Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. října 2003

Večer ve znamení střeleckých premiér

V prvním letošním vzájemném utkání nedokázali slávisté dát Orlům ani gól a prohráli 0:2. Odveta v Edenu se vydařila, strážce znojemské svatyně Tomáš Duba vydržel v brance jen první třetinu a jeho náhradník Robert Slávik inkasoval stejný příděl v poslední třetině. Oboustranně uvolněný hokej bavil prokřehlé diváky, hlavně však vítězství 6:3 přineslo další tři body do slávistické pokladnice. Na nebývale vysokém počtu branek měly velký podíl i dvě poslední posily Slavie. Radoslav Kropáč si v prvním dějství našel střeleckou parketu zpoza brány a dočkal se svých prvních dvou gólů doma v Edenu. Prosadil se i Michal Vondrka, který dobrý výkon korunoval krásnou akcí s gólovou tečkou ve 42.minutě a připsal si tak ve třetím utkání za Slavii premiérovou branku v novém působišti.

Forma Slavie jde nahoru, pět zápasů v řadě už neprohrála. Hodnocení úterního duelu po vítězství 6:3 se tak nemohlo nést jinak než v pozitivním duchu. “Myslím si, že poslední zápasy jsme hráli dobře a i osobně si myslím, že se mi také začíná dařit. Dnešní zápas nám vyšel, tak jak jsme si představovali, škoda jen těch dalších dvou gólů v závěru, co jsme dostali. Jsme ale určitě rádi, že se vyhrálo,“ byl po zápase spokojen Radoslav Kropáč. Výborný zápas odehráli slávisté i v neděli v Ostravě proti Vítkovicím, dlouho se sice trápili proti skvěle chytajícímu Trvajovi, ale nakonec zaslouženě dokráčeli ke třem bodům. “Tam jsme byli suverénně celý zápas lepší, za první dvě třetiny jsme měli přes třicet střel, ale prostě nám to tam nepadlo, netrefovali jsme ani prázdné brány. Ve třetí třetině jsme to už protrhli a dali t¸i góly. Dneska už to bylo super, do desáté minuty dva góly a to se hned hraje lépe, i to tam pomalu více padá,“ vracel se ještě myšlenkami k předcházejícímu utkání Radoslav Kropáč.

Proti znojemským Orlům se slávistům první letošní vzájemný duel na jihu Moravy moc nevydařil, prohráli 0:2 a mladému brankáři Tomáši Dubovi tak nedokázali vstřelit ani branku. Žádné špatné vzpomínky však v hlavách hráčům neprobíhaly. “My jsme ten zápas nějak na paměti neměli, hrají dobře, věděli jsme, že jsou vepředu šikovní. Snažili jsme se hrát hodně do těla a dát hlavně góly,“ nepřipouštěl si obavy ze zápasu s Orly obránce Jan Novák. A ani za stavu 5:3, kdy se hostům povedlo v závěru utkání dostat na dostřel, nebylo na slávistické střídačce po strachu o výsledek ani památky. “Myslím si, že tam obavy nebyly žádné. Šli jsme do zápasu s tím, že když vyhráváme o dva góly, že musíme hrát tak jak předtím. Soustředili jsme se na to a bylo to v pohodě,“ mohl si po poslední siréně oznamující konec zápasu oddychnout jeden z hlavních aktérů "představení" Radoslav Kropáč. Kolega z obrany ho už jen doplnil: “Nepřipustili jsme si to, museli jsme to prostě dohrát do konce a věřili, že to už nemůžou stáhnout.“ Definitivní pojistku přidal Milan Antoš a tak na rozdíl od utkání se Zlínem k další domácí ztrátě nedošlo.

Radoslav Kropáč: Jsem rád, že jsem se trefil už i doma

S velkým očekáváním přicházel Radoslav Kropáč do Slavie po výměně z Liberce. Jako vyhlášený kanonýr se trefil hned při své premiéře v Třinci, ale na první trefu do černého v domácím prostředí čekal tři zápasy. “Jsem rád, že už to mám konečně i doma za sebou a že jsem dal gól,“ zářil po utkání se Znojmem spokojeností. Proti Orlům se trefil hned dvakrát a navíc v důležitých chvílích v první třetině. Oba góly se sobě hodně podobaly, pokaždé střílel Radoslav Kropáč takřka z nulového úhlu a překvapil velkou brankářskou naději českého hokeje Tomáše Dubu. K prvnímu zásahu do černého si dojel po vyražené vlastní střele a po objetí branky zasunul puk mezi betony Duby, druhý gól přidal po nezištné přihrávce Patrika Martince. Že by se prostor za brankovištěm stal novou střeleckou parketou osmadvacetiletého útočníka? “Tak to nevím, to musela být spíš náhoda, ten první jsem tam v podstatě zasouval, občas to zkouším, dneska to vyšlo. A ten druhý, to byla fakt náhoda, že jsem dostal puk od Páťi při první tyči a hned jsem ho napálil na bránu, nějak se to tam dokutálelo.“

Dotazy, že ke gólům kromě štěstí potřeboval i kus umu a chytrosti, odvracel se vší skromností. “Snažím se každý puk vystřelit hned na bránu a to byl zrovna případ toho druhého gólu, že jsem mohl vystřelit. Viděl jsem, že se brankář přesunul k druhé tyčce, takže tam byla polovina branky volná. Z brankové čáry jsem to do něho napálil a odrazilo se to do brány, muselo tam být i štěstíčko,“ vysvětloval zrod nápadu na zakončení snad už opět "oživený" střelec. Od výměny odehrál za Slavii pátý zápas a jak sám přiznává, cítí se stále lépe a lépe. “Jak jsem přestoupil, tak si člověk musí i zvyknout - na nové mužstvo, na nové město. Určitě mi to trošku trvalo, ale myslím, že teď už to bude jen lepší.“ A stejně tak věří, že půjde i mužstvo v tabulce výše. “Pomalu se dostáváme tam, kde bychom měli být,“ uvědomuje si ambice úřadujících mistrů.

Proti Vítkovicím se po delší absenci způsobené zraněním vrátil do sestavy Patrik Martinec a právě on se postavil do středu útoku vedle Radoslava Kropáče. Spolupráce osvědčeného technika a tvořivého centra s rozeným střelcem by Slavii mohla jít hodně k duhu. ”Patrik je super hráč, s ním by prospěla spolupráce každému hráči, takže asi no comment,“ pochvaloval si nového parťáka z jedné řady Radoslav Kropáč. S aklimatizací v novém týmu už je snad vše v pořádku, slovenský krajánek ve službách Slavie si zvyká i mimo led. “V sobotu jsem si našel byt a přestěhoval se. Pozítří si jedu do Liberce pro poslední věci, takže tam odevzdám klíče od bytu a popřeji jim hodně štěstí,“ dokládá, že osud bývalého klubu mu nezůstává lhostejný a hned vzápětí zjišťuje, jak že to hrál Liberec s Kladnem. Dostává se mu odpovědi, že zatím to je 1:1, nakonec se radují v prodloužení Bílí Tygři.

Dvakrát se v utkání zapsal do listiny střelců i obránce Jan Novák, své branky však rozdělil rovnoměrně do obou klecí. Nejdříve využil v 51.minutě slávistickou přesilovku a přidal tak svou druhou trefu v sezóně. Tu první dal taktéž v početní výhodě proti Zlínu, ale to bylo dokonce v pět na tři. Hra v přesilovkách však stále není ze strany Slavie úplně to pravé “ořechové“. “My jsme hlavně spokojení, že jsme vyhráli zápas, ale ty přesilovky by asi chvílemi mohly být lepší. Některé sehrajeme dobře, některé špatně, je to tak napůl,“ hodnotil jeden z nejpovolanějších na tyto situace, Jan Novák. O minutu později se přimotal naopak ve hře v oslabení ke druhému gólu v síti Slavie. Nahrávku kanonýra Urama, který se však jinak stejně jako “dvojče” Pucher výrazněji neprosadil, nešťastně sklepl za záda Lukáše Hronka. “Chtěl jsem tu nahrávku tečovat ven, ale špatně jsem tam strčil hokejku a dal jsem si vlastního,“ kál se “autor“ druhého gólu Orlů. Po chybě Jiřího Kuntoše se dostalo Znojmo na rozdíl dvou branek, ale více už slávisté nedovolili a za potlesku slušně zaplněného stadionku ve Vršovicích vyhráli celkově 6:3.

Výsledkově se Slavia postupně zvedá výš a výš, v tabulce na čtvrté Znojmo ztrácí už jen bod, v ruku s rukou s tím jde i zlepšený herní projev. V Edenu panuje momentálně pohoda, což potvrzuje i bek se sedmnáctkou na zádech. “Určitě, hra se zvedá, vyhráváme, tak se daří všem a je spokojenost.“ Pokrok snad dělají svěřenci Vladimíra Růžičky i pokud jde o tradiční bolest Slavie, koncovku. V Litvínově sedm branek, proti Znojmu šest – na to se kouká hned lépe. “Tak slabina to trošku je, ale uvidíme. Snad to bude pokračovat a podaří se nám dát nějaké góly i v Plzni a potom zas doma.“ Do blížící se reprezentační přestávky, kterou vyplní druhý díl podniku Euro Hockey Tour finský Karjala Cup, čekají slávisty ještě dva zápasy – nejdříve v Plzni a poté doma s Kladnem. “Úplně nejvíc bychom byli spokojení, kdybychom vyhráli oba. Ale bude to těžké, zvláště v té Plzni.“ A právě Zápodočechům má Slavia za předchozí duel v Edenu co vracet, v 6.kole vedla šest minut před koncem o jeden gól a nakonec prohrála 2:3.

V hokejových kruzích se nyní v souvislosti se Slavií probírá asi nejvíce téma – nechytající Roman Málek. Nejlepší brankář extraligy a zářící hvězda loňské sezóny už čtyři zápasy v řadě jen proseděla na lavici náhradníků. Co se děje, ptají se možná fanoušci? Žádnou senzaci v tom ale nehledejme, situace v brankovišti nechává klidnými i spoluhráče Romana Málka a Lukáše Hronka. “Vnímáme to normálně, určitě to nijak neřešíme. Je tam Hroňa a musíme hrát úplně stejně. Prostě se mu teď daří, tak proč by nechytal,“ myslí si Jan Novák. Otázkou obsazení brankářského postu se nezabývá ani Radoslav Kropáč. “Já si myslím, že se to vůbec neprobírá, já osobně to nevnímám, jestli tam je Hroňa nebo Roman. Mužstvu to nyní klape, jde nám to a to je hlavní.“ Lukáš Hronek zatím chytil šanci za pačesy, odchytal čtyři celé zápasy v řadě, z toho třikrát Slavia vyhrála a jednou remizovala. Že by snad Roman Málek ztratil důvěru, to nehrozí, kouč Vladimír Růžička už se zmínil, že pro něj zůstává jedničkou nejen ve Slavii. Fakt, že se může spolehnout v případě potřeby na dva kvalitní gólmany, je však určitě potěšující.

Michal Vondrka: Cítím se ve Slavii dobře

Třetí zápas v průběhu pěti dní má za sebou nejnovější tvář ve Slavii, Michal Vondrka. O své výměně z Českých Budějovic se dozvěděl den před premiérou v “sešívaných“ barvách se Zlínem. "Já se cítím dobře, už vlastně od toho prvního zápasu, protože mi to tady s klukama, co hrajeme v lajně, zatím vychází. Dneska jsme to potvrdili, naše lajna dala dva góly, mě se povedlo dát taky gól, takže jsem jen rád." Nejdříve nastoupil v řadě s Kropáčem a Antošem, od utkání s Vítkovicemi hraje s Jakubem Klepišem a na levém křídle zůstal zkušený Milan Antoš. A především spolupráce se skoro vrstevníkem Klepišem vypadá na pohled dobře a proti Orlům nejednou dvojice mladíků zamotala obráncům soupeře hlavy. “On je o rok nebo asi o dva mladší. Tak nějak jsme se znali od vidění, přímo ne. Akorát jsme věděl, že je draftovaný Buffalem jako já. Myslím si, že jsme schopní si vyhovět, když dostaneme prostor. Jakub je šikovný a technický hráč, mohlo by nám to klapat,“ pochvaloval si odchovanec českobudějovického hokeje.

Své skvostné chvíle v utkání se dočkal ve 42.minutě, už v obranné třetině našlápl dopředu, převzal pas od Graňáka a ladnou krasojízdu zakončil přesnou ranou pod “víko“. “Najel jsem si v obranném pásmu, dostal jsem dobře puk od Dominika, který si perfektně počkal, až se mu otočím a pak mi to dal. Kuba mi odtáhl nejdříve jednoho, pak i druhého hráče a já už jsem tam byl jeden na jednoho. Hodil jsem mu “ramena“, on odjel a já to trefil někam nad rameno brankáře. Chtěl jsem to, určitě jsem byl rád, že to tak vyšlo,“ popisoval svou první gólovou akci v Edenu. Těsně po zápase ještě netušil, jaké zápisné ho čeká v kabině, ale za premiérovou branku ve Slavii určitě něčím do společné kasy rád přispěje. A jeho parádní akce by nemusela ani uniknout České televizi a mohla by se objevit ve výběru nejpovedenějších akcí Deli Zlatá helma. “Hlavou mi to neproběhlo, když to tam bude, tak to tam bude. Já jsem rád, že jsem dal gól. A jestli to byl můj zatím nejhezčí? Třeba minulý gól jsem dal proti Litvínovu, ten byl zase důležitý, protože jsme s Budějovicemi poprvé v sezóně vyhrály. Počkám si, až to uvidím v televizi a pak to zhodnotím,“ usmíval se dobře naladěný Michal Vondrka. Sympatie slávistických fanoušků si však už určitě získal.

V prvním zápase remíza se Zlínem, poté cenná výhra proti Vítkovicím a nakonec šest gólů proti Znojmu – takovou bilanci má se Slavií zatím Michal Vondrka. Po trápení se na jihu Čech zatím na něj angažmá v Edenu působí jako balzám na duši. “Dneska to byl asi nejlepší zápas. Ten tým je tady supr, nálada perfektní, kluci jsou uvolnění. Jsou tu výborní hokejisté a já jsem hrozně rád, že jsem sem přišel. Mám tady docela na ledě velký prostor a budu se jen snažit dokazovat dál, že tady můžu hrát. Jsem vlastně tak nějak Slavii vděčný za to, že mě sem vzali,“ mluví o Slavii jen v superlativech jedenadvacetiletý útočník. A ani přechod z Českých Budějovic do hlavního města mu problémy nedělá. “Bydlení už tady mám, teď si ještě vezmu nějaké ty nejpotřebnější věci z Budějovic. Mě Praha jako velkoměsto nevadí, baví mě to tady a vždycky jsem sem chtěl. Uvidíme, co bude za půl roku, za rok,“ zakončuje sympatický mladík.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více