Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
15. listopadu 2003

Rozjetou Slavii čeká předposlední Vsetín

Přestávka zdá se Slavii nijak z tempa nevyvedla, poradila si v Sokolově s karlovarskou Energií a v nádherném pražském derby i se Spartou. K dalšímu utkání vycestuje na Valašsko, do míst kam kdysi nejezdil rád nikdo. Šestinásobný mistr HC Vsetín už však dávno nemá svou sílu ze slavných časů, po 22.kole okupuje předposlední příčku. Vsetínští snad nabrali trošku sebevědomí v pátečním utkání v Liberci, po prohře 2:3 v prodloužení totiž zůstávají na samém chvostu tabulky právě Severočeši. Naproti tomu bude Slavia chtít přidat další, už desátý zápas v řadě bez porážky a ještě lépe sedmou výhru za sebou. Na Lapači se jí však nevyhrává snadno, za devět let tam v základní části vyhrála jen jednou.

Náš soupeř
Klub založen: 1905 jako SK Vsetín
Trenéři: Zdislav Tabara a Jiří Režnar
Největší úspěchy: 6krát mistr ligy (1995-99, 2001)
Posledních pět let: 7. - 9. - 1. - 2. - 1.
Internet: www.hc-vsetin.cz
Hvězdy týmu: Radovan Biegl, Patrik Luža, Roman Stantien

ZE SLÁVISTICKÉHO TÁBORA

Slávisté odjedou k utkání proti Vsetínu posíleni vítězstvím v pražském derby nad Spartou, které se zrodilo po famózním obratu ve třetí třetině. Sérii neporazitelnosti tak prodloužili už na devět dílů, řadu výher na šest. Na Lapači čeká slávisty předposlední celek, což svádí k jistému podcenění a určitě nejeden fanoušek "sešívaných" už dopředu počítá se třemi body. Rozhodně to nebude lehké, jak se na první pohled zdá. Síla Valachů sice už není taková jako za mistrovských časů, ale historická bilance Slavie na Lapači je dostatečně výmluvná. Během devíti let tam vyhrála jen jednou - v sezóně 2000/01 6:1.

Z tehdejších úspěšných střelců je v týmu už jen Michal Sup, který se prosadil i při dalších vítězných zápasech ve Vsetíně. Určitý komplex se snad podařilo zlomit letos v březnu ve čtvrtfinále playoff, kdy slávisté vyhráli oba zápasy ve Vsetíně a po výhře 4:0 na zápasy slavili postup do semifinále. Na zatím nejlepšího kanonýra mužstva, Michala Supa, bude jistě Vladimír Růžička sázet i v nedělním duelu. Sup sice už čtyři zápasy vyšel střelecky naprázdno, nahradit ho však můžou i jiní. Průměr vstřelených branek Slavie za posledních pět utkání činí 4,4. Uvidíme, jak moc často bude vsetínská obrana nechávat Radovana Biegla napospas Beránkovi a spol.?

Slavia na Lapači: 23, 3 - 6 - 14
27.kolo 2000/01: VSE-SLA 1:6 (Tesařík - Hübl 2, Branda, Jíra, Skořepa, Sup)
3.čtvrtfinále 2003: VSE-SLA 1:2 nájezdy (Vak - Sup, Fadrný)
4.čtvrtfinále 2003: VSE - SLA 0:6 (Sup 2, Hejda, Posmyk, Antoš, Dlouhý)

Z TÁBORA SOUPEŘE

Podle předpokladů hraje Vsetín v letošní sezóně hodně vzdálen postupovým příčkám do playoff, naopak nebyly daleko od pravdy slova, že Valaši můžou mít problémy s baráží. Po 22.kolech patří vsetínským předposlední příčka, ztráta na magickou osmou příčku je sice “jen“ devět bodů, ale podle dosud předvedených výkonů by se postup Vsetína do playoff asi rovnal zázraku. Šestinásobnému mistru tak podruhé v historii hrozí, že pro něj skončí sezóna o něco dříve. Spíše si naopak bude muset hlídat zadní vrátka. Těžký zápas svěřence trenérů Tabary a Režnara čekal v předchozím kole, kdy zajížděli na led posledního Liberce. V případě vítězství by Bílí Tygři přenechali “černého Petra“ právě Valachům. Vsetín dvakrát v utkání vedl, nakonec odjížděl hodně spokojen po výhře 3:2 v prodloužení, o vítěznou branku se postaral v přesilovce Roman Stantien. V prvním utkání po reprezentační přestávce sehráli vsetínští vyrovnanou partii s lídrem extraligy z Pardubic, ve třetí třetině rozhodl o výhře perníkářů 5:3 hattrickem muž spojený s největšími úspěchy Vsetína, Jiří Dopita. Návrat na Lapač se mu vskutku vydařil.

Vsetín zatím jen dvakrát překvapil

Kdysi býval bájemi opředený stadion na Lapači nedobytnou tvrzí a soupeři sem jezdili s hrůzou. Vsetínští častokrát rozhodovali zápasy na svém úzkém kluzišti už během úvodního tlaku. Dneska už to však neplatí a na Lapač se jezdí pro body. Z jedenácti domácích utkání Valaši šestkrát prohráli, na své konto si připsali pět výher. Nejcennější výhru viděla celá republika na televizních obrazovkách, když v 16.kole Vsetín porazil favorita ze Sparty 4:2. V první třetině asi předvedl žlutozelený soubor nejlepší výkon sezóny, do šaten šel se čtyřbrankovým vedením a trošku dal zavzpomínat na staré dobré časy. S prázdnou odjeli také České Budějovice, Litvínov, Kladno a Plzeň. Venku "ogaři" většinou moc nebezpeční nejsou, v jedenácti utkání na kluzištích soupeřů nastříleli slabých šestnáct branek. Celou veřejnost však překvapili v 8.kole, když jako první dokázali vyhrát v Duhové Aréně nad Pardubicemi, byť jen v prodloužení. Další dvoubodové vítězství si odvezli v pátek z Liberce, remízu ještě uhráli ve Vítkovicích a v Litvínově.

Tým bez hvězd, vyčnívá jen Biegl

Dříve se to na Lapači hemžilo jednou osobností vedle druhé, v současné době byste je těžko pohledali. Už tři roky odcházejí z týmu vyrůstající hvězdičky, které z průměrného týmu vyčnívají , před letošní sezónou to byl příklad Jiřího Hudlera (Detroit) a Radima Kucharczyka (finská liga). Nejvíce se trenéři spoléhají na zkušeného brankáře Radovana Biegla. Čtyřiatřicetiletý gólman, který dříve chytal i v Pardubicích, Třinci či ve Slovanu Bratislava, zatím nechyběl v letošní sezóně v brance ani minutu. O špatné produktivitě Vsetína svědčí fakt, že nejpilnějším sběratelem bodů je zatím obránce Patrik Luža. Jeho 6 gólů a 5 asistencí je ale na obránce dobrou vizitkou. Už dá se říct “kultovní” postavou Vsetína je 38-tiletý bek Alexej Jaškin. V útoku se aspoň trochu prosazují Roman Stantien, slovenský krajánek Michal Hudec a další posila před sezónou Pavel Selingr. Kvůli zranění vypadl na nějaký čas ze hry nejzkušenější útočník Josef Štraub. Vyhlášený bojovník, hecíř a provokatér působil dříve také necelé dvě sezóny ve Slavii.

Naopak do kádru se neprosadil mladík Robin Kovář (návrat do Ameriky) či bývalá slávistická naděje Jan Sochor (bez angažmá). Oživit tým se vedení klubu snaží i dalšími změnami. V úvodu sezóny na Lapači úspěšně hostoval urostlý útočník Jiří Hašek z Třince, obě strany byly spokojeny, jenže k vzájemné dohodě nedošlo a Hašek nakonec skončil v Liberci. Na sever Čech zamířil také na přestup Petr Vampola, který po předchozí dobré sezóně nebyl spokojen se svým postavením v týmu. Se Znojmem se vsetínští dohodli na výměně obránce Martina Vyrůbalíka za útočníka Jaroslava Mareše, zatím na hostování. Mareš se ukazuje jako užitečná posila a prosazuje se i střelecky. Z Prostějova získali Valaši extraligou už prověřeného útočníka Radka Procházka, z Karlových Varů přišel na hostování centr Libor Pavliš.



Historická bilance v extralize
Vsetín - Slavia   46    20 - 8 - 18   134:116
 
Postavení v tabulce
3.  Slavia     11 - 1 - 4 - 1 - 5    64:44  40
13. Vsetín      5 - 2 - 2 - 0 - 13   45:53  21
 
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Vsetína působil ve Slavii ještě i v minulé sezóně známý hecíř Josef Štraub, v Edenu si také zahrál obránce Jiří Polák. Naopak zelenožluté barvy vsetínských dříve oblékali útočníci Josef Beránek a David Hruška.
Poslední zápasy
Liberec - Vsetín 2:3p
Vsetín - Pardubice 3:5
Vsetín - Třinec 1:3
Litvínov - Vsetín 1:1
K.Vary - Vsetín 3:0
Slavia - Sparta 4:2
K.Vary - Slavia 1:3
Slavia - Kladno 4:2
Plzeň - Slavia 3:5
Slavia - Znojmo 6:3
Sestavy v minulém kole
Biegl - Jaškin, Štach, Luža, J.Polák, Kuboš, Frolo - Hudec, Pavliš, Stantien - Mareš, Vak, Selingr - Dubec, R.Hruška, Ambruz Málek - J.Novák, Kolařík, Kadlec, Pojkar, Kuntoš, Graňák, Staněk - D.Hruška, Beránek, Sup - Kropáč, P.Martinec, Tomica - Klepiš, Vondrka, Antoš - Jaroš, M.Kopecký, R.Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Patrik Luža 19 - 6+5 = 11
2. Michal Hudec 22 - 5+5 = 10
3. Roman Stantien 21 - 4+6 = 10
4. Pavel Selingr 21 - 5+4 = 9
5. Tomáš Vak 22 - 2+7 = 9
1. Josef Beránek 22 - 11+15 = 26
2. Michal Sup 22 - 12+6 = 18
3. David Hruška 22 - 6+9 = 15
4. Jan Novák 22 - 5+8 = 13
5. Radoslav Kropáč 22 - 6+5 = 11
Brankáři
Radovan Biegl 22 - 2.34 - 92,88 Roman Málek 18 - 2.15 - 92,62
Lukáš Hronek 6 - 1.28 - 95,42
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více