Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. října 2003

Začátek sezóny rozhodně neprobíhal v mistrovských šlépějích

Říká se, že po velkém úspěchu přichází tvrdý pád na zem. Slavia vstupovala do nové sezóny jako úřadující mistr a i když byly určité obavy, jak si pozměněný kádr bude počínat, takový začátek asi překvapil každého. Na vítězství čekali slávisté šest zápasů, dočkali se až v 7.kole na Kladně. Na černou sérii bez výhry však navazuje série šesti utkání bez porážky. Vše pak završila dohrávka v Litvínově, po které se Slavia probojovala na osmou příčku v tabulce.
My vám přinášíme přehled nejdůležitějších událostí první čtvrtiny.

Premiéra proti Třinci – tím vše začalo

V prvním kolo přijel na mistrovský led do Edenu atraktivní soupeř z Třince, i se svou největší hvězdou Richardem Králem. Natěšení slávističtí fanoušci (sešlo se jich necelých dvaapůl tisíce) na výhru od svých miláčků čekali marně. Přitom po dvě třetiny nebyl výkon svěřenců Vladimíra Růžička zas tak špatný, chyběly ale góly. Bezbrankový stav vydržel do začátku třetí třetiny. Během dvou minut hosté dvakrát udeřili do chybující slávistické obrany a po trefách obránců Malinského a Jančaříka vedli 2:0. Slavia se už na odpověď nezmohla, naopak skóre pečetil na konečných 3:0 kapitán Ocelářů Richard Král. Třinec tak odstartoval “černou“ sérii Slavie bez vítězství.

Šest kol bez vítězství

V dalším kole, druhý den po nepovedené premiéře nastoupili slávisté v televizním utkání v Liberci. Na ledě loňského nováčka dvakrát vedli góly Michala Supa, ale Bílí Tygři vždy vyrovnali a ve třetí třetině rozhodl o jejich výhře obránce Čakajík. Další zápas čekal Slavii na horké půdě ve Zlíně, první bod vybojoval pro tým až devět vteřin před koncem normální hrací doby, kdo jiný než kanonýr Michal Sup. Dva góly vstřelil v utkání Patrik Martinec. Bod měli slávisté potvrdit doma proti Vítkovicím, ale byla z toho nakonec “jen“ prohra 2:3 v prodloužení. V 5.kole se “sešívaní“ vůbec neprosadili ve Znojmě a prohráli 0:2, mladý brankář Orlů Tomáš Duba vychytal svou první nulu v kariéře, o oba góly se postarala slovenská hvězda Marek Uram. Poslední kapkou byla následující domácí porážka s Plzní.

Ztracený zápas s Plzní

Zápas 6.kola se Zápodočechy měli slávisté dobře rozehraný, k prvnímu vítězství nasměroval tým gólem v 54.minutě kapitán Josef Beránek. Díky nepochopitelnému výpadku však Slavia přišla o všechny body. Za tři minuty vyrovnal z přesilovky po zbytečném faulu Josef Straka, za necelou minutu převážil stav utkání na stranu hostů Ľubomír Hurtaj. Trenér a generální manažer Slavie, Vladimír Růžička, po utkání jen těžko skrýval své zklamání ze ztráty skoro už vyhraného zápasu a především z výkonu mužstva. Do té doby se snažil mluvit klidně, ale po duelu s Plzní byl rezolutní a pohrozil trejdy: “Teď už budu jednat s hráči spíše jako manažer než trenér.“ Výsledková krize dostoupala vrcholu, bylo třeba už něco s rozpačitým mistrem udělat. Nikdy předtím neměla Slavia tak špatný úvod soutěže. Následovaly pohovory, hráči byli pozváni na “kobereček“. Na nápravu měli možnost hned druhý den, v utkání na Kladně.

První výhra sezóny na Kladně

V televizní předehrávce 7.kola na Kladně předvedla Slavia disciplinovaný výkon a skvěle takticky sehraný zápas. Po zásluze se také dočkali první výhry sezóny v poměru 3:0. Důležitou branku dal v poslední minutě první třetiny Michal Sup, po netradičně delší přestávce (technické problémy) dal na začátku druhého dějství druhou pojistku v přesilovce Klepiš. Slávisté už pak domácí nepustili do vážnější šance, Roman Málek vychytal svou první nulu v sezóně. V předposlední minutě pečetil výsledek do prázdné branky soupeře Sup. V Edenu se hned dýchalo lépe, atmosféra v týmu rapidně stoupla nahoru a bezprostřední hrozba trejdů pominula.

Návrat Petra Kadlece

Náladu Vladimíru Růžičkovi i všem slávistickým fanouškům notně pozvedla zpráva ze zámoří – Petr Kadlec se vrací do své vlasti. Dlouholetá opora vršovického klubu a hlavní pilíř obrany Slavie na cestě za mistrovským titulem, reprezentant a účastník Mistrovství světa 2003, vyhlášený Nejlepší obránce extraligy poslední sezóny – tak by stručně zněla vizitka Petra Kadlece. V létě ho draftoval tým Florida Panthers, za několik týdnů pak podepsal s Pantery smlouvu a odletěl na kemp. Jeho odchod byl bezpochyby největší ztrátou Slavie. Vedení floridského klubu si jeho příchod pochvalovalo, subtilní obránce však narazil na trenéra, nechvalně proslulého Mika Keenana. “Káca” prakticky nedostal šanci v přípravných zápasech a tak se rozhodl sbalit kufry. Do Prahy přiletěl v den utkání s Kladnem, kde se však kvůli dlouhé a unavující cestě rozhodl ještě nenastoupit. Návratu svého ztraceného syna se diváci dočkali v Edenu proti Karlovým Varům. Gólem přispěl k výhře Slavie 3:1. Nad označením “spasitel” se však jen usmíval. Ale fakta mluví jasně - od jeho návratu slávisté šestkrát za sebou neprohráli. O jeho přínosu pro tým také hovoří statistiky hodnocení účasti na ledě plus mínus – s 11 kladnými body (po 15.kolech) byl ve Slavii nejlepší a patřil i do první pětky celé extraligy. Jeho přehled v rozehrávce, klid ve vypjatých situací a obrovská platnost při přesilovkách i v oslabení citelně chyběl. S Petrem Kadlecem získala slávistická obrana , loni tak vyhlášená, opět na síle.

Druhá série – tentokrát vítězná

Od utkání na Kladně neprohráli slávisté šestkrát v řadě. Kromě již dvou zmiňovaných duelů s Kladnem a s Karlovými Vary vyhrála ještě nad Vsetínem, sebevědomí pak nabírala proti největším favoritům soutěže – Spartě a Pardubicím. V pražském derby v T-Mobile Aréně slávisté po dvě třetiny vládli, vstřelili Ivanem Droppou a Milanem Antošem dva góly a směřovali k cenné výhře. Během posledních dvanácti minut normální hrací doby však přišel gól v oslabení, pak jedno zaváhání v defenzivě a bylo vyrovnáno. Derby skončilo i po prodloužení remízou 2:2, Slavii mohl výsledek po průběhu utkání mrzet. Ve šlágru 12.kola a v repríze finále s Pardubicemi už červenobílí nezaváhali. Po velmi vydařené druhé třetině vedla Slavia už 3:0, dvakrát se trefil hrdina utkání Petr Jaroš, jednou David Hruška. Pardubicím se povedl ve třetí třetině zápas zdramatizovat, výhru Slavie 4:2 pečetil do prázdné brány až pár vteřin před koncem Beránek. Ve 13.kole, nikoli však v prologu první čtvrtiny, jela Slavia na led beznadějně posledních Českých Budějovic, které do té doby získaly jen tři body. Jak se potvrdilo, úloha favorita bývá v takových zápasech zrádná a slávisté si na cestu zpět přibalili “jen” bod za remízu 0:0, ze své druhé nuly se radoval Roman Málek.

Zranění dvou zkušených opor

Během první čtvrtiny potkaly Slavii nepříjemnosti se zraněním dvou nejzkušenějších hráčů. Patrik Martinec přicházel v létě jako největší posila do útoku, Vladimír Růžička na něj hodně sázel a především zdůrazňoval jeho přínos týmu pro přesilovky. Martinec se však v nešťastném utkání s Plzní zranil, srážku se spoluhráčem odneslo koleno. Odehrál tak jen necelých šest zápasů, to nejpovedenější ve Zlíně – vstřelil dva góly. Zatím vynechal devět duelů, jeho návrat na led se už však blíží. S mužstvem trénuje a záleží jen na jeho osobním pocitu, kdy znovu oblékne slávistický dres.

Nejzkušenější hráč mužstva, obránce František Kučera, musel sledovat závěr mistrovské jízdy jen z tribuny. Do další sezóny (možná jedné z posledních) plánoval, jak se opět stane pilířem obrany. Stopku mu však znovu vystavilo zranění, nastoupil jen ke třem utkáním proti Třinci, v Liberci a ve Zlíně. Zprvu se zdálo, že jeho absence by nemusela být delšího rázu. Nakonec se bez extraligových bojů obešel sedm zápasů. Návrat na led ohlásil ve finálové repríze s Pardubicemi, vydržel však jen do sedmé minuty. Pak si v běžném souboji u mantinelu obnovil zranění a pozápasová diagnóza zněla hrozivě – operace je nevyhnutelná. Vladimír Růžička se už dopředu smiřoval s dlouhodobou absencí “veterána”, následující vyšetření v Motolské nemocnici to jen potvrdilo. František Kučera šel pod skalpel a to znamená, že se do hry vrátí nejdříve tak v únoru. A možná se nedočká až do konce sezóny.

Michalu Supovi to zase střílí

Loni patřil slávistický srdcař k nejlepším střelcům extraligy, v základní části dal 25 branek a v playoff přidal dalších osm, nejvíce ze všech hráčů. Jeho podpis nesla i vítězná trefa ze sedmého finále. Už několikrát ho v kariéře potkalo, že po střelecké explozi přišel obrovský propad. Obavy však rozptýlil hned ve druhém kole v Liberci, kde dal první branku Slavie v sezóně a záhy přidal ještě druhou. Na body to zatím nestačilo. V dalším kole už jeho gól devět vteřin před koncem šedesáté minuty zajistil Slavii bod ve Zlíně. Dva góly vstřelil při první výhře na Kladně, svým druhým hattrickem v kariéře roznesl v Edenu soupeře z Valašska. Po utkání se Vsetínem činil jeho podíl na počtu vstřelených branek Slavie více než jednu třetinu – dal jich osm z dvaadvaceti. Devátý gól pak přidal v dohrávce v Litvínově. Více branek v extralize nastřílel jen zlínský Balaštík, Michal Sup tak může směle myslet na korunu krále střelců. Jeho góly při tradiční slabině Slavie – koncovka , jsou hodně potřeba.

Slovenské akvizice neuspěly

Před začátkem soutěže měla Slavia na své soupisce tři borce ze Slovenska, navíc mladý Dominik Graňák získal už získal české občanství. Neznámou byly pro fanoušky posily ze soutěže našich sousedů – z Martina přišel vysoký obránce Tibor Schneider a z druholigové Nitry útočník Tomáš Chrenko. To třetí a poslední posila, Ivan Droppa z německého Norimberku, měla za sebou slušnou vizitku. Pár zápasů v NHL, několikanásobný reprezentant, účastník MS. Zkušený bek, co toho procestoval a zažil v Evropě či v zámoří poměrně dost.

Tomáš Chrenko se v úvodu přípravy jevil velice dobře, prosazoval se i střelecky. Zdálo se, že by se mohl po boku kapitána Josefa Beránka stát tajným trumfem Slavie. Hráč, jenž okusil i angažmá ve slavné Barceloně, se dočkal své premiéry v extralize ve Zlíně. Nastoupil pak doma proti Vítkovicím, ale to už bylo vše. Nabídku na rozehrání se v první lize odmítl a tak se obě strany dohodly na předčasném ukončení smlouvy.

Tibor Schneider měl být mj. náhradou za Marka Posmyka, obránce s podobnými fyzickými parametry. V závěru přípravy ho však potkalo zranění, v úvodu extraligy chyběl. Nakonec si českou nejvyšší soutěž ani nevyzkoušel, po návratu Petra Kadlece už by asi těžko hledal místo v sestavě Slavie a stejně jako Chrenko po dohodě obou stran došlo k ukončení smlouvy.

Ivan Droppa jako jediný pronikl do základní sestavy, ve třinácti zápasech si připsal čtyři body – za jeden gól (v derby na Spartě) a tři asistence. Nejdříve nastupoval v obraně s Janem Novákem, poté vytvořil obrannou dvojici s navrátilcem Petrem Kadlecem a nebylo divu, že musel čelit srovnávání s bývalým Kadlecovým parťákem, Janem Hejdou. Poslední dva zápasy už se do šestky obránců nedostal, Vladimír Růžička se rozhodl dát více šancí mladíkům a Ivana Droppu poslala Slavia na hostování do konce sezóny do Litvínova.

Během první čvrtiny se v Edenu objevil ještě čtvrtý Slovák do party, útočník Stanislav Gron. Hráč s bohatými zkušenostmi ze zámoří, kde oblékl i dres New Jersey Devils, byl bez angažmá a Slavia se ho rozhodla vyzkoušet. Během svého třítýdenního testu odehrál Gron pět zápasů a nepřipsal si ani bod. Vladimíra Růžičku nepřesvědčil a ani on už není v Edenu.

Po 13.kole přichází první výměna

Po remíze 0:0 v Českých Budějovicích přichází první trejd sezóny - z Liberce přichází střelec Radoslav Kropáč , opačným směrem putuje bojovník Leoš Čermák. O necelý týden později je tu další výměna útočníků - na jih Čech putuje Jan Fadrný , do Slavie Michal Vondrka.

Dohrávka v Litvínově

Utkání 10.kola bylo z původního termínu odloženo na později kvůli střevní chřipce, která postihla skoro celý kádr “Chemiků“. Slávisté tak trochu netradičně ještě před odehráním všech zápasů první čtvrtiny sehráli mezitím dva duely z další části (v Třinci 1:4 a doma Liberec 3:2p). A rozhodně bylo na severu Čech o co stát, platilo to nejlepší naposled. Slavia deklasovala domácí sedmibrankovým debaklem, když o výhře rozhodla už v první třetině (3:0) a poslední sedmý gól padl ve 32.minutě. Dařilo se prvnímu útoku Hruška – Beránek – Sup, který se od utkání na Kladně stal největší zbraní Slavie. V brance odchytal poprvé v sezóně celý zápas Lukáš Hronek a hned s nulou.

Bilance první čtvrtiny

Celkem:   5 – 0 – 3 – 1 – 4    33:24    19
Doma:     3 – 0 – 0 – 1 – 2    16:14    10
Venku:    2 – 0 – 3 – 0 – 2    17:10     9

Statistiky po 15.kolech

Kanadské bodování týmu:
1. Josef Beránek    6+8 = 14
2. Michal Sup       9+3 = 12
3. David Hruška     3+5 = 8
4. Petr Kadlec      2+3 = 5
5. Jiř Kuntoš       2+3 = 5
Střelci:
9 - Michal Sup 
6 - Josef Beránek
3 - David Hruška 
2 – šest hráčů
Nahrávači:
8 – Josef Beránek
5 – Jan Novák
5 – David Hruška
3 – pět hráčů
Hodnocení +/- účasti na ledě:
+11 – Petr Kadlec
+10 – David Hruška
+9 – Josef Beránek
+8 – Michal Sup
+4 – Jan Novák
Trestné minuty:
37 – Josef Beránek
25 – Jan Novák
18 – Michal Sup
16 – Jiří Kuntoš
14 – Ivan Droppa
Brankáři:
Roman Málek    14 – 821 – 2.19 - 92,39 - 2 nuly
Lukáš Hronek    3 -  97 - 0.00 - 100   - 1 nula 
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více