Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
18. října 2003

Událost zápasu: Kropáč proti Čermákovi

Slávisté se po dvou nepříliš vydařených utkání na cizích hřiští opět představí doma. Do Edenu přijedou Bílí Tygři z Liberce. Zatím obě mužstva, úřadující mistr a ambiciózní klub z pod Ještědu, zůstávají za očekáváním. Souboj to bude o to pikantnější, že teprve před pár dny si oba kluby vyměnily po jednom hráči. Radoslav Kropáč vstřelil ve své premiéře za Slavii jediný gól v Třinci, Leoš Čermák pomohl Liberci asistencí k remíze s Vítkovicemi. Další změny na severu Čech budou asi následovat - k poslednímu utkání vůbec nebyli nominováni obránci Nedvěd a Jiruš. Nad jejich startem v neděli je otazník, stejně jako nad útočníkem Patrikem Martincem, který už by se mohl zapojit po zranění do hry. Všechny otázky by měly být zodpovězeny v neděli kolem 17 hodin, kdy je stanoven začátek utkání.

Náš soupeř
Klub založen: 1956
Trenéři: Josef Jandač, Karel Dvořák a Jaroslav Nedvěd
Největší úspěchy: postup do extraligy 2002, 12.místo 2003
Posledních pět let: 12.< postup do extraligy
Internet: www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Michal Straka, Pavel Kašpařík

Vstup do sezóny

Loňský nováček vstupoval do nové sezóny s ambiciózními plány postoupit do playoff. Zatím je však Liberec hodně vzdálený vytouženým metám. Po první čtvrtině patřilo Bílým Tygrům předposlední třinácté místo, se ziskem 11 bodů. Premiérového vítězství v nové sezóně se dočkali ve 2.kole, v prvním letošním vzájemném utkání se Slavií. V domácí Svijanské aréně za asistence televizních kamer zvítězili 3:2, v souboji dvougólových střelců se nakonec víc radoval liberecký obránce Čakajík. Dva góly střelce Michala Supa Slavii k bodům nepomohly. Svěřenci trenéra Josefa Jandače si pak radost z vítězství vychutnali už jen dvakrát - ve Vsetíně 4:1 a v “bitvě nejhorších“ doma nad Českými Budějovicemi 7:3. Jinak provází Bílé Tygry smolné prohry o jediný gól, těsné výsledky se určitě promítají do psychiky týmu. Daleko větší ránou byl pro klub a pro celé okolí tragická událost, kdy navždy ztratili jednoho ze spoluhráčů. Smrt Pavla Kábrta měla na dění v kabině a poté na ledě obrovský vliv. Smutnou novinu se tým dozvěděl na cestě do Znojma, zápas 3. kola byl pak odložen. V nejbližším utkání doma proti Zlínu chtěli uctít jeho památku vítězstvím, který by patřilo jen jemu. Přes veškerou snahu se to Bílým Tygrům nepodařilo a prohráli 1:2.

Nastal čas jednat

Poslední kapkou pro vedení ambiciózního klubu byl debakl na ledě Litvínova 0:7. Dva dny po utkání vystoupil prezident klubu Petr Syrovátko s ostrou kritikou především předpokládaných opor, které měly mužstvo táhnout. Vyjádřil velké zklamání nad nasazením hráčů v některých zápasech, které neodpovídalo vytvořeným podmínkám v klubu. A jelikož zároveň vyslovil naprostou důvěru trenéru Josefu Jandačovi, nedošlo jak je v českých a moravských zemích při neúspěchu zvykem ke změně na trenérském postu, ale k výměně hráčů. Jako první putoval z Liberce střelec Radoslav Kropáč, který byl vyměněn do Slavie za Leoše Čermáka. Od urostlého forvarda si pod Ještědem slibují větší dávku bojovnosti, která Bílým Tygrům někdy chyběla. V prvním utkání hned Čermák upoutal diváky ve Svijanské aréně proti Vítkovicím tradiční hrou do těla, jakou je znám a rozhodně nezklamal. Ve druhé řadě s Plodkem a Procházkou patřil k nejlepším a připsal si jednu asistenci. Trenér Jandač ho po zápase hodnotil slovy: “Hrál dobře, akorát gól mu chyběl.“ Vítězství se však liberečtí nedočkali.

Více o výměně Kropáč – Čermák
Rozhovor s Radoslavem Kropáčem po příchodu do Slavie

Další změnou byla absence dvou zkušených obránců a ex-sparťanů, Jaroslava Nedvěda a Valdemara Jiruše. Od obou navrátilců si v Liberci hodně slibovali, ale zatím zklamali. Nedvěd nejvíce upoutal vysokým trestem už v 1.kole v Ostravě proti Vítkovicím, za který dostal stop na jeden zápas a nemohl nastoupit proti Slavii. A co na to trenér Josef Jandač?: “Brali jsme je jako pilíře defenzivy. To se nepotvrdilo.“ Proti Vítkovicím nebyl ani jeden z nich nominován k zápasu a byli dáni na transfer listinu. Pokud se najde zájemce, klub opustí. Kvůli nedostatku obránců byl z hostování v první lize stažen bývalý kapitán Liberce, Aleš Vála. A co říct závěrem? Další trejdy se nejspíš dají očekávat v nejbližší době. “Doteď jsme byli hodní. Ale nefungovalo to, takže musíme být zlí,“ řekl po utkání s Vítkovicemi trenér Josef Jandač.

Hráčský kádr

V bráně se už pomalu zaklimatizoval zkušený veterán Oldřich Svoboda, občas se však ani on nevyhne zaváhání a dostane lacinou branku. Takovým případem byl třeba v pátečním duelu gól na 1:2 s Vítkovicemi, kdy ho překonal Kowalczyk nahozením od půlicí čáry. Za skřípajícími zadními řady to však nemá jednoduché. Víc gólů než Liberec inkasovaly už jen poslední České Budějovice, a to jen o dva góly. Průměr obdržených branek Bílých Tygrů se pohybuje kolem čísla 3,35 na zápas. O zklamání z výkonů Nedvěda a Jiruše už byla řeč, a ani zbytek moc nezáří. V týmu kromě dvou ex-sparťanů už nenajdeme jediného obránce se 100 a více starty v extralize. Nedaří se zatím moc slávistickému odchovanci Angelu Krstevovi, který spíše “paběrkuje“ na rozhraní třetí a čtvrté obrany. Hvězdou se měl stát slovenský reprezentant Martin Čakajík, známá to postava z “kabinové“ aféry s Radkem Dudou. Kromě zápasu se Slavií však také zaostává za svými výkony v loňské sezóně, kterou dohrával na hostování v Třinci. Určitým příslibem je juniorský reprezentant, teprve sedmnáctiletý Ladislav Šmíd.

Útok táhne bývalý sparťan a nejproduktivnější hráč týmu, Pavel Kašpařík. Po jeho boku odvádí solidní služby další bývalý hráč pražského klubu, Václav Novák. Na levém křídlo k nim pak přibyl slovenský útočník Rudolf Verčík, který se snaží navázat na loňskou produtivitu krajana Kropáče. Zatím se trefil pětkrát. Oproti minulé sezóně není tak výraznou postavou týmu kapitán Michal Straka, od hráče jeho kvalit a zkušeností se v Liberci čeká víc. V posledním zápase dokonce nastoupil až v “juniorské” řadě s mladíky Klimentou a Jechem. Vše tak musí napravovat hráči z původně třetího útoku, Jan Plodek a Stanislav Procházka. K nim přibyla do řady nová posila ze Slavie, Leoš Čermák a všichni tři patřili k nejlepším hráčům Bílých Tygrů v utkání s Vítkovicemi.

Historická bilance v extralize
SLA - LIB   5, 3 - 0 - 2 , 18:9 
Postavení v tabulce
10. Slavia    13   4 - 0 - 3 - 1 - 5    27:28  16
13. Liberec   14   3 - 0 - 2 - 1 - 8    34:47  12 
Co mají oba týmy společného
Výměna Leoše Čermáka za Radoslava Kropáče je ještě hodně čerstvá, nějaké tři dny. V týmu Liberce pak najdeme slávistické odchovance Angela Krsteva a Miroslava Hájka.
Poslední zápasy
Třinec - Slavia 4:1
Č.Budějovice - Slavia 0:0
Slavia - Pardubice 4:2
Slavia - Vsetín 5:2
Sparta - Slavia 2:2
Liberec - Vítkovice 2:2
Litvínov - Liberec 7:0
Liberec - Č.Budějovice 7:3
Třinec - Liberec 3:2
Liberec - Pardubice 2:4
Sestavy v minulém kole
Málek (41.Hronek) - J.Novák (21.Pojkar), Kolařík, Kadlec, Droppa, Kuntoš, Graňák - Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, Klepiš, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Šaffer, Červenka, Tomica O.Svoboda - Holub, Čakajík, L.Šmíd, Vála, Krstev, J.Moravec - V.Novák, Kašpařík, Verčík - Čermák, Plodek, S.Procházka - Korhoň, Pabiška, M.Hájek - Klimenta, M.Straka, Jech - Šulc
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Sup 8+1 = 9
2. Josef Beránek 3+6 = 9
3. Radoslav Kropáč 4+4 = 8
4. David Hruška 2+3 = 5
5. Milan Antoš 2+2 = 4
1. Pavel Kašpařík 5+5 = 10
2. Jan Plodek 4+5 = 9
3. Stanislav Procházka 3+6 = 9
4. Václav Novák 2+5 = 7
5. Michal Straka 4+2 = 6
Brankáři
Roman Málek 13 - 2.16 - 92,61
Lukáš Hronek 1 - 0.00 - 100,00
Oldřich Svoboda 14 - 3.09 - 88,86
Pavel Falta 2 - 8.33 - 75,00
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více