Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
20. října 2003

Slavia v Podkrušnohoří, kde se jí v posledních letech daří

Aktualizace článku
Utkání 11.kola mezi domácím Litvínovem a Slavií Praha se mělo původně hrát už v pátek 10.října. Kvůli velké marodce (chřipkové onemocnění) "Chemiků" však byl duel odložen a pro dohrávku byl zvolen nejbližší volný termín, úterý 21.října od 17:30. Slávisté zajíždí na sever Čech, kde se jim daří. V uplynulých dvou letech se vždy radovala z vítězství, z toho jednou v prodloužení. V posledním zápase právě probíhající sezóny se oba týmy moc nepředvedly - Litvínov prohrál ve Varech a slávisté vyhráli doma nad Libercem "až" v prodloužení. V úterním zápase půjde celkem o hodně, oba soupeře totiž dělí v tabulce jediný bod. A na obou stranách bude navíc stát několik mužů, kteří jsou spojeni s barvami obou klubů. I to dodává duelu prestiž.

Náš soupeř
Klub založen: 1945 jako SK Stalinovy závody Horní Litvínov
Trenéři: František Výborný, Jaroslav Hübl a Pavel Hynek
Největší úspěchy: 2.místo 1978, 1984, 1991 a 1996
Posledních pět let: 11.< 13.< 7.< 4.< 9.
Internet: www.hokej-litvinov.cz
Hvězdy týmu: Richard Žemlička, Ivo Prorok, Jindřich Kotrla

Slavná hokejová bašta, která vychovala nespočet skvělých hráčů a reprezentantů, neprožívá právě ideální časy. Na hlavu generálního manažera Vladimíra Macholdu se snesla a pořád snáší velká vlna kritiky od fanoušků. Předloni se Severočeši vyhnuli hrozbě baráže až v posledním kole a v “utkání o všechno“ se stejně namočeným Kladnem. Konečné třinácté místo bylo nakonec úlevou, ale nikoliv důvodem ke spokojenosti. Nový ročník pak rozjel Litvínov výborně, ve skvělém úvodu pomáhali svému mateřskému klubu hvězdy a olympijští šampioni Jiří Šlégr s Martinem Ručínským. Po jejich odchodu se tým postupně začal propadat a pomalu opouštět místa zaručující playoff, až z nich nakonec úplně vypadl. Jedenácté místo bylo v extraligové historii druhé nejhorší umístění Litvínova. Letos tak mají “Chemici“ po dvou slabších sezónách co napravovat. Stejně jako u většiny mužstev mají ambice na playoff, jestli se to podaří, těžko odhadovat, což vlastně i potvrzují zatím nevyrovnané výkony. Po jednom roce aklimatizace dostal další šanci kouč František Výborný. Bývalý trenér Sparty má navíc letos k “ruce” svého někdejšího parťáka Pavla Hynka, který doplnil na postu asistenta trenéra Jaroslava Hübla.

Vstup do sezóny

Obrovská nevyrovnanost zatím provází výsledky a výkony Litvínova. V 1.kole si žlutočerní odvezli cenný bod ze Znojma, pak však vybuchli v domácí premiéře a ostudně prohráli s Karlovými Vary 1:6. Následovala remíza s Vítkovicemi, výhra nad Plzní a další debakl, tentokrát “jen“ 1:5 ve Vsetíně. Po další domácí ztrátě s Kladnem přišly asi zatím dva nejlepší zápasy “Chemiků“. Po disciplinovaném výkonu si překvapivě odvezl Litvínov vítězství ze Sparty a v dalším utkání získal skalp dalšího celku z popředí tabulky, Třince. Jak ale dokázaly poslední dvě kola, zápasy Severočechů se zatím liší jako den a noc. Vysoká porážka a především kolaps ve druhé třetině s Pardubicemi, poté prohra v Českých Budějovicích. Pro Jihočechy to byly první tři body v sezóně. Potom měl následovat zápas se Slavií, ale kvůli chřipkovému onemocnění, které postihlo nejvíce centry Tomáše Martince a Tomáše Rolínka a posléze se přeneslo na více než polovinu mužstva, byl odložen. První čvrtinu tak budou oba týmy dohrávat až po odehrání dvou zápasů z druhé ze čtyř částí základní části. Jaké byly mezitím výsledky "Chemiků"? Ve Zlíně oslabený tým (nastoupil jen dva dny po neuskutečněném zápasu se Slavií) zabojoval a otočil v prodloužení výsledek na 2:1 ve svůj prospěch. Následovala nejvyšší letošní výhra žlutočerných, nad Libercem 7:0. Poslední dva duely už se tak nevyvedly - doma se Znojmem remíza 2:2 a porážka od tradičního rivala z Karlových Varů 0:3.

Hráčský kádr

Trenér Výborný nemá k dispozici žádnou vyloženou hvězdu, může vybírat z docela širokého a vyrovnaného kádru. Předpokládanou velkou oporou týmu měl být brankář Marek Pinc. Zatím jsou však jeho výkony za očekáváním, což mu dali trenéři najevo v duelu s Českými Budějovicemi. Pinc byl po druhém inkasovaném gólu a za stavu 1:2 v 54.minutě vystřídán, stejný osud ho potkal už předtím v Pardubicích, ale to bylo za jiných okolností. Pinc byl po svém vystřídání hodně rozezlen a vypadá to, že jeho pozice brankářské jedničky je v ohrožení. Zvláště když na svou šanci čeká kvalitní náhrada v podobě Michala Maříka, který je v Litvínově na hostování z Havířova. Mařík skutečně dostal šanci a od utkání ve Zlíně je oporou týmu, na jeho hlavu padají jen slova chvály, s Libercem se dočkal první nuly v sezóně. Jeho formu potvrzují i výborná brankářská čísla ve statistikách.

Stav v obranných řadách trápí litvínovské fanoušky asi nejvíce, “Chemici“ zrovna v obranných řadách moc jistoty ve většině utkání neukázali. V obraně Severočechů se to jen hemží urostlými chasníky. Prim v tom hraje dvoumetrový a metrákový Petr Martínek, jenž dříve působil stejně jako univerzál Jan Klobouček ve Slavii. Výbornými parametry se můžou pochlubit i Jan Hranáč či tvrdý ranař František Bombic. Novou posilou se stal slovinský reprezentant Miha Rebolj, kterého trenéři Výborný s Hynkem znají už z působení ve Spartě. Nejvíce sezón z litvínovských zadáků má na svém kontě Martin Ťupa, na své lepší časy se snaží na severu Čech vzpomenout bývalý reprezentant a účastník MS 1997 ve Finsku, Vlastimil Kroupa. V průběhu první čtvrtiny získal Litvínov posilu – na střídavý start přišel z Berouna mistr světa z Vídně, Jiří Veber. Zatím moc využit nebyl.

Největší osobností a lídrem týmu je bývalý dlouholetý kapitán Sparty, Richard Žemlička. Po šokujícím trejdu z loňské sezóny by právě on měl přivést Litvínov do playoff. Na severu Čech ho nečekalo od fanoušků zrovna přívětivé přivítání, předtím tam totiž jezdil jako jeden z hráčů největšího nepřítele, pražské Sparty. Vypadá to však, že už si v Litvínově zvykl a od trenérů má velkou důvěru, navíc byl zvolen novým kapitánem týmu. Vedle něj je řada ostřílených hokejistů i mladých nadějných borců. Do první skupiny patří Ivo Prorok, Tomáš Martinec nebo Marian Kacíř. Hodně asi zatím chybí Litvínovu dlouhodobě zraněný Jindřich Kotrla, překvapivý účastník letošního MS. Góly se očekávají od navrátilce z Karlových Varů, Davida Balázse. Zatím si připsal na své konto tři góly, k tomu přidal sedm asistencí a je nejproduktivnějším hráčem týmu. Velkým bojovníkem a nepříjemným forvardem pro soupeře je Michal Trávníček. Ve Slavii dříve celkem úspěšně působil Viktor Hübl, který se také z Edenu probojoval do reprezentace. Možná nejlepší angažmá ve své kariéře prožil ve Slavii Marian Kacíř, který loni působil převážně ve Vsetíně. Další útočník se slávistickými zkušenostmi, Zdeněk Skořepa, byl uvolněn na hostování do Třince. Jednou z posledních změn je pak odchod mladého útočníka Lukáše Říhy na hostování do Havířova. Naopak z Pardubic získali Severočeši kvalitní posilu v Tomáši Rolínkovi, který je v Litvínově na hostování.

Bilance vzájemných utkání

Historická bilance mluví pro Slavii, na své straně má 17 vítězství oproti 13 výhrám “Chemiků“. Může zato především bilance z posledních třech let, kdy se z vítězství radovali slávisté celkem devětkrát. Úspěšný lup se daří svěřencům Vladimíra Růžička na severu Čech. V prvních sedmi sezónách vyhrála Slavia v Litvínově jen třikrát, za poslední dva roky hned čtyřikrát! Severočeši tak čekají na další domácí výhru od 7.kola 2000/01.

Loni se obě mužstva utkala poprvé ve 12.kole. Slávisté vyhráli v Litvínově 2:1, když se trefili Hruška a Kolařík, za domácí Trávníček. V odvetě v Edenu to byla jasná záležitost Slavie a výhra 4:0 – góly Sup, Hejda, Štraub, Beránek. Ve 38.kole si opět přijela Slavia na sever Čech pro vítězství, tentokrát ale až v prodloužení. Vyrovnání v normální hrací době zařídil kapitán Beránek, v nastavení rozhodl dokonce v oslabení Sailer. Svou nepříznivou bilanci si litvínovští napravili až v 51.kole, v souboji bez velké motivace zvítězili v Edenu trochu překvapivě 5:2. A ukončili tak vlastně devíti zápasovou šňůru slávistických výher ve vzájemných utkání!



Historická bilance v extralize
36, 13 - 6 - 17, 109:103 
Postavení v tabulce
10.  Slavia       4 - 1 - 3 - 1 - 5   30:30  18
11. Litvínov      4 - 1 - 3 - 0 - 6   32:39  17
Co mají oba týmy společného
V Litvínově jsou ex-slávisté Petr Martínek, Jan Klobouček, Viktor Hübl, Ivo Prorok, Marian Kacíř. Na severu Čech zase dříve působili současní trenéři Slavie Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a hráči Jiří Kuntoš, Josef Beránek, David Hruška.
Poslední zápasy
Karlovy Vary - Litvínov 3:0
Litvínov - Znojmo 2:2
Litvínov - Liberec 7:0
Zlín - Litvínov 1:2p
Č.Budějovice - Litvínov 3:1
Slavia - Liberec 3:2p
Třinec - Slavia 4:1
Č. Budějovice - Slavia 0:0
Slavia - Pardubice 4:2
Slavia - Vsetín 5:2
Sestavy v minulém kole
Mařík - Hranáč, Rebolj, Poživil, Kroupa, P.Martínek, Ťupa, Bombic - Balázs, Hübl, Žemlička - Kacíř, Rolínek, Klobouček - Trávníček, T.Martinec, Kubinčák - Kašpar, Havel, Prorok Málek (44.Hronek) - J.Novák, Kolařík, P.Kadlec, Staněk, Kuntoš, Graňák - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, Červenka, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý - Klepiš, Fadrný, Tomica
Nejproduktivnější hráči
1. David Balázs 3+7 = 10
2. Richard Žemlička 4+5 = 9
3. Vojtěch Kubinčák 5+2 = 7
4. Lukáš Havel 4+3 = 7
5. Viktor Hübl 1+6 = 7
1. Josef Beránek 4+7 = 11
2. Michal Sup 8+1 = 9
3. Radoslav Kropáč 4+4 = 8
4. David Hruška 2+4 = 6
5. Milan Antoš 2+2 = 4
Brankáři
Marek Pinc 10 - 3.21 - 90, 28
Michal Mařík 6 - 1.29 - 95, 95
Roman Málek 14 - 2.19 - 92, 39
Lukáš Hronek 2 - 0.00 - 100, 00

Výsledky za posledních šest sezón

1997/98
6.kolo: LIT-SLA 4:2 (Vlasák, Petrovka, Muftijev, Hrbek - Ujčík, Poukar)
19.kolo: SLA-LIT 1:1 (Růžička - Vlasák)
32.kolo: LIT-SLA 1:2 (Kysela - Kacíř, Doležal)
45.kolo: SLA-LIT 3:1 (Kucharčík, Poukar, Kacíř - Hrbek)

1998/99
9.kolo: LIT-SLA 3:0 (J.Straka, Hrbek, Prorok)
22.kolo: SLA-LIT 4:0 (T.Divíšek, Kucharčík, Doležal, Sup)
35.kolo: LIT-SLA 10:1 (Kacíř 3, Prorok 2, Kysela, Trávníček, Kotrla, Nikolov, Romanov - Sup)
48.kolo: SLA-LIT 6:3 (Sup 3, Machulda, Doležal, Míka - Kysela 2, Nikolov)

1999/2000
11.kolo: LIT-SLA 3:3 (Skořepa, Štrbák, Pilař - Hrbek, Kolařík, Doležal)
24.kolo: SLA-LIT 2:1 (J.Kopecký 2 - Piroš)
37.kolo: LIT-SLA 6:3 (Hübl 2, Kysela, Nikolov, Branda, Prorok - J.Slavík 2, Sochor)
50.kolo: SLA-LIT 4:1 (Sochor 2, Jantovský, Skořepa - Kotrla)

2000/01
7.kolo: LIT-SLA 3:0 (Nikolov, Kysela, Stavenský)
20.kolo: SLA-LIT 1:2 (Sup - Bednařík, Gýna)
33.kolo: LIT-SLA 4:5 (Nikolov, Stavenský, Kotrla,Ťupa - Hejda, Snopek, Tomica, Branda, Čermák)
46.kolo: SLA-LIT 6:1 (Rousek, Kadlec, Kotásek, Čermák, Hübl, Snopek - Nikolov)

2001/02
2.kolo: SLA-LIT 4:3 (Ujčík 4 - Klíma 2, Jíra)
15.kolo: LIT-SLA 2:5 (Klíma, Hruška - Čermák, Ujčík, Kadlec, Klobouček, Matějovský)
28.kolo: SLA-LIT 2:0 (F.Štefanka, P.Martínek)
41.kolo: LIT-SLA 2:3 (Prorok, Koláček - Tomica, Hübl, Míka)
2002/03
12.kolo: LIT-SLA 1:2 (Trávníček - Hruška, Kolařík)
25.kolo: SLA-LIT 4:0 (Sup, Hejda, Štraub, Beránek)
38.kolo: LIT-SLA 2:3p (Trávníček, Hranáč - Duda, Beránek, Sailer)
51.kolo: SLA-LIT 2:5 (Duda 2 - L.Havel 2, Hranáč, Steiner, Trávníček)

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více