základní části pokračuje – ve třech již zmíněných skupinách se utká každý s každým dvakrát (celkem to čítá 18 utkání). Hracími dny jsou čtvrtek (případně pátek) a sobota s tím, že první kolo je na programu ve čtvrtek 12. září a poslední v sobotu 23. listopadu.

Namísto dřívějších čtyř týmů postoupí do jediné vyšší nadstavbové skupiny „o pořadí v play off“ z každé ze tří skupin šest mužstev. Osmnáct klubů si do druhé fáze přenese body získané pouze proti postupujícím soupeřům a dvoukolově vyzve ve 24 střetnutích týmy ze zbývajících dvou skupin.

Dva nejslabší týmy skupiny budou mít po sezóně, zbylých 16 postoupí do play off. Z osmifinále (1-16, 2-15, 3-14 atd.) a čtvrtfinále postoupí čtyři kluby, které pojedou na závěrečný turnaj. Série play off se hrají na dvě vítězná utkání – první a případný třetí zápas se odehrají na ledě lépe umístěného týmu, druhý na ledě hůře umístěného. Na závěrečném turnaji se budou hrát jednozápasová semifinále, finále a duel o třetí místo.

Přísnější sestupová pravidla

Zajímavé bitvy ale čekají i zbytek hracího pole, totiž 12 týmů ze sedmé až desáté příčky základních skupin – ty ve druhé části extraligy nastoupí do společné skupiny „o udržení“. Dosavadní výsledky se do ní započítávat nebudou a kluby se utkají dvoukolově každý s každým (22 utkání). První čtyři umístěné týmy budou automaticky zachráněny.

Zbývající osmička si ve třetí části ročníku zahraje „play down“, jakousi vyřazovací obdobu play off na dvě koly, z nichž každé bude na dvě vítězná utkání. Družstva poražená v kterémkoli kole sestoupí do Ligy dorostu – v této části tak uspějí jen dva týmy, zbylých šest přímo sestupuje.

Ani dva vítězné týmy ale nebudou mít nic garantovaného. Příslušnost v extralize budou hájit v baráži proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu, jež se nebude hrát tabulkově, ale vyřazovacím způsobem. Lepší tým z extraligy narazí na horší týmy z ligy a zbylé dva půjdou na sebe – v sériích se bude hrát na dvě vítězná utkání.

Konec nadstaveb a podmínka odehraných zápasů

Podobně jako v juniorech, i v nejvyšší dorostenecké soutěži se v příští sezóně upustí od hry o čtvrtý bod v případě rozhodnutých zápasů. Skončí-li zápas remízou, bude v prvních dvou částech extraligy následovat pětiminutové prodloužení 3 na 3, případně nájezdy s pěti exekutory za tým. Pro všechny vyřazovací fáze se počítá s desetiminutovým prodloužením 4 na 4.

Dorostenecké soutěže zůstávají pro ročníky 2003 a 2004, z ročníků 2005 a 2006 smí do utkání nastoupit maximálně čtyři hráči. Týmy může nasadit maximálně jednoho cizince, nesmí ale jít o brankáře.

V útoku se mohli slávistický dorost spolehnout na Šimona Slavíčka.

V soutěžních regulích přibyla také podmínka minimálního počtu startů pro hráče, kteří se budou chtít zapojit do skupiny o udržení a play down (netýká se to tedy vyšších skupin) – za daný klub musí odehrát nejméně devět zápasů první části sezóny. Existují ale výjimky.

Podmínku nemusí splnit hráč, který získal oprávnění hrát za klub do 30. září a poté už nenastoupil za jiný klub – to se týká zejména zraněných hráčů. U brankářů se pak počítají všechny účasti v zápisech o utkání – stačí tedy, když je na střídačce jako náhradník.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více