Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
20. října 2003

Jaká byla první čtvrtina extraligy?

Do sedmého kola, tedy až do vítězného zápasu s Kladnem, získala Slavia z možných osmnácti pouhé dva body - za remízu 3:3 ve Zlíně a za remízu v základní hrací době doma s Vítkovicemi. Slavia byla tou dobou na hokejovém dně a první výměny byly doslova na spadnutí. Pak ale přišel vítězný zápas s Kladnem a na změny v týmu jako by se zapomnělo. Má už Slavie krizi za sebou? Je mužstvo konsolidované a schopné znovu hrát o nejvyšší příčky, titul nevyjímaje? Na to jsme se zeptali asistenta trenéra Slavie Jiřího Kalouse: "Co se týče mistrovského titulu, na to si myslím, že je ještě moc brzo," odmítá diskusi na toto téma, nicméně dodává: "Samozřejmě, všichni bychom rádi, kdyby se nám podařilo titul obhájit, ale musíme být realisté a zabývat se především současnou situací. Musíme jít zápas od zápasu a nejdříve se dostat do play off a eventuálně v play off se pokusit dostat co nejvýše. To si myslím, že je naše současná strategie."

Zajímavé bezesporu je, že až do šestého kola se zápas co zápas měnila sestava, především složení útoků. Teprve až v sedmém zápase na Kladně, tedy v tom prvním letošním vítězném, spolu v jedné formaci nastoupili Sup, Beránek a Hruška a vlastně tak od té doby spolu hrají. Zdá se tedy, že se právě na Kladně Slavia konečně chytla a začala sbírat body. Je to tím, že se podařilo najít optimální složení útoků?
Tak samozřejmě, hledali jsme optimální složení útoků a myslím si, že se stále ještě hledá. Nicméně ale od toho vítězného utkání s Kladnem se sestava do jisté míry stabilizovala. My jsme především potřebovali najít takové složení útoků, které by bylo schopné se prosadit i střelecky a toto hledisko v podstatě od utkání s Kladnem začala splňovat především formace Sup, Beránek, Hruška. Respektive začalo se dařit střelecky Michalu Supovi a to si myslím, že byl i impuls k tomu, aby se formace trošinku ustálily a zachovaly to složení, v jakém nyní jsou.

V podstatě se chytil i David Hruška. Ve statistice má dva góly a tři asistence. Znamená to, že řada Sup, Beránek, Hruška mužstvo táhne?
Určitě je to útok, který je pro soupeře hodně nebezpečný, potvrzuje to právě tou svojí produktivitou. My jsme potřebovali, aby se nám nějaký útok tímto způsobem chytil a jsme jen rádi, že se nám to povedlo.

Prezident klubu, pan Miroslav Tvrdý, před časem připustil, že vedení klubu shání jednoho kvalitního útočníka. Je to pravda? (Rozhovor vznikal ve chvíli, kdy se jednalo o výměně Čermáka a Kropáče - poznámka red.)
Žádný tým asi nespí ve sledování ostatních hráčů a nás tlačila především slabá střelecká produktivita. Takže proto, si myslím, že ten hledáček byl zaměřen tímto směrem. Nicméně, co se týče herního projevu, tak v podstatě kromě tří zápasů, které bych vyjmenoval, to bylo utkání v Liberci, doma s Plzní, a utkání v Českých Budějovicích, které považuji za nepovedené, byl podle mne ten herní projev týmu dobrý. Určitě jsme nepropadli, naopak jsme ty týmy přehrávali. Jediným problémem bylo neproměňování šancí, které jsme si vytvořili. Jinak si nemyslím, že by ten výkon byl špatný. Znovu říkám, kromě těch tří zmíněných utkání byl herní projev mužstva v pořádku. My jsme prostě museli být trpěliví a čekat, kdy nám to tam začne padat, kdy se k nám štěstí zase obrátí čelem. Prostě jsme si řekli, že tomu štěstí musíme jít naproti, nejen trpělivostí, ale i důrazem. V posledních šesti utkáních první čtvrtiny základní části jsme neprohráli. Myslím si, že ten obrat k lepšímu tedy už nastal.

Pan prezident Tvrdý rovněž uvedl, že Slavie má jednu takovou, řekněme, nectnost V momentě, kdy vyhrává, se najednou začne bát o výsledek. To byl i případ poslední třetiny s Pardubicemi. Chvílemi to vypadalo, jako by Slavie úplně přestala hrát.
Myslím si, že to je právě důsledek úvodních utkání soutěže, kdy jsme sice hráli dobře, vytvořili jsme si spoustu šancí, ale v posledních minutách jsme pak ztráceli body. Domnívám se, že trošičku v povědomí tam ta obava ze ztráty výsledku byla. Ale samozřejmě pracujeme na tom, abychom ta utkání dotáhli do vítězného konce. Věřím, že se nám to i daří.

Máte za sebou dvanáct utkání první čtvrtiny základní části, třinácté s Litvínovem vás teď v úterý čeká. Jak hodnotíte první čtvrtinu jako celek?
V podstatě jsme na tom stejně jako vloni, ale s tím rozdílem, že se nám mimořádně nepovedl, a teď mám na mysli především výsledkově, nikoliv herně, vstup do soutěže. Úvod soutěže prostě nebyl podle našich představ. Na druhou stranu, zřejmě jsme si tím asi museli projít. Již od začátku přípravy jsme hráče upozorňovali na to, že to nebude jednoduché, že každý se na nás bude chtít vytáhnout. Věděli jsme, že to nebude snadné, ale nemysleli jsme si, že budeme muset dojít až tak dolů, abychom si teprve uvědomili, že musíme hrát každý zápas na sto procent, že nic nepřijde samo, že si to prostě musíme uhrát sami.

26. září, v domácím utkání s Plzní, se zranil útočník Patrik Martinec. Jak to s ním teď vypadá? Podle původních informací měl být mimo hru tři týdny?
Patrik již začal v předminulém týdnu s námi bruslit a postupně to koleno začíná zatěžovat. To, kdy nastoupí, musí říct především on sám. Zatím není ještě v plném tréninku, ale my věříme, že se velmi rychle vrátí do sestavy.

Jak rychle?
Pochopitelně bychom chtěli, aby to bylo co nejdříve. Nejsme ale schopni říci, co to koleno udělá v plné zátěži. Jde to však rychlými kroky dopředu, takže věříme, že už to bude brzo.

V osmém zápase s Karlovými Vary odehrál svůj první zápas v nové sezoně po návratu z Ameriky Petr Kadlec. Co vám jeho návrat přinesl?
Petr přišel v době, kdy, já v to věřím, končila výsledková krize. Myslím si, že to byl i jeden z rozhodujících impulsů pro tým, jak se ostatně záhy ukázalo. Hodně nám samozřejmě pomohl, jeho rozehrávky, přechod do útočné fáze… Je to bek, který je schopen se zapojit do útoku a především podpořit a výborně založit útok. Nám jeho příchod přinesl obrovské oživení.

Slavia začínala novou sezonu se dvěma nováčky ze Slovenska, Tiborem Schneiderem a Tomášem Chrenkem. Zatímco Schneiderovo zranění v přípravních zápasech de facto tomuto hráči neumožnilo za Slavii nastoupit, Tomáš Chrenko odehrál dva zápasy, ve Zlíně a na Slavii s Vítkovicemi. Nakonec ale oba odešli zpátky na Slovensko. Jak hodnotíte jejich působení na Slavii?
Tibor Schneider měl smůlu v tom, že opravdu byl dlouhodobě zraněn. Spolupráci s ním jsme tedy ukončili a došlo k rozvázání smlouvy. A co se týče Tomáše Chrenka? Tak Tomáš se v přípravě jevil výborně, především v jejím úvodu, kdy se v úvodních čtyřech přípravných zápasech prosazoval i bodově, ale postupem času šla jeho efektivita dolů. Prostě soutěž je něco jiného než přípravné zápasy a od zahraničních posil se očekává, že budou na špici toho týmu. Prostě jeho výkonnost nebyla tak zcela podle našich přání, a zřejmě i jeho, a tak jsme po vzájemné dohodě s ním spolupráci ukončili.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více